Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ: ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ. ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΩ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ





"Τα πιάτα σας θα είναι γεμάτα, αλλά τα φαγητά δεν θα τρώγονται." μια προρρήση του Πατροκοσμά την οποία είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς ότι οδεύει προς πλήρη εκπληρωση, μετά την απόφαση νομιμοποίησης των μεταλλαγμένων τροφίμων από την ΕΕ.

 Αδιαφορώντας για την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών η ΕΕ αποφάσισε να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων εντός της Ένωσης.Φυσικά στο έγκλημα αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα ,με τις ευλογίες των Βενιζέλου-Μανιάτη, για να θυμόμαστε ποιους πρέπει να "ευγνωμονούμε". Από την σύνοδο μονίμων αντιπροσώπων, στην οποία πάρθηκε η εν λόγω απόφαση, απείχε μόνο το Βέλγιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να πάρει «πράσινο» φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους.

Πρωτοστάτης αλλά και υποβολέας της πρότασης, είναι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, και Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος. Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν τις μεθοδεύσεις των μεγαλοπαραγωγών σπόρων, που εδώ και 15 χρόνια κυνηγάνε να πετύχουν την επικείμενη απόφαση. 

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταψήφισε την πρόταση για έγκριση του καλαμποκιού TC1507, με παραγωγό θυγατρική της μεγαλοεταιρίας DuPont, όμως, την επόμενη μέρα "παρέλειψε" να συνυπογράψει επιστολή 12 υπουργών της Ε.Ε προς τον Επίτροπο Υγείας, παρά το γεγονός ότι το 89% των Ελλήνων τάσσονταν κατά των μεταλλαγμένων. 

Το πρώτο βήμα υπέρ των μεγαλοπαραγωγών και αναπόφευκτα των μεταλλαγμένων είχε γίνει. Αυτή τη στιγμή, το καλαμπόκι αυτό αναμένει έγκριση από την Ε.Ε για να ξεκινήσει η καλλιέργειά και διανομή του.

Το τελειωτικό χτύπημα το έδωσε ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος πρότεινε ανοιχτά αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα μεταλλαγμένα. Η αλλαγή αυτή έλεγε πως για να απαγορέψει μια χώρα την καλλιέργεια ενός μεταλλαγμένου οργανισμού, ουσιαστικά θα έπρεπε πρώτα να πάρει την έγκριση της εταιρίας που το προωθεί. Θα έπρεπε, δηλαδή, τα αίτια απαγόρευσης να μην έρχονται σε αντίθεση με τις αξιολογήσεις της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και υγιειονομικούς κινδύνους του υπό αμφισβήτηση προϊόντος. Η EFSA, όμως, δεν έχει εκδόσει ούτε μια αρνητική γνωμοδότηση για κανέναν μεταλλαγμένο οργανισμό.

Αυτή η πρόταση, αν και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δεν απερρίφθη, παρά "μεταλλάχθηκε" και τον Ιούνιο θα ψηφιστεί. 

Μέσα στη συμφωνία αναφέρεται μεν το δικαίωμα κάθε χώρας που διαφωνεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη, το οποίο όμως είναι απατηλό, καθώς η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης, και όχι για τους πολύ βασικότερους λόγους απειλής της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος. 

Οι χώρες δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση των μεταλλαγμένων οργανισμών από το έδαφός τους, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο της ανεξέλεγκτης διακίνησης των προϊόντων αλλά και του πιθανού λαθρεμπορίου, καθώς τα μεταλλαγμένα αναμένεται να έχουν χαμηλότερες τιμές.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα στην οποία πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά λιμοκτονούν, και απλώς θέλουν να γεμίσουν το στομάχι τους;

Ας δούμε λίγο τι επιπτώσεις θα ε΄χουν στην υγεία μας τα "νέα" μας τρόφιμα. Μέχρι και σήμερα η εταιρεία που πρωταγωνιστεί διεθνώς στην παραγωγή και διάθεση μεταλλαγμένων προϊόντων (Monsanto) επιμένει ότι αυτά είναι ασφαλή και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την επικινδυνότητά τους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Ωστόσο, γαλλική μελέτη που ήρθε πρόσφατα στο φως αποκάλυψε ότι τα ζώα που τρέφονται όλη τους τη ζωή με γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν όγκους και να υποστούν βλάβη σε ζωτικά τους όργανα (ήπαρ και νεφρά).

Ειδικότερα, ερευνητές από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Καέν που παρακολούθησαν πειραματόζωα που τρέφονταν με μεταλλαγμένα ανέφεραν ότι εκείνα απεβίωσαν νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Ειδικότερα, τα μισά αρσενικά και το 70% των θηλυκών πέθαναν πρόωρα σε σχέση με το 30% και 20% αντίστοιχα εκείνων που δεν τρέφονταν με προϊόντα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Με την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση συχνών αλλεργικών κρίσεων, σε άτομα που είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένες αλλεργίες. 

Ακόμη, η πρόσληψη αντιβιοτικών ουσιών από τον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, προκαλεί αύξηση της ανθεκτικότητάς του σε αυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια την αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στον οργανισμό, όταν αυτό είναι αναγκαίο π.χ. στην ανάρρωση κάποιας ασθένειας.

Επιπλέον, κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και συνεπώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα.

Παρόλο που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων, τα συστήματα ελέγχου είναι ανεπαρκή.

Μεταλλαγμένα ονομάζονται τα τρόφιμα των οποίων το DNA έχει αλλοιωθεί με την προσθήκη άλλων οργανισμών με σκοπό τη βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών τους, αλλά βιάζοντας στην ουσία την γενετική τους δομή. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ντομάτες που δεν σαπίζουν, σπόροι καλαμποκιού με ενσωματωμένα εντομοκτόνα κ.ά.

Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και επομένως έχουν και την μεγαλύτερη ευθύνη της γενετικής μόλυνσης στη φύση είναι η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους (ζωοτροφές, γλυκύσματα, συμπληρώματα διατροφής, παιδικές τροφές).

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης είναι οι ζωοτροφές και οι ιχθυοτροφές που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες με επιβλαβή αποτελέσματα για τα ζώα και κατ’επέκταση για τη φύση αλλά και για τον άνθρωπο που στη συνέχεια τα καταναλώνει.

Μεταξύ άλλων, η αύξηση της παραγωγής των μεταλλαγμένων τροφίμων θα επιφέρει αλλοίωση της βιοποικιλότητας, αύξηση των φυτοφαρμάκων-ζιζανιοκτόνων και επομένως αύξηση της αντοχής των ζιζανίων και των εντόμων σε αυτά ,έξαρση των αλλεργιών και της ανθεκτικότητάς τους στα αντιβιοτικά καθώς και εμφάνιση νέων ,απειλή για την οικολογική ισορροπία και για τη διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες που όλοι γνωρίζουμε πως βγαίνουνείχαν δείξει ότι τέτοιες ουσίες είναι ασφαλείς, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι γνώσεις που έχουμε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους είναι ελάχιστες, καθώς τα προϊόντα αυτά βρίσκονται στην αγορά μόνο δεκαπέντε χρόνια.Μόνο για αυτό τον λόγο δεν έπρεπε να καταλήξει σε αυτό το έγκλημα η ΕΕ.

Ο Ιπποκράτης έλεγε "είμαστε ότι τρώμε" δέιχνοντας ότι η αφομοίωση μια τροφής από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι διαδραστική, και προκαλεί μεταβολές στον άνθρωπο. Καταναλώνοντας μεταλλαγμένα τρόφιμα το ανθρώπινο είδος δεν μπορεί να μείνει ίδιο, και αυτοί που το αποδέχτηκαν έπρεπε να το ξέρουν, ή μηπως αυτό θέλουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου