Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΠΟΘΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

BINTEO



Από το stopthesethings

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα για την αυτοκτονική εμμονή της με τη χαοτικά διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια.

 Η καταστροφή της τιμολόγησης και της προσφοράς ενέργειας που έπληξε τη Γερμανία και άλλες χώρες ήταν τόσο απόλυτα προβλέψιμη όσο και απόλυτα αποφεύξιμη.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκτός ελέγχου και η με βάση τις καιρικές συνθήκες διανομή ενέργειας είναι η νέα κανονικότητα.

Οι Γερμανοί είχαν κάποτε ηρωικά σχέδια για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, αλλά αυτό ήταν πριν ο Βλάντιμιρ Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία και τραβήξει την προσοχή στο πόσο εξαρτημένη είναι η Γερμανία από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τα σχέδια για την κατάργηση των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών μπήκαν ήσυχα στο ράφι και η αξιοπιστία και η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι η μόδα.

Επειδή η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με την αφήγηση, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπροκληθείσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Όμως, όπως επισημαίνει παρακάτω ο Dr Benny Peiser, η εμπειρία της Ευρώπης προσφέρει μια ευκαιρία να αποφύγουμε την απόλυτα αποφευκτέα κρίση που έρχεται με την προσπάθεια να πορευτούμε μόνο με ηλιοφάνεια και αεράκια.

Πολλοί Αυστραλοί "δεν γνωρίζουν" την "καταστροφική ενεργειακή κρίση" στην Ευρώπη

Sky News, Peta Credlin, 28 Απριλίου 2022

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτικής για την Παγκόσμια Θέρμανση Dr. Benny Peiser λέει ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί μάλλον "δεν γνωρίζουν" την "καταστροφική ενεργειακή κρίση" στην Ευρώπη.

"Οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες και απειλούν να τριπλασιαστούν - το ένα τέταρτο των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους", δήλωσε στην παρουσιάστρια του Sky News Peta Credlin.

Ο Dr. Peiser δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη "χειρότερη ενεργειακή κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" και ότι "χειροτερεύει" καθώς εντείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

"Οι άνθρωποι στην Αυστραλία θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει αν δεν είσαι προσεκτικός με την ενεργειακή σου πολιτική."

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Κείμενο απομαγνητοφώνησης

Peta Credlin: Ας προχωρήσουμε τώρα σε κάποια άλλα θέματα. Ο επόμενος καλεσμένος μου ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά βρίσκεται εδώ στην Αυστραλία για να μιλήσει για όλα τα θέματα του net-zero και της ενεργειακής ασφάλειας. 

Ο Δρ Benny Peiser είναι ειδικός σε θέματα κλίματος και επικεφαλής της βρετανικής δεξαμενής σκέψης, του Global Warming Policy Foundation. Μπένι, καλώς ήρθες πίσω στο Κρέντλιν, χαίρομαι που είσαι εδώ στην Αυστραλία. Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. 

Ο φόβος τώρα είναι ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες. Πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια; Και γιατί στην Αυστραλία εξακολουθούμε να έχουμε εμμονή με το καθαρό μηδενικό κόστος;

Benny Peise: Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί δεν γνωρίζουν τι καταστροφική ενεργειακή κρίση έχουμε στην Ευρώπη. Οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες και απειλούν να τριπλασιαστούν. 

Το ένα τέταρτο των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η κατάσταση χειροτερεύει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνεται.

 Έτσι, οι άνθρωποι στην Αυστραλία θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει αν δεν είστε προσεκτικοί με την ενεργειακή σας πολιτική.

Peta Credlin: Εντάξει, λοιπόν, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις Dr. Peiser στην Ευρώπη, θα πούμε ότι ο άνθρακας, το πετρέλαιο, ίσως και το φυσικό αέριο θα αναζωογονηθούν; Ξέρω ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν κάποια, αλλά περισσότερη πυρηνική ενέργεια για την Ευρώπη;

Benny Peiser: Ναι, αυτό θα πάρει χρόνο. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στη Βρετανία κάλεσε τις εταιρείες άνθρακα να συνεχίσουν να καίνε άνθρακα. Θέλουν να παρατείνουν την καύση άνθρακα πολύ περισσότερο απ' ό,τι περίμεναν.

 Στην πραγματικότητα βρίσκονται στα πρόθυρα της έγκρισης του πρώτου νέου ανθρακωρυχείου στη Βρετανία εδώ και 30 χρόνια. Και άλλες χώρες στην Ευρώπη επιστρέφουν στην καύση άνθρακα επειδή το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. 

Και περίπου πέντε φορές πιο ακριβό από ό,τι στην Αυστραλία. Έτσι, το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό τώρα, και υπάρχει μια έκρηξη άνθρακα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, επειδή αυτή είναι η πιο ασφαλής και πιο προσιτή μορφή ενέργειας. Και όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, τότε η ενεργειακή ασφάλεια ξεπερνά τα πάντα.

Peta Credlin: Ναι, υπενθυμίστε στους Αυστραλούς ότι έχουμε στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά μόλις τις προάλλες στείλαμε 70.000 τόνους θερμικού άνθρακα για αυτό ακριβώς το σκοπό. Τώρα, δεν μπορεί να είστε τυφλοί για να μην σας διαφεύγει ότι διεξάγονται εκλογές στην Αυστραλία. 

Ένας από τους βουλευτές, ένας γερουσιαστής του LNP, πρώην υπουργός ενέργειας, ο Matt Canavan, δέχεται πυρά, ο Benny Peiser, από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κόμματός του, επειδή είπε ότι το net-zero είναι νεκρό. 

Αλλά σίγουρα αυτό για το οποίο μόλις μιλήσατε, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αντέχει τα σχόλιά του. Οπότε τι διδάγματα πρέπει να μάθουμε; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι από τώρα μέχρι να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου;

Benny Peiser: Αν κατάλαβα καλά τον βουλευτή σας, αυτό που έλεγε είναι ότι, αν κοιτάξετε σε όλο τον κόσμο, το net-zero είναι νεκρό. Αρκεί να δείτε τι κάνει ο Joe Biden στις ΗΠΑ. Παρακαλάει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις, να βγάλουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το έδαφος. 

Τα ποσοστά αποδοχής του είναι πολύ χαμηλά επειδή οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Νομίζω ότι αυτό προσπαθούσε να πει ο βουλευτής στους Αυστραλούς, ότι σε όλο τον κόσμο, το ενεργειακό κόστος, η προσιτότητα της ενέργειας και η αξιοπιστία είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες.

Peta Credlin: Εντάξει. Και τι γίνεται αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έδωσε σε έναν από τους δισεκατομμυριούχους μας 45 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματά τους για πράσινο υδρογόνο. Είναι αυτό μια καλή χρήση των χρημάτων μας; Είναι ενεργειακή ασφάλεια ή όχι;

Benny Peiser: Πάντως, φοβάμαι ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπαταλούν πολλά χρήματα σε προγράμματα για κατοικίδια. Το βλέπουμε τα τελευταία 20/30 χρόνια. 

Νομίζω ότι κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά που πραγματικά βοηθούν τους καταναλωτές, τις οικογένειες, τα νοικοκυριά πιο άμεσα. 

Όλα αυτά τα πρόσθετα έξοδα κοστίζουν στους πληρωτές των λογαριασμών. Έτσι σε όλο τον κόσμο, είμαι αρκετά σίγουρος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ουσιαστικά αλλάζει 20/30 χρόνια ουτοπικών πράσινων ευσεβών πόθων.

Sky News

ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Reality Check: Last Chance to Learn From Europe’s Renewable Energy Disaster – STOP THESE THINGS


ΠΗΓΗ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου