ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ: «ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ»
2 ΒΙΝΤΕΟ
Tου Naked Emperor
Ένα πρόσφατο podcast της Νομικής Σχολής της Κολούμπια με τίτλο “Inflation: Not Dead yet – Beyond Unprecedented: The Post-Pandemic Economy” αποκάλυψε μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές λέξεων.
Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται σε όλο τον κόσμο, ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος και εκτελεστικός διευθυντής νομισματικής ανάλυσης και έρευνας στην Τράπεζα της Αγγλίας, συζήτησε τους παράγοντες που οδηγούν τον υψηλό πληθωρισμό και τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.
Ανέφερε τα εξαιρετικά χρηματικά ποσά που τύπωσε η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Όχι, φυσικά και όχι, γιατί θα έδειχνε τον πραγματικό λόγο που ο πληθωρισμός είναι υψηλός και θα δάγκωνε το χέρι που τον ταΐζει.
Αντ’ αυτού, ο Pill, ο οποίος κερδίζει τουλάχιστον 180.000£ (225.000$), κατηγόρησε την… πλέμπα. Τα βρετανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις “πρέπει να αποδεχτούν” ότι είναι φτωχότερα και να σταματήσουν να αναζητούν αυξήσεις στους μισθούς και να πιέζουν τις τιμές υψηλότερα, είπε.
Ο κος Pill το χαρακτήρισε ως ένα παιχνίδι “μεταβίβασης του δέματος”, καθώς νοικοκυριά και εταιρείες προσπαθούν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος τους.
Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα παιχνίδι για τον πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs, τον Pill, αλλά σίγουρα δεν είναι για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν από το πενιχρό μηνιάτικο και βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.
Κατηγόρησε αυτό το παιχνίδι της μεταβίβασης του δέματος για τη δημιουργία πληθωρισμού και είπε ότι “αυτό το μέρος του πληθωρισμού μπορεί να επιμείνει”.
Έτσι, με κάποιο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι σε χειρότερη θέση και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική του δύναμη δαπανών, είτε με υψηλότερους μισθούς, είτε μετακυλίοντας το ενεργειακό κόστος στους πελάτες.
Και αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι, ναι, όλοι είμαστε σε χειρότερη θέση και όλοι πρέπει να πάρουμε το μερίδιό μας.
“Όλοι είμαστε χειρότερα” – αλήθεια ε, συμπεριλαμβάνεσαι και εσύ σε εμάς; Ίσως ναι και δεν μπορεί να απολαύσει τις πέμπτες διακοπές του χρόνου… Τι θα λέγατε για το κορυφαίο 1%, στο οποίο ρέουν όλα τα χρήματα; Τι θα λέγατε για όλους τους δισεκατομμυριούχους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Όχι, δεν είμαστε όλοι χειρότερα…
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επί του παρόντος πάνω από 10% με τον πληθωρισμό των τροφίμων να επιταχύνεται ανοδικά σχεδόν στο 20%. Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ υψηλότερος.
Ο Pill είπε ότι ο πληθωρισμός άρχισε να δημιουργείται όταν η πανδημία Covid διέκοψε τον εφοδιασμό στην οικονομία, αλλά υποχωρούσε, έως ότου η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Παραδέχτηκε ότι
“Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από ό,τι περιμέναμε και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για ένα ανεπιθύμητα μεγάλο χρονικό διάστημα”.
Πώς γίνεται πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν υψηλά αμειβόμενες τραπεζικές εργασίες να είδαν τον πληθωρισμό να έρχεται μόλις άνοιξαν οι εκτυπωτές χρήματος και η οικονομία έκλεισε; Τουλάχιστον ένας κεντρικός τραπεζίτης είπε την αλήθεια – εδώ μας εξηγεί ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ακόμη και ένα όνομα για να κατηγορούν τους δουλοπάροικους – “πληθωρισμός”. Αχ αυτοί οι άπληστοι φτωχοί που προσπαθούν να ταΐσουν τις οικογένειές τους και έτσι ζητούν αύξηση μισθού!
Πολεμήστε μεταξύ σας και κατηγορείτε ο ένας τον άλλον, απλώς μην παραμελείτε το γεγονός ότι οι πολιτικές μας έχουν επιδεινώσει μαζικά την ποιότητα της ζωής σας.
Παρακαλώ μην κοιτάξετε πολύ προσεκτικά τη διάσωση των συντάξεων πέρυσι, γιατί αυτή έσωσε το τεράστιο συνταξιοδοτικό μου ταμείο της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο ήταν στα πρόθυρα να καταρρεύσει. Ναι, αυτό έκανε τον πληθωρισμό να ανέβει επίσης υψηλότερα, αλλά μην το σκέφτεστε πολύ, ανόητοι χωρικοί…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου