Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ

ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΥΚΟΛΑΚΙΑΣΑΝ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ... 


Γράφει η Γιάννα Κούκα

🗣«Όταν κάποτε πήρε τέλος η εφιαλτική αυτή νύχτα, άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα νέα: «Η Βαγγελιώ Σκευοφύλακα σακατεύτηκε από το ξύλο- έχασε τα λογικά της. 

Η Σόνια Κώνστα και η Στέλλα Παπαλώκα πάθανε εγκεφαλική διάσειση. Η Ελένη Λαμπάκη χτυπήθηκε άσχημα στο κεφάλι. Την Νίκη Σιαφλέκη την είδε η Αννούλα μέσα στο αίμα».

Από παντού μαθαίνουμε το πιο συνταρακτικό νέο. Κάτι αιματώματα και χτυπήματα από κλωτσιές αυτά δεν θεωρούνται άξια λόγου. Στη δική μας σκηνή βλέπουμε κατάχαμα την Κασιανή Καρζή πρησμένη σαν μπαλόνι να μην μπορεί να σηκωθεί, το ίδιο και η Παρθένα Χαρμανίδου.

Αρχίζουν να κουβαλούν όλες τις χτυπημένες σε κάτι πρόχειρες σκηνές, τα λεγάμενα αναρρωτήρια, στις οποίες «ανανήψαντες» γιατροί δώσανε τις πρώτες βοήθειες. 

Κι έβλεπες κορμιά μελανιασμένα, πόδια με μώλωπες, πρησμένα, εγκεφαλικά κατάγματα, γυναίκες μέσα στα αίματα, άρρωστες σε κακά χάλια, ήταν ένα θέαμα φριχτό.

Εκείνο το βράδυ που αποφάσισαν να χτυπήσουν τις γυναίκες, όλες οι σκηνές των φαντάρων, όλοι οι κλωβοί των ιδιωτών, ακόμα και οι χαράδρες είχαν βουβαθεί όλες. 

Του καθενός η σκέψη κείνο το βράδυ πετούσε στις γυναίκες. Ο πατέρας που είχε την κόρη του, ο γιος τη μάνα, την αδελφή του, όλων η σκέψη βρισκόταν στον κλωβό των γυναικών.

Το βράδυ εκείνο μία μόνο σκέψη κυριαρχούσε στη Μακρόνησο: Απόψε χτυπούνε τις γυναίκες!», γράφει η Νίτσα Γαβριηλίδου, εξόριστη στα στρατόπεδα της Χίου, του Τρικεριού, της Μακρονήσου. Σαν σήμερα ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, το θανατονήσι.


✍️Γιάννα Κούκα

📸© Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

#Μακρονησος #StopViolence



1 σχόλιο:

  1. Μπορειτε παρακαλω να μας γραψετε το καθημερινο μενου των "φυλακισμενων" και το καθημερινο μενου των δεσμοφυλακων; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή