Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ (ΘΑ  ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ;) Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΣΧΕΔΙΑ ΚΙΕΒΟΥ ΓΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΡΩΣΩΝ. ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ…


Εβδομάδα εξελίξεων στο Ουκρανικό. Επέτειος έναρξης ρώσικης επιχείρησης, ομιλία Πούτιν όπου θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο, έλευση Μπάιντεν στην Πολωνία. Σχέδια Κιέβου γι αντεπίθεση, αναμονή μεγάλης επίθεσης Ρώσων. Όλα ανοιχτά…

Καθώς επίκειται η 1η επέτειος έναρξης της ρώσικης ειδικής επιχείρησης στις 24/2 και η πολυαναμενόμενη ομιλία Πούτιν στις 21/2. Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή μόλις έλαβε επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες οργάνωσαν την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. 

Αυτή αποδοχή θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν το νομιμοποιητικό άλλοθι για να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία στην επερχόμενη ομιλία του.

Την ίδια στιγμή ο Μπάιντεν αναχωρεί τη Δευτέρα για την Πολωνία για να συναντηθεί με βασικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ. Το ταξίδι έρχεται λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας, μια ημερομηνία που πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπορεί να σηματοδοτήσει με επίδειξη δύναμης.

Καθώς οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται, και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού φοβούνται ότι η Ρωσία βρίσκει τα ερείσματά της, η Ουκρανία μπορεί να υπερνικηθεί σε ορισμένα μέρη της ανατολής και του νότου και η παροχέτευση όπλων της Δύσης θα επιβραδυνθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η άμυνα της Ουκρανίας πρόκειται να φτάσει σε μια κρίσιμη φάση με τη Ρωσία να ξεκινά την πολυ-επικοινωνημένη της επίθεση αναφέρει το politico. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε επειγόντως την κυβέρνηση του προέδρου Volodymyr Zelenskyy να εδραιώσει τα κέρδη της — και ίσως να ξεκινήσει τη δική της αντεπίθεση.

Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης στην ομάδα του Ζελένσκι, ανά πολλούς αξιωματούχους, να προετοιμαστεί για την επίθεση τώρα, καθώς τα όπλα και η βοήθεια από την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη ρέουν ελεύθερα, φοβούμενοι ότι η υποστήριξη από τους ευρωπαίους γείτονες της Ουκρανίας θα μπορούσε να περιοριστεί.

Η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20 τοις εκατό της Ουκρανίας και η σύγκρουση έχει επιβραδυνθεί σε έναν βάναυσο πόλεμο φθοράς. Επιπλέον, ο Πούτιν δεν δείχνει σημάδια αμφιταλαντεύσεως στον όρκο του να ελέγξει όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Κατά την καλύτερη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο Πούτιν πιστεύει ότι παρά τις αποτυχίες που αντιμετώπισε ο στρατός του, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει δύο αποφασιστικά πλεονεκτήματα: ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών εκτιμούν περαιτέρω ότι ο Πούτιν αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να περιμένει μια αναπόφευκτη ρήξη στη δυτική αντίσταση.

Κάποιοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει την επίθεση – και θα μπορούσε να ξεκινήσει μια άλλη μαζική κινητοποίηση ανδρών – τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, ελπίζοντας ότι ένας υποψήφιος λιγότερο πεπεισμένος για την ουκρανική υπόθεση θα αποδειχθεί νικητής. 

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ανοιχτά να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος για να αποτραπεί η κλιμάκωσή του, παρόλο που αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει τα κεκτημένα της.

Σε αυτό το σημείο, οι πρωτεύουσες της Ευρώπης παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο υποστηρίζοντας το Κίεβο παρά τις οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις που προέκυψαν από τον πόλεμο.

Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, αναμφισβήτητα το κορυφαίο φόρουμ του κόσμου που εστιάζεται στην άμυνα, ο Ζελένσκι συγκέντρωσε την Παρασκευή τη Δύση για να βοηθήσει τον «Δαβίδ» της Ουκρανίας να νικήσει τον «Γολιάθ» της Ρωσίας. «Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας», είπε, αναφερόμενος στον γρήγορο ρυθμό παράδοσης όπλων, επειδή ο Πούτιν «θέλει ο κόσμος να επιβραδύνει».

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο έχει ζητήσει αμείλικτα εξοπλισμό που πιστεύει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει έναν μεγαλύτερο πόλεμο. 

Έχει λάβει μια υπόσχεση δυτικών αρμάτων μάχης, αν και τα περισσότερα δεν θα φτάσουν στο πεδίο της μάχης για μήνες ή και χρόνια. Όμως, σε αυτό το σημείο, έχει απορριφθεί το αίτημά της Ukraine για μαχητικά αεροσκάφη. Μια πιο πιεστική ανάγκη έχει προκύψει καθώς η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της: πυρομαχικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ρωσική επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μάχες έχουν αυξηθεί.

«Ο πόλεμος έχει αποκαλύψει βαθιές ελλείψεις στις δυνατότητες και τα αποθέματα όπλων των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε η Alina Polyakova, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, D.C. Την ίδια στιγμή. Και αν η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα — πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορεί».





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου