Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!

Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ: ΕΜΠΛΟΚΗ - ΣΟΚ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ: ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΣΤΙΣ IDF
5 ΒΙΝΤΕΟ 




Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και δεν διαφαίνεται εκτόνωση στον ορίζοντα... - Μέτωπο με το Ισραήλ φαίνεται ανοίγει η Σαουδική Αραβία

Σε περιφερειακό πόλεμο έχει ήδη μετατραπεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Hamas που ξεκίνησε από το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα.

Η Σαουδική Αραβία μπαίνει στην εξίσωση της σύγκρουσης με πλήγμα στο Ισραήλ ενώ μια βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, κοντά στο αρχηγείο του Mossad με ένα νεκρό και 32 τραυματίες συμπληρώνει την εικόνα της έντασης.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρός του Ιράν Masound Pezeshkian, σε μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου 26/10 ξεκαθάρισε πως είναι δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει και προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των εχθρών της χώρας ενώ σε νέες του δηλώσεις (27/10) επισήμανε ότι παρότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ισραήλ, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, ο ιρανός πρόεδρος Pezeshkian εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του.

Την ίδια ώρα τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει 47 ανθρώπους στη Γάζα καθώς υουλάχιστον 43 από αυτούς σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

«Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», ανέφερε και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με νέες επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Τελ Αβίβ και συγκαλείται για πρώτη φορά από τότε που το Ισραήλ έπληξε το Ιράν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (26/10).






Για πρώτη φορά εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία και ανοίγει μέτωπο με το Ισραήλ: Οργάνωση επιτέθηκε με drones

Μια σαουδαραβική ένοπλη οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμική Αντίσταση στη Χώρα των Δύο Ιερών Τζαμιών (IRLTHM) ανακοίνωσε στις 25 Οκτωβρίου ότι πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση εναντίον του Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα είπε ότι χτύπησε έναν «ζωτικό στόχο» στην «κατεχόμενη Παλαιστίνη» με ένα drone αυτοκτονίας, περιγράφοντας την επίθεση ως «έκφραση της ζωντανής βούλησης του λαού της Αραβικής Χερσονήσου».

Tο drone εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που φαίνεται να είναι έρημη.
Οι προειδοποιητικές σειρήνες και η αεράμυνα ενεργοποιήθηκαν πολλές φορές σε αρκετές περιοχές του Ισραήλ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν κάποιο από τα περιστατικά σχετίζεται με την επίθεση με drone που πραγματοποίησε η IRLTHM.

Halevi (IDF): Πετύχαμε στρατηγικά χτυπήματα κατά του Ιράν – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Σε δηλώσεις του μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Herzi Halevi επισήμανε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 ότι ο στρατός χρησιμοποίησε «μόνο μερικές» από τις επιχειρησιακές δυνατότητές του.

«Το μήνυμά μας είναι ένα πολύ σαφές και συνδέεται με τα πράγματα που συνέβησαν σε όλη τη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες.
Ξέρουμε πώς να φτάσουμε και να χτυπήσουμε οποιαδήποτε απειλή, σε οποιοδήποτε μέρος, ανά πάσα στιγμή», επισήμανε ο Halevi κατά τη χθεσινή αξιολόγηση.

«Βασιστήκαμε μόνο σε μερικές από τις ικανότητές μας.
Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα.
Χτυπάμε στρατηγικές θέσεις στο Ιράν… και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα.

Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια σε όλα τα μέτωπα», προσθέτει.

Η Hezbollah ανέλαβε οκτώ ακόμη επιθέσεις με στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ - Ανάσχεση αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιθέσεων

O ομάδα του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο μια σειρά στρατιωτικών τοποθεσιών και στρατιωτών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Manara, της στρατιωτικής βάσης Marj, της βάσης στρατιωτικών βιομηχανιών Zevulun βόρεια της Haiga και της περιοχής Fatima.

Έκτοτε, η ομάδα είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στον οικισμό Manara του βόρειου Ισραήλ άλλες δύο φορές, καθώς και στους οικισμούς Karmiel, Margaliot και Nahariya.
Δύο ξεχωριστοί πυραύλοι στόχευσαν επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες στον οικισμό Malkiya στο βόρειο Ισραήλ και την περιοχή al-Zaoura στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με τη Hezbollah.

Μια άλλη ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών έγινε στόχος στα περίχωρα του λιβανικού χωριού Aitaroun «με ένα καταιγισμό ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού, επισημαίνεται από την οργάνωση.

Επίσης ανακοίνωσσε ότι οι μονάδες αεράμυνας αντιμετώπισαν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη με πυραύλους εδάφους-αέρος πάνω από το δυτικό Λίβανο και τα ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον εναέριο χώρο της χώρας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην περιοχή της πόλης Τύρου στο νότιο Λίβανο, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath τη Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 108 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών το Σάββατο 26 Οκτωβρίο.
Την ίδια ώρα έχουν αντιμετωπιστεί με ενέδρες οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο εσωτερικό του Λιβάνου.






Θριαμβολογεί ο Netanyahu: Ισχυρό και ακριβές το χτύπημα στο Ιράν, χτυπήσαμε την άμυνά του και την ικανότητά του να παράγει πυραύλους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε την Κυριακή 27/10 ότι το τελευταίο χτύπημα στο Ιράν επηρέασε τις ικανότητες του να αμυνθεί και να παράγει πυραύλους.
"Το πρωί του Σαββάτου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα κατά του Ιράν.

Έχουμε εξαπολύσει ισχυρά πλήγματα στις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν και στην ικανότητά του να παράγει πυραύλους που στοχεύουν εναντίον μας", είπε ο Netanyahu σε μια κρατική τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, από το παλαιστινιακό κίνημα Hamas.

Το γραφείο του επίσης, εξέδωσε τη δήλωση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως «εντελώς ψευδές» ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, το οποίο υποστήριξε ότι το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας της πίεσης των ΗΠΑ, παρότι είχαν εγκρίνει το χτύπημα του Ισραήλ με πολλές δηλώσεις τους.

«Το Ισραήλ επέλεξε εκ των προτέρων τους στόχους επίθεσης σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές επιταγές.

Έτσι ήταν και έτσι θα είναι», δήλωσε το γραφείο του.
Το Ισραήλ είχε παρακαλέσει τις ΗΠΑ να το στηρίξουν σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν και αυτός ήταν ο λόγος της μετακίνησης των Αμερικανικών F-16 στο Ισραήλ και την Μέση Ανατολή την ημέρα του χτυπήματος.

Khamenei (Ιράν) Θα απαντήσουμε σκληρά - Συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (28/10)

Mας μετρούν λάθος οι Σιωνιστές (σ.σ. το κράτος του Ισραήλ)... κάνουν λάθος υπολογισμούς, δεν ξέρουν το Ιράν.
Δεν έχουν μετρήσει σωστά τη δύναμη, την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού.

Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν αυτά τα πράγματα», τόνισε σε μήνυμά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei.
«Οι ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα και στον Λίβανο είναι από τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου.

Ο πόλεμος είναι δύσκολος, αλλά έχει τους κανόνες και τους νόμους του και τα όριά του.

Ακριβώς επειδή η μία πλευρά πολεμά την άλλη, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα όρια πρέπει να καταπατηθούν.

Ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενάντια στο Σιωνιστικό καθεστώς για να αποτρέψει τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων στη Γάζα και στον Λίβανο.

Πρέπει να σχηματιστεί ένας παγκόσμιος πολιτικός, οικονομικός και αν χρειαστεί στρατιωτικός συνασπισμός ενάντια στο διαβολικό καθεστώς που διαπράττει τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου.

Ακόμη και το μικρότερο ποσό βοήθειας που παρέχεται στ συνεδριάσει τη Δευτο Σιωνιστικό καθεστώς αποτελεί ένα από τα βαρύτερα και πιο απεχθή αμαρτήματα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 για να συζητήσει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει για τις «εγκληματικές επιθέσεις», λέγοντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Συμβούλιο είναι πιθανό να συζητήσει την κατάσταση αύριο (28/10).

Το μήνυμα στα εβραϊκά: Το Ισραήλ έκανε μοιραίο λάθος με τα αντίποινα

Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης Ali Khamenei έκανε ανάρτηση αργά την Κυριακή (27/10) στο Twitter στα εβραϊκά ότι το Ισραήλ έκανε λάθος στα αντίποινα του χθες (26/10) το πρωί στο Ιράν και σύντομα θα καταλάβει τη δύναμη της Τεχεράνης.
«Το Σιωνιστικό καθεστώς έκανε ένα λάθος.

Έκανε λάθος στους υπολογισμούς του για το Ιράν», αναφέρει το tweet που δημοσιεύτηκε στον νέο λογαριασμό του Khamenei στην εβραϊκή γλώσσα στο X.
«Θα κάνουμε να καταλάβει τι είδους δύναμη, ικανότητα και θέληση έχει το ιρανικό έθνος.



Capture_224.JPG


Το Ιράν έπληξε βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής μειγμάτων στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους και παλιό κτίριο δοκιμών πυρηνικών όπλων

Eικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ερευνητές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο David Allbright, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security / ISIS) και ο Decker Eveleth, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο Eveleth ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης την τοποθεσία Khojir στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι στο Khojir γίνονταν εργασίες για σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεων.Ο Eveleth τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα είναι πιθανό να «περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών επλήγησαν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, εν είδει αντιποίνων για το μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ιράν ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συστήματα ραντάρ στις επαρχίες Ilam και Khujestan, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Ο Eveleth δήλωσε ότι λήψη από δορυφόρο της Planet Labs δείχνει πως ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε δύο κτίρια στο Khojir, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους.



Άλλες λήψεις της Planet Labs για το συγκρότημα Παρτσίν δείχνουν ότι καταστράφηκαν τρία κτίρια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, συμπλήρωσε ο αμερικανός ερευνητής.

Ο David Allbright, δήλωσε ότι εξέτασε λήψεις χαμηλής ανάλυσης για το Παρτσίν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τρία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους.

Δεν προσδιόρισε την εταιρεία από την οποία πήρε τις λήψεις που επικαλέστηκε.

Ο Eveleth λέει ότι το Ιράν χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποκτήσει προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παρασκευή μειγμάτων καυσίμων για πυραύλους, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, και εκτίμησε πως θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει.

Χάρη σε αυτήν τα πλήγματα ακριβείας, συμπλήρωσε, το Ισραήλ είναι πιθανό να έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 1ης Οκτωβρίου.

«Τα πλήγματα φαίνεται πως ήταν εξαιρετικής ακρίβειας», σημείωσε.
Ο ιστότοπος Axios ανέφερε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε 12 «πλανητικούς αναμικτήρες» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επικαλούμενος τρεις ανώνυμες ισραηλινές πηγές που ανέφεραν ότι αυτό βλάπτει σοβαρά την ικανότητα του Ιράν να ανανεώνει το απόθεμα πυραύλων του και θα μπορούσε να αποτρέψει το Ιράν από περαιτέρω μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον Ισραήλ.

Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Houthi της Υεμένης και στη Hezbollah του Λιβάνου.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί πως η Ρωσία παρέλαβε ιρανικούς πυραύλους.


ΙΑΕΑ: Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις από τα ισραηλινά πληγματα


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε απόψε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «δεν χτυπήθηκαν» από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων.

«Απευθύνω έκκληση για σύνεση και αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών και άλλων ραδιενεργών υλικών», ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Rafael Grossi.


Επίθεση στο Τελ Αβίβ - Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στην Mossad, τραυματίζοντας 32 ανθρώπους, ένας νεκρός


Τρομοκρατικό χτύπημα έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 27/10 στην πόλη Ramat Hasharon, στο κεντρικό Ισραήλ και κοντά στο Τελ Αβίβ, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε λεωφορείο σταματημένο σε στάση αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή Glilot, κοντά στη Herzliya όπου βρίσκεται η έδρα των κεντρικών γραφείων της Mossad και μονάδων πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, όπως η διαβόητη Unit 8200.

Οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν το συμβάν σε προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ατύχημα.
«Αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία σε ανακοίνωσή της.



«Στις 10:08 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενημερωθήκαμε (…) ότι ένα φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου στη διασταύρωση Glilot της λεωφόρου Aharon Yariv της Ramat Hasharon.

Οι υπηρεσίες του κέντρου άμεσης βοήθειας παρέχουν αυτή τη στιγμή φροντίδα σε δεκάδες θύματα επιτόπου», επεσήμανε η Magen David Adom, η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.



Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων ένας άντρας υπέκυψε στα τραύματά του πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πέντε έχουν σοβαρά τραύματα χωρίς να κινδυνεύουν και περίπου 29 είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Πολλοί εξ'αυτών ήταν συνταξιούχοι που ετοιμάζονταν να επισκεφτούν ένα μουσείο, ενώ όπως έγραψαν οι Times of Israel ο οδηγός του φορτηγού πυροβολήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από ένοπλο πολίτη.

Μάλιστα, μαρτυρίες αναφέρουν πως αφού έριξε το φορτηγό πάνω σε λεωφορείο στη στάση, ο οδηγός βγήκε κρατώντας μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται σε κόσμο.



Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού - Πλήγμα σε κέντρο διοίκησης της Hamas

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) βομβάρδισαν για ακόμη μια νύχτα συνοικίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης προς τους κατοίκους της περιοχής, στην οποία ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως υπήρχαν εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Hezbollah.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή βομβάρδισαν κέντρο διοίκησης της Hamas, το οποίο βρισκόταν σε συγκρότημα που λειτουργούσε στο παρελθόν ως σχολείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Η Hamas χρησιμοποιούσε το συγκρότημα για «σχεδιασμό και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει η σχετική ανάρτηση των IDF στην πλατφόρμα Χ.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τη συγκεκριμένη αναφορά.

Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει πως έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους αμάχους προτού εξαπολύσει αυτό το «πλήγμα ακριβείας», ενώ δεν δημοσιοποίησε πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

Οι IDF υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «άλλη μια απόδειξη της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Hamas, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Yoav Gallant (Υπουργός Άμυνας Ισραήλ): «Η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους απαιτεί επώδυνους συμβιβασμούς»,


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant αναγνώρισε πως δεν είναι πανάκεια η στρατιωτική δύναμη για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου του Ισραήλ, αλλά υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται συμβιβασμούς επώδυνους όπως είναι το θέμα των ομήρων.

Με την «ακριβή, θανατηφόρα και αιφνιδιαστική» επίθεσή του στο Ιράν, το Ισραήλ έστειλε ένα σαφές μήνυμα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant.

Ο Yoav Gallant έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τον Benjamin Netanyahu.

«Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα φτάσει σε όποιον προσπαθήσει να μας βλάψει», σημείωσε ο ίδιος.


Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στη Beit Lahya

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Σάββατο 26/10 το Ισραήλ εναντίον της πόλης Beit Lahya στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Χθες το WAFA είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον σπιτιών στη Beit Lahya.

Από τα πλήγματα του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Beit Lahya και του καταυλισμού προσφύγων Djabalya στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν σκοτωθεί περίπου 800 άνθρωποι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν εντατικές επιχειρήσεις στην περιοχή, είχε ανακοινώσει χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ έχει επισημάνει ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς που αναδιοργανώθηκαν εκεί. Την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη διάρκεια μαχών στην περιοχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου