Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ;




Οι συνεχείς προκλήσεις των τελευταίων μηνών από την Τουρκία και η αγωνία των συμμάχων μας να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες της Ελλάδας και στα συμφέροντα τους ως προς την Τουρκία, οδηγούν εκτός απροόπτου, στην πλέον ανώδυνη γι’ αυτούς κατάληξη, δηλαδή στην υποχρέωση της Ελλάδας να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την χώρα-εκβιαστή.

Αυτό έχει ανακοινωθεί να γίνει μετά τις 23 Αυγούστου, και θα εφαρμοστεί αν η Τουρκία δεν δυναμιτίσει την ειλημμένη απόφαση, όπως το συνηθίζει, με επιπρόσθετες προκλητικές ενέργειες, αν εκτιμήσει ότι η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για τους μαξιμαλιστικούς στόχους που από καιρό έχει εμφανίσει στο προσκήνιο.


Είναι σαφές ό,τι και να λέγεται, πως η χώρα μας ετοιμάζεται να προσέλθει στις συζητήσεις, χωρίς να έχουν αρθεί οι προκλητικές ενέργειες και οι απαράδεκτες απαιτήσεις της γείτονος: 

Οι παράνομες έρευνες και η ανακήρυξη NAVTEX στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου συνεχίζονται, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι καθημερινές και οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συναγωνίζονται σε επιθετικότητα η μία την άλλη. 

Επιπρόσθετα, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το μόνο ζήτημα προς διαπραγμάτευση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δεν έχει γίνει σαφές από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των διαμεσολαβητών ότι αυτή η θέση έχει γίνει αποδεκτή από τους Τούρκους, ώστε σε περίπτωση επιμονής της άλλης πλευράς για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και κατά συνέπεια αποτυχίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η ευθύνη να χρεωθεί ξεκάθαρα και αναμφίβολα στην Τουρκία και να μην γίνουν αποδεκτοί εν τη γενέσει τους οι οποιοιδήποτε εκβιασμοί από τον εξωτερικό παράγοντα. 

Οι Έλληνες πολίτες έχουν πολλούς λόγους να παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις παραπάνω εξελίξεις: 

Οι απόψεις στο πρόσφατο παρελθόν, που φαίνεται να συμμερίζονται και κύκλοι κοντά στον πρωθυπουργό, δηλαδή να εκχωρήσουμε δικαιώματα που μας παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο ή έχουν κατοχυρωθεί από διεθνείς συνθήκες και αναφέρονται σε εθνική κυριαρχία, καθώς και η σε μόνιμη βάση εφαρμοζόμενη μυστική διπλωματία, δεν προοιωνίζουν κάτι το θετικό και προκαλούν σοβαρό προβληματισμό.

 Ως εκ τούτου θεωρούμε, ότι με τις σημερινές συνθήκες η αποδοχή της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων θα δώσει λάθος μήνυμα σε όλες τις πλευρές, αν δεν πάψουν οι παραπάνω προκλητικές ενέργειες από μέρους της Τουρκίας όχι μόνο ως προς την Ελλάδα αλλά και ως προς την Κύπρο.


Λαμβανομένης υπόψη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας θα ήταν επίσης παράλογη ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης,  να άρει το αίτημα για λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στην παραβατικότητα της Τουρκίας, όπως ακούγεται ότι έχει εκφραστεί από διάφορους κύκλους. 

Καταληκτικά, θεωρούμε αναγκαίο, η κυβέρνηση να προετοιμάσει τον λαό για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για πόλεμο. Να γίνει ξεκάθαρο σε Τούρκους και συμμάχους, ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ό,τι μας ανήκει. 

Να ενισχυθούν οικονομικά με αποκλειστική προτεραιότητα η ‘Αμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Si vis pacem, para bellum! 

Αν αγνοήσουμε ότι ‘Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο’,θα καταλήξουμε πιθανά σε προσωρινή μόνο ειρήνη παραχωρώντας εδάφη μας, κάτι που θα αποθρασύνει τους Τούρκους στο να συνεχίσουν να απαιτούν όλο και περισσότερα.

Συνεπώς, καλούμε την κυβέρνηση της χώρας μας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο πατριωτικό φρόνημα του συνόλου του ελληνικού λαού για προάσπιση των δικαιωμάτων μας με κάθε κόστος, θέτοντας κατηγορηματικά και χωρίς αστερίσκους τους δικούς της όρους στο εγχείρημα που καλείται να εκτελέσει.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου