Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ  



του Ατίλιο Α. Μπορόν *

Η αυτοκρατορία δείχνει διατεθειμένη για όλα. Απειλεί, βρυχάται, προσβάλει, εκβιάζει, σαμποτάρει, ψεύδεται, δυσφημεί, κινητοποιεί τα λατινοαμερικάνικα και ευρωπαϊκά της στρατεύματα, ηγέτες που ντροπιάζουν και είμαι μισητοί από τους λαούς τους μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε εστιάδες και θεματοφύλακες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και τα ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Μέχρι τώρα όμως δεν τα έχουν καταφέρει, και η βούληση των τσαβιστικών οργανώσεων και της κυβέρνησής τους ήταν ακατάβλητη. 

Χρειαζόμαστε ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ. 

Αν αυτή η βίαιη επίθεση μιας κυβέρνησης όπως αυτή του Τραμπ, που έχει συνεχίσει και εμβαθύνει την πολιτική που ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο «προοδευτικός» –στην πραγματικότητα, ένας «μαύρος μπάρμπα-Θωμάς», όπως οι Αφροαμερικανοί χαρακτηρίζουν εκείνους της φυλής τους που σκέπτονται και ενεργούν όπως οι ιδιοκτήτες σκλάβων που τους καταπίεζαν εδώ και αιώνες– που προετοίμασε το έδαφος για την σημερινή επιθετικότητα εκδίδοντας προεδρικό διάταγμα που διακήρυσσε ότι η Βενεζουέλα ήταν «μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» και κήρυσσε μέσω αυτού «μια κατάσταση εθνικής ανάγκης με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή». 

Αυτή η παρεκκλίνουσα διακήρυξη άνοιξε την πόρτα στην κτηνωδία του Τραμπ, λιγότερο εκλεπτυσμένου από τον προκάτοχό του αλλά όμοια ταυτισμένου με το αυτοκρατορικό σχέδιο των ΗΠΑ που δεν προσπαθεί μόνο να ανακτήσει την Βενεζουέλα, αλλά και την Κούβα, να τελειώσει με τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα και με τον Έβο στη Βολιβία και να επιστρέψει την ήπειρο στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν τις παραμονές της κουβανικής επανάστασης. 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. 

Τόσα χρόνια αγώνων, θυσιών, βασανιστηρίων, φυλακών, εξοριών, ζωών που προσφέρθηκαν αλτρουιστικά για να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία δεν μπορούν να χαραμιστούν απέναντι στην αλαζονεία του Λευκού Οίκου. 

Γι’ αυτό, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, να νικήσουμε την αυτοκρατορία που, όπως είπε ο Μαρτί, αναγνωρίζει μόνο το «βάρβαρο δίκαιο ως το μόνο δίκαιο: αυτό θα είναι δικό μας, γιατί το χρειαζόμαστε». 

Χρειάζονται το πετρέλαιο, τον χρυσό και το κολτάνιο (σημ. Οίμου: Τανταλίτης πηγή των πολύτιμων μετάλλων τανταλίου και νιοβίου) της Βενεζουέλας και θα ήταν σε θέση να διαπράξουν οποιοδήποτε έγκλημα προκειμένου να τα αποκτήσουν. 

Για πρώτη φορά από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται ότι απειλούνται. Αλλά τώρα είναι πιο σοβαρά, γιατί δεν είναι μόνο μια χώρα που τους ανησυχεί (στο παρελθόν ήταν η ΕΣΣΔ), αλλά μια τεράστια αναταραχή στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα που έχει δει την εμφάνιση ισχυρών νέων κέντρων εξουσίας (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Τουρκία, κλπ.) απέναντι στην οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσεις: είτε να προσφύγουν στη βία είτε να απειλήσουν με αυτή. 

Είναι μια λυσσασμένη τίγρη, επειδή έχασε στο Αφγανιστάν, έχασε στο Ιράκ, δεν τα κατάφερε με το Ιράν, έχασε στη Συρία, χάνει στην Υεμένη και η μοναδική νίκη της, φρικτή, βρώμικη από τα ψέματα και την αγριότητά της, ήταν η Λιβύη. 

Θέλουν άλλη μια, στην Αμερική Μας. Αλλά δεν θα την πάρουν. Θα ηττηθούν. Και ηττώνται διπλωματικά. Αρχίζουν επίσης να υποχωρούν στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή ο πολλαπλασιασμός των “fake news” πλήττει την αξιοπιστία τους. 

Θα χρειαστεί να διατηρήσουμε τη συνοχή και το μαχητικό πνεύμα για να τους καταφέρουμε την οριστική ήττα που θα δείχνει ότι η Αμερική μας έχει αρχίσει να βαδίζει στο δρόμο της Δεύτερης και της Οριστικής Ανεξαρτησίας.

(Παναμάς, αεροδρόμιο Τοκούμεν, καθοδόν προς τη Βενεζουέλα 22 Φλεβάρη 2019) 


(*) Ο Ατίλιο Μπορόν είναι αργεντινός κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Το Νοέμβριο του 2018 επισκέφτηκε την Ελλάδα και μίλησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου