Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΣΑΝ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΑΛΛΑ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!


ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ AΠΑΓΟΡΕΥΕΙ TΑ HΛΕΚΤΡΙΚΑ OΧΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ



Μετάφραση: Απολλόδωρος


Η νορβηγική Havila Krystruten είναι μία από τις δύο ναυτιλιακές εταιρείες που εκτελεί δρομολόγια μεταξύ των παράκτιων πόλεων Μπέργκεν και Κίρκενες και τον Ιανουάριο δήλωσε ότι δεν θα μεταφέρει πλέον ηλεκτρικά ή ηλεκτροκίνητα οχήματα στα πλοία της. 

Η Havila Krystruten επικαλέστηκε την πυρασφάλεια ως τον κύριο λόγο για την απόφασή της. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα πλοία της δεν είναι εξοπλισμένα για την καταπολέμηση πυρκαγιάς σε μπαταρία ιόντων λιθίου στη θάλασσα.

"Πρόκειται για μια καθαρή αξιολόγηση της ασφάλειας και το συμπέρασμα της ανάλυσης κινδύνου δείχνει ότι μια πιθανή πυρκαγιά σε ορυκτά οχήματα θα είναι σε θέση να αντιμετωπιστεί από τα συστήματα και το πλήρωμα που διαθέτουμε στο πλοίο", δήλωσε ο Bent Martini, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, όπως μεταφράστηκε από την Google. 

"Μια πιθανή πυρκαγιά σε ηλεκτρικά, υβριδικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα θα απαιτήσει εξωτερικές προσπάθειες διάσωσης και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες και τα πλοία".

"Δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Όταν λαμβάνουμε ένα τόσο σαφές συμπέρασμα σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου, η απόφαση είναι πολύ απλή", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Arild Myrvoll.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στη Νορβηγία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως. Περισσότερο από το 80% όλων των οχημάτων που θα πωληθούν στη χώρα το 2022 θα είναι πλήρως ηλεκτρικά, καθιστώντας την απόφαση αυτή πιθανότατα ενοχλητική για τους επιβάτες.

Το 2020, η Ford και η BMW ανακάλεσαν ηλεκτρικά οχήματα ("EV") επηρεάζοντας περισσότερα από 46.000 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 5.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ford ανακάλεσε περισσότερα από 20.000 plug-in υβριδικά οχήματα Kuga τον Αύγουστο, αφού διαπίστωσε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ελαττωματικές μπαταρίες είχαν υπερθερμανθεί κατά τη φόρτιση, προκαλώντας πυρκαγιά. Οι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.800 στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβουλεύτηκαν να μην φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους και να τα λειτουργούν μόνο στη λειτουργία "EV Auto".

Μετά την ανάκληση της Ford, η BMW αποκάλυψε ότι εντόπισε σχεδόν 3.000 plug-in υβριδικά μοντέλα στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορεί να κινδυνεύουν από πυρκαγιά στη μπαταρία. Η BMW εξέδωσε ανάκληση και ανέστειλε την παράδοση των επηρεαζόμενων νέων μοντέλων ως προληπτικό μέτρο. 

Συνολικά 26.700 οχήματα λέγεται ότι εμπλέκονται παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 2.930 βρίσκονται είτε σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε αναμένουν την παράδοση. 

Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι σωματίδια μπορεί να έχουν εισέλθει στην μπαταρία κατά τη διαδικασία παραγωγής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα εντός των κυψελών της μπαταρίας όταν αυτή είναι πλήρως φορτισμένη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου για το 2019, τα οποία ελήφθησαν μέσω αιτήματος Ελευθερίας Πληροφοριών, υποδεικνύουν ένα ποσοστό περιστατικών 0,04% για πυρκαγιές σε βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ενώ το ποσοστό για τα plug-in οχήματα είναι υπερδιπλάσιο, 0,1%.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η General Motors συμβούλευσε τους ιδιοκτήτες του Chevy Bolt EV ή του Bolt EUV να σταθμεύουν σε απόσταση 15 μέτρων από άλλα οχήματα όταν βρίσκονται σε γκαράζ λόγω κινδύνου πυρκαγιάς. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ήδη προτείνει στους ιδιοκτήτες να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε εξωτερικούς χώρους και να μην τα αφήνουν να φορτίζουν χωρίς επίβλεψη λόγω των κινδύνων πυρκαγιάς, αλλά εξέδωσε αυτή τη νέα καθοδήγηση ως απάντηση στους ιδιοκτήτες που είχαν ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης γκαράζ/καταστρώματος στάθμευσης. 

Οι ιδιοκτήτες συμβουλεύτηκαν επίσης να περιορίσουν τη φόρτιση των οχημάτων τους κάτω από το 90% της χωρητικότητας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Target Charge Level, να αποφεύγουν τις συχνές συνεδρίες φόρτισης και να μην εξαντλούν τη μπαταρία τους κάτω από τα 70 μίλια αυτονομίας.

Μια μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να πάρει φωτιά ή/και να εκραγεί εάν εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα ή εάν τρυπηθεί ή υποστεί ζημιά με κάποιο τρόπο. Ορισμένες από αυτούς τους τύπους πυρκαγιών έχουν ήδη εκδηλωθεί. Οι πυροσβέστες χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών είναι συνηθισμένες στην αντιμετώπιση πυρκαγιών που αφορούν αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα αυτοκινητοδρόμων, αλλά αυτές που προκαλούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι διαφορετικές και ενέχουν νέους κινδύνους και μεταβλητές.

Πρώτον, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό όχημα παράγονται πάνω από 100 οργανικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων τοξικών αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το υδροκυάνιο, τα οποία είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ΜΑΠ για να προστατευθούν.

Δεύτερον, οι ηλεκτρικές πυρκαγιές δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στις τυπικές μεθόδους πυρόσβεσης. Η φλεγόμενη μπαταρία είναι συνήθως απρόσιτη σε εξωτερικά εφαρμοζόμενα κατασταλτικά και μπορεί να αναφλεγεί εκ νέου χωρίς επαρκή ψύξη.

Τρίτον, η θερμότητα από μια ηλεκτρική πυρκαγιά μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τη θερμότητα από μια πυρκαγιά με καύσιμα βενζίνης, ξεπερνώντας τους 5.000 βαθμούς Φαρενάιτ (2.760 βαθμούς Κελσίου). Η εφαρμογή νερού ή αφρού μπορεί να προκαλέσει βίαιη αναζωπύρωση και υπάρχουν επίσης κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, το 31% των 32 αμερικανικών πυροσβεστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν κανενός είδους ειδική εκπαίδευση για το προσωπικό τους, ώστε να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές υβριδικών ή ηλεκτρικών οχημάτων, και πλήρως οι μισοί δήλωσαν ότι δεν είχαν εφαρμόσει πρωτόκολλα μετά τη σύγκρουση.

Δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι πυρκαγιάς και η ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτών των πυρκαγιών που αποτελούν πρόβλημα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί επίσης να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη συνεχή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ακτινοβολία ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων ("ΗΜΣ"). Τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν με 40-120 kW. Αν και αυτή η στατιστική φαίνεται να υποδηλώνει μικρότερη ισχύ, σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Κάθε όχημα αυξάνει πλέον τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την έκθεσή μας. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στο ευρύ κοινό σχετικά με την πιθανότητα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ως άμεσο αποτέλεσμα.

Η έλλειψη απόστασης μεταξύ των επιβατών και της πηγής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου. Οι συστοιχίες μπαταριών πρέπει να τοποθετούνται σε χώρο όπου ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται σε περίπτωση θανατηφόρου σύγκρουσης.

 Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται ακριβώς κάτω από κάθε ένα από τα καθίσματα των επιβατών, που είναι η πηγή άμεσης έκθεσης στην ακτινοβολία ΗΜΠ. Όταν κυκλοφορούν τα αμπέρ, το κάνουν σε απόσταση μόλις εκατοστών από τους επιβάτες και τους οδηγούς. Αυτός ο κίνδυνος έκθεσης αυξάνεται κατά την επιτάχυνση, καθώς ο οδηγός ασκεί μεγαλύτερη πίεση για να αυξήσει την ταχύτητα.

Εκτεταμένες μελέτες διεξάγονται σχετικά με την έκθεση στην ακτινοβολία ΗΜΠ και τη σχέση της με το σώμα μας. Η τρέχουσα έρευνα διερευνά τον ρόλο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία φημολογείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους επιβάτες.

Οι τρέχουσες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μέτρηση του επιπέδου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της σύνδεσής της με τον κίνδυνο καρκίνου. Όπως έχουν τα πράγματα, τα δεδομένα δίνουν πιο ανησυχητικά αποτελέσματα: η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εμφανίζεται ακόμη και στις χαμηλότερες ταχύτητες κατά την ενεργό οδήγηση. 

Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται για την επιτάχυνση ενός οχήματος με οποιαδήποτε ταχύτητα μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία κάθε επιβάτη με παρατεταμένη έκθεση. Μάλιστα, υπάρχουν νέες ανησυχίες για την πιθανή σύνδεσή της με τη λευχαιμία σε μικρά παιδιά.

Τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν διακριτικότητα τόσο από τους οδηγούς όσο και από τους επιβάτες. Η έρευνα γι' αυτό που σκοπεύετε να αγοράσετε και οι ερωτήσεις είναι η καλύτερη άμυνά σας, ενώ γίνονται περαιτέρω δοκιμές. Ένας από τους καλύτερους και ίσως ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την έκθεση στον κίνδυνο είναι να επενδύσετε σε ένα όχημα που χρησιμοποιεί μόνο καύσιμα.


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ




ΠΗΓΗ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου