Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ!!! 

ΒΙΝΤΕΟ


Ομιλία του ιατρού παιδοψυχιάτρου π. Αντωνίου Στυλιανάκη σχετικά με τις μάσκες στα παιδιά με αφορμή το άρθρο του παιδιάτρου Αναστάσιου Χατζή για την επικινδυνότητα της μάσκας.

«ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Γράφει ο Αναστάσιος Χατζής, MD, PHd, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής θεραπείας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών  

Γίνεται συνεχώς συζήτηση αν τα παιδιά θα πρέπει ή όχι να φορούν μάσκα, όταν βγουν από το σπίτι.


Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για παιδιά θα πρέπει να εξηγούμε σε ποιες ηλικίες αναφερόμαστε. Γιατί διαφορετικά αντιμετωπίζουμε το βρέφος και το νήπιο, αλλιώς τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου και αλλιώς τα παιδιά του Λυκείου.

Και αυτό γιατί τόσο η σωματική διάπλαση όσο και η ωρίμανση διαφέρουν στις παραπάνω ηλικίες καθώς την ανάπτυξη του παιδιού ακολουθεί και μία αντίστοιχη ψυχοκινητική και νοητική εξέλιξη.

Όσον αφορά στον αν θα πρέπει τα παιδιά να φορούν ή όχι μάσκα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως:

- από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα 

- από την έκθεση στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το παιδί στους ενήλικες πχ. στους καθηγητές και τους δασκάλους, χωρίς να αγνοούμε ότι και το ίδιο το παιδί θα πρέπει να προστατεύεται.

Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά όταν φορούν τη μάσκα. 

Όλοι συμφωνούν ότι για να προστατεύει η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το στόμα και τη μύτη καλύπτοντας και το πηγούνι.

Όμως, μια τέτοια εφαρμογή αναπόφευκτα δυσκολεύει την αναπνοή.

Ένας ενήλικας, αν δεν έχει χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει ανάλογα την αναπνοή του. Ένα μικρό παιδί αυτό δε μπορεί να το κάνει. Πολύ περισσότερο αν τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξει!

Σ’ αυτήν την περίπτωση η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη, πιο απότομη και πιο βαθιά. Αν λοιπόν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του.

Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και τη μύτη δεν προκαλεί είσοδο του αέρα, όπως γίνεται στην κανονική αναπνοή.

Αυτό έχει δύο συνέπειες:

1. απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.

2. μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.

Και τα δύο μαζί δυσκολεύουν την καρδιακή λειτουργία με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος.

Και τα δυο μπορούν αν οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Άρα,  πέρα από το αν πρέπει ή δεν πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα, σημασία έχει να γνωρίζουμε τους κινδύνους από αυτή και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Έτσι, στα μεγάλα παιδιά, γυμνασίου και λυκείου, εξηγούμε κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως πχ τρέξιμο φορώντας τη μάσκα.

Στα μικρότερα παιδιά (του δημοτικού) και τους εξηγούμε τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως στα μεγάλα παιδιά, αλλά κυρίως τα παρακολουθούμε από κοντά καθ’ όλη τη διάρκεια που φορούν τη μάσκα.

Τα ακόμη μικρότερα παιδιά, τα νήπια και τα βρέφη, μάλλον προέχει να μείνουν στο σπίτι, όπου η μάσκα προφανώς δεν τους χρειάζεται.

Σημαντική σημείωση:

Υπάρχουν στρογγυλές μάσκες με σκληρό περίβλημα, που εφαρμόζουν πάρα πολύ στεγανά και δεν αφήνουν καθόλου τον αέρα να διαφεύγει από τις παρυφές τους. Αυτές είναι τελείως ακατάλληλες για τα παιδιά. 

ΠΗΓΗ

Ο ίδιος σε άλλο άρθρο του με τίτλο
Ναι ή όχι στη χρήση μάσκας στο σχολείο;
αναφέρει σαφώς: 

Στο σχολείο, είτε τα παιδιά είναι μέσα στην τάξη είτε στο προαύλιο, η μάσκα δεν είναι απαραίτητη. 

Άλλα μέτρα, τα δύο γνωστά – καθαρά χέρια και κοινωνική απόσταση, μαζί με την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου μας, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό;
Με εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των παιδιών και συνεχή επιτήρηση από τους επόπτες.

Υπενθυμίζω ότι η μάσκα έχει και έναν μεγάλο κίνδυνο: αν το παιδί φορώντας τη μάσκα τρέξει ή παίξει, μπορεί να δυσκολευτεί η αναπνοή του. Θα νοιώσει δηλαδή ότι δεν του φτάνει ο αέρας.

Το μεγάλο παιδί θα αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο του συμβαίνει και θα σταματήσει, θα βγάλει τη μάσκα και θα αναπνεύσει ελεύθερα.

Το μικρό παιδί δε θα το καταλάβει και κινδυνεύει να πάθει ασφυξία, να ζαλιστεί και να πέσει κάτω.

Από τις ΗΠΑ έρχονται πληροφορίες για τον κίνδυνο αυτό, τον οποίο περιγράφουν ως πνιγμονή, από δε την Κίνα αναφέρονται τουλάχιστον δύο θάνατοι παιδιών, τα οποία έτρεχαν φορώντας μάσκα και ξαφνικά κατέρρευσαν.

Μάσκα και στα παιδιά μας;

Απόσπασμα από τα LIVE Synaxaria στις 16-8-2020.







2 σχόλια:

  1. Θέλω να ευχαριστήσω έναν πολύ ευγενικό και ισχυρό ψυχικό που επέστρεψε την πρώην σύζυγό μου που με άφησε, μου είπε ότι θέλει να είναι μόνη και με άφησε και τα παιδιά που έπαθα καθημερινά, σκέφτομαι πώς θα ζήσω χωρίς αυτήν μια μέρα ήμουν online όταν βρήκα τον ιστότοπο του Priest Ade, τότε τον ήρθα σε επαφή, μου είπε να μην ανησυχώ ότι θα επιστρέψει σε 24 ώρες αφού έριξε την αγάπη του, είχα όμως κάποια αμφιβολία, αλλά απλά έκανα ό, τι έδωσε και είχα λίγη πίστη. Μεγαλύτερη έκπληξη την επόμενη μέρα που επέστρεψε σε μένα και την οικογένεια που μου είπε ότι ήταν λυπημένη επειδή δεν μπορούσε να μείνει έγκυος αφού προσπαθήσαμε, αλλά ο ιερέας Ade έλυσε επίσης ότι τώρα είναι 3 εβδομάδων έγκυος είμαι τόσο ενθουσιασμένος να του προτείνω ότι είναι ισχυρός και μπορεί να σας βοηθήσει και με διαφορετικά προβλήματα, στείλτε του τώρα email στο ancientspiritspellcast@gmail.com Ή ancientspiritspellcast@yahoo.com Και το ιστολόγιό του https://priestade.blogspot.com Ή WhatsApp +2347059715465

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράψε ρε φίλε κατά ευθείαν τον λογαριασμό να σου βάλουμε λεφτά άσε τα emails τώρα..

      Διαγραφή