Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Η ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ


ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΣ   ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΓράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Σελαχετίν Ντεμιρτάς: Το 2018 εκλέχτηκε βουλευτής αν και έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές και παρά το όργιο νοθείας!

Το πρώτο άρθρο «Τουρκία: Ασυναρτησίας το ανάγνωσμα» (29/3/2018) αναφερόταν στο γεγονός πως ναι μεν η Τουρκική πολιτική μακροπρόθεσμα διακρίνεται από μια σχολαστική συνέπεια στην επιδίωξη συγκεκριμένων στόχων, βραχυπρόθεσμα όμως χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη εικόνα ασυναρτησίας.

Η ίδια ακριβώς κατάσταση, σταθερή και απαράλλακτη, συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας «κανονικός ισλαμοφασίστας» κατά τον Τούρκο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, πρώην διευθυντή του ΟΗΕ στη Σλοβενία, δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζενγκίζ Ακτάρ (συνέντευξη στον Δημοσθένη Γκαβέα, 10 Δεκεμβρίου 2019), συνεχίζει ακάθεκτος, μαζί με την αυλή του, ένα απίστευτο ρεσιτάλ ασυναρτησίας το οποίο γιγαντώνεται μέσα στις συνθήκες μιας νόσου που θερίζει αλύπητα ανθρώπινες ζωές μέσα στην Τουρκία από εγκληματική ανευθυνότητα του καθεστώτος.

Αξίζει όμως τον κόπο να πάρουμε μια μικρή μόνο «γεύση»:

Στις 18 Μαρτίου 2020 ο Ρ. Τ. Ερντογάν σε δηλώσεις του ανήγγειλε πως θα συζητούσε την λήψη κάποιων μέτρων για τον κορονοιό στην Τουρκία και εξέφρασε την πίστη του πως η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με «υπομονή» και «προσευχές». Ο ιός την στιγμή εκείνη είχε μεταδοθεί σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων οι γειτονικές με την Τουρκία Ελλάδα, Βουλγαρία, Περσία, Ιράκ και Γεωργία! 

Στις 25 Μαρτίου 2020 ο μεν Ρ. Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως η Τουρκία είχε 8.544επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός υγείας Φαχρετιν Κοτζά δήλωνε …2.433 κρούσματα! 

Σήμερα βέβαια, αποτελεί κοινό μυστικό πως στην Τουρκία οι νεκροί και τα κρούσματα του κορονοιού καταχωρούνται σε άλλες κατηγορίες αιτίων ώστε να μειώνονται οι αριθμοί που ανακοινώνονται για τον ιό. 

Φαίνεται λοιπόν πως και τότε, οι πραγματικοί αριθμοί δόθηκαν στον Ερντογάν, ενώ στον Κοτζά οι «ωραιοποιημένοι» – απλά λόγω ασυναρτησίας ο μεν πρώτος ανακοίνωσε τους πραγματικούς, ο δε δεύτερος τους ψεύτικους!

Στις 31 Μαρτίου 2020, ο κατά τον Τούρκο καθηγητή Τζενγκίζ Ακτάρ «κανονικός ισλαμοφασίστας» ανακοίνωσε, με αφορμή τον κορονοιό, μια «Καμπάνια Εθνικής Αλληλεγγύης» ώστε να μαζευτούν χρήματα από τον τουρκικό λαό, επικαλούμενος τον Μουστεφά Κεμάλ ο οποίος το 1921 είχε υπογράψει ένα διάταγμα κεφαλικού φόρου (Tekâlif-i Milliye) «υπέρ του στρατού», προκειμένου να αρπάξει τις αμύθητες περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων που υπήρχαν στην Τουρκία (Σχετική ιστορική τεκμηρίωση από τον Τούρκο καθηγητή Taner Akcam στον εξόριστο δημοσιογράφο Erkan Tufan Aytav, 6/4/2020,).

Σήμερα βέβαια ο Ρ. Τ. Ερντογάν θέλει να αρπάξει τις περιουσίες όλων όσων βρίσκονται έξω από τον στενό κύκλο του ισλαμιστικού καθεστώτος, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας, τις οικονομικές συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων που έχει ανοίξει και να μπαλώσει το ναυάγιο της τουρκικής λίρας η οποία μέσα σε λίγες βδομάδες (4 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2020) έχασε το 11,2% της αξίας της έναντι του Ευρώ (από 6,78 τουρκικές λίρες ανά Ευρώ, σε 7,54).

Ένας δημοσιογράφος του FOX, ο Φατίχ Πορτοκάλ, έκανε το τεράστιο «έγκλημα» να γράψει ένα tweet, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν της 31ης Μαρτίου: «Υπενθυμίζοντας τον κεφαλικό φόρο και λέγοντας “περνάμε δύσκολες μέρες”, ελπίζουμε να μη μας ζητήσει και χρήματα τραπεζικών καταθέσεων ή αποταμιεύσεων. Μετά τον κορονοϊό θα μας πουν να πληρώσουμε κι από πάνω; Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι αυτό δεν θα συμβεί!».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος δέχτηκε αστραπιαία μηνύσεις από το νομικό επιτελείο του Ρ. Τ. Ερντογάν και της Ρυθμιστικής Αρχής Εποπτείας Τραπεζών (BDDK). 

Λίγες μέρες αργότερα, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) επέβαλε κυρώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι διότι «οι εκπομπές δεν μπορούν να δημιουργούν αισθήματα μίσους στο κοινό ή να προωθούν σε αυτό προτροπή έχθρας και θυμού, υιοθετώντας πρακτικές διαφοροποίησης με βάση τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τον τόπο ή την ομάδα».

Την ίδια περίοδο (16 Απριλίου 2020), το τηλεοπτικό κανάλι A Ηaber (ο «κανονικός ισλαμοφασίστας» είναι ουσιαστικός ιδιοκτήτης του καναλιού), αποκαλεί συνεχώς «Καθάρματα, δολοφόνους και πληρωμένους φονιάδες» τα μέλη του κοινοβουλευτικού κόμματος ΗDP (συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές παρά την εκτεταμένη νοθεία), χωρίς βέβαια κατά το έντρομο και ελεγχόμενο Τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να «δημιουργεί αισθήματα μίσους στο κοινό ή να προωθεί σε αυτό προτροπή έχθρας και θυμού»!

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία τα διάφορα τουρκικά κόμματα που ξεπερνούν το θεσμοθετημένο όριο του 10% προκειμένου να μπουν στο τουρκικό κοινοβούλιο, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον χώρο των παντουρκιστών*. Διαφωνούν μεταξύ τους μόνο όσον αφορά τους τρόπους και τις μεθόδους επίτευξης των ιδίων ακριβώς στόχων.

Μοναδική περίπτωση κόμματος που κατάφερε, από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, να ξεπεράσει το όριο του 10% χωρίς να προέρχεται από την ίδια μήτρα των παντουρκιστών και να διαφωνεί κάθετα μέχρι σήμερα με όλες τις πολιτικές ανασύστασης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας παντού (Κύπρο, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ελλάδα κλπ) είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP)!

Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, ο χαρισματικός συν-αρχηγός του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές με φανταστικές κατηγορίες – όπως ακριβώς και χιλιάδες μέλη καθώς και δεκάδες εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες του HDP στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Στην Τουρκία μπορεί διαβόητοι μαφιόζοι, όπως ο Αλαατίν Τσακιτζί, καταδικασμένος σε δεκάδες χρόνια φυλακής σαν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, μπλεγμένος με την ΜΙΤ και φιλαράκι του Γκρίζου Λύκου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να αποφυλακίζονται στα πλαίσια του νέου τουρκικού νόμου «για την αποσυμφόρηση των φυλακών», οι πολιτικοί κρατούμενοι όμως, ιδίως όσοι θεωρούνται απειλή για το «σύστημα» των παντουρκιστών, παραμένουν φυλακισμένοι ακόμα και αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάξει την αποφυλάκιση τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς, τον οποίο η Τουρκία αρνείται να απελευθερώσει εφαρμόζοντας, μετά από δικαστικό αγώνα διαρκείας, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ακριβώς αρνείται να εφαρμόσει και 184 ακόμα αποφάσεις του Ε.Δ.Α.Δ.! 

Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει καθόλου τον Ρ. Τ. Ερντογάν, την αυλή του και όλο το «σύστημα» των παντουρκιστών, όταν και όποτε τους βολεύει, να επικαλούνται φορτικά αποφάσειςτου ιδίου ακριβώς Ε.Δ.Α.Δ.!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Κάθε τόσο ανασύρει την κατάλληλη «κασέτα» με το κατά περίπτωση τυποποιημένο, προπαγανδιστικό περιεχόμενο. Έτσι και στις 16 Απριλίου 2020 θυμήθηκε να ξαναπαίξει την «κασέτα» αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου, επικαλούμενος μάλιστα την Συνθήκη της Λωζάνης την οποία η Τουρκία έχει κατά-εξευτελίσει χωρίς να έχει σεβαστεί ούτε μία από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. 

Η Τουρκική ασυναρτησία επιμένει να διατηρεί ακέραια στα μικρασιατικά παράλια ολόκληρη την τουρκική στρατιά του Αιγαίου και να ζητάει συνεχώς, με νεφελώδη επιχειρήματα, να απογυμνωθεί η άμυνα των Ελληνικών νησιών για να είναι εύκολη μια τουρκική εισβολή, την κατάλληλη στιγμή, ανάλογη με εκείνη της Κύπρου! Την ίδια ακριβώς «κασέτα» χρησιμοποιούν κατά καιρούς διάσημοι παντουρκιστές, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και πολλοί άλλοι!

Στις 2 Απριλίου 2020, ο αρχηγός της «Φαμίλιας Ερντογάν» επιχείρησε να διασκεδάσει το ασήκωτο βάρος της ευθύνης του στην αντιμετώπιση του κορονοιού, δηλώνοντας απλά πως «Από την έναρξη της επιδημίας εφαρμόσαμε τις οδηγίες του Επιστημονικού μας Συμβουλίου». 

Βέβαια τα διορισμένα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου τρέμουν ολόκληρα μήπως πουν κάτι που δεν θα αρέσει στον «κανονικό ισλαμοφασίστα» – είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μέλος του Συμβουλίου αρχικά έλεγε πως «δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες» και λίγο αργότερα «να φοράτε μάσκες»!

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυναρτησίας αποτελεί ο διορισμένος πρύτανης του πανεπιστημίου Τεχνολογίας και Ισλαμικής Επιστήμης του Γκαζιαντέπ (και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής Σαμπάχ) Νιχάτ Χατίπογλου, ο οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- διαβεβαιώνει τα υποψήφια θύματα του κορονοιού πως «όσοι μουσουλμάνοι πεθάνουν από μεταδοτικές ασθένειες κερδίζουν ένα τμήμα της ανταμοιβής των μαρτύρων!» 

Με άλλα λόγια, να χαίρεστε που θα πεθάνετε από την ανικανότητα μας να σας προστατεύσουμε, αλλά δεν πειράζει θα ανταμειφτείτε περίπου σαν μάρτυρες!

Από κοντά και ο διορισμένος από το 2014 νομάρχης του Κοτζάελι Χασάν Μπασρί Γκιουζέλογλου: Απαγόρευσε με σχετική ανακοίνωση (2 Απριλίου 2020) ούτε λίγο, ούτε πολύ, μεταξύ πολλών άλλων, την αποχή από την εργασία, τις πορείες διαμαρτυρίας, τις απεργίες πείνας, τις καθιστικές διαμαρτυρίες ακόμα και την διανομή φυλλαδίων! 

Ενώ δηλαδή σε όλες τις χώρες οι αρχές απαγορεύουν την κυκλοφορία στους δρόμους και την λειτουργία πολλών καταστημάτων, στο Κοτζάελι ο διορισμένος νομάρχης επιβάλλει την υποχρεωτική εργασία αλλά και την απαγόρευση έκφρασης οποιαδήποτε διαμαρτυρίας!

Στις 7 Απριλίου 2020 ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες πως το αεροδρόμιο Ατατούρκ μετατρέπεται σε νοσοκομείο, αλλά ο «έμπιστος» εργολάβος του παλατιού που ανέλαβε «το έργο», ξεκίνησε εργασίες σε μία περιοχή έξω από το αεροδρόμιο, την στιγμή που συνεχίζονταν εκατοντάδες συλλήψεις για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον κορονοιό!

Από τις 9 Απριλίου 2020 η Τουρκία άρχισε να καταρρίπτει καθημερινά το ένα ρεκόρ επίσημων θανάτων & κρουσμάτων, μετά το άλλο.

Η απελπιστική κατάσταση που διαμορφώθηκε, οδήγησε σε αιφνιδιαστική «απαγόρευση κυκλοφορίας» για 48 ώρες που ανακοινώθηκε το βράδυ της 10ηςΑπριλίου 2020, στέλνοντας μαζικά τον κόσμο σε καταστήματα τροφίμων και το «δεξί χέρι» του «κανονικού ισλαμοφασίστα» (υπουργό εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού) σε εικονική παραίτηση, που φυσικά δεν έγινε αποδεκτή. 

Παρ΄ όλα αυτά, στις 13 Απριλίου 2020, μετά από συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάνθηκε θριαμβευτικά πως η Τουρκία «προβάλλεται ως υπόδειγμα στον αγώνα ενάντια στο νέο ιό»! Προφανώς πουθενά αλλού παρά μόνο στην φαντασία του, με 86.306 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.017 νεκρούς σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τηςΚυριακής του Χριστιανικού Πάσχα, 19 Απριλίου 2020!

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α : Η πιο αποτυχημένη, η πιο αναποφάσιστη, η πιο απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του κορονοιού χώρα του κόσμου, μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή των ταχύτερων ρυθμών εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως, θεωρείται από τον ασυνάρτητο ηγέτη της και… «υπόδειγμα» αντιμετώπισης της νόσου!

Μια χώρα που σχηματίζει επιτροπές πανδημίας σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας χωρίς όμως να καλούνται οι αντίστοιχοι Ιατρικοί Σύλλογοι, μια χώρα που αποτελεί παγκόσμιο «πρότυπο» για την χορήγηση στεγαστικών δανείων σαν … μέτρο πρόληψης του κορονοιού, μια χώρα που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της ακόμα και όταν βρίσκεται μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική και υγειονομική κρίση, σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη και επικίνδυνη ατυχία σε όσους τυχαίνεινα την έχουνε δίπλα τους!

Η επίμονη άρνηση προσφυγής στο ΔΝΤ, η αυθαίρετη «κρατικοποίηση» μεγάλων περιουσιών και παραγωγικών μονάδων των «αντιπάλων», η μαζική εκτύπωση «χαρτιών» τουρκικής λίρας χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα, ο αναπόφευκτος πληθωρισμός που θα γονατίσει οριστικά τις λαϊκές μάζες, συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα εκραγεί σύντομα.

Η αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει η έκρηξη αυτή, εσωτερικά και εξωτερικά της Τουρκίας, αφορά άμεσα και την Ελλάδα που ανησυχεί έντονα.

Τα οξύτατα αδιέξοδα και η ασυναρτησία του «κανονικού ισλαμοφασίστα» της γειτονιάς μας, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλά σημάδια…

* Παντουρκισμός και τουρκική πολιτική απέναντι στον ελληνισμό περιγράφονται στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association. Η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του 2020 περιλαμβάνει επικαιροποιημένη βιβλιογραφία εκατοντάδων πηγών σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά βιβλία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου