Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


ΜΟΣΧΑ : " ΣΚΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΑΔΕΙΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ (ΤΑΡ), ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΕΜΙΣΕΤΕ" 




"Παιχνίδια στη πλάτη" της, υποτίθεμενης, "στρατηγικής συμμάχου", Ρωσίας κάνει η κυβέρνηση, όχι βέβαια για να υπερασπίσει ή να προαγάγει τα εθνικά συμφέροντα και την ελληνική οικονομία, κάτι που θα ήταν απόλυτα θεμιτό, αλλά για να παίξει χωρίς ανταλλάγματα, όπως πάντα, το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν σε βάρος της Μόσχας, ΗΠΑ και ΕΕ στο θέμα της Ενέργειας.


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας επίτροπο, Γκίντερ Έτινγκερ και συζήτησαν αυτό που είναι "καρφί στο μάτι" της Ρωσίας: Την χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως "φόβητρο" για την Ρωσία σε ότι αφορά την παροχή φυσικού αερίου μέσω των δύο αγωγών ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, του TAP και του ελληνοβουλγαρικού.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την οικολογική καταστροφή που προκαλεί ο ΤΑΡ στη Βόρειο Ελλάδα, την μηδενική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών κλπ. η κοινοπραξία κατασκευής του είναι η μόνη παγκοσμίως που δεν θα πληρώσει τέλη διέλευσης στο έδαφος της χώρας από το οποίο θα διέρχεται!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ετησίως από τον South Stream η χώρα θα ελάμβανε ως τέλη διέλευσης πάνω από 500 εκατ. ευρώ!

Υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή από την Μόσχα σχολιάζοντας την συνάντηση τόνιζαν σκωπτικά για την στάση του Α.Σαμαρά πως "Ευχόμαστε στην Ελλάδα τα καλύτερα στον δρόμο που έχουν επιλέξει οι ηγέτες της να ακολουθήσουν. Και όπως είπε κάποτε και ο πρόεδρός μας Β.Πούτιν "Κανέναν δεν μπορούμε να εμποδίσουμε να σκάβει χαντάκια και να τοποθετεί σωλήνες. Το θέμα είναι με τι θα γεμίσουν τους σωλήνες"".

Εκτίμηση της Ρωσίας είναι ότι τα αζερικά κοιτάσματα του ΤΑΡ είναι πολύ μικρά σε σχέση με την συνολική επένδυση για να δικαιολογήσουν το όλο έργο και σύνοτμα η κοινοπραξία θα περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι είναι ... δωρεάν η διέλευση από την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η διασύνδεση των διαφόρων ευρωπαϊκών δικτύων, ιδιαίτερα αυτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χώρες της Ομάδας Visegrad καθώς και οι έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την Βουλγαρία, καθώς η Σόφια με όλο και ταχύτερο ρυθμό επιστρέφει στην επιρροή της Ρωσίας, αντιμετωπίζοντας μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση μετά από 25 χρόνια κατάρρευσης του κομμουνισμού, με την δυτικόφιλη κυβέρνηση του Μ.Μπορίσοφ στα χρόνια που κυβερνούσε να έχει πουλήσεις όλες τις κρατικές υποδομές σε ξένες εταιρείας.

Η ανησυχία της ΕΕ έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ενεργειακά εξαρτάται απόλυτα από την Ρωσία και ενώ η ΕΕ θέλει να σαμποτάρει τoν South Stream ειδικά μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Βουλγαρία που είναι χώρα "κλειδί" στο όλο project απορρίπτει απόλυτα την θέση της ΕΕ και πλέον όλοι μετρούν ανάποδα για το πότε θα επιστρέψει στην "αγκαλιά" της Μόσχας...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου