Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ...

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ



Γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης
Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής


Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν εντέχνως στα δυτικά ΜΜΕ ενταθεί οι φήμες περί επικείμενης ισραηλινής επίθεσης στην επικράτεια του Ιράν ως απάντηση στην πρόσφατη ιρανική βαλλιστική επίθεση κατά του Ισραήλ. 

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται κοντά σε έναν ιρανο-ισραηλινό πόλεμο κι ότι η Τουρκία πρέπει να ετοιμάζεται για περιφερειακό πόλεμο αναδεικνύουν την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Στην πραγματικότητα όμως με το να ξεκινήσει ο ιρανο-ισραηλινός πόλεμος ο σκληροπυρηνικός Νετανιάχου προσπαθεί να εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ και να βάλει αυτές να πολεμήσουν έναντι του Ιράν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο κι η στρατηγική ήττα του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας. 

Ο Νετανιάχου και το βαθύ σιωνιστικό κίνημα θεωρούν ότι με έναν πόλεμο κατά του Ιράν θα εξαπλωθεί η περιφερειακή σύγκρουση και θα δημιουργηθεί αστάθεια στο εσωτερικό του Ιράν με στόχο την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος του Ιράν. 

Οι σχεδιασμοί των Αμερικανο-Ισραηλινών καταφαίνονται από τα πρόσφατα διαγγέλματα προς τον ιρανικό λαό από τον Νετανιάχου και τον υιό του Σάχη, τον Ρεζά Παχλεβί. Είναι όμως εφικτός ο αμερικανο-ισραηλινός μαξιμαλισμός του Νετανιάχου;

Οι τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες έχουν αποδείξει ότι οι Αμερικανο-Ισραηλινοί έχουν αποτύχει σε ό,τι επιχείρησαν στον ισλαμικό κόσμο. Εισέβαλαν και κατείχαν το Αφγανιστάν για δύο δεκαετίες απλώς για να το εγκαταλείψουν πανικόβλητοι. 

Ανέτρεψαν τον Σαντάμ στο Ιράκ, τον Καντάφι στην Λιβύη, επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Άσσαντ στην Συρία και ποιο το αποτέλεσμα; Η περιφερειακή αστάθεια και η αποτυχία των αμερικανο-ισραηλινών σχεδίων.

Ενώ οι ανωτέρω αποτυχημένοι πόλεμοι έγιναν σε κάθε χώρα χωριστά κι όχι ταυτόχρονα εναντίον αποδυναμωμένων χωρών οικονομικά και στρατιωτικά, αυτή την στιγμή το Ιράν είναι πανίσχυρο στρατιωτικά και έχει συστήσει μια στρατηγική συμμαχία με χώρες στην Μεσοποταμία, το Λεβάντε και την Υεμένη. 

Το μέτωπο είναι εξαιρετικά μεγάλο, όπως και η αποτρεπτική ικανότητα του Ιράν και των Συμμάχων των Παλαιστινίων. Χωρίς να διαθέτουν οι ΗΠΑ αξιόλογες χερσαίες δυνάμεις, η αμερικανική αεροπορία δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει τις χερσαίες επιχειρήσεις και το βαλλιστικό σύστημα, τομείς στους οποίους το Ιράν υπερτερεί των Αμερικανών.

Χωρίς να διαθέτουν ακριβείς πληροφορίες για την αποτρεπτική ισχύ του Ιράν και της Συμμαχίας για την Παλαιστίνη, και παραγνωρίζοντας την νέα παγκόσμια πολυπολική σινορωσική ισορροπία οι Αμερικάνοι κινδυνεύουν να εμπλακούν σε έναν ακόμη τυχοδιωκτικό, αυτή την φορά ασύγκριτα πιο εκτεταμένο και πολυμέτωπο, πόλεμο με δυσοίωνες για αυτούς προοπτικές στην Μέση Ανατολή με προεκτάσεις που φθάνουν ως την Ουκρανία και την Σινική Θάλασσα. 

Ένας τέτοιος πόλεμος ενδέχεται να πιστοποιήσει το τέλος της μεταπολεμικής αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή.



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου