Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ Ή ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ; ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ):«ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΘΑΝΕΙΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΑ (ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ) «Ε! ΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΜΕΙΣ»!

Η ΙΣΧΥΡΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ - NYT: ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕΤΑ 5/11

ΒΙΝΤΕΟ


Επικρίσεις από την ισραηλινή αντιπολίτευση δέχεται ο Benjamin Netanyahu για την αδύναμη επίθεση - Σχετικά εύκολα αναχαίτισε τους πυραύλους η ιρανική αεράμυνα - Για τεράστια απογοήτευση κάνουν λόγο τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Εντυπωσιακή σε αριθμούς αλλά με πενιχρά αποτελέσματα ήταν η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10/2024).

Έγινε σε 3 κύματα μέσω Ιράκ και είχε 20 στόχους από τους οποίους δεν επιτεύχθηκε σχεδόν κανένας, αν και οι New York Times υποστηρίζουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11/2024.

Μόνο μικρές ζημιές αλλά και 4 νεκρούς στρατιώτες καταγράφει στις απώλειες από το ισραηλινό χτύπημα η ιρανική πλευρά.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση μικρής κλίμακας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Σημειώθηκαν μικρές εκρήξεις αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές στο έδαφος, όπως γράφει το Military Watch.
Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά αεροπορικών βάσεων γύρω από την Τεχεράνη, με αυτές να είναι ανεπιτυχείς καθώς οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν στην πορεία προς τους στόχους τους.

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν αποδίδονται από τοπικές πηγές στη χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος για την αναχαίτιση των επιθέσεων, κάτι που ευθυγραμμίζεται με την έλλειψη εικόνων πραγματικών εκρήξεων στο έδαφος κοντά στην Τεχεράνη.

Επίσης είναι σύμφωνο με τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που διέρρευσαν ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει το Ιράν - οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν τους στόχους τους ενώ τα 100 αεροσκάφη, που χρησιμοποιήθηκαν παρέμεναν πολύ έξω από το βεληνεκές της ιρανικής αεράμυνας.



Ιράν: Θα απαντήσουμε

Το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ακόμη και εάν αυτή δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική ζημιά, δήλωσε ο Ιρανός βουλευτής Esmaeil Kowsari.
«Η αποτυχία της ισραηλινής επίθεσης δεν σημαίνει ότι το Ιράν δεν θα απαντήσει.

Το σιωνιστικό καθεστώς θα πρέπει να πληρώσει για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς μας», δήλωσε ο Kowsari, ο οποίος είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής.

Την πρόθεση του Ιράν να απαντήσει, επιβεβαίωσαν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, λέγοντας μάλιστα πως θα συμβεί σύντομα.

Araghchi (ΥΠΕΞ Ιράν): Δεν γνωρίζουμε όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi
«Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Μόνο τα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιές και επισκευάζονται

Ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι μόνο τα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιές σε προηγούμενα ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη και σε άλλες επαρχίες.

«Χάρη στην έγκαιρη απόδοση της αεράμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες απώλειες και μερικά συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιές», αναφέρει το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων σε δήλωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Η μικρής κλίμακας και ανεπιτυχής επίθεση του ισραηλινού στρατού (IDF) οδηγεί σε τρία πιθανά συμπεράσματα:

1.) Η επίθεση του Ισραήλ είχε σκοπό να δοκιμάσει την ιρανική αεράμυνα, ενδεχομένως ως prova generale για ένα χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας στο μέλλον, κατά το οποίο οι Ισραηλινοί θα είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το τι πρόκειται να συναντήσουν. 

Μια τέτοια δοκιμή θα μπορούσε επίσης να εκτρέψει την προσοχή των ιρανικών δυνάμεων προς την Τεχεράνη, κάτι που θα μπορούσε να είναι επωφελές εάν ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ είναι αλλού.

2.) Τα ισραηλινά αεροσκάφη στο πρώτο κύμα της επίθεσης είδαν τους πυραύλους τους να αναχαιτίζονται με επιτυχία, όπως αναφέρουν ιρανικές πηγές, γεγονός που οδήγησε τους IDF σε άλλα δύο κύματα, επίσης αναποτελεσματικά.

3.) Το χτύπημα του Ισραήλ έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Με το Ιράν να έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί σκληρά σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, ένα πολύ μικρής κλίμακας πλήγμα θα μπορούσε ενδεχομένως να αγνοηθεί από την Τεχεράνη, επιτρέποντας στην ισραηλινή ηγεσία να διατηρήσει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και να ικανοποιήσει τις εγχώριες εκκλήσεις για αντίποινα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση ενόψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 5/11/2024.




Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δεσμευτεί από την 1η Οκτωβρίου να χτυπήσουν ιρανικούς στόχους, ως απάντηση σε μια μεγάλης κλίμακας ιρανική πυραυλική επίθεση εκείνη την ημέρα που στόχευσε μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τη Mossad και η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σημαντικές αεροπορικές βάσεις.

Το χτύπημα του Ιράν είχε γίνει ως αντίποινα, τόσο για την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, όσο και για την εισβολή στον Λίβανο και τον αποκεφαλισμό των ηγεσιών των οργανώσεων Hezbollah και Hamas.




Με ρωσικούς πύραυλους απέκρουσε το Ιράν την επίθεση του Ισραήλ

Οι ιρανικές μονάδες αεράμυνας κατέρριψαν πολλαπλούς πύραυλους, που εκτοξεύτηκαν από τα ισραηλινά αεροσκάφη κατά της Τεχεράνης, κατά την επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10/2024).

Αναφορές από ιρανικές πηγές αναφέρουν ότι ενώ χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς εδάφους προς αέρος για την εξουδετέρωση ισραηλινών πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο κύμα επιθέσεων, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας.



Αυτό περιελάμβανε την πρώτη χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενός συστήματος αεράμυνας για να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.

Οι ιρανικές δυνάμεις εναέριας άμυνας διαθέτουν πολλαπλά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος ικανά να εμπλέκουν στόχους σε τέτοια εμβέλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαιρετικά προσαρμοσμένης παραλλαγής του ρωσικού S-300PMU-2 που παραδόθηκε το 2018.


Αν και ο τυπικός οπλισμός μεγαλύτερης εμβέλειας για το S-300PMU-2 είναι το 48N6E2 που έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων, το σύστημα φέρεται να είναι συμβατό με το πολύ πιο σύγχρονο 48N6DM που μπορεί να πλήξει πυραύλους σε πολύ υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών ταχυτήτων που υπερβαίνουν τα 5 Mach, και έχει βεληνεκές 250 χιλιομέτρων.

ΤA video obtained by @IranIntl_En shows an explosion near the grave of Rouhollah Khomeini, the founder of the Islamic Republic, in Kahrizak, south of Tehran. pic.twitter.com/MHimo2XD2Z— Iran International English (@IranIntl_En) October 26, 2024



Σαν να μη συνέβη τίποτα - Εικόνα από την Τεχεράνη το πρωί του Σαββάτου 26/10/2024

Biden: Ελπίζω να είναι το τέλος

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ελπίζω να είναι το τέλος, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, το Ισραήλ έχει πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΗΠΑ: Εάν το Ιράν τολμήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, πρέπει να ξέρει ότι θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πλήρως έτοιμες να συμμετάσχουν στην απόκρουση πιθανού χτυπήματος του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στις 26/10, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος 
Αμερικανός αξιωματούχος,

«Σε περίπτωση που το Ιράν επιλέξει να απαντήσει, είμαστε πλήρως έτοιμοι να αμυνθούμε για άλλη μια φορά σε οποιαδήποτε επίθεση», είπε.

«Εάν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει, είμαστε πλήρως έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και να το υποστηρίξουμε, θα υπάρξουν συνέπειες», επανέλαβε ο αξιωματούχος.

«Σε ό,τι μας αφορά, αυτή η άμεση ανταλλαγή χτυπημάτων, αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η πολύ ισχυρή άποψή μας που έχει κοινοποιηθεί στους εταίρους μας σε όλη την περιοχή και προφανώς έχει κοινοποιηθεί μέσω πολλαπλών καναλιών, έμμεσα και άμεσα στο Ιράν», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Netanyahu: Δεν υπακούμε στις ΗΠΑ, τα χτυπήματα στο Ιράν έγιναν με βάση τα συμφέροντα του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ανέφερε ότι η χώρα του επέλεξε τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά συμφέροντά της και όχι υπακούοντας σε ό,τι της υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.

Το γραφείο του Netanyahu εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση με αφορμή ένα «εντελώς λανθασμένο», όπως το χαρακτήρισε, ρεπορτάζ τοπικής τηλεόρασης σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ επιλέγει εκ των προτέρων τους στόχους των επιθέσεων με βάση τα εθνικά συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές εντολές.

Έτσι ήταν και έτσι θα είναι» ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού

«Ημέρες Μετάνοιας»

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικές θέσεις του Ιράν κατά την επιχείρηση που αργότερα ονομάστηκε «Ημέρες Μετάνοιας».

Η επίθεση ολοκληρώθηκε στις 5:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας) τη στιγμή που ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει πάνω από την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN11.

Η επίθεση εκδηλώθηκε σε τρία κύματα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευσαν ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής drones και πυραύλων, χτυπώντας 20 στόχους, σύμφωνα με τον Axios και τους New York Times.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του.



Τι ισχυρίζονται ότι χτύπησαν οι Ισραηλινοί

Ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και ότι όλοι οι στόχοι της αποστολής έχουν επιτευχθεί, με όλα τα αεροσκάφη να επιστρέφουν με ασφάλεια από την Ιορδανία στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε πως έπληξε τις εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων ιδίου τύπου που χρησιμοποίησε το Ιράν για να πλήξει το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, οι IDF ισχυρίζονται πως έπληξαν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος που είχαν σκοπό να περιορίσουν την εναέρια δράση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Το Ισραήλ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί τους πολίτες του εάν το ιρανικό καθεστώς συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του κράτους μας και των αμάχων του», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant διεύθυνε τις επιθέσεις από ένα ασφαλές συγκρότημα στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF Daniel Hagari.



Στόχος και το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ισραήλ φέρεται να επιτέθηκε στην τοποθεσία του αρχηγείου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.
«Στοχοποιούμε όσους μας απείλησαν στο παρελθόν και θα μπορούσαν να το κάνουν και στο μέλλον», ανέφερε το NBC News επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ένα δεύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών αναφέρθηκε μετά από εκρήξεις που ακούστηκαν στο Siraz αργότερα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πάνω από 100 αεροσκάφη συμμετείχαν στην επίθεση σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των F-35.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15, εντοπίστηκαν επίσης να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από ένα απροσδιόριστο μέρος της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν από το Ισραήλ πριν από τα χτυπήματά του σε στόχους στο Ιράν, αλλά δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ως άσκηση αυτοάμυνας και ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Sean Savett, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος δήλωσε περαιτέρω ότι το Ισραήλ δεν χτύπησε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου και επικεντρώθηκε σε στρατιωτικούς στόχους.

Υπήρξαν αναφορές για εκτεταμένες διακοπές διαδικτύου σε όλο το Ιράν καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονταν.


NYT: Στοχοποιήθηκε και σύστημα S -300

Σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, μία από τις θέσεις που στοχοποιήθηκαν μία συστοιχία αεράμυνας S-300 του διεθνούς αεροδρομίου Imam Khomeini κοντά στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 κοντά στην Natanz, όπου βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον Απρίλιο.

Τουλάχιστον τρεις βάσεις πυραύλων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στοχοποιήθηκαν στις επιδρομές, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων είναι μέλος του Σώματος.




Ισραηλινή αντιπολίτευση: Αδύναμο το χτύπημα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Netanyahu άσκησε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid κάνοντας λόγο για αδύναμη επίθεση στο Ιράν που δεν συγκρίνεται με το βαλλιστικό χτύπημα της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.

Δήλωσε ότι η Τεχεράνη «είναι ο επικεφαλής του Άξονα του Κακού και πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά της».
«Η απόφαση να μην χτυπηθούν στρατηγικοί και οικονομικοί στόχοι στο Ιράν ήταν λάθος.

Θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να είχαμε απαιτήσει πολύ βαρύτερο τίμημα από το Ιράν», δήλωσε σε υψηλούς τόνους προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.


«Μία τεράστια απογοήτευση»

«Αυτό ήταν η επίθεση στο Ιράν;
Μια τεράστια απογοήτευση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τηλεοπτικός σταθμός Israel Channel 13.




Ιράν: Οι δυνατές εκρήξεις προήλθαν από την αναχαίτιση των ισραλινών πυραύλων

Σε ανακοίνωσή τους, οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας ανέφεραν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους στις επαρχίες Τεχεράνης, Khuzestan και Ilam.

«Οι δυνατές εκρήξεις που ακούστηκαν γύρω από την Τεχεράνη σχετίζονται με την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας ενάντια στις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος που επιτέθηκε σε τρεις θέσεις έξω από την πρωτεύουσα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη αξιωματούχους της αεράμυνας της επαρχίας Τεχεράνης.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι αρκετές στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη έγιναν στόχος ισραηλινών επιδρομών.
Διευκρίνισε ότι πολλές βάσεις στις δυτικές και νότιες περιοχές της πρωτεύουσας δέχθηκαν επίθεση.

Zohrevand (Βουλευτής Ιράν): Καταρρίψαμε αεροσκάφη και drones ενώ αποκρούαμε την επίθεση του Ισραήλ

Οι ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και drones ενώ απέκρουαν την επίθεση του εβραϊκού κράτους στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ο Ιρανός βουλευτής Abolfazl Zohrevand.

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το πόσο ισχυρά είναι τα συστήματα αεράμυνας της χώρας μας.

Παρά το γεγονός ότι το Σιωνιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε πολλά μαχητικά αεροσκάφη και drones, η αεράμυνα έκανε πολύ καλή δουλειά.

Σχεδόν όλα τα drones και οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ καταστράφηκαν πριν προκαλέσουν ζημιές», είπε ο Zohrevand, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στο ιρανικό κοινοβούλιο.


NYT: Τρόμος για μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας και πιο επικίνδυνης φάσης στην πολύχρονη σύγκρουση των δύο χωρών, διαπιστώνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές, η σύγκρουση σταματά χωρίς να επεκταθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η μικρής κλίμακας επίθεση επέτρεψε στο Ιράν να προβάλει μια αίσθηση κανονικότητας το πρωί του Σαββάτου (26/10/2024).
Η Αεροπορική Αρχή της χώρας άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν εικόνες και πλάνα από την καθημερινή ζωή που επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους Νew York Times, η ηγεσία του Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίθεσης του Ισραήλ και να μειώσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό για μια μεγάλη ιρανική απάντηση.

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης, μιας επικίνδυνης φάσης, με πολλές ευαίσθητες παραμέτρους», εκτιμά ο Yoel Guzansky, Ισραηλινός ειδικός για το Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει, «είναι δυνατό για τις δύο πλευρές να κλείσουν αυτόν τον γύρο τουλάχιστον και να μην δούμε ιρανικά αντίποινα - ή αν τα δούμε, θα είναι μικρής κλίμακας».

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμη και αν η τελευταία κλιμάκωση υποχωρήσει, έχει οδηγήσει το Ιράν και το Ισραήλ ένα βήμα ακόμα προς σε μια πορεία μη διαχειρίσιμης σύγκρουσης.

Σύμφωνα με του New York Times, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι το Ισραήλ δημιουργεί το έδαφος για ένα μεγαλύτερο χτύπημα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου

Οι προεδρικές εκλογές θα δρομολογήσουν μια μετάβαση εξουσίας κατά την οποία θα μειωθεί η επιρροή και η προσοχή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές το Ισραήλ κατά την επίθεση στις 26/10 επεδίωκε να εξοικειωθεί με την ιρανική αεράμυνα και στο Τελ Αβίβ πιστεύουν πως τα κατάφερε.

Το αρχικό σχέδιο επίθεσης

Αρχικά το Ισραήλ είχε προγραμματίσει να εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους Golden Horizon και Rocks το διάστημα 15 – 16 Οκτωβρίου.

Το Τελ Αβίβ ανέβαλε τότε την επίθεση στο Ιράν μετά τη δημοσίευση μυστικών εγγράφων σε φιλοϊρανικό κανάλι στο Telegram.

Στα έγγραφα, μεταξύ άλλων, αναφερόταν η προετοιμασία των εν λόγω πυραύλων.

Σύμφωνα με τoυς Times που επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ με γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων, το Ισραήλ ανησυχεί ότι παρόλο που δεν κατονομάζονται στα έγγραφα, που διέρρευσαν οι πιθανοί στόχοι, οι λεπτομέρειες που παρέχονται θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ιράν να προβλέψει ορισμένα πρότυπα επίθεσης.

Οι Times υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ανέπτυξε ένα εναλλακτικό σχέδιο, με το οποίο τελικά επιτέθηκε στις 26/10/2024.

«Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων καθυστέρησε την επίθεση λόγω της ανάγκης αλλαγής ορισμένων στρατηγικών και στοιχείων», λέει η πηγή.

Ως άκρως απόρρητα, τα έγγραφα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά την Παρασκευή (18/10/2024) στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και γρήγορα διαδόθηκαν στα κανάλια του μέσου που είναι δημοφιλή στους Ιρανούς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου