Σάββατο 20 Μαΐου 2023

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ;

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ




Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Α. Βιδάλης *

Στον αντίποδα του δεκάλογου της αποχής που παραδόξως πρόσφατα εμφανίστηκε στα ΜΜΕ, προτείνονται δέκα λόγοι συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Πολύ απλά, υπάρχουν ουσιαστικοί και επιτακτικοί λόγοι να ψηφίσετε στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

1. Η «δημοκρατία» είναι συμμετοχικό πολίτευμα και αποτυπώνει την έκφραση του λαού, το οποίο σημαίνει, αντί να είσαστε αντιρρησίες του καναπέ ή του καφενείου, πηγαίνετε να ψηφίσετε. 
Εκτός αν προτιμάτε να μην είσαστε ενεργοί πολίτες, στην οποίαν περίπτωση, δεν δικαιολογείστε να γκρινιάζετε μετά. Αν έχετε αποδείξεις ότι η εκλογική διαδικασία είναι διαβλητή, υπάρχουν νομικοί τρόποι αντιμετώπισης της εκτροπής. 

2. Το ορίζει το Σύνταγμα.

3. Επιβάλλεται από τη νομοθεσία, άσχετα αν δεν εφαρμόζονται οι σχετικές κυρώσεις αποχής τις τελευταίες δεκαετίες.

4. Είναι οι σημαντικότερες εκλογές της μεταπολίτευσης, αν δεν το έχετε κατανοήσει.

5. Αν είσαστε ηττοπαθείς και νομίζετε ότι τίποτε δεν θα αλλάξει με την ψήφο σας, ξανασκεφτείτε το. Διαφορετικά, αφήστε τις στρατιές των πολιτικών μανδαρίνων και στρατευμένων μαζών να ρυθμίσουν ανενόχλητοι το μέλλον σας. 

Και να υπερηφανεύονται τα κόμματα για τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που τεχνηέντως έλαβαν στις εκλογές. Εναλλακτικά, υπάρχουν τα όπλα, μα αυτό είναι τόσο ανήθικο όσο και παράνομο.

6. Τα συστημικά πολιτικά κόμματα και τα συστημικά ΜΜΕ που αλληλοϋποστηρίζονται, συντηρούν μία νοσηρή πραγματικότητα που κλείνει πλέον ο κύκλος της.

7. Γιατί δεν σας εκφράζει ένας Πρωθυπουργός που de facto παρακολουθούσε τα τηλέφωνα της οικογένειας του, των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτικών αντιπάλων του, έχοντας το πρόσταγμα της σχετικής υπηρεσίας, που αν λειτουργούσαν οι ανεξάρτητοι θεσμοί και το Σύνταγμα θα υποχρεούνταν σε παραίτηση, όπως ανδρείως έπραξε ο Πρόεδρος Νίξον.

8. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει η κυβέρνηση Mr. Bean που σουρεαλιστικά επιδίωξε να πρωταγωνιστήσουμε πανευρωπαϊκά στην απολιγνιτοποίηση της χώρας, κυριολεκτικά απογειώνοντας τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η δε ριψοκίνδυνη ενεργός εμπλοκή μας στη σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, αντί της επιλογής της ουδετερότητας, αύξησε δραστικά τις τιμές των τροφίμων, καυσίμων και καταναλωτικών αγαθών.

9. Γιατί διαφωνείτε με έναν Πρωθυπουργό που σας εμβολίασε εξαναγκαστικά, σας έβαλε σε φαινομενικά αέναη καραντίνα, σας περιόρισε σημαντικά το δικαίωμα της εργασίας και επικοινωνίας, ενώ εκείνος βίωνε επανειλημμένες στιγμές «ανεμελιάς», σαν τον πρώην Πρωθυπουργό της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον. Και μετά σας έδινε «χαρτζιλίκι» (Pass) λόγω ενοχών ή πολιτικής επιβίωσης.

10.Είσαστε «ψεκασμένος» και θέλετε να ευχαριστήσετε τον Πρωθυπουργό για τα καλά λόγια…

Σίγουρα υπάρχουν περισσότεροι λόγοι συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, αλλά, αν δεν έχετε πειστεί με τα προαναφερόμενα, είναι μαλλον μάταιο να συνεχίσουμε.

* Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Σύμβουλος Ε.Ε.

 

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΓΙΑΤΙ Δρ ,ΑΛΛΑ ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ .
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΩΣ ΟΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ, ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.adalis.gr/ekloges-me-apli-analogiki-4-senaria-poy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή