Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΔΗΜΙΑ»


ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,   ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 
(Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ)




Η Αφρική θα είναι το δοκιμαστικό πεδίο για το σύστημα καταγραφής εμβολίων και πληρωμών της Trust Stamp

Του Raul Diego

Αυτό που ίσως είναι πιο ανησυχητικό σχετικά με αυτή τη νέα πρωτοβουλία «Wellness Pass», είναι ότι συνδέει αυτές τις ψηφιακές λύσεις «διπλής χρήσεως» με λύσεις πληρωμής άνευ μετρητών οι οποίες θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν υποχρεωτικές, αφού οποιαδήποτε μέθοδος πληρωμής που δεν είναι ανέπαφη, αντιμετωπίζεται σαν πιθανή εστία μόλυνσης από ομάδες ευθυγραμμισμένες με την GAVI, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταξύ άλλων, από τη στιγμή της έναρξης της πανδημίας νωρίτερα αυτό το έτος.Βιάζονται για έναν κόσμο υπό σκλαβιά και αδιαφορούν για την ελευθερία του ατόμου.ΜΗΝ ΤΟΥΣ 


ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΖΟΜΠΙ, ΜΙΑΣ ΚΑΣΤΑΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ.


Μια νέα πλατφόρμα βιομετρικής ταυτότητας σε συνεργασία με τη Συμμαχία εμβολίων GAVI που χρηματοδοτείται από τον Gates και τη Mastercard (βλ. εδώ και εδώ), θα ξεκινήσει στη Δυτική Αφρική και θα συνδυάζει τα εμβόλια του COVID-19, πληρωμές χωρίς μετρητά και πιθανές εφαρμογές στην επιβολή του νόμου.

Η βιομετρική πλατφόρμα ψηφιακής ταυτότητας που «εξελίσσεται όπως εσύ εξελίσσεσαι» πρόκειται να εφαρμοστεί σε «απομονωμένες κοινότητες χαμηλού εισοδήματος» στη Δυτική Αφρική, χάρη στη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Συμμαχίας Εμβολίων GAVI που υποστηρίζεται από τον Bill Gates, της Mastercard και της εταιρείας Trust Stamp που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τις πλατφόρμες επιβεβαίωσης ταυτότητας της.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά στα τέλη του 2018, θα ενσωματώσει την πλατφόρμα ψηφιακής ταυτότητας της Trust Stamp, στο GAVI-Mastercard “Wellness Pass”. Το Wellness Pass είναι ένα ψηφιακό σύστημα αρχείων εμβολιασμού και ταυτότητας, που συνδέεται επίσης με το σύστημα πληρωμών click-to-play της Mastercard, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης NuData.

Η Mastercard, εκτός από το να διακηρύττει τη δέσμευσή της για την προώθηση των «επικεντωμένων (σε κεντρική βάση δεδομένων) αρχείων παιδικών εμβολιασμών» περιγράφεται επίσης ως ηγέτιδα προς ένα “Κόσμο Πέραν των Μετρητών” και η συνεργασία της με τη GAVI, σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση για τη σύνδεση ενός βιομετρικού συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, αρχείων εμβολιασμού και ενός συστήματος πληρωμών σε μια ενιαία συνεκτική πλατφόρμα.

Η προσπάθεια από την έναρξή της πριν από σχεδόν δύο χρόνια, χρηματοδοτήθηκε με 3,8 εκατομμυρία δολάρια από δωρέες που έλαβε η GAVI και με αντίστοιχη δωρεά ίδιου ποσού από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates.

Στις αρχές Ιουνίου, η GAVI ανέφερε ότι το πρόγραμμα Wellness Pass της Mastercard θα προσαρμοζόταν λόγω της πανδημίας του COVID-19.

 Περίπου ένα μήνα αργότερα, η Mastercard ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα βιομετρικής ταυτότητας της Trust Stamp θα ενσωματωθεί στο Wellness Pass, καθώς το σύστημα της Trust Stamp είναι ικανό να παρέχει βιομετρική ταυτότητα σε περιοχές του κόσμου που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και επίσης δεν απαιτεί γνώση του ονόματος ενός ατόμου ή της ταυτότητας του για να λειτουργήσει. 

Το Πρόγραμμα Wellness που περιλαμβάνει τη GAVI, τη Mastercard και την Trust Stamp, θα ξεκινήσει σύντομα στη Δυτική Αφρική και θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον Covid-19 μόλις διατεθεί ένα εμβόλιο.

Η ώθηση για την εφαρμογή βιομετρικών στοιχείων ως μέρος των εθνικών συστημάτων ταυτοποίησης συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια στην αφρικανική ήπειρο και έχει γίνει σοβαρό πολιτικό ζήτημα σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Η αντίθεση σε παρόμοια έργα στην Αφρική στρέφεται συχνά γύρω από το κόστος τους, όπως με τον βιομετρικό εκλογικό κατάλογο που προσπαθεί να εφαρμόσει η Εκλογική Επιτροπή της Γκάνας πριν από τις γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Bright Simons, επίτιμος αντιπρόεδρος της δεξαμενής σκέψης IMANI, αμφισβήτησε τον προϋπολογισμό για το νέο σύστημα, ισχυριζόμενος ότι η «περιττή εγγραφή 17 εκατομμυρίων ανθρώπων ξανά» αντιπροσωπεύει εκατομμύρια δολάρια «σπαταλημένα για λόγους που κανείς δεν μπορεί εξηγήσει σε αυτήν τη χώρα. “



Απόκρυψη κρυφών κινήτρων

Το βιομετρικό σύστημα ταυτότητας της Trust Stamp, το οποίο χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την τεράστια επένδυση της Mastercard προς αυτήν τον Φεβρουάριο, χρησιμοποιεί μια τεχνολογία την οποία ονομάζει Evergreen Hash (Αειθαλής Κατακερματισμός), η οποία δημιουργεί μια «τρισδιάστατη μάσκα» που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη βάσει μιας φωτογραφίας του προσώπου, της παλάμης ή του δακτυλικού αποτυπώματος ενός ατόμου. 

Μόλις δημιουργηθεί αυτή η «μάσκα», πολλά από τα αρχικά δεδομένα διαγράφονται και δημιουργούνται κλειδιά κρυπτογράφησης, αντί του ονόματος ενός ατόμου ή άλλων πιο παραδοσιακών αναγνωριστικών.

«Μόνο ένα μικρό ποσοστό των δεδομένων που αρχικά υπήρχαν βρίσκεται στον κατακερματισμό (Hash),» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Trust Stamp, Gareth Genner. «Αυτό είναι κάτι πιο ασφαλές για αποθήκευση, επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας αναγνωρίσει άμεσα. Κανείς δεν θα σας αναγνώριζε μέσα σε αυτό το τεράστιο πλήθος αριθμών».

 Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Genner, είναι ένα σύστημα «μη αναστρέψιμων πληροφοριών στο οποίο δεν αναγνωρίζονται πρόσωπα» που «προστατεύει το απόρρητο, μειώνει τις πιθανότητες κατάχρησης και επιτρέπει την αποτελεσματική πρόσβαση ( των ανθρώπων σε διαφορες υπηρεσίες κλπ) όταν δεν υπάρχει άλλη μορφή νομικών αρχείων».

Ο Genner εξήγησε επίσης σε πρόσφατο δελτίο τύπου ότι ο μοναδικός κατακερματισμός (hash) είναι ικανός να «εξελίσσεται» καθώς δημιουργείται ένας νέος κατακερματισμός (δεδομένων) με ενημερωμένες υγειονομικές πληροφορίες, κάθε φορά που ένα παιδί ή ένα άτομο εμβολιάζονται. 

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης της Trust Stamp μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια εάν διαφορετικοί κατακερματισμοί (δεδομένων) ανήκουν στο ίδιο άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι «το hash εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου όπως εξελίσσεστε εσείς», δήλωσε ο Genner.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο η πρωτοβουλία Wellness Pass παρακινείται από ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ελεύθερης αγοράς. 

Πράγματι, η Συμμαχία GAVI, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα ιδρύματα Rockefeller και Gates, καθώς και από συνεργαζόμενες κυβερνήσεις και τη βιομηχανία εμβολίων, ασχολείται κυρίως με τη βελτίωση της «υγείας των αγορών εμβολίων και άλλων προϊόντων ανοσοποίησης» παρά με την υγεία των ατόμων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ομοίως, η συνεργασία της Mastercard με την GAVI συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια για ένα «Κόσμο Πέραν των Μετρητών –World Beyond Cash», και κυρίως ενισχύει το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται εδώ και καιρό στη μείωση της χρήσης των μετρητών.

Τυραννία διπλής χρήσεως

Η Trust Stamp μοιράζεται επίσης αυτό το αγοραίο όραμα για το σύστημα ψηφιακής ταυτότητάς της, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι αναζητά νέες επιλογές εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας Evergreen Hash, ιδιαιτέρως με τα σωφρονιστικά συστήματα.

Οι συνομιλίες με ιδιωτικά και δημόσια σωφρονιστικά συστήματα αποκάλυψαν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση της τεχνολογίας της Trust Stamp, για την παροχή ταυτοποίησης σε άτομα που βρίσκονται σε απελευθέρωση με περιορισμούς «χωρίς να τα αναγκάζουν να πληρώνουν για ακριβά βραχιόλια αστραγάλου που παρακολουθούν κάθε κίνησή τους», καθώς η πλατφόρμα της Trust Stamp θα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο αλλά με ανέπαφο και φθηνότερο τρόπο.

Το ενδιαφέρον της Trust Stamp να παρέχει την τεχνολογία της τόσο για την αντιμετώπιση του COVID-19 όσο και στην επιβολή του νόμου, αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης όπου πολλές εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές λύσεις για τον COVID-19, προσφέρουν επίσης τις ίδιες λύσεις στα συστήματα σωφρονισμού και επιβολής του νόμου, για σκοπούς επιτήρησης και «προγνωστικής αστυνόμευσης».

Για παράδειγμα, το λογισμικό ιχνηλάτησης επαφών που αρχικά εισήχθη ως μέρος της αντιμετώπισης του COVID-19 έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε από αστυνομικές υπηρεσίες σε όλες τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων και των αστικών αναταραχών στη χώρα.

Παρομοίως μια αμφιλεγόμενη ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στο Ρόουντ Άιλαντ προσφέρει προγνωστική αναλυτική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, για τον εντοπισμό πιθανών μελλοντικών εστιών έξαρσης του COVID-19 και ατόμων που ενδέχεται να κολλήσουν COVID-19 στο μέλλον, ενώ προσφέρει επίσης στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να προβλέψουν μελλοντικά σημεία συγκρούσεων και αστικών ταραχών καθώς και τους συμμετέχοντες σε αυτά τα επεισόδια.

Αυτό που ίσως είναι πιο ανησυχητικό σχετικά με αυτή τη νέα πρωτοβουλία «Wellness Pass», είναι ότι συνδέει αυτές τις ψηφιακές λύσεις «διπλής χρήσεως» με λύσεις πληρωμής άνευ μετρητών οι οποίες θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν υποχρεωτικές, αφού οποιαδήποτε μέθοδος πληρωμής που δεν είναι ανέπαφη, αντιμετωπίζεται σαν πιθανή εστία μόλυνσης από ομάδες ευθυγραμμισμένες με την GAVI, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταξύ άλλων, από τη στιγμή της έναρξης της πανδημίας νωρίτερα αυτό το έτος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου