Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ 1,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ...

 ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΩΠΗΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ
24 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 



Η επιρροή της Κίνας στις ζωές των 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Αφρικής, είναι πλέον τόσο ευρεία που επεκτείνεται σχεδόν σε όλες τις πτυχές των αφρικανικών κοινωνιών.

Το αποτύπωμα του κομμουνιστικού καθεστώτος είναι σφραγισμένο σε όλη την ήπειρο σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, των φυσικών πόρων και του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν βαθιά στην κατασκευή, τις υπηρεσίες και τα ακίνητα.

Η Κίνα ελέγχει πλέον περίπου το 12% της βιομηχανικής παραγωγής της Αφρικής, περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πολιτικής για το Νέο Νότο. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταλάβει σχεδόν το 50 τοις εκατό της συμβατικής κατασκευαστικής αγοράς της Αφρικής.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) άρχισε να εδραιώνει τους δεσμούς με την Αφρική τη δεκαετία του 1950, προμηθεύοντας τα απελευθερωτικά κινήματα της ηπείρου με όπλα, χρήματα και στρατιωτική και «πολιτική εκπαίδευση».

Χρησιμοποίησε αυτή την τακτική ως βάση για να εισχωρήσει εκτοξευθεί στις οικονομίες της σύγχρονης Αφρικής. Πολλοί από τους σημερινούς Αφρικανούς ηγέτες είτε εκπαιδεύτηκαν στην Κίνα είτε οι πατέρες τους το έκαναν.

Η επιθυμία της Κίνας να εξορύξει ορυκτά συχνά την αναγκάζει να εδραιώσει τους δεσμούς με τα αυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής. Στη Ζιμπάμπουε, όπου η κυβέρνηση του ZANU-PF κατηγορείται για διαφθορά και δολοφονίες αντιπάλων της, η Κίνα κατέχει πολλά από τα ορυχεία πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών της χώρας.

Το ΚΚΚ εδραιώνεται επίσης ως σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Αφρική, πραγματοποιώντας τακτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις με στρατό ξηράς και ναυτικό.



(Επάνω) Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa (Δ) και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντώνται στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Harare της Ζιμπάμπουε, στις 13 Ιανουαρίου 2020. (Κάτω) Προσωπικό του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που παρευρίσκεται στην τελετή έναρξης της νέας στρατιωτικής βάσης της Κίνας στο Τζιμπουτί την 1η Αυγούστου 2017

Τον Αύγουστο του 2023, η 96η επέτειος από την ίδρυση του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) γιορτάστηκε σχεδόν σε κάθε αφρικανικό έθνος.

Η Κίνα έχει ιδρύσει 61 Ινστιτούτα Κομφούκιου σε 46 αφρικανικές χώρες, τα οποία είναι εκπαιδευτικά κέντρα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των δυτικών ιδανικών της δημοκρατίας και την προώθηση της κινεζικής κουλτούρας και γλώσσας στην Αφρική.

Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει ένα «Σχολείο Ηγεσίας» στην Τανζανία, όπου στελέχη του κόμματος καθοδηγούν τους Αφρικανούς ηγέτες για αντιδημοκρατικούς τρόπους διακυβέρνησης.

«Η Κίνα αντιμετωπίζει την εκπαίδευση κάθε ξένου στρατιωτικού προσωπικού ως ευκαιρία για την προώθηση του μοντέλου διακυβέρνησης της Κίνας για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με ξένους στρατούς και κυβερνήσεις και για την οικοδόμηση κοινής κατανόησης της ασφάλειας», αναφέρει ο Paul Nantulya, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Αφρικής.

«Πολλοί απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων συνεχίζουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στους στρατούς και τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Χιλιάδες Αφρικανοί αξιωματικοί παρακολουθούν τέτοιες εκπαιδεύσεις κάθε χρόνο».

Το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ, ενθαρρύνει ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Νιγηρίας και της Αιθιοπίας, να «απο-δολαριοποιηθούν». να απογαλακτιστούν από το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών ως εμπορικό νόμισμα και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το κινεζικό νόμισμα.

Τα τεράστια έργα υποδομής της Κίνας στην Αφρική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μέσω της πρωτοβουλίας Belt-and-Road (BRI – Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου), τη βοήθησαν να αποκτήσει πρόσβαση στα ορυκτά σπάνιων γαιών, γεγονός που οδήγησε στην οικονομική της ανάπτυξη.

Η Κίνα άρχισε να πραγματοποιεί επενδύσεις στην Αφρική το 2013, όταν ο Σι παρουσίασε το BRI.


Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Java 7 στο Serang, Banten, στις 29 Οκτωβρίου 2020. Η Κίνα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει δεκάδες ξένες μονάδες άνθρακα από τη Ζιμπάμπουε μέχρι την Ινδονησία

Ο ηγέτης του ΚΚΚ το παρουσίασε ως ένα πρόγραμμα που θα αναπτύξει τις φτωχές χώρες, κυρίως μέσω της κατασκευής δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών και άλλων μεγάλων υποδομών.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εξωτερικής πολιτικής θεωρούν το BRI ως την προσπάθεια της Κίνας να αποκτήσει πολιτική και οικονομική μόχλευση πάνω από 150 αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές στην Αφρική, και πρόσβαση σε πλούτο και πόρους.

Η Κίνα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις βιομηχανίες εξόρυξης ορυκτών της Αφρικής, ειδικά σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Γκάνα, η Ναμίμπια, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και η Ζάμπια.

Ο Chris Maroleng, αναλυτής διεθνών σχέσεων στο Good Governance Africa, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ, είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Κίνας μέχρι στιγμής στην Αφρική ήταν να καθιερωθεί ως «γίγαντας εξόρυξης» στην ήπειρο και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μέταλλα και ορυκτά που θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο μέλλον.

«Ανεξάρτητα από το τι λέτε για την Κίνα, και όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της και τους κατασταλτικούς τρόπους του ΚΚΚ, αυτή και μόνο είχε το όραμα να αναγνωρίσει, πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλο, πόσο σημαντική θα είναι η Αφρική για τον κόσμο στο μέλλον», είπε ο κ. Maroleng στους Epoch Times.

Το έργο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση από το AIDS, διάφορων άλλων ασθενειών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε ο κ. Maroleng. Ενώ οι Αφρικανοί ήταν σχετικά ευγνώμονες για αυτό, είναι «πιο ευγνώμονες για τον σεβασμό» που τους έδειξαν οι Κινέζοι.

«Το Πεκίνο έβλεπε τις αφρικανικές χώρες και φυσικά τις άρχουσες ελίτ αυτών των χωρών ως πραγματικούς αναπτυξιακούς εταίρους», είπε ο κ. Maroleng.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη κήρυτταν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Πεκίνο έλεγε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας και θέλουμε να μας πουλάτε τα ορυκτά σας και δεν μας ενδιαφέρει πώς διοικείτε τις χώρες σας. αυτό δεν είναι δουλειά μας και δεν μας αφορά».



Ένα αγόρι από το Κονγκό κοιτάζει μια πινακίδα που διαφημίζει ένα εμπορικό κέντρο που πουλά κινεζικά προϊόντα, στην Κινσάσα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η αναζήτηση της Κίνας για ορυκτά

Σε αντίθεση με τις δυτικές εταιρείες, η Κίνα έχει επενδύσει στις βιομηχανίες μετάλλων και ορυκτών της Αφρικής παρά την πολιτική αστάθεια, τις συγκρούσεις και τη διαφθορά που είναι διάχυτη σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια, πολλές πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης πούλησαν τα συμφέροντά τους στην Αφρική, στην Κίνα.

Το 2016, για παράδειγμα, αρκετές αμερικανικές εταιρείες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα ορυχεία κοβαλτίου τους στη ΛΔΚ. Η Κίνα κινήθηκε γρήγορα για να τα κατακτήσει, για να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της σε μια από τις πιο πλούσιες σε ορυκτά περιοχές του κόσμου.

Η μπάλα άρχισε να κυλά όταν η αμερικανική εταιρεία Freeport-McMoRan δέχτηκε 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια από την China Molybdenum για ένα μερίδιο ελέγχου στο Tenke Fungurume, ένα τεράστιο ορυχείο χαλκού και κοβαλτίου κοντά στο Kolwezi, στη νότια ΛΔΚ.

H China Molybdenum αγόρασε ένα άλλο μερίδιο για 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αυτό σήμαινε ότι ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός εχθρός των ΗΠΑ έχει ασκήσει σχεδόν απόλυτο έλεγχο ενός από τα πιο σημαντικά στρατηγικά ορυκτά του πλανήτη. 

Η επιστημονική ανάλυση έχει αποδείξει ότι η κατεστραμμένη από συγκρούσεις ΛΔΚ είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο από άποψη φυσικών πόρων, με ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ακατέργαστων ορυκτών που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ΛΔΚ παράγει τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κοβαλτίου, σύμφωνα με το Benchmark Mineral Intelligence. Το United States Geological Survey (USGS), ένα επιστημονικό γραφείο στο Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, λέει ότι το κοβάλτιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε «πολλές διαφορετικές εμπορικές, βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι στρατηγικές και κρίσιμες».

Η κύρια χρήση του κοβαλτίου είναι στα ηλεκτρόδια επαναφορτιζόμενων μπαταριών και το μέταλλο είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. 

Η Παγκόσμια Συμμαχία Μπαταριών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προβλέπει ότι η ζήτηση για κοβάλτιο για χρήση σε μπαταρίες θα τετραπλασιαστεί έως το 2030 ως αποτέλεσμα της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων.



Κονγκολέζοι εργαζόμενοι στέκονται δίπλα σε σακούλες με μείγμα κοβαλτίου και χαλκού στο εργοστάσιο επεξεργασίας STL κατά τη διάρκεια μιας ημέρας συντήρησης

Το κοβάλτιο έχει γίνει επίσης απαραίτητο στην κατασκευή υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Το USGS λέει ότι χρησιμοποιείται επίσης σε «υπερκράματα» και «χάλυβες υψηλής ταχύτητας», τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται συχνά σε ανταλλακτικά οχημάτων, σύγχρονα οπλικά συστήματα και κινητήρες αεριοστροβίλων.

Σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς, το κοβάλτιο θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή «βρώμικων πυρηνικών βομβών», καθώς το ορυκτό είναι εξαιρετικό στο να εκπέμπει ακτίνες γάμμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 από τον Andrew Gulley, του Τμήματος Έρευνας Minerals Intelligence του USGS στο Reston της Βιρτζίνια, διαπίστωσε ότι η περισσότερη βιοτεχνική παραγωγή κοβαλτίου είτε επεξεργαζόταν στη ΛΔΚ από κινεζικές εταιρείες είτε εξήχθη στην Κίνα.

«Από το 2000 έως το 2020, η ζήτηση για κοβάλτιο για την κατασκευή μπαταριών αυξήθηκε 26 φορές. Το ογδόντα δύο τοις εκατό αυτής της ανάπτυξης σημειώθηκε στην Κίνα και η παραγωγή διυλιστηρίων κοβαλτίου της Κίνας αυξήθηκε 78 φορές», έγραψε ο κ. Gulley στην περίληψη.

«Η μειωμένη παραγωγή βιομηχανικών ορυχείων κοβαλτίου στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οδήγησε πολλές κινεζικές εταιρείες να αγοράσουν μεταλλεύματα από βιοτεχνικούς ανθρακωρύχους κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), πολλοί από τους οποίους έχει βρεθεί ότι ήταν παιδιά».

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου του Ατλαντικού Συμβουλίου, η Shirley Hargis, μέλος του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Συμβουλίου, είπε ότι η αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν το μερίδιό τους στον τομέα του κοβαλτίου την προκάλεσε να χάσει «δεκαετίες οικονομικών και διπλωματικών επενδύσεων στην ΛΔΚ.» Η Κίνα κατέχει πλέον τα περισσότερα από τα μεγάλα βιομηχανικά ορυχεία κοβαλτίου της ΛΔΚ.

«Η ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά όπως το κοβάλτιο εκτοξεύεται και προφανώς η Κίνα και η Ρωσία χαμογελούν. Έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ορυκτά και φθηνό εργατικό δυναμικό.

«Διατηρούν πολιτική μόχλευση σε πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα διακυβέρνησης στην Αφρική. Όλα αυτά τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους», είπε η κ. Hargis.

Η Μόσχα έχει στείλει χιλιάδες μισθοφόρους σε όλη την ήπειρο για τη φύλαξη ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων εξορυκτικών επιχειρήσεων.




(Επάνω) Εργάτες σκάβουν σε ένα ορυχείο χρυσού στην Chudja, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το Κονγκό είναι πλούσιο σε ορυκτές πηγές όπως χρυσός, διαμάντια, κασσίτερος και κοβάλτιο. (Κάτω) Ένας τεχνίτης ανθρακωρύχος κρατά μια πέτρα κοβαλτίου στο βιοτεχνικό ορυχείο Shabara κοντά στο Kolwezi, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η υπόθεση της ΛΔΚ, είπε ο Toby Shapshak, άλλος Νοτιοαφρικανός ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας, υπογραμμίζει τις «δεκαετίες παραμέλησης των ΗΠΑ και των δυτικών» στη σημασία της Αφρικής και των ορυκτών της.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο τεράστιο στρατηγικό λάθος ήταν αυτό και προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα και να κάνει ισχυρές προσεγγίσεις στην Αφρική. Αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά γιατί μεγάλο μέρος της Αφρικής φαίνεται ήδη αφιερωμένο στο Πεκίνο και τη Μόσχα», είπε στους The Epoch Times.

«Οι ΗΠΑ παίζουν ένα απελπισμένο παιχνίδι κάλυψης της διαφοράς που έχει δημιουργηθεί». Η Στρατηγική των ΗΠΑ προς την Υποσαχάρια Αφρική, που δημοσιεύθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2022, αναγνώρισε ότι η ήπειρος είχε τα ορυκτά που θα τροφοδοτούσαν τον σύγχρονο κόσμο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου του Atlantic Council, ο Nii Simmonds, ανώτερος συνεργάτης στο GeoTech Center στην Ουάσιγκτον, είπε: «Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα βασίζεται σε κρίσιμα ορυκτά και ορυκτά σπάνιων γαιών.

«Πολλά από αυτά τα ορυκτά, όπως ο τανταλίτης, είναι στρατηγικά υλικά, επειδή οι περισσότερες σύγχρονες τεχνολογίες σχετίζονται με την άμυνα. 

Οι τρέχουσες τεχνολογίες όπως δορυφόροι, ημιαγωγοί, οπτικές ίνες, εξοπλισμός σάρωσης CAT, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και smartphone δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτά τα ορυκτά. Και αυτές οι τεχνολογίες δεν θα υπήρχαν στους αριθμούς που υπάρχουν σήμερα χωρίς χώρες όπως η ΛΔΚ, η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Ναμίμπια».

Η κ. Χάργκις είπε ότι οι ημιαγωγοί και τα προϊόντα μνήμης flash έχουν γίνει «ουσιώδη για τη σύγχρονη πολιτική και αμυντική τεχνολογία», τροφοδοτώντας τα πάντα, από «smartphones μέχρι αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, και η σημασία τους αυξάνεται καθημερινά».

Είναι επίσης ειδικός στην εθνική ασφάλεια και έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία μελετώντας την εσωτερική πολιτική και τις εξωτερικές υποθέσεις της Κίνας και της Ταϊβάν. Στο διαδικτυακό σεμινάριο, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του νέου μαχητικού στελθ F-35 Lightning των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο περιέχει ημιαγωγούς και τσιπ μνήμης flash.



Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 απογειώνεται σε εκπαιδευτική αποστολή στην αεροπορική βάση Hill στο Ogden της Γιούτα

«Το μαχητικό αεροσκάφος χρειάζεται πραγματικά μια τεράστια ποσότητα στρατηγικών υλικών. Μόλις ο κβαντικός υπολογιστής εισέλθει στο διαδίκτυο, θα απαιτήσει επίσης σημαντικές ποσότητες χρυσού και άλλων κρίσιμων ορυκτών», είπε η κ. Χάργκις.

Ημιαγωγοί και κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να παραχθούν μόνο με κρίσιμα ορυκτά και ορυκτά σπάνιων γαιών, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στην Αφρική.


«Μιλάμε εδώ για ορυκτά όπως το δημήτριο, το σκάνδιο και το λανθάνιο. Κανείς δεν έχει ακούσει γι’ αυτά, αλλά έχουν γίνει απαραίτητα στον σύγχρονο κόσμο», είπε ο κ. Shapshak.

«Όλα αυτά χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, έξυπνες τηλεοράσεις, πολεμικά όπλα υψηλής ποιότητας, ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα καθαρής ενέργειας, συστήματα επικοινωνιών. κα», είπε.

«Αν αποκλειστούν αυτά τα ορυκτά, τότε θα καταρρεύσουν οι περισσότερες αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης».

Η Κίνα έχει επί του παρόντος «σχεδόν to μονοπώλιο» σε αυτά τα κρίσιμα υλικά που διαθέτουν το 90% της παγκόσμιας αγοράς κρίσιμων ορυκτών, πολλά από τα οποία εισάγει από την Αφρική.

«Η Κίνα, και σε μικρότερο βαθμό η Ρωσία, παίρνει αυτά τα ακατέργαστα ορυκτά από την Αφρική και τα επεξεργάζεται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω Κίνας και Ρωσίας σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο κ. Shapshak.

Αυτό το μονοπώλιο θα μπορούσε εύκολα να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών και ηλεκτρικών οχημάτων στο μέλλον. Πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, επικεντρώθηκε στις προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το να εμπλακούν περισσότερο στους τομείς ορυκτών της Αφρικής.

«Το μέλλον των ημιαγωγών, της μνήμης flash και των ηλεκτρικών οχημάτων απαιτεί ασφαλή και συνεπή πρόσβαση σε αυτά τα ορυκτά. Η δημιουργία εναλλακτικών πόρων που είναι οικονομικά βιώσιμοι, όπως αυτοί στην Αφρική, θα διαφοροποιήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενώ θα μειώσει την εξάρτηση από ένα έθνος ή περιοχή», καταλήγει η έκθεση.

«Η ήπειρος περιέχει περίπου το 85 τοις εκατό του παγκόσμιου μαγγανίου, το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας πλατίνας και χρωμίου, το 47 τοις εκατό κοβαλτίου, το 21 τοις εκατό του γραφίτη και το 6 τοις εκατό του χαλκού».

Η κ. Χάργκις είπε ότι για να εξασφαλίσουν ζωτικούς πόρους για τις δυτικές αλυσίδες εφοδιασμού και τις προσπάθειες εθνικής ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να δώσουν κίνητρα και να ενισχύσουν τις συνεργατικές εταιρικές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα με αφρικανικές χώρες που μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και αξίες κράτους δικαίου».


Ένας νεαρός διαδηλωτής κρατά μια ρωσική σημαία με το έμβλημα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας πορείας για την υποστήριξη της παρουσίας της Ρωσίας και της Κίνας στο Bangui της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στις 22 Μαρτίου 2023

Όμως, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν να συναλλάσσονται μόνο με αφρικανικές χώρες που μοιράζονται αυτές τις αξίες, είπε η Sizwe Mpofu-Walsh, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Wits του Γιοχάνεσμπουργκ, «θα κλείσουν πάρα πολλές πόρτες».

«Η ΛΔΚ, για παράδειγμα, σίγουρα δεν είναι «Λαϊκή Δημοκρατία». Η Ζιμπάμπουε, μια χώρα πλούσια σε πολλά από τα ορυκτά που χρειάζεται ο κόσμος, βρίσκεται υπό κυρώσεις των ΗΠΑ επειδή το καθεστώς [Πρόεδρος Έμερσον] Μνανγκάγκουα είναι ένοχο για τόσες πολλές παραβιάσεις της διαφθοράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο κατάλογος των αφρικανικών χωρών που είναι πλούσιες σε ορυκτά και μοιράζονται την αμερικανική εκδοχή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι πολύ μικρός».

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν πρόοδο στην εξασφάλιση πρόσβασης σε αφρικανικά αποθέματα ορυκτών σπάνιων γαιών, κυρίως μέσω του έργου Lobito Corridor της Ουάσιγκτον. Ο σχεδιαζόμενος σιδηρόδρομος μήκους 1000 μιλίων θα εκτείνεται στην Αγκόλα, τη ΛΔΚ και τη βορειοδυτική Ζάμπια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον σιδηρόδρομο προς το μεγαλύτερο λιμάνι της Αγκόλα στον Ατλαντικό, επειδή βρίσκονται σε ανταγωνισμό με την Κίνα για τα ορυκτά σπάνιων γαιών της Αφρικής», δήλωσε η Candice Moore, ειδική στις σχέσεις ΗΠΑ-Αφρικής στο Wits University στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν επίσης να κερδίσουν καρδιές και μυαλά στην Αφρική, και το έργο αυτό βοηθά και σε αυτό το μέτωπο, επειδή θα τονώσει την ανάπτυξη, το εμπόριο και τις επενδύσεις σε ένα στρατηγικά πολύ σημαντικό τμήμα της Αφρικής, για να μην αναφέρουμε τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους», είπε στους The Epoch Times.

Αντί να εξάγουν κρίσιμα υλικά στην Κίνα, είπε ο κ. Simmonds, οι αφρικανικές χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις προοπτικές για να υποστηρίξουν την δική τους ανάπτυξη , καθώς και το πλαίσιο και το δίκτυο των προμηθευτών που απαιτούνται για την επεξεργασία των δικών τους ορυκτών και μετάλλων. 

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα για να επανασυνδέσει τις αφρικανικές χώρες, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της οικονομικής υποστήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης για ένα κρίσιμο εργοστάσιο επεξεργασίας ορυκτών στην Τανζανία.

Η κα Χάργκις προέτρεψε τους δυτικούς φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν τις πολυεθνικές τους για να προωθήσουν την ανάπτυξη στην Αφρική εστιάζοντας στην κατασκευή, το σχεδιασμό τσιπ, τον ποιοτικό έλεγχο και την έρευνα και ανάπτυξη.

«Μπορούν να δημιουργήσουν κίνητρα για τις αμερικανικές και άλλες δυτικές εταιρείες, να επεκτείνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών, μνήμης flash ή ηλεκτρικών οχημάτων σε αφρικανικές χώρες», είπε.

Η κ. Χάργκις είπε επίσης ότι έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το μέτωπο: η Google διαθέτει εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης στην Γκάνα. Η Microsoft έχει δύο στην Κένυα και τη Νιγηρία και η IBM έχει δύο στην Κένυα και τη Νότια Αφρική.


Η αντιπρόεδρος Kamala Harris (Α) και ο σύζυγός της Douglas Emhoff φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kotoka στην Άκρα της Γκάνας, στις 26 Μαρτίου 2023
Στρατιωτικά, πολιτικά μοντέλα της Κίνας στην Αφρική

Καθώς προσπαθεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο στην Αφρική, το κινεζικό καθεστώς ιδρύει «σχολεία εκπαίδευσης πολιτικής εκπαίδευσης για σημερινούς και μελλοντικούς Αφρικανούς ηγέτες» σε όλη την ήπειρο, με αξιωματούχους του ΚΚΚ να διδάσκουν ότι τα κυβερνώντα κόμματα πρέπει να είναι ανώτερα από τις κυβερνήσεις και τα δικαστήρια.

Το πρώτο από αυτά, και το πρώτο που κατασκευάστηκε από το ΚΚΚ σε ξένο έδαφος, ιδρύθηκε το 2022 στην Kibaha στην ανατολική Τανζανία.Το Mwalimu Julius Nyerere Leadership School πήρε το όνομά του από τον πρώτο μετα-αποικιακό πρόεδρο της Τανζανίας.

Η πολιτική οργάνωση που ίδρυσε ο κ. Nyerere το 1977, το Κόμμα της Επανάστασης ή Chama Cha Mapinduzi (CCM) και ο προκάτοχός του, η Αφρικανική Εθνική Ένωση Τανγκανίκα, κυβερνούν την Τανζανία χωρίς διακοπή από την ανεξαρτησία της χώρας πριν από 62 χρόνια.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του CCM κερδίζουν πάντα τις εκλογές ενώ στην τελευταία διαδικασία, συγκέντρωσαν το εξωπραγματικό 94% των ψήφων.

Το Nyerere Leadership School χρηματοδοτήθηκε από κινεζικά κρατικά χρήματα. Όμως, στον ιστότοπό του, το ίδρυμα, που αυτοαποκαλείται «μοντέρνο Σχολείο Κόμματος», λέει ότι «ιδρύθηκε από κοινού» από τα Πρώην Απελευθερωτικά Κινήματα των χωρών της Νότιας Αφρικής (FLMSA).

Πρόκειται για το CCM, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής (ANC), το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Μοζαμβίκης (FRELIMO), το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλα (MPLA), τη Λαϊκή Οργάνωση Νοτιοδυτικής Αφρικής (SWAPO), που κυβερνά τη Ναμίμπια και την Αφρικανική Εθνική Ένωση – Πατριωτικό Μέτωπο της Ζιμπάμπουε(ZANU-PF).


Αυτά τα κόμματα κυβέρνησαν τις χώρες τους για δεκαετίες, η διακυβέρνησή τους συχνά ενισχύεται μέσω της διαφθοράς, των νοθευμένων εκλογών και της βίαιης καταστολής της αντιπολίτευσης.



Άνδρες κάνουν ένα διάλειμμα μπροστά από έναν τοίχο στολισμένο με προεκλογικές αφίσες κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών στην Τανζανία, στο Νταρ ες Σαλάμ στις 25 Οκτωβρίου 2015

«Η κινεζική κυβέρνηση προφανώς επέλεξε αυτές τις χώρες ως εταίρους για την πρώτη της λεγόμενη σχολή ηγεσίας στην Αφρική, επειδή όλες εμφανίζουν χαρακτηριστικά αυταρχικών κρατών, με τα κυβερνώντα κόμματα να βρίσκονται στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Cobus van Staden, συν- ιδρυτής του China Global South Project στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Τα κυβερνώντα κόμματα αυτών των χωρών ταυτίζονται έντονα με την Κίνα. Όπως το ΚΚΚ, αυτές οι κυρίαρχες ελίτ διατηρούν αυστηρό έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Συγκεντρώνουν όλη την εξουσία στο κράτος, με ελάχιστη έως καθόλου όρεξη για ανεξάρτητη εποπτεία. Αυτές είναι όλες οι χώρες που προηγουμένως διοικούνταν από λευκά αποικιακά καθεστώτα ή απαρτχάιντ.

«Έτσι αυτό το σχολείο, όπως και τα 61 Ινστιτούτα Κομφούκιου της Κίνας σε 46 αφρικανικές χώρες, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα δυτικά ιδανικά της δημοκρατίας και να προωθήσει την κινεζική κουλτούρα και γλώσσα στην Αφρική», είπε ο κ. Van Staden.

«Όταν ιδρύει αυτούς τους θεσμούς, η Κίνα λέει έμμεσα στους Αφρικανούς: «Γιατί να ακολουθήσετε αυτό που η ρατσιστική Δύση λέει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος πολιτικής διακυβέρνησης;

«Γιατί να μιλάτε μόνο Αγγλικά και Γαλλικά, τις γλώσσες των αποικιστών, όταν μπορείτε να μιλάτε και κινέζικα, που είναι η γλώσσα του μέλλοντος;»

Ο κ. Nantulya είπε ότι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι «οι πιο λεπτές» προσπάθειες του Πεκίνο να κερδίσει επιρροή στην Αφρική, αλλά ότι το ΚΚΚ «τελικά» τα ελέγχει.

«Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου ιδρύονται μέσω συνεργασιών μεταξύ κινεζικών πανεπιστημίων, πανεπιστημίων της χώρας υποδοχής και του Hanban. Το Hanban είναι μια υπηρεσία του κινεζικού υπουργείου Παιδείας και είναι συνδεδεμένη με το ΚΚΚ. Η επίσημη σύνθεσή του είναι η προώθηση της κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας», είπε.

«Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου βασίζονται σε αφρικανικά πανεπιστήμια, αλλά χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από το Hanban».

Ο κ. Van Staden είπε ότι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου και η Σχολή Nyerere δείχνουν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη «να παίξει το μακρύ παιχνίδι για την οικοδόμηση επιρροής» στην Αφρική. «Είμαι σίγουρος ότι το σχολείο στην Τανζανία δεν θα είναι το τελευταίο του είδους του στην Αφρική», είπε.


Ένας καθηγητής κινεζικής γλώσσας μιλά με μαθητές στο Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο του Λάγος στη νοτιοανατολική Νιγηρία

Ο καθηγητής Ίμπο Μαντάζα, διάσημος ακαδημαϊκός της Νότιας Αφρικής και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια, είπε στους The Epoch Times ότι το σχολείο είναι «κατάφωρη απόδειξη» ότι το Πεκίνο εξάγει το μοντέλο διακυβέρνησής του.

«Είναι μέρος της προσπάθειάς του να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που καθοδηγείται από τη Δύση, να εγκαθιδρύσει μια Νέα Παγκόσμια Τάξη, και βασικό μέρος αυτής της Νέας Τάξης στο μέλλον θα είναι ένα πολιτικό μπλοκ στην Αφρική που είτε κλείνει τα μάτια στον αυταρχισμό είτε είναι ήδη αυταρχική», είπε.


Σε συνέντευξή της στους The Epoch Times, η διευθύντρια του σχολείου Nyerere, Marcellina Chijoriga, η οποία είναι επίσης κορυφαίο μέλος του CCM, είπε ότι το ίδρυμα «έχει στον πυρήνα του την προώθηση της αφρικανικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και τον τερματισμό της φτώχειας». 

Τόνισε: «Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εκπαιδεύσουμε καλύτερους ηγέτες».

Ο Collin Ngujapeua, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος SWAPO της Ναμίμπια, συμμετείχε σε ένα «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» στη Σχολή Nyerere το 2023.

Είπε στους The Epoch Times: «Αυτοί οι Κινέζοι δάσκαλοι ήρθαν. είπαν ότι ήταν ειδικοί σε πολιτικές θεωρίες από την Κεντρική Σχολή του Κόμματος του ΚΚΚ στο Πεκίνο. Μέσα σε λίγες μέρες μας μίλησαν για το πώς κυβερνούν και γιατί η Κίνα ως κράτος είναι τόσο επιτυχημένη.

«Βασικά το μήνυμά τους ήταν ότι η πραγματική ανάπτυξη σε μια χώρα μπορεί να συμβεί μόνο όταν το κυβερνών κόμμα έχει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων και ότι μόνο η ακραία πειθαρχία στο κόμμα μπορεί να εμποδίσει τους ξένους να προκαλέσουν την κατάρρευση των πραγμάτων».

Ο κ. Ngujapeua είπε ότι οι «Κινέζοι θεωρητικοί» εξήγησαν ότι «η διακυβέρνηση θα πετύχει μόνο εάν τα κυβερνώντα κόμματα και οι κυβερνήσεις είναι ένα και το αυτό και μιλούν με μία φωνή».




Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Yang Jiechi και ο αντιπρόεδρος του Μπουρούντι, Yves Sahinguru (Δ) στο εργοτάξιο ενός σχολείου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Yang στην Bujumbura του Μπουρούντι

Ο κ. Van Staden είπε ότι η ιδρυτική αρχή του ΚΚΚ ήταν «ο απόλυτος κομματικός έλεγχος της κυβέρνησης».

«Η Κίνα δεν θέλει την πολυκομματική δημοκρατία στην Αφρική. Οι Κινέζοι θέλουν τη σταθερότητα που θα επιφέρει η επιχειρηματική δραστηριότητα με ένα μόνο κόμμα, για πάντα. Δεν τους αρέσει τίποτα που να αναστατώνει τον σχεδιασμό τους.

«Το ΚΚΚ θέλει αυτοκρατορία στην Αφρική. Θέλει de facto μονοκομματική διακυβέρνηση στην ήπειρο, γιατί αυτό το κάνει πολύ πιο εύκολο για την επίτευξη των στόχων της στην Αφρική», είπε.

Ο κ. Μαντάζα είπε: «Τι καλύτερος τρόπος για τους Κινέζους να αποκτήσουν πρόσβαση στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Αφρικής από το να έχουν σε ισχύ καθεστώτα που είναι εντελώς στο ίδιο επίπεδο με το ΚΚΚ; Αυτά τα καθεστώτα είναι στενά συνδεδεμένα με το ΚΚΚ;».

Το σχολείο στην Kibaha είναι ανοιχτό μόνο σε «ανερχόμενα, συνήθως νεαρά» μέλη των αφρικανικών κυβερνώντων κομμάτων, σύμφωνα με την κ. Chijoriga. 

«Το γεγονός ότι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις λέει τα πάντα για το τι συμβαίνει εδώ: Διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών ηγετών για να είναι παντοτινοί σύμμαχοι του Πεκίνου και εχθροί της Δύσης», είπε ο κ. Μαντάζα.

Η κ. Chijoriga αρνείται ότι το ίδρυμα «διδάσκει στους δικτάτορες του αύριο» και ότι είναι «φερέφωνο για την κινεζική προπαγάνδα».

Είπε: «Είναι αναμφισβήτητο ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κίνας έχει πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια και περισσότερα. Η Αφρική δεν είναι η μόνη που μαθαίνει από την Κίνα, όλος ο κόσμος μαθαίνει από εκείνη.

«Η οικονομική επιτυχία της Κίνας οφείλεται στο ότι είχε την ισχυρή ηγεσία του ΚΚΚ. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο».

Ερωτηθείσα γιατί στο σχολείο της εγγράφηκαν μόνο μέλη των κυβερνώντων ελίτ και αποκλείονται μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κ. Chijoriga ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα της αφρικανικής αντιπολίτευσης είναι «εναντίον» της Κίνας και «φιλοδυτικά».

«Γιατί πρέπει να δεχθούμε αυτούς τους διαταράκτες στο σχολείο μας;» ρώτησε. «Μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν».



Οι στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί για ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική, παρατάσσονται στη βάση τους στην επαρχία Χενάν της Κίνας

Ο κ. Nantulya είπε ότι ο σκοπός της συνεργασίας του κινεζικού καθεστώτος με τα πρώην απελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής «δεν ήταν ποτέ μυστικός».

«Μαζί με το ΚΚΚ, αυτά τα κυβερνώντα κόμματα αντιπροσωπεύουν ένα ενιαίο μέτωπο. Αυτό το «ενωμένο μέτωπο» είναι μια στρατηγική του ΚΚΚ που συγκεντρώνει υποστήριξη σε όλο τον κόσμο για να προωθήσει τα συμφέροντα του κόμματος και της Κίνας και να απομονώσει τους αντιληπτούς εχθρούς», είπε.

«Επομένως, αυτό που κάνει η Κίνα, αργά αλλά σταθερά στην ήπειρο με τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της, είναι να δημιουργήσει μια ομάδα Αφρικανών που συμφωνούν με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα το ΚΚΚ όσον αφορά την πολιτική διακυβέρνηση. Αυτό με τη σειρά του θα ανοίξει ένα κερδοφόρο μέτωπο για την Κίνα στην Αφρική του μέλλοντος».

Ο κ. Mandaza είπε στον αγώνα για πρόσβαση στους πόρους της Αφρικής, οι οποίοι περιλαμβάνουν ορυκτά απαραίτητα για τη λειτουργικότητα των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών, ηλεκτρικών οχημάτων και οπλικών συστημάτων, η Κίνα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των νέων Αφρικανών

«Η μακροπρόθεσμη ιδέα είναι ότι οι μορφωμένοι Αφρικανοί θα κοιτάξουν την Κίνα και όχι την Ευρώπη και την Αμερική για να έχουν ως πρότυπο ηγεσίας, κάνοντας παράλληλα τα αντίστοιχα σχέδια για κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη και πνευματικά κίνητρα», είπε.

Ο κ. Mandaza πρόσθεσε ότι αυτή η προσέγγιση είναι από μόνη της, ένα αποικιακό μοντέλο.

«Η αποικιοκρατία δεν αφορούσε ποτέ απλώς τους ξένους, να κλέβουν γη για να πάρουν χρυσό, διαμάντια, κάρβουνο ή οτιδήποτε άλλο. Αφορούσε επίσης τη συστηματική και συστημική κατήχηση των αυτόχθονων πληθυσμών, και ιδιαίτερα των ηγετών τους, προκειμένου οι αποικιστές να επιτύχουν πολιτιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση».

Σήμερα, η σημαία του ΚΚΚ κυματίζει μαζί με εκείνες των πρώην απελευθερωτικών κινημάτων της Αφρικής στην είσοδο του σχολείου στην Κιμπάχα.

«Αυτή η σημαία υπάρχει για πολλούς σκοπούς», είπε ο κ. Μαντάζα. «Ένας από αυτούς τους σκοπούς είναι συμβολικός, να συμβολίσει τη συνεργασία της Κίνας με την Αφρική. Αλλά οι Αφρικανοί πρέπει να θυμούνται ότι και στους πρώην αποικιστές τους άρεσε επίσης να φυτεύουν ξένες σημαίες σε όλη την ήπειρο και να κατασκευάζουν φανταχτερά κτίρια».




Οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Αφρική, όπως η εταιρεία εξόρυξης La Sino-Congolaise Des Mines Anonyme Societe
Το διευρυμένο στρατιωτικό αποτύπωμα της Κίνας

Η επέκταση της Κίνας στην Αφρική τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε επίσης από αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με χώρες της ηπείρου. Ο στρατός του ΚΚΚ εκπαιδεύει χιλιάδες Αφρικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς και θέλει να χτίσει μια δεύτερη βάση στην Αφρική.

Αναλυτές και εργαζόμενοι στα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχούν ότι η Κίνα προετοιμάζει στρατιωτικούς για να καταστείλει την οποιαδήποτε εγχώρια διαφωνία, ακόμη και να ηγηθεί πραξικοπημάτων εναντίον κυβερνήσεων που θεωρούνται «πολύ κοντά στη Δύση». Άλλοι, ωστόσο, δεν έχουν πρόβλημα με την αυξημένη στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας στην Αφρική.

«Γιατί είναι πρόβλημα όταν η Κίνα εκπαιδεύει αφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά όχι πρόβλημα όταν η Αμερική ή το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν το ίδιο;» ρώτησε ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Lindiwe Makhulu με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 20 βάσεις σε όλη την Αφρική. Από όσο ξέρω η Κίνα έχει μόνο μία», είπε στους The Epoch Times.

Η Ουάσιγκτον, πράγματι, είχε στρατιωτική παρουσία στην Αφρική για δεκαετίες, επεκτείνοντας σημαντικά τη στρατιωτική της σφραγίδα αφότου ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. 

Τον Μάρτιο του 2023, ο στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ, Αρχηγός της Διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική AFRICOM), είπε στο Κογκρέσο ότι υπάρχουν μόνο δύο «διαρκείς» αμερικανικές «προηγούμενες τοποθεσίες» στην Αφρική: το Camp Lemonnier στο Τζιμπουτί και ένας «κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης» στο νησί Ascension. στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

«Η διοίκηση λειτουργεί επίσης σε 12 άλλες τοποθεσίες σε όλη την Αφρική», είπε στην κατάθεσή του. «Αυτές οι τοποθεσίες έχουν ελάχιστη μόνιμη παρουσία των ΗΠΑ και έχουν εγκαταστάσεις χαμηλού κόστους και περιορισμένες προμήθειες για να εκτελούν αμερικανοί στρατιώτες κρίσιμες αποστολές και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Ωστόσο, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς και στρατιωτικούς αναλυτές της Αφρικής, ο Helmoed Heitman, ο οποίος είναι επίσης πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού της Νότιας Αφρικής, είπε στους The Epoch Times ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 18 «βάσεις ή φυλάκια», εκτός από το Camp Lemonnier και το Ascension Island , στην ήπειρο.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνι Γι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Τόγκο και την Ακτή Ελεφαντοστού — όλες τις παράκτιες αφρικανικές χώρες, υποκινώντας τις εικασίες ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την κατασκευή δεύτερης στρατιωτικής βάσης στην ήπειρο.

Αυτή η επίσκεψη υψηλού επιπέδου από την Κίνα έλαβε χώρα την ίδια περίοδο που οι Γάλλοι απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη Δυτική Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ, και μια αντίστοιχη αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.



Οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες επιβιβάζονται σε γαλλικό στρατιωτικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της αποχώρησης τους από τον Νίγηρα, στις 22 Δεκεμβρίου 2023

Ο κ. Heitman είπε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κένυα ήταν επίσης απολύτως βέβαιη.

«Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, για να δει αν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα ακολουθήσουν τους Γάλλους και θα αποσυρθούν από την αφρικανική αρένα, και αυτή θα ήταν η ιδανική στιγμή για την Κίνα να βασιστεί στα υπάρχοντα συστήματα της και την υπάρχουσα ενιαία βάση της», είπε.

Η Κίνα άνοιξε την πρώτη, και μέχρι στιγμής μοναδική, στρατιωτική της βάση στην Αφρική στο Τζιμπουτί το 2017, συμμετέχοντας σε αποστολές κατά της πειρατείας και εξασφάλισε ασφαλή διέλευση για κινεζικά πλοία που εμπορεύονται με την Αφρική.


Άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διατηρούν επίσης στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί για αυτούς τους λόγους. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί επίσης την εγκατάστασή της στο Τζιμπουτί για να εξαπολύσει χτυπήματα στην τρομοκρατική οργάνωση al-Shabaab στη γειτονική Σομαλία.

Η κ. Makhulu πρότεινε ότι η πιθανή στρατιωτική επέκταση της Κίνας στην Αφρική θα μπορούσε να επηρεαστεί από γεγονότα του παρελθόντος, όπως όταν η Αραβική Άνοιξη στην πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη το 2011 άφησε αποκλεισμένους περίπου 35.000 Κινέζους εργάτες.

«Με τις πολλές χιλιάδες Κινέζους που βρίσκονται τώρα στο έδαφος στην Αφρική, που εργάζονται σε μεγάλα έργα και σε ορυχεία σε αρκετά επικίνδυνα μέρη, είναι εφικτό η κυβέρνηση της Κίνας να το χρησιμοποιήσει αυτό, για να δικαιολογήσει την κατασκευή μιας άλλης μεγάλης στρατιωτικής βάσης στην Αφρική.

«Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη κρίση που θα θέσει σε κίνδυνο τους Κινέζους εργαζόμενους είναι προ των πυλών και το Πεκίνο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πληγεί η εικόνα του στο εσωτερικό της χώρας, όπως με αυτό που συνέβη στη Λιβύη», είπε.

Αλλά ο Alex Vines, διευθυντής του προγράμματος Αφρικής στο βρετανικό think tank Chatham House, δεν πιστεύει ότι το Πεκίνο είναι «ακόμα έτοιμο» να δημιουργήσει μια άλλη μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αφρική.


Κινέζοι και Ιβοριανοί τεχνικοί εργάζονται στο εργοτάξιο κατασκευής ενός νέου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού

Είναι πιο πιθανό η Κίνα να επιδιώξει να επεκτείνει την υπάρχουσα μη στρατιωτική λιμενική υποδομή και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις διπλής χρήσης σε αφρικανικά λιμάνια στα οποία έχει επενδύσει, ανέφερε.

Το 2022, ο Cui Jian Chun, πρεσβευτής του Πεκίνου στη Νιγηρία, δήλωσε ότι η Κίνα είχε κατασκευάσει 100 λιμάνια στην Αφρική από το 2000.

Ο κ. Χάιτμαν είπε ότι είναι επίσης πιθανό, αντί να επενδύσει σε ακόμα μια στρατιωτική βάση, η Κίνα θα αυξήσει την «επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση» των αφρικανικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θέλει να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά στην Αφρική, και αν κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά δεκάδων χιλιάδων αφρικανών αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού… τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη νίκη», είπε.

Ο κ. Nantulya είπε ότι η Κίνα βλέπει την εκπαίδευσή της σε αφρικανούς αστυνομικούς και στρατιώτες ως «μια ευκαιρία να προωθήσει το μοντέλο διακυβέρνησης της Κίνας, ενώ παράλληλα εμβαθύνει τους δεσμούς με τα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα της Αφρικής».

Είπε στους The Epoch Times: «Η Κίνα έχει αυτόν τον όρο που ονομάζεται «στρατιωτική πολιτική εργασία». Αυτός ο όρος δείχνει ότι το ΚΚΚ δεν έχει πρόβλημα να μεταδώσει το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τον Λαικό Απελευθερωτικό Στρατό της για να παραμείνει στην εξουσία.

«Το στρατιωτικό πολιτικό έργο περιγράφει όλες τις δραστηριότητες του PLA για τη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος για την επίτευξη πολιτικών, ιδεολογικών και στρατιωτικών στόχων που έθεσε το ΚΚΚ και το Πεκίνο εξάγει ενεργά αυτό το μοντέλο στην Αφρική, μέσω της «πολιτικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης» στις Αφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας».

Οι απόφοιτοι της Αφρικανικής Σχολής Διοίκησης Στρατού της Ναντζίνγκ περιλαμβάνουν 10 αρχηγούς Άμυνας, 8 υπουργούς Άμυνας και αρκετούς πρώην προέδρους, όπως ο Λοράν Καμπιλά της ΛΔΚ, ο Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα από τη Γουινέα-Μπισάου και ο Τζάκαγια Κικβέτε από την Τανζανία.

Κανένας από αυτούς δεν ήταν γνωστός για την προσήλωσή του στις δημοκρατικές αρχές, αλλά ο κ. Χάιτμαν είπε ότι αυτοί είναι «άγιοι» σε σχέση με δύο σημερινούς προέδρους που έχουν σπουδάσει στο ίδιο ίδρυμα, δηλαδή τον Isaias Afwerki της Ερυθραίας και τον Emmerson Mnangagwa της Ζιμπάμπουε.

Και οι δύο φέρεται να έχουν διαπράξει εκτεταμένες φρικαλεότητες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων.







(Επάνω) Ο πρόεδρος της Ερυθραίας Isaias Afwerki εκπαιδεύτηκε στην κινεζική ιδεολογία. (Κάτω) Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa είχε επίσης την ίδια εκπαίδευση

Ο κ. Nantulya είπε ότι 94 ανώτεροι αξιωματικοί της Μοζαμβίκης είχαν σπουδάσει στο Nanjing, συμπεριλαμβανομένου του μακροβιότερου αρχηγού άμυνας της Μοζαμβίκης, στρατηγού Lagos Lidimo, όπως και των ομολόγων τους στην Αγκόλα, το Καμερούν, τη Γκάνα, τη Ναμίμπια, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Το 2024, χιλιάδες Αφρικανοί στρατιωτικοί θα λάβουν οδηγίες σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του ΚΚΚ. Η κύρια διαφορά μεταξύ της στρατιωτικής εκπαίδευσης που παρείχαν οι δυτικές δυνάμεις στους Αφρικανούς και αυτής της Κίνας, είπε ο κ. Heitman, είναι «απλή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, εκπαιδεύουν Αφρικανούς στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν εξωτερικούς εχθρούς. Η Κίνα εκπαιδεύει Αφρικανούς στρατιώτες ώστε, στην πραγματικότητα, να καταπιέζουν και να εναντιώνονται στους δικούς τους λαούς».

Ο κ. Nantulya το πήγε περαιτέρω: «Το PLA τηρεί την αρχή του απόλυτου κομματικού ελέγχου του στρατού ή μάλλον «το κόμμα κάνει κουμάντο στα όπλα».

«Το ίδιο το ΚΚΚ παραδέχεται ότι έτσι έχει διατηρήσει την εξουσία από το 1949. Ο PLA δεν είναι εθνικός στρατός του τύπου που περιγράφεται στα περισσότερα αφρικανικά συντάγματα και νόμους που διέπουν τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι ένας «πολιτικός στρατός» και η ραχοκοκαλιά του ΚΚΚ.

«Τα ένστολα μέλη είναι πιστά στο κόμμα και θεματοφύλακες των αξιών, της ιστορίας και του πνεύματός του, δεν είναι πιστά στο σύνταγμα, την κυβέρνηση ή το κράτος. Το ΚΚΚ είναι πάνω από τα τρία».

Σύμφωνα με την έρευνά του, 50 από τις 54 χώρες της Αφρικής συμμετέχουν τακτικά στην κινεζική «πολιτική στρατιωτική εκπαίδευση».

Ένας ανώτερος αξιωματικός της Εθνικής Άμυνας της Νότιας Αφρικής είπε: «Θα θέλαμε πολύ να στείλουμε τους αξιωματικούς μας στο West Point (την Αμερικανική αντίστοιχη σχολή Ευελπίδων), επειδή η εκπαίδευση εκεί είναι πολύ ανώτερη. Αλλά το ζουμί είναι ότι η Κίνα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης από οποιονδήποτε άλλο».

Στη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια ενός κύματος δημοκρατίας, οι αφρικανικές χώρες -ακόμη και εκείνες που διοικούνταν από πρώην απελευθερωτικά κινήματα όπου ήταν ο κανόνας για τα πολιτικά κόμματα να ελέγχουν τους στρατούς- υιοθέτησαν νέα μοντέλα που απομάκρυναν τους στρατιώτες από την πολιτική του κόμματος και μετέφεραν την πίστη τους στο σύνταγμα.

Ωστόσο, η δημοκρατία έχει υποχωρήσει στην Αφρική την τελευταία δεκαετία και το «μοντέλο κομμάτων-στρατού» της Κίνας είναι όλο και πιο ελκυστικό για κόμματα που «επικεντρώνονται στην επιβίωση του καθεστώτος».


Διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος καλύπτονται καθώς η αστυνομία προσπαθεί να τους διαλύσει με κανόνια νερού κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Χαρτούμ του Σουδάν
Τα λάθη της Κίνας στην Αφρική

Ο κ. Simmonds είπε ότι η Δύση θα πρέπει να «κεφαλαιοποιήσει» τα «λάθη» της Κίνας στην Αφρική. Επεσήμανε ότι η Κίνα δεν ενθαρρύνει τις πολυεθνικές της να επενδύσουν εκεί όπου είναι δυνατή η προστιθέμενη αξία ή να ανοίξουν ερευνητικά ή μεταποιητικά κέντρα στην Αφρική.

«Το Πεκίνο επικεντρώθηκε κυρίως στην εξόρυξη ορυκτών. Οι δυτικές χώρες μπορούν να κερδίσουν το πάνω χέρι έναντι του ανταγωνισμού από την Κίνα, αξιοποιώντας αυτές τις ελλείψεις στις κινεζικές επενδύσεις και προσφέροντας ένα πιο ελκυστικό μοντέλο εταιρικής σχέσης», τόνισε.

Αυξάνεται επίσης το αντικινεζικό αίσθημα στην Αφρική μετά από καταγγελίες κατά το πέρασμα των ετών, ότι δηλαδή εταιρείες του Πεκίνου κακοποιούν εργαζόμενους, ή ακόμη ότι συνεργάζονται με εγκληματίες.

Αναλυτές ασφαλείας και πληροφοριών είπαν ότι οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης συνεργάζονται με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκράτες και διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη λειτουργία παράνομων ορυχείων στην Αφρική και την αποτελεσματική κλοπή πολύτιμων ορυκτών και μετάλλων.

Αρκετοί ξένοι και Αφρικανοί διπλωμάτες ανέφεραν αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και ορισμένων αφρικανικών διοικήσεων, λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης και της παρουσίας Κινέζων εγκληματιών στις χώρες τους.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης έχουν χρηματοδοτήσει ισλαμιστές μαχητές για να διαταράξουν τις νόμιμες δραστηριότητες εξόρυξης σε πολλά αφρικανικά έθνη», δήλωσε η Jasmine Opperman, σύμβουλος ασφαλείας με έδρα το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια.

«Προφανώς, όταν οι νόμιμες εταιρείες εξόρυξης φεύγουν λόγω βίαιων επιθέσεων από τρομοκράτες, οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης, που μερικές φορές υποστηρίζονται από ομάδες τύπου μαφίας, εισέρχονται και καταλαμβάνουν τα ορυχεία», είπε η πρώην πράκτορας των νοτιοαφρικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που συμβουλεύει τους διεθνείς επενδυτές σχετικά με τον εξτρεμισμό και την πολιτική βία στην ήπειρο.

Ο David Ndii, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους οικονομολόγους της Αφρικής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων της Κένυας, είπε ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες έβγαζαν δισεκατομμύρια δολάρια από κινεζικές επενδύσεις, αλλά αυτό «έχει τεράστιο κόστος για την ήπειρο και τους ανθρώπους της»

«Φαίνεται ότι κάποιοι από τους Κινέζους θεωρούν αυτόκλητο δικαίωμά τους να εκμεταλλεύονται τους πόρους της ηπείρου, μεταξύ άλλων μέσω της παράνομης εξόρυξης. Σε τι διαφέρουν από τους λευκούς αποικιοκράτες;», είπε.



Αστυνομικοί συγκρούονται με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας εξόρυξης Jiuxing, στη Soamahamanina της Μαδαγασκάρης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λέει ότι η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερα από 282 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο με την Αφρική το 2022, καθιστώντας την μακράν τον μεγαλύτ

ερο εμπορικό εταίρο της ηπείρου.

Οι ειδικοί στα ορυχεία λένε ότι η βιομηχανία μετάλλων της Κίνας μπορεί να διατηρήσει το τεράστιο μέγεθός της μόνο χρησιμοποιώντας εισαγόμενα ορυκτά. Αλλά οι προμήθειες είναι περιορισμένες, επομένως στρέφεται σε εγκληματικές ομάδες που προμηθεύουν «επιπλέον» μέταλλα που εξορύσσονται παράνομα για να ενισχύσουν τον τομέα μετάλλων του Πεκίνου.

Τώρα, μετά από χρόνια αδράνειας, οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν στενά συμμαχήσει με το Πεκίνο δείχνουν να εναντιώνονται κατά των υποτιθέμενων κινεζικών καταχρήσεων.

Η Νιγηρία, μια χώρα που οι αναλυτές διεθνών σχέσεων θεωρούν ότι πλησιάζει πιο κοντά στη Δύση από τότε που ο Bola Tinubu εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 2023, είναι ιδιαίτερα επιθετική κατά των κινεζικών εταιρειών εξόρυξης.

Περίπου ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Tinubu, η Επιτροπή Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος (EFCC) της Νιγηρίας συνέλαβε 13 Κινέζους εργάτες. Η EFCC ισχυρίστηκε ότι οι ανθρακωρύχοι της W. Mining Global Service «ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης» στην πολιτεία Kwara, στα δυτικά της χώρας.

«Η εταιρεία χρησιμοποιούσε γρανίτη που εξορύσσεται παράνομα για την κατασκευή μαρμάρου για τοπική πώληση στη Νιγηρία. Μερικοί ύποπτοι δεν είχαν άδειες εργασίας. οι Κινέζοι έρχονται στη Νιγηρία με τουριστικές βίζες και μετά εργάζονται», δήλωσε ο πρόεδρος της EFCC, Olanipekun Olukoyede.


Είπε επίσης ότι μέσα σε οκτώ μήνες, πέρυσι, η EFCC είχε συλλάβει περισσότερους από 80 Κινέζους «χωρίς άδεια εκμετάλλευσης εξόρυξης». «Κατάσχεσαν επίσης σχεδόν 30 φορτηγά διαφόρων ειδών ορυκτών», είπε ο κ. Olukoyede.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ερευνητές της EFCC συνέλαβαν έναν Κινέζο υπήκοο, τον Dang Deng, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας εξόρυξης λιθίου, Sinuo Xinyang Nigeria. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή 25 τόνων ακατέργαστων ορυκτών και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης πέντε ετών.



«Οι επαφές μου στη Νιγηρία μου λένε ότι οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης έχουν κάνει συμφωνίες με τρομοκρατικές ομάδες. Οι αντάρτες προστατεύουν τις παράνομες τοποθεσίες από τους λεγόμενους ξένους και θωρακίζουν τους Κινέζους από οποιαδήποτε έρευνα και επίθεση από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας», είπε η κ. Όπερμαν.

Ο 

Πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Tinubu είναι επιθετικός κατά των κινεζικών εταιρειών εξόρυξης από τότε που εξελέγη τον Μάιο του 2023

Η κινεζική πρεσβεία στη Νιγηρία αρνήθηκε ότι οι υπήκοοί της συνεργάζονταν με τρομοκράτες, λέγοντας ότι πάντα προέτρεπε τους Κινέζους επιχειρηματίες να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο.

Η Κίνα είναι ιδιαίτερα αποφασισμένη να αποκτήσει τεράστια αποθέματα λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενός ευρέος φάσματος προϊόντων ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών.

Η Αφρική διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιθίου στον κόσμο, όπως στο Κονγκό, το Μάλι, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε. Η Global Witness, μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποκαλύπτει τις σχέσεις μεταξύ φυσικών πόρων, συγκρούσεων και διαφθοράς, χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να ερευνήσει τις καταχρήσεις στον τομέα εξόρυξης λιθίου της ηπείρου και δημοσίευσε τα ευρήματά της τον Νοέμβριο του 2023.

Διαπίστωσε ότι η «βιασύνη για εξόρυξη» για το λίθιο της Αφρικής, απέχει πολύ από το να προσφέρει μια «δίκαιη ενεργειακή μετάβαση», καθώς τροφοδοτεί τη διαφθορά και μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνητικών προβλημάτων.

«Για γενιές ολόκληρες , τα αφρικανικά έθνη έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για τα ορυκτά τους, και καθώς η ζήτηση για «[ενεργειακά] μεταλλεύματα μετάβασης» αυξάνεται, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η ίδια ιστορία», ανέφερε η έκθεση της Global Witness. 

Ο υπουργός Ορυχείων της Ζιμπάμπουε, Zhemu Soda, αποκάλυψε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η χώρα κέρδισε 209 εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές λιθίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, σχεδόν τριπλάσια από αυτά που κέρδισε το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των κινεζικών έργων εξόρυξης και επεξεργασίας .

Ο κ. Soda είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Zhejiang Huayou Cobalt, Sinomine Resource Group, Chengxin Lithium Group, Yahua Group και Canmax Technologies, έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το 2021 για να αγοράσουν και να αναπτύξουν έργα λιθίου στη Ζιμπάμπουε.

Είπε στα μέσα ενημέρωσης στη Χαράρε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είχαν κατασκευάσει εργοστάσια επεξεργασίας και έστελναν συμπυκνώματα λιθίου στην Κίνα για «εξευγενισμένη επεξεργασία».

Η έρευνα του Global Witness στη Ζιμπάμπουε επικεντρώθηκε στο ορυχείο Sandawana, το οποίο ανήκει σε εταιρείες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα ZANU-PF, στενό σύμμαχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το ZANU-PF κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1980. Από τότε έχει κατηγορηθεί για σφαγές και φυλάκιση αντιπάλων και βύθισε τη χώρα σε οικονομική καταστροφή.


Εργαζόμενοι επιθεωρούν ένα ανοιχτό εκμαγείο στο ορυχείο λιθίου Arcadia στο Goromonzi της Ζιμπάμπουε, στις 11 Ιανουαρίου 2022. Η κινεζική εταιρεία Zhejiang Huayou Cobalt απέκτησε το ορυχείο λιθίου σκληρού βράχου για περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022

Η εξόρυξη ορυκτών έχει καταστήσει το ZANU-PF ως μια από τις πλουσιότερες πολιτικές ελίτ στην Αφρική, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της Ζιμπάμπουε ζει στη φτώχεια και υπομένει τη μαζική πείνα.

«Παρά την επίσημη απαγόρευση των μη επεξεργασμένων εξαγωγών λιθίου, το πολιτικά συνδεδεμένο ορυχείο Sandawana φαίνεται να έχει εξαιρεθεί, μεταφέροντας χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος έξω από τη χώρα το 2023», ανέφερε η έκθεση Global Witness.

Πρόσθεσε ότι σχεδόν όλο το λίθιο κατέληξε να αποσταλεί στην Κίνα. Στη Ναμίμπια τον Μάιο του περασμένου έτους, βουλευτές κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία, Xinfeng Investments, ότι στεγάζει εργαζόμενους σε «συνθήκες απαρτχάιντ» στο ορυχείο λιθίου της εταιρείας Uis, περίπου 200 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας, Windhoek. 

Οι κατηγορίες οδήγησαν σε έρευνα από τις αρχές της Ναμίμπια. Ένα δικαστήριο διαπίστωσε τελικά ότι η Xinfeng είχε αποκτήσει το ορυχείο μέσω δωροδοκίας και απάτης.

Ο δικαστής στο Windhoek κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Xinfeng είχε εξορύξει λίθιο χρησιμοποιώντας άδειες που προορίζονταν για τοπικούς ανθρακωρύχους.

Η Global Witness είπε: «Αυτό φαίνεται ότι επέτρεψε στη Xinfeng να ξεκινήσει την εξόρυξη ενός μεγάλου κοιτάσματος λιθίου με μισθό μόλις 140 δολάρια ΗΠΑ τον μήνα, αποφεύγοντας παράλληλα την ανάγκη για εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Ο υπουργός Ορυχείων της Ναμίμπια, Τομ Αλγουίντο, δήλωσε στους The Epoch Times: «Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με την Κίνα και για την εμπιστοσύνη που δείχνει επενδύοντας στη Ναμίμπια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στις παραβιάσεις που διαπράττονται από κινεζικές εταιρείες στην επικράτειά μας».

Πρόσθεσε ότι η Xinfeng είχε εξάγει χιλιάδες τόνους ακατέργαστου μεταλλεύματος λιθίου στην Κίνα, ενώ απέτυχε να τηρήσει τις επανειλημμένες υποσχέσεις για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας στη Ναμίμπια. Η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε έκτοτε την εξαγωγή ακατέργαστου λιθίου.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε την εγχώρια επεξεργασία και να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο κ. Alweendo.

Στη ΛΔΚ, η κυβέρνηση απαγόρευσε πέρυσι έξι κινεζικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Νότιου Κίβου για παράνομη εξόρυξη χρυσού και άλλων ορυκτών.




Ένας τεχνικός καθαρίζει ακαθαρσίες από λιωμένες ράβδους χρυσού στο εργαστήριο της Primera Gold στο Bukavu, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Global Witness συνέδεσε κινεζικές εταιρείες με αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς που σχετίζονται με την εξόρυξη λιθίου στο Κονγκό. Ανέφερε συγκεκριμένα το κοίτασμα λιθίου στη περιοχή Manono ως ύψιστο παράδειγμα διαφθοράς.

Μέρος της έκθεσης του ομίλου έγραφε: «Το έργο φαίνεται να έχει αποφέρει έως και 28 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες κέλυφος που κρατούνται από μεσάζοντες που εμπλέκονται σε προηγούμενα σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούσαν τον πρώην Πρόεδρο Τζόζεφ Καμπίλα.

«Επιπλέον, ένας ανώτερος αξιωματούχος στο κόμμα του σημερινού προέδρου Felix Tshisekedi φέρεται να έλαβε 1,6 εκατομμύρια δολάρια ως «προμήθεια» από την Zijin Mining [της Κίνας] όταν απέκτησε μετοχές στο έργο».

«Πράκτορες κατά της διαφθοράς στο Κονγκό μας είπαν ότι η κρατική εταιρεία που υπέγραψε τη συμφωνία για το Manono πούλησε τα δικαιώματα εξόρυξης λιθίου στους Κινέζους σε ύποπτα χαμηλή τιμή», είπε η κ. Opperman.

Είπε ότι η δράση κατά των κινεζικών εταιρειών εξόρυξης ορυκτών συμβαίνει σε ολόκληρη την Αφρική με «άνευ προηγουμένου» ρυθμό.

Αλλά ο Μάρκους Ντε Φρέιτας, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής για το Νέο Νότο, είπε στους The Epoch Times ότι οι καταχρήσεις από κινεζικές εταιρείες εξόρυξης είναι απίθανο να αποτρέψουν τις αφρικανικές κυβερνήσεις από το να σφυρηλατήσουν ακόμη στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο.

«Τα αποτελέσματα των κινεζικών επενδύσεων στην Αφρική ήταν πολύ περισσότερο θετικά παρά αρνητικά», είπε ο κ. De Freitas, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας στο Πεκίνο.

«Όλοι οι δρόμοι, οι γέφυρες, οι ζώνες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, οι σιδηρόδρομοι που χρηματοδοτούνται από την κινεζική κυβέρνηση… αυτού του είδους τα πράγματα δεν εξαφανίζονται μόνο λόγω των αρνητικών ενεργειών μερικών κινεζικών ομίλων εξόρυξης»...



1 σχόλιο:

  1. Το να γνωρίζουμε την πονηρία των ανθρώπων, δηλαδή το κακό που κάνουν οι άλλοι, μικρό ή μεγάλο, μας αλλοιώνει την λογική, εξασθενεί τις δυνάμεις μας, διότι δε συμμαρτυρεί με το Θεό. Τελικά έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας.
    Γι’ αυτό δεν πρέπει να θέλουμε να μαθαίνουμε, να γνωρίζουμε τί κάνει ο άλλος..

    Όσιος Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή