Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΩΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


OΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ



Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ελλάδα να απογειωθούν για να εμπλακούν στη σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ, σύγκρουση που κατέστησε αναπόφευκτος ο άνευ ορίων, τυχοδιωκτικός ιμπεριαλισμός του Νετανιάχου και η υποστήριξη ή ανοχή της πολιτικής του από τα παντοδύναμα ισραηλινά λόμπυ που ελέγχουν τις περισσότερες δυτικές (και όχι μόνο) κυβερνήσεις.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή ότι η χρήση των βάσεων για σκοπούς επίθεσης κατά τρίτης χώρας απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά και από το ελληνικό και από το διεθνές δίκαιο, πλην μιας περιπτώσεως, αν τα αμερικανικά αεροπλάνα αναλαμβάνουν δράση στα πλαίσια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάτι που δεν συμβαίνει.

Με άλλα λόγια η χρήση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα για επιχειρήσεις κατά του Ιράν, του Λιβάνου ή οποιουδήποτε άλλου είναι παντελώς παράνομη.

Φυσικά είναι εντελώς ουτοπικό να περιμένει κανείς από τους «καραγκιόζηδες» που μας κυβερνάνε να ενδιαφερθούν για οποιαδήποτε έννοια δικαίου, εθνικού και διεθνούς, αλλά και για οποιαδήποτε έννοια εθνικού συμφέροντος και εθνικής αξιοπρέπειας.

Πολύ προτού αρχίσουν οι τωρινοί πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με σειρά άρθρων μου υποστήριξα, πριν ακόμα γίνει τόσο σαφής όσο σήμερα ο πυρηνικός κίνδυνος, πόσο επικίνδυνο είναι να γεμίσει κυριολεκτικά η Ελλάδα αμερικανικές βάσεις, μετατρεπόμενη σε στόχο δυνητικών αντιποίνων, πόσο μάλλον που η χώρα μας είναι μια μικρή χώρα χωρίς κανένα στρατηγικό βάθος.

Και βεβαίως η «δωρεάν» παραχώρηση της ελληνικής «γεωπολιτικής υπεραξίας» σε τρίτες δυνάμεις αφενός απομείωσε σημαντικά αν δεν εξουδετέρωσε πλήρως τα ελληνικά «στρατηγικά χαρτιά», αφετέρου έχει καταστρέψει τις σχέσεις μας με τη μισή ανθρωπότητα και μας άφησε να έχουμε σχέσεις μόνο με τους δυτικούς και ισραηλινούς «νταβατζήδες» μας, ιστορικά υπεύθυνους για όλες τις καταστροφές που υποστήκαμε, είτε άμεσα από τους ίδιους, είτε με ενεργούμενο την Τουρκία.

Αλλά δεν είναι μόνο η «ρεαλπολιτίκ» που μετράει εδώ. Η Ελλάδα είναι η χώρα του Περικλή και του Πρωταγόρα, η πατρίδα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, η χώρα που έδωσε παγκόσμιας ακτινοβολίας ηρωϊκές μάχες κατά της κάθε απολυταρχίας και στην αρχαία και στη νεώτερη εποχή. 

Δεν επιτρέπεται να τη βρωμίζουμε στηρίζοντας εγκληματικά καθεστώτα που σφάζουν καθημερινά δεκάδες και εκατοντάδες γυναικόπαιδα, επιδίδονται σε κάθε είδους εγκλήματα πολέμου και απειλούν την ίδια την παγκόσμια ειρήνη, δηλαδή, στην πυρηνική εποχή μας, την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου