Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!


ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


  
Από τον David Moore,


Περισσότερα από 50 μέλη του Κογκρέσου κατέχουν μετοχές σε εργολάβους άμυνας, των οποίων τα κέρδη αυξάνονται από τους γιγαντιαίους προϋπολογισμούς του Πενταγώνου και τα συμπληρωματικά πακέτα όπλων.




Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού μαζί με το κινητό κανόνι πυροβολικού τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, 2 Νοεμβρίου 2005. (Φωτογραφία: David Silverman/Getty Images)

Τουλάχιστον 50 μέλη του Κογκρέσου ή άλλα μέλη των νοικοκυριών τους κατέχουν μετοχές σε εργολάβους άμυνας, εταιρείες που λαμβάνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη νομοθεσία του Πενταγώνου που έχει εκπονηθεί από το Κογκρέσο.

Η συνολική αξία των μετοχών των αμυντικών εργολάβων των ομοσπονδιακών νομοθετών θα μπορούσε να φτάσει τα 10,9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση της Sludge για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις του 2023 και τις συναλλαγές μετοχών που αποκαλύφθηκαν σε επόμενες περιοδικές εκθέσεις συναλλαγών.

Το πιο διαδεδομένο απόθεμα αμυντικών εργολάβων μεταξύ γερουσιαστών και αντιπροσώπων είναι η Honeywell, μια αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει αισθητήρες και συσκευές καθοδήγησης που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό στις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα. 

Το δεύτερο πιο συνηθισμένο αμυντικό απόθεμα από το Κογκρέσο είναι η RTX, παλαιότερα γνωστή ως Raytheon, η εταιρεία που κατασκευάζει πυραύλους για το Iron Dome του Ισραήλ, μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων.

Οι αμυντικές μετοχές ορίζονται σε αυτή την ανάλυση ως εκείνες των κορυφαίων 100 αμυντικών εταιρειών που προσδιορίζονται από το Defense News. Περιλαμβάνουν τους λεγόμενους αμυντικούς εργολάβους όπως η Lockheed Martin και η General Dynamics, καθώς και εταιρείες όπως η Boeing και η General Electric που έχουν μεγάλες αμυντικές συμβάσεις, αλλά και ασχολούνται ουσιαστικά με άλλους τομείς επιχειρήσεων. 

Οι μετοχές ανήκουν στα μέλη του Κογκρέσου, στους συζύγους τους, από κοινού με τους συζύγους τους, στα εξαρτώμενα τέκνα τους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ειδική τυφλή εμπιστοσύνη. Οι τελευταίες ετήσιες οικονομικές γνωστοποιήσεις, που καλύπτουν το 2023, αναμένονταν στις 15 Αυγούστου.

"Είναι μια προφανής σύγκρουση συμφερόντων όταν ένα μέλος του Κογκρέσου κατέχει σημαντικές επενδύσεις μετοχών σε μια εταιρεία και στη συνέχεια ψηφίζει για την ανάθεση στην ίδια εταιρεία προσοδοφόρων ομοσπονδιακών συμβάσεων." - Craig Holman, Δημόσιος Πολίτης

Η χρηματοδότηση της εθνικής άμυνας, η οποία εγκρίνεται ετησίως από το Κογκρέσο, αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Για το οικονομικό έτος 2024, η κορυφή της εθνικής άμυνας ήταν τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη από ό, τι ήταν το 2021, αύξηση σχεδόν 20% από τον τελευταίο αμυντικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τραμπ.

 Περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού του Πενταγώνου πηγαίνει σε ιδιώτες εργολάβους, διαπίστωσε ο αναλυτής αμυντικής πολιτικής Stephen Semler σε ανάλυση της Sludge.

Το οικονομικό έτος 2024, το Κογκρέσο ενέκρινε το ρεκόρ των 953 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμυντική χρηματοδότηση: τον Δεκέμβριο του 2023, ενέκρινε 886 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του νόμου περί εξουσιοδότησης της εθνικής άμυνας (NDAA), στη συνέχεια τον Απρίλιο ψήφισε ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο πιστώσεων ασφαλείας με επιπλέον 67 δισεκατομμύρια δολάρια για το Πεντάγωνο. 

Το συμπληρωματικό περιελάμβανε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και χρηματοδότηση για την αναπλήρωση των προμηθειών όπλων των ΗΠΑ.

Στη Γερουσία, αρκετοί νομοθέτες με επενδύσεις σε εργολάβους άμυνας συμμετέχουν σε επιτροπές που καθορίζουν και εγκρίνουν αμυντικές δαπάνες: τρεις είναι στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων (SASC) και πέντε είναι μέλη της Επιτροπής Πιστώσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο που κάθονται στην βασική υποεπιτροπή Αμυντικών Πιστώσεων. Αυτό το σώμα έχει δικαιοδοσία για τη σύνταξη νομοθεσίας για τη διάθεση κονδυλίων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και συμπληρωματικών νομοσχεδίων δαπανών.

Από την πλευρά της Βουλής, τουλάχιστον πέντε βουλευτές με οικιακά μερίδια σε εργολάβους άμυνας συμμετέχουν στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής (HASC), η οποία έχει δικαιοδοσία για την αμυντική πολιτική, με επικεφαλής την ετήσια NDAA. Τρεις από τους εκπροσώπους συμμετέχουν στην υποεπιτροπή αμυντικών πιστώσεων.

«Κάθε Αμερικανός θα πρέπει να ρίξει μια μακρά, σκληρή ματιά σε αυτές τις συμμετοχές για να αντιληφθεί το εύρος της εμπλοκής του Κογκρέσου με τους εργολάβους άμυνας», δήλωσε η Savannah Wooten, συνήγορος του People Over Pentagon με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Public Citizen.

«Είναι εξαιρετικά τρομακτικό το γεγονός ότι το προσωπικό όφελος οποιουδήποτε μέλους του Κογκρέσου λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο άσκησης και χρηματοδότησης του μεγαλύτερου στρατού στον κόσμο», δήλωσε ο Wooten. 

«Η απαίτηση από τους εκλεγμένους αξιωματούχους να αποεπενδύσουν από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα πριν αναλάβουν δημόσια υπηρεσία θα δημιουργούσε έναν ασφαλέστερο κόσμο από την αρχή».

Στο τρέχον 118ο Κογκρέσο, ένα νέο διακομματικό νομοσχέδιο, με τίτλο Ending Trading and Holdings in Congressional Stocks (ETHICS) Act (S. 1171), στοχεύει στην αναθεώρηση των κανόνων γύρω από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του Κογκρέσου. 

Το μέτρο, του οποίου ο κύριος χορηγός είναι ο γερουσιαστής Jeff Merkley (D-Ore.), αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με νομοθέτες όπως ο γερουσιαστής Gary Peters (D-Mich.) και ο γερουσιαστής Josh Hawley (R-Mo.) και υποστηρίζεται από πολλές καλές κυβερνητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Public Citizen, Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) και Campaign Legal Center (CLC). 

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στα μέλη του Κογκρέσου, τους συζύγους τους και τα εξαρτώμενα μέλη τους να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές σχεδόν αμέσως και θα τους απαγορεύει να κατέχουν καλυπτόμενες επενδύσεις από το 2027, απαιτώντας αποεπένδυση, μεταξύ άλλων κανόνων.

Στις 24 Ιουλίου, ο νόμος ETHICS κέρδισε τη διάκριση ότι είναι το πρώτο νομοσχέδιο που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση μετοχών από ομοσπονδιακούς νομοθέτες που εγκρίθηκε από επιτροπή του Κογκρέσου, όταν η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφισε 8-4 για την προώθηση του μέτρου. 

Οι προοπτικές της να λάβει ψήφο στην ολομέλεια της Γερουσίας, ή να προωθηθεί στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή, φέτος είναι αβέβαιες. 

Τον Ιούλιο, μια διακομματική ομάδα 20 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Mike Johnson (R-La.) και τον ηγέτη της μειοψηφίας Hakeem Jeffries (D-N.Y.) ζητώντας ψηφοφορία για «νομοθεσία που θα απαγόρευε στα μέλη του Κογκρέσου να κατέχουν και να διαπραγματεύονται μεμονωμένες μετοχές».

Ο Craig Holman, λομπίστας κυβερνητικών υποθέσεων με το Public Citizen, δήλωσε στο Sludge: «Είναι μια προφανής σύγκρουση συμφερόντων όταν ένα μέλος του Κογκρέσου κατέχει σημαντικές επενδύσεις μετοχών σε μια εταιρεία και στη συνέχεια ψηφίζει για την ανάθεση στην ίδια εταιρεία προσοδοφόρων ομοσπονδιακών συμβάσεων. 

Το αν η επίσημη δράση αναλαμβάνεται ή όχι για πραγματικούς σκοπούς αυτοπλουτισμού είναι εκτός θέματος. Υπάρχει τουλάχιστον μια εμφάνιση αυτοπλουτισμού και αυτή η εμφάνιση είναι εξίσου επιζήμια για την ακεραιότητα του Κογκρέσου.

«Αυτός ο τύπος σύγκρουσης συμφερόντων έχει ήδη απαγορευτεί για τους αξιωματούχους της εκτελεστικής εξουσίας και το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το Κογκρέσο», δήλωσε ο Χόλμαν. «Ο νόμος περί δεοντολογίας θα απέφευγε δίκαια αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων, απαγορεύοντας στα μέλη του Κογκρέσου και τις συζύγους τους να κατέχουν συνολικά επενδύσεις σε μετοχές».

Αύξηση των αμυντικών δαπανών, άνοδος των τιμών των μετοχών

Περισσότερα από τρεις δωδεκάδες μέλη του Κογκρέσου κατέχουν μετοχές στους «Big Five» αμυντικούς εργολάβους: Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, General Dynamics και Boeing.

Τρεις από αυτές τις εταιρείες - Lockheed, Northrop και General Dynamics - φέρνουν τουλάχιστον το 80% των εσόδων τους από ομοσπονδιακά αμυντικά συμβόλαια. Ένα τέταρτο, το RTX, φέρνει το 59% των εσόδων του από αμυντικά συμβόλαια, σύμφωνα με στοιχεία του Defense News. Οι Big Five αμυντικοί γίγαντες αναμένεται να πληρωθούν συνολικά 140 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2024.

Το 2021, το πρώτο έτος της κυβέρνησης Μπάιντεν και του νέου ελέγχου των Δημοκρατικών και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οι νομοθέτες ενέκριναν τη χρηματοδότηση της εθνικής άμυνας ύψους 778 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2022 (ή FY22, για συντομία). Το ποσό ήταν μια αύξηση 5% σε σχέση με τα 741 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της διοίκησης Trump.

 Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε ένα ανώτατο όριο χρηματοδότησης εθνικής άμυνας που εκτινάχθηκε στα 858 δισεκατομμύρια δολάρια για το FY23. Με τους Ρεπουμπλικάνους να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές, η εθνική άμυνα αυξήθηκε περαιτέρω το επόμενο έτος, στα 886 δισεκατομμύρια δολάρια για το FY24, πριν υπολογιστεί το πακέτο των πιστώσεων έκτακτης ανάγκης που υπογράφηκε τον Απρίλιο.

Οι μετοχές των αμυντικών εταιρειών τα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, ξεπερνώντας γενικά την αύξηση του S&P 500 κατά περίπου 45% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Από τότε που ορκίστηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν, η τιμή της μετοχής της Lockheed Martin, του μεγαλύτερου κατασκευαστή όπλων στον κόσμο, έχει αυξηθεί κατά 63%. 

Τον Απρίλιο, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε και ο Μπάιντεν υπέγραψε το συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν, ο διευθύνων σύμβουλος της Lockheed, Jim Taiclet, δήλωσε στους επενδυτές σε μια τριμηνιαία κλήση κερδών ότι «τα αιτήματα του προεδρικού προϋπολογισμού και η πρόσθετη συμπληρωματική χρηματοδότηση θα παράσχουν μια ισχυρή βάση για μελλοντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια για την εταιρεία μας». 

Η Lockheed είναι ο κύριος ανάδοχος πίσω από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, το πιο ακριβό οπλικό σύστημα του Υπουργείου Άμυνας, με 183 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τον προϋπολογισμό και μια δεκαετία πίσω από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας πέρυσι σχετικά με το πώς το προβληματικό έργο θα μπορούσε να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος.

Η τιμή της μετοχής της RTX αυξήθηκε κατά 71% με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τα έσοδα της εταιρείας να ενισχύονται ομοίως από το νομοσχέδιο συμπληρωματικής βοήθειας του Απριλίου. Σε μια κλήση κερδών τον Οκτώβριο, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Greg Hayes, τώρα πρόεδρός της, δήλωσε ότι με το Υπουργείο Άμυνας να εντείνει τις παραγγελίες για το Ισραήλ και την Ουκρανία, η RTX θα «δει ένα όφελος από αυτή την αναπλήρωση». 

Η Northrop Grumman σημείωσε επίσης αύξηση 71% στην τιμή της μετοχής της υπό τον Μπάιντεν και τον Ιούλιο η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις κερδών και κερδών, λόγω της συμπληρωματικής χρηματοδότησης όπλων για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Η General Dynamics, της οποίας η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί περισσότερο από 91% υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, είδε τα έσοδά της να αυξάνονται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για όπλα.




Ένας πύραυλος Patriot, του οποίου ο κύριος κατασκευαστής είναι η RTX, εκτοξεύεται από ένα σημείο εκτόξευσης στην έρημο, στις 12 Απριλίου 2005 στο νότιο Ισραήλ. (Φωτογραφία μέσω Getty images)

Κάτοχοι μετοχών άμυνας της Γερουσίας

Και οι 13 γερουσιαστές των οποίων τα νοικοκυριά αποκάλυψαν αμυντικές μετοχές ψήφισαν υπέρ του πιο πρόσφατου NDAA για το FY24, το οποίο πέρασε από τη Γερουσία στις 13 Δεκεμβρίου 2023 με ψήφους 87-13.

Από τους 13 γερουσιαστές που επένδυσαν σε εργολάβους άμυνας, οι 11 ψήφισαν υπέρ της συμπληρωματικής στρατιωτικής βοήθειας του Απριλίου, η οποία πέρασε από τη Γερουσία με ψήφους 79-18, με τρεις γερουσιαστές να μην ψηφίζουν. Το νομοσχέδιο επέστρεψε στη Γερουσία στις 23 Απριλίου μετά από αμφιλεγόμενη συζήτηση και ψηφοφορίες που καθυστέρησαν μήνες στη Βουλή των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

*Σημείωση του δημοσιογράφου: για αυτήν την ανάλυση, η Sludge εξέτασε χιλιάδες σελίδες οικονομικών γνωστοποιήσεων. Εγγραφείτε στην αίθουσα ανακριτικής σύνταξης δύο ατόμων με 5 $ το μήνα ή μόλις 50 $ το χρόνο, για να δείτε τους πλήρεις πίνακες γερουσιαστών και αντιπροσώπων, με κάθε περιουσιακό στοιχείο και ποσά δολαρίων που αναφέρονται. Οι συνδρομητές λαμβάνουν αυτήν την αναφορά σύγκρουσης συμφερόντων στα εισερχόμενά τους τη στιγμή της δημοσίευσής τους. 📈

Η σύζυγος της γερουσιαστή Susan Collins (R-Maine), το υψηλόβαθμο μέλος της υποεπιτροπής Αμυντικών Πιστώσεων, κατέχει μετοχές αξίας μεταξύ 15.000 και 50.000 δολαρίων σε καθεμία από τις Boeing και RTX, καθώς και συμμετοχές σε δύο άλλους κατασκευαστές άμυνας. 

Ο γερουσιαστής Jerry Moran (R-Kans.), ένα άλλο μέλος της υποεπιτροπής αμυντικών πιστώσεων, κατέχει έως και 50.000 δολάρια στο απόθεμα της Boeing, η οποία έλαβε σχεδόν 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικά συμβόλαια πέρυσι. Στη δημοκρατική πλευρά του διαδρόμου, ο γερουσιαστής John Hickenlooper (Colo.) κατέχει μετοχές αξίας έως και ενός τετάρτου εκατομμυρίου δολαρίων στο RTX.







Μια άλλη ψήφος για το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας του Απριλίου ήταν από τον συνταξιούχο γερουσιαστή Tom Carper (D-Del.), του οποίου η σύζυγος κατέχει μετοχές αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε εργολάβους άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Honeywell και RTX.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου