Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ


ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ



Πούτιν, Λουκασένκο και Ναζαρμπάγεφ υπέγραψαν την Συνθήκη για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μεταξύ αρχικά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.



Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από την πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία σε ένα νέο επίπεδο όπου θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στην ακεραιότητα κάθε χώρας αλλά θα επιτρέπει στις χώρες να εξερευνήσουν τις οικονομικές τους δυνατότητες και να ενδυναμώσουν τις θέσεις τους στις παγκόσμιες αγορές.

Εκτός από το ελεύθερο εμπόριο, η Ένωση θα συντονίζει τα οικονομικά συστήματα των χωρών μελών και θα ρυθμίζει τις βιομηχανικές και αγροτικές τους πολιτικές, την αγορά εργασίας και τα συστήματα μεταφορών των προϊόντων. Ωστόσο, δεν θα υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα ενώ αναβάλλεται και η δημιουργία κοινής ενεργειακής αγοράς.

Οι υπογραφές έπεσαν μετά από τέσσερα χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων και ενώ αρκετά ζητήματα παραμένουν εκκρεμή. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ανέφερε ότι θεωρεί τη νέα Ένωση «γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Οι τρεις χώρες που θα συνθέσουν την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχουν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων και το ΑΕΠ τους αθροίζεται σε 2,7 τρισ. δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου