Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΝΑ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ!

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

 
2 ΒΙΝΤΕΟ




Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και την Αιθιοπία τα συστήματα ψηφιακών ταυτοτήτων και τα ψηφιακά νομίσματα εφαρμόζονται, λίγο-λίγο και με διάφορους τρόπους. Φυσικά, ο Tony Blair και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κάνουν και αυτοί το κομμάτι τους για να προωθήσουν τα πράγματα. 

Και, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η PayPal είναι ένας από τους οργανισμούς που συνεργάζονται με την Τράπεζα της Αγγλίας για την εφαρμογή του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (“CBDC”).

Το νέο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας της Δανίας κινδυνεύει να αποκλείσει ορισμένους ανθρώπους από την κοινωνία

Η Δανία εισήγαγε ένα νέο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας (MitID), το οποίο έγινε προεπιλογή την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η εσπευσμένη σταδιακή κατάργηση του προηγούμενου συστήματος (NemID) θα επηρεάσει αρνητικά τους Δανούς που δεν διαθέτουν smartphones και τους ψηφιακά αναλφάβητους.

Οι Δανοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα MitID για να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες. 

Κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι φορολογικές δηλώσεις, θα τους ζητείται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή MitID για να δημιουργήσουν έναν κωδικό για ασφαλή πρόσβαση.


Το σύστημα NemID διέθετε επίσης μια εφαρμογή για κινητά, αλλά είχε εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν διαθέτουν smartphones, όπως ένα φυσικό βιβλιάριο κωδικών και μια φορητή γεννήτρια κωδικών. 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την εφαρμογή MitID, αλλά η Finans Danmark (η οποία διαχειρίζεται το σύστημα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ψηφιοποίησης της Δανίας) δήλωσε ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι το επόμενο έτος.

Ο διευθυντής ψηφιοποίησης της Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen, δήλωσε στο τοπικό μέσο Politiken ότι η κατάσταση είναι “λυπηρή” και εξήγησε ότι “η συσκευή απεικόνισης και ανάγνωσης κωδικών αποδείχθηκε δυστυχώς ότι χρειάζεται μεγαλύτερο όγκο εργασιών ανάλυσης από ό,τι αρχικά περιμέναμε”.

Η έλλειψη λύσεων εκτός σύνδεσης θα αποτελέσει πρόβλημα επειδή οι ψηφιακές ταυτότητες απαιτούνται για τις ηλεκτρονικές αγορές στη Δανία και το NemID δεν θα είναι πλέον χρησιμοποιήσιμο για ηλεκτρονικές αγορές στις 31 Οκτωβρίου. 

Χιλιάδες Δανοί θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των παντοπωλείων.

Είστε έτοιμοι για το ψηφιακό νόμισμα του Ευρώ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με πέντε εταιρείες για την ανάπτυξη πρωτοτύπων για ένα ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ. Μία από αυτές τις εταιρείες δεν είναι άλλη από την Amazon.

Οι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν είναι η ισπανική CaixaBank, η γαλλική Worldline SA, η ιταλική Nexi S.p.A. και η EPI.

“Ο στόχος αυτής της άσκησης κατασκευής πρωτοτύπων είναι να δοκιμαστεί πόσο καλά η τεχνολογία πίσω από ένα ψηφιακό ευρώ ενσωματώνεται σε πρωτότυπα που αναπτύσσουν οι εταιρείες. 

Οι προσομοιωμένες συναλλαγές θα ξεκινήσουν χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα front-end που έχουν αναπτύξει οι πέντε εταιρείες και θα διεκπεραιωθούν μέσω της διεπαφής και της υποδομής back-end του Ευρωσυστήματος”.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι πιθανότατα μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών προηγμένων οικονομιών που θα εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα.

Το έργο του ψηφιακού ευρώ βρίσκεται επί του παρόντος σε διετή φάση διερεύνησης και οι αρμόδιοι λένε ότι θα μπορούσε να φτάσει ήδη σε λίγα χρόνια.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν δούμε τα ψηφιακά νομίσματα να συνδέονται με την ψηφιακή σας ταυτότητα. Ίσως για να αποκτήσετε πρόσβαση στο ψηφιακό σας πορτοφόλι, θα πρέπει να συνδεθείτε με την ψηφιακή σας ταυτότητα χρησιμοποιώντας την αναγνώριση προσώπου. Αυτό δεν είναι τραβηγμένο.


Δείτε το εδώ

Η iProov συνεισφέρει βιομετρικά στοιχεία προσώπου στην κοινοπραξία που δοκιμάζει πληρωμές με πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ

Το ψηφιακό πορτοφόλι της ΕΕ βρίσκεται στα σκαριά από τα μέσα του 2021. Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, η iProov εντάχθηκε σε μια κοινοπραξία πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας για να συμμετάσχει στην έναρξη ενός πανευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος πληρωμών που χρησιμοποιεί το ψηφιακό πορτοφόλι της ΕΕ.

Ο ακριβής ρόλος του iProov δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά πιθανώς, η βιομετρική πιστοποίηση προσώπου του θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση της επιβίβασης και ενδεχομένως των συναλλαγών πληρωμής.

Στους τεχνολογικούς εταίρους της κοινοπραξίας περιλαμβάνονται επίσης οι Thales, Signicat και άλλοι. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι το NOBID, το Nordic-Baltic eID Project, με μέλη στη Δανία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία και τη Νορβηγία.

Ο πιλότος της κοινοπραξίας NOBID προορίζεται να αποτελέσει δοκιμή μεγάλης κλίμακας για την έκδοση πορτοφολιού, την έκδοση μέσων πληρωμής μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και την αποδοχή πληρωμών, όπως σε έναν έμπορο λιανικής πώλησης.

Ο οργανισμός είναι ξεχωριστός από την κοινοπραξία πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ.


Δείτε το εδώ


Κοινοπραξία πολλών χωρών ενώνεται για την έναρξη πανευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος πληρωμών για το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ

Μια νέα πολυεθνική κοινοπραξία των πλέον αξιόπιστων εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας ανακοίνωσε σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, την πρότασή της για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος διασυνοριακών πληρωμών μεγάλης κλίμακας, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας. Έξι χώρες (Δανία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία και Νορβηγία) συμμετέχουν στην κοινοπραξία, με επικεφαλής το NOBID (Nordic-Baltic eID Project).



Τράπεζα της Αγγλίας: CBDC Engagement and Technology Forums

Η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσαν τα μέλη των φόρουμ δέσμευσης και τεχνολογίας των κεντρικών τραπεζών για το ψηφιακό νόμισμα (“CBDC”). Η δημιουργία αυτών των ομάδων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021, παράλληλα με την ειδική ομάδα CBDC που συντονίζει τη διερεύνηση ενός δυνητικού CBDC του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Φόρουμ Τεχνολογίας συνεδρίασε για πρώτη φορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το Φόρουμ Δέσμευσης είχε την εναρκτήρια συνεδρίασή του αργότερα μέσα στο 2021. Οι ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων θα δημοσιεύονται τακτικά.

Δείτε τον κατάλογο των μελών του Φόρουμ Δέσμευσης του CBDC και του Τεχνολογικού Φόρουμ του CBDC ΕΔΩ. Ο Paul Bances, Επικεφαλής του Global Market Development of Blockchain, Cryptocurrency, and Digital Currencies, PayPal είναι μέλος του CBDC Engagement Forum. Η PayPal εξαπέλυσε πρόσφατα συντονισμένη επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο.




Το Ινστιτούτο Tony Blair στην Αιθιοπία αναζητά να προσλάβει σύμβουλο στρατηγικής επικοινωνίας για την ψηφιακή ταυτότητα

Ο Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας θα παρέχει τεχνικές και στρατηγικές συμβουλές στο Γραφείο του Προγράμματος Εθνικής Ταυτότητας της Αιθιοπίας (NID) και θα υποστηρίζει τη συνεργασία του με εσωτερικούς και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής επικοινωνίας για την προώθηση της εμπιστοσύνης και της υιοθέτησης από τους καταναλωτές κατά την ανάπτυξη του Προγράμματος Εθνικής Ταυτότητας. Πρόκειται για σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διάρκειας 12 μηνών, με έδρα την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Δύο από τις βασικές αρμοδιότητες του ρόλου είναι:Συνεργασία με διεθνείς εταίρους (π.χ. την Παγκόσμια Τράπεζα) για την ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας και εργαλειοθηκών για το πρόγραμμα εθνικής ταυτότητας.
Παρακολούθηση της διεθνούς και τοπικής παρουσίας και αναφοράς του προγράμματος ID και διασφάλιση της αποτελεσματικής εκπροσώπησης του NID σε τοπικές και διεθνείς σκηνές.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Tony Blair – Policy Futures. Το έργο μας για το μέλλον της πολιτικής περιλαμβάνει τρεις ευρείς τομείς:

Ανανέωση του Κέντρου: ανάπτυξη ενός τολμηρού και καινοτόμου προγράμματος εσωτερικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανανέωση του κεντρικού χώρου της βρετανικής πολιτικής,
Τεχνολογία και δημόσια πολιτική: διερεύνηση των πολιτικών προκλήσεων και ευκαιριών που παρουσιάζει η τεχνολογική επανάσταση- και
Μονάδα πολιτικής για τον εξτρεμισμό: δημιουργία λύσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της απειλής των εξτρεμιστικών ιδεολογιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε την πλήρη περιγραφή της θέσης εργασίας ΕΔΩ. Καθώς είναι κοινή πρακτική οι αγγελίες θέσεων εργασίας να αφαιρούνται μετά το κλείσιμο της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων, επισυνάπτουμε ένα αντίγραφο παρακάτω για μελλοντική αναφορά.



Ο Tony Blair πιέζει για ταυτότητες τουλάχιστον από το 2004. Και από νωρίς στην “πανδημία” είχε πιέσει για διαβατήρια εμβολίων σαν να μην υπάρχει κανένας.


Η Google θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βελτιώσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Αφρική

Τον Οκτώβριο του 2021, η Google ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Αφρική τα επόμενα πέντε χρόνια.


AfricaNews: Η Google θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βελτιώσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Αφρική

Γιατί η Google θέλει πραγματικά να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην Αφρική; Μήπως επειδή θέλει να δει τους Αφρικανούς να ευημερούν; Όχι, η Google δεν είναι φιλανθρωπική ή διαδίδει καλή θέληση.

Σχεδόν 7 μήνες αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η Google άνοιξε το πρώτο κέντρο ανάπτυξης προϊόντων της στην ήπειρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Η Google είχε ήδη ανοίξει ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, το 2019.

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν νόμιμη ταυτότητα, αλλά μια νέα εφαρμογή σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό

Να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν νομική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της καταχώρησης της γέννησης, έως το 2030, είναι ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ).
Ο στόχος αυτός ώθησε την Παγκόσμια Τράπεζα να ξεκινήσει το 2014 την πρωτοβουλία “Ταυτοποίηση για την ανάπτυξη” (ID4D).
Η ψηφιακή εφαρμογή του Joseph Thompson χρησιμοποιεί blockchain για να διαφυλάξει την ψηφιακή ταυτότητα του χρήστη από παρεμβάσεις, καθιστώντας την προσβάσιμη μόνο στο πρόσωπο του οποίου την ταυτότητα κατέχει. Ως ψηφιακή λύση, συμβαδίζει με τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι στις αναδυόμενες οικονομίες διαχειρίζονται τα οικονομικά τους χρησιμοποιώντας smartphones.

Δείτε το tweet εδώ

Διαβάστε το άρθρο του WEF που αναφέρεται στο παραπάνω tweet ΕΔΩ

Το Transport Canada έχει ξεπεράσει σχεδόν 700.000 για το σχέδιο ψηφιακής ταυτότητας χωρίς ημερομηνία έναρξης του συστήματος

Δεν υπάρχει αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης του σχεδίου για την ψηφιακή ταυτότητα γνωστού ταξιδιώτη, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2018, πριν από σχεδόν έξι χρόνια.


Σύμφωνα με την απόδοση που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, η Transport Canada έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 428.671 δολάρια για μισθούς και 220.830 δολάρια για μη μισθούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Αυστραλός γερουσιαστής προτείνει νομοσχέδιο για την κρυπτογράφηση με στόχο το ψηφιακό γουάν της Κίνας

Ο Αυστραλός πολιτικός Andrew Bragg θέλει να προετοιμάσει τη χώρα για την ευρεία χρήση του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, του ψηφιακού γουάν, σύμφωνα με σχέδιο νομοσχεδίου για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα διεξάγει επί του παρόντος διασυνοριακές δοκιμές μιας ψηφιακής έκδοσης του κρατικού της νομίσματος.


Το σχέδιο του Bragg “Digital Assets (Market Regulation) Bill 2022” προσδιορίζει επτά κινεζικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Agricultural Bank of China και της Bank of China, που έχουν υποκαταστήματα στην Αυστραλία και μπορούν ενδεχομένως να διευκολύνουν τη χρήση ενός ψηφιακού γουάν στη χώρα.


Το νομοσχέδιο θεσπίζει απαιτήσεις δημοσιοποίησης για τις εν λόγω καθορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς του αριθμού των αυστραλιανών επιχειρήσεων που έχουν αποδεχθεί πληρωμές με τη χρήση ψηφιακών γουάν που διευκολύνει η τράπεζα, καθώς και του συνολικού ποσού των ψηφιακών γουάν που κατέχουν σε ψηφιακά πορτοφόλια οι Αυστραλοί πελάτες των καθορισμένων τραπεζών. Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τις απαιτήσεις αναφοράς θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

Η Αυστραλία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την ευρεία χρήση ενός ψηφιακού γουάν στον Ειρηνικό, ή ακόμη και εντός της Αυστραλίας, διότι θα έδινε στο “κινεζικό κράτος τεράστια δύναμη, οικονομική και στρατηγική δύναμη που δεν έχει σήμερα”, δήλωσε ο Μπραγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο RN Breakfast τη Δευτέρα.

3 σχόλια:

  1. Καλπάζει … η Εκθετική Αύξηση της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI)

    [Η Τεχνολογική Μοναδικότητα είναι η χρονική στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη. Σύμφωνα με τον Νόμο του Μουρ (Moore’s Law) κάθε 18 μήνες διπλασιάζεται η υπολογιστική ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αντικατασταθεί από την ανθρωπόμορφη Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI), ο ρυθμός αυτός της εκθετικής αύξησης έχει επιταχυνθεί δραματικά. Τι θα συμβεί λοιπόν, όταν στο κοντινό μέλλον η ανθρώπινη νοημοσύνη ξεπεραστεί από την τεχνητή και επιτευχθεί η Τεχνολογική Μοναδικότητα ; Αυτή θα είναι και το τελευταίο επίτευγμα των επιστημόνων, γιατί από εκεί πέρα θα αναλάβουν τα ηνία της ηγεσίας του πλανήτη … άλλες πιο υπερέξυπνες και εξελιγμένες οντότητες … πιθανόν στην αρχή τα μετανθρωπισμένα σάιμποργκ στο επόμενο όμως στάδιο, τα ρομπότ θα επικρατήσουν. Τα ρομπότ, που δεν έχουν τους βιολογικούς περιορισμούς των μετανθρώπων, θα μπορούν να αυτοεπισκευάζονται, να αναπαράγονται και να αυτοεξελίσσονται, φαίνεται ότι αυτά θα κυριαρχήσουν στον πλανήτη, αν τους το επιτρέψει ο Θεός. Οι μετανθρωπιστές θεωρούν η στιγμή που επιτευχθεί η Τεχνολογική Μοναδικότητα, αύτη θα είναι και πιο κατάλληλη στιγμή για να εγκαθιδρυθεί η Νέα Παγκόσμια Τάξη, η ανάδυση και η εγκατάσταση της Παγκόσμιας Κυβέρνησης, κατά την οποία η πορεία των παγκόσμιων γεγονότων θα καθοδηγούνται και θα καθορίζονται, όχι από τους ανθρώπους, αλλά από τα “υπερέξυπνα” ψηφιακά συστήματα που θα αυτορυθμίζονται από προηγμένους αλγόριθμους. Αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα πρέπει να συμβεί κάπου μεταξύ το 2040 – 2045, εκτός και αν επιταχυνθεί ο εκθετικός βαθμός διπλασιασμού της ταχύτητας (μέσω των κβαντικών υπολογιστών ή άλλων αιτιών), τότε θα συμβεί πολύ νωρίτερα. The Singularity is Near δηλώνει στο βιβλίο του ο αρχιμηχανικός της Google, Ρέι Κέρζουελ.]
    Η Τεχνολογική Μοναδικότητα (Technological Singularity) επιτυγχάνεται μέσα στο 2025-2027
    (Απριλίου 2024 - Με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους οι κορυφαίοι της τεχνολογίας, ο ένας μετά τον άλλον, με επικεφαλής τον Έλον Μασκ, με ένα στόμα δήλωσαν ότι: Η Singularity επίκειται εντός των ετών 2025-27, είμαστε στο κατώφλι της, λίγους μήνες πριν η AGI (η ανθρωπόμορφη Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη) υπερβεί την ανθρώπινη. Μάλιστα, ο Μασκ σε δραματικούς τόνους, προειδοποίησε ότι ανθρωπότητα κινδυνεύει με αφανισμό, πιθανόν συναισθανόμενος τις ευθύνες του σαν άνθρωπος, κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και ζήτησε να παύσει η κατασκευή και ανάπτυξη νέων υπολογιστικών μοντέλων άμεσα. Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος μπορεί να σταματήσει την ακάθεκτη ανάπτυξη AGI που καλπάζει με ανεξέλεγκτους αυξητικούς ρυθμούς … Αν ένας σταματήσει την τεχνολογική ανάπτυξη θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ο ανταγωνιστής για να ισχυροποιηθεί αυτός. Αυτό που δεν κάνεις εσύ θα το κάνει ο ανταγωνιστής σου, και έτσι αποκτάει πλεονέκτημα. Στην ερώτηση: ποιος είναι ικανός, άξιος να σταματήσει την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη όσο είναι νωρίς; Η απάντηση είναι: Κανείς ! Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι του Αλαντίν στο οποίο ήταν φυλακισμένο! Το μυθολογικό Κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει πια ! Βέβαια αυτή η επικείμενη απειλή θα ήταν ένα σοβαρό επιχείρημα για την ανάδειξη μιας στιβαρής παγκόσμιας κυβέρνησης, που θα ήταν μόνη που θα μπορούσε να επιβάλει παγκόσμιους περιορισμούς αυστηρούς ελέγχους στην ανάπτυξη και τις εφαρμογές της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης. Επομένως, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί η σοβαρή αυτή απειλή για την ανθρωπότητα, σαν μια ευκαιρία να εμφανιστεί και να αναρριχηθεί στην εξουσία κάποιος που παραστάνει τον «μεσσία», τον «σωτήρα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Καθηγητής της Οξφόρδης Νικ Μπόστρομ προειδοποιεί την Ανθρωπότητα …
    Αυτόν τον κίνδυνο έχουν επισημάνει κορυφαίοι επιστήμονες και φιλόσοφοι, όπως ο εξέχων καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Νικ Μπόστρομ (Niklas Boström), ο οποίος και περιέγραψε στο βιβλίο του «Υπερευφυία: Μονοπάτια, Κίνδυνοι, Στρατηγικές» (Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies -2014) με λεπτομέρειες το πώς μπορεί να συμβεί το «ατύχημα.» Για αυτό τον λόγο και επισήμανε ότι η αύξηση της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης εγκυμονεί υπαρξιακούς κινδύνους για όλη την ανθρωπότητα, η οποία απειλείται με αφανισμό, από τις ίδιες τις επινοήσεις του, από τα ίδια τα έργα των χειρών του. Το 2011, ίδρυσε το πρόγραμμα Oxford Martin, το οποίο παρακολουθεί τις επιπτώσεις της που έχει, η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργεί αυτή ξέφρενη ανάπτυξη. Είναι επίσης, ο ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου του Μέλλοντος της Ανθρωπότητας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με παρόμοιο αντικείμενο. Ο Νικ Μπόστρομ (Niklas Boström‎‎, 1973-) είναι βραβευμένος Σουηδός φιλόσοφος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι κυρίως γνωστός για τις εργασίες του σχετικά με τον υπαρξιακό κίνδυνο της ανθρωπότητας, που εγκυμονείται από την εμφάνιση της Υπερευφυίας, (=Τεχνολογικής Μοναδικότητας = Singularity).
    Ο Υπαρξιακός Κίνδυνος για την Ανθρωπότητα … από τα Υπερευφυή Ρομπότ
    Ο Μπόστρομ υποστηρίζει ότι μια τεχνολογική οντότητα εξοπλισμένη τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) και με την ικανότητα να αυτοβελτιώνεται μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί (δυνητικά γρήγορα) στην εμφάνιση μιας υπερευφυΐας. Μια τέτοια υπερευφυΐα θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά ανώτερες ικανότητες, από τον ανθρώπινο νου κυρίως στη στρατηγική, την κοινωνική χειραγώγηση, το hacking (ηλεκτρονική παρείσφρηση ή πειρατεία) ή την οικονομική παραγωγικότητα. Με τέτοιες δυνατότητες, μια υπερευφυΐα θα μπορούσε να εξαπατήσει τους ανθρώπους και να καταλάβει τον κόσμο, δημιουργώντας ένα singleton (μια Μοναδικότητα ) που είναι «μια παγκόσμια τάξη στην οποία θα υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο ένας ενιαίος φορέας λήψης αποφάσεων») και βελτιστοποιώντας τον κόσμο σύμφωνα με τους τελικούς του στόχους, αυτής της μοναδικότητας.
    H Εμφάνιση μιας Pομποτικής «Yπερευφυΐα» θα μπορούσε να είναι Καταστροφική
    Ας υποθέσουμε ότι δίνουμε σε ένα AGI ο στόχος να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Όταν το AGI είναι αδύναμο, εκτελεί χρήσιμες ή διασκεδαστικές ενέργειες που προκαλούν το χαμόγελο του χρήστη. Όταν το AGI γίνεται υπερευφυής, συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος: να πάρει τον έλεγχο του κόσμου και να κολλήσει ηλεκτρόδια στους μύες του προσώπου των ανθρώπων για να προκαλέσει συνεχή, αστραφτερά χαμόγελα.
    Ο Καθηγητής Νικ Μπόστρομ δημοσίευσε το βιβλίο του «Υπερευφυία: Μονοπάτια, Κίνδυνοι, Στρατηγικές» (Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies -2014) το οποίο έγινε Best Seller των New York Times, το οποίο έκανε μεγάλη εντύπωση και επηρέασε κορυφαίους τεχνοκράτες της πληροφορικής. Το βιβλίο του έλαβε θετικά σχόλια από προσωπικότητες όπως ο Stephen Hawking, ο Bill Gates, ο Elon Musk, ο Peter Singer και ο Derek Parfit. Επαινέθηκε για την προσφορά σαφών και επιτακτικών επιχειρημάτων σε ένα παραμελημένο αλλά σημαντικό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρξιακός Κίνδυνος της Ανθρωπότητας από την Ρομποτική Υπερευφυία = Singularity
    Στο βιβλίο του 2014 με τίτλο Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies, ο Μπόστρομ ανέπτυξε την ιδέα το πως η δημιουργία μιας τεχνολογικής υπερευφυούς οντότητας (Μοναδικότητας) θα μπορούσε να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος. Στην περίπτωση αυτή, ένας υπολογιστής ο οποίος θα κατασκευαζόταν διαθέτοντας νοημοσύνη κοντά στο ανθρώπινο επίπεδο, και παράλληλα θα είχε την ικανότητα να αυτοβελτιώνεται ελεύθερα, να έχει αυτοσυνειδησία και να έχει έλεγχο στο περιβάλλον του, θα μπορούσε πάρα πολύ γρήγορα να οδηγήσει στην τεχνολογική μοναδικότητα, μια «έκρηξη νοημοσύνης» η οποία θα τον έκανε τόσο διανοητικά ισχυρό ώστε θα μπορούσε —σκόπιμα ή μη— να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος. Ακόμα και μια απλή ερώτηση προς αυτή την τεχνολογική οντότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες ενέργειες, όπως για παράδειγμα ο υπολογισμός όσων ψηφίων του πι είναι δυνατό να υπολογίσει, θα μπορούσε να κάνει τον υπολογιστή αυτό να καταναλώσει τα πάντα ως πρώτες ύλες σε όλη την επιφάνεια της Γης μέσα σε λίγες ημέρες, προκειμένου να φτιάξει επιπλέον κυκλώματα και εξαρτήματα με σκοπό να ενισχύσει την υπολογιστική ικανότητα του. Ο Μπόστρομ πιστεύει πως ο υπαρξιακός κίνδυνος για την ανθρωπότητα θα ήταν άμεσος με την εμφάνιση της υπερευφυίας (Singularity = Μοναδικότητας) και από την στιγμή που θα δημιουργηθεί θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τους ανθρώπους, αν δεν υπάρχει προηγούμενη πρόβλεψη, κάνοντας το πρόβλημα της πρόληψης έναντι μιας τέτοιας τεχνολογικής οντότητας εξαιρετικά σημαντικό, και δύσκολο στην κατανόηση καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο.
    H Singularity Υπαρξιακός Κίνδυνος για την Ανθρωπότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή