Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΡΧΗΣ ΤΟΥ Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 13ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ 



Η ιρανική επίθεση κατέδειξε τη σημασία της επένδυσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συστήματα αεράμυνας

Το βράδυ της 13ης Απριλίου, οι Ισραηλινοί ενημερώθηκαν ότι το Ιράν είχε εκτοξεύσει σχεδόν 300 drones και πυραύλους για να χτυπήσουν τη χώρα μέσα σε λίγες ώρες.

Ήταν γύρω στις έντεκα το βράδυ, και για εκατομμύρια ανθρώπους, υπήρχε ένα μεγάλο παιχνίδι αναμονής.
Τα drones θα έφταναν λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου.
Το πρωτοφανές μπαράζ στόχευε το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, και ορισμένα βλήματα καταρρίφθηκαν επίσης προς το βόρειο Ισραήλ.

Οι δεκάδες απειλές με drone καταρρίφθηκαν καθ' οδόν προς το Ισραήλ από στρατιώτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και άλλων.

Στο Ισραήλ αφέθηκε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αεράμυνας Arrow 2 και Arrow 3 ενάντια σε περίπου εκατό απειλές βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το 99% των απειλών αναχαιτίστηκαν.

«Από τις εκατοντάδες εκτοξεύσεις, μόνο μερικοί πύραυλοι πέρασαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ, προκαλώντας μόνο μικρές ζημιές στην υποδομή στην αεροπορική βάση Nevatim κοντά στον διάδρομο προσγείωσης και σε έναν δρόμο στην περιοχή Hermon», ανέφερε το IDF.

«Η λειτουργικότητα της αεροπορικής βάσης Nevatim δεν επηρεάστηκε, τα αεροσκάφη συνέχισαν να απογειώνονται και να εκπληρώνουν τις αποστολές άμυνας και επίθεσης — ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Οι επενδύσεις των τελευταίων 20 ετών

Σύμφωνα με ανάλυση του Seth Frantzman, συγγραφέα του Drone Wars: Pioneers, Killing Machine, Artificial Intelligence and the Battle for the Future και συνεργάτη στο The Foundation for Defense of Democracies, αυτή η άνευ προηγουμένου επιτυχία αεράμυνας κατέστη δυνατή χάρη στις δεκαετίες επενδύσεων και συνεργασίας του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην αεράμυνα.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας «Arrow» αναπτύχθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Arrow είναι προϊόν δεκαετιών επενδύσεων στην αεράμυνα που έλαβε ώθηση στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και την απειλή των ιρακινών πυραύλων Scud που εκτοξεύθηκαν από τον Saddam Hussein.

Οι απειλές πυραύλων έκτοτε έχουν επεκταθεί εκθετικά, όπως και οι απειλές από drone.

Το Ιράν, για παράδειγμα, έχει επενδύσει πολλά σε drones καμικάζι όπως το Shahed 136, το οποίο εξήγαγε στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθεί κατά της Ουκρανίας.

Το Ισραήλ έχει δει τις απειλές με ρουκέτες και πυραύλους να επεκτείνονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τρομοκρατικών ομάδων όπως η Hamas και η Hezbollah.

Εκεί όπου οι πύραυλοι της Hamas πέταξαν μόνο λίγα μίλια, τρομοκρατώντας τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, την τελευταία δεκαετία, η Hamas ήταν σε θέση να απειλήσει το μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ με ρουκέτες.

Η Hamas εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ τις πρώτες ώρες του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τώρα έχει εκτοξεύσει 9.200 ρουκέτες στο Ισραήλ και η Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 3.100 βλήματα στο Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Ισραήλ επένδυσε πολλά σε διάφορες αντιαεροπορικές άμυνες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Για παράδειγμα, ο πόλεμος του 2006 στον Λίβανο ενθάρρυνε το Ισραήλ να αναπτύξει γρήγορα τον Iron Dome.

Το σύστημα Iron Dome αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ.

Η Rafael ανέπτυξε επίσης ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς με την υποστήριξη των ΗΠΑ που ονομάζεται David's Sling.

Έχει δει εκτεταμένη χρήση σε αυτόν τον πρόσφατο πόλεμο.
Το Arrow 3, η κορυφαία βαθμίδα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ, «αναπτύχθηκε και συμπαράγεται από τον Ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (IMDO) στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (MDA)», σύμφωνα με το IDF.

Η Israel Aerospace Industries (IAI) παράγει το σύστημα.
«Είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας και αντιπυραυλικής άμυνας του είδους του στον κόσμο για την αναχαίτιση εξω-ατμοσφαιρικών βαλλιστικών πυραύλων», αναφέρει το IDF.

Πριν από τις 13 Απριλίου, είχε δει περίπου επτά επιχειρησιακές επιτυχίες σε αυτόν τον πόλεμο.

Τόσο το Arrow 2 όσο και το Arrow 3 είχαν χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν τις απειλές από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη.

Η δοκιμασία της 13ης Απριλίου

Μετά ήρθε η πρωτόγνωρη δοκιμασία το βράδυ 13-14 Απριλίου.
Στον απόηχο της επιτυχίας, η IAI σημείωσε ότι «συγχαίρει τις IDF (Ισραηλινές Άμυνας) για την αναχαίτιση των πολλών απειλών που εξαπέλυσαν από το Ιράν.

Αυτός ο απαράμιλλος βαθμός απόδοσης επιτεύχθηκε χάρη στα πολυεπίπεδα αμυντικά συστήματα που αναπτύχθηκαν από τις αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ».

Τα ραντάρ IAI και τα συστήματα συλλογής πληροφοριών έπαιξαν επίσης ζωτικό ρόλο στην επιτυχή απαγόρευση τόσων πολλών πυραύλων και drones το βράδυ.

Το Arrow χρησιμοποιεί το ραντάρ Green Pine, το οποίο κατασκευάζεται από τη θυγατρική της IAI, Elta.
Τα συστήματα αεράμυνας David's Sling και Iron Dome χρησιμοποιούν επίσης ραντάρ Elta.

Ο Amir Peretz, πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IAI, δήλωσε μετά την επίθεση: «Είμαι περήφανος και ευγνώμων για τους άνδρες και τις γυναίκες της IAI που ήταν σήμερα εταίροι στην επιτυχή υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ».

Η επιτυχής αναχαίτιση τόσων πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων φαίνεται να είναι μια πρωτοφανής πρώτη στο είδος της στον πόλεμο.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι το φράγμα του Ιράν ήταν μοναδικό και ήταν σίγουρα μοναδικό στη Μέση Ανατολή.

Η πρόκληση ήταν επίσης πιο περίπλοκη από ό,τι στην Ουκρανία, επειδή τα drones και οι πύραυλοι πέταξαν πάνω από πολλές χώρες.
Η Ιορδανία, για παράδειγμα, κατέρριψε drones που διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.
Τα βλήματα ξεπέρασαν επίσης το Ιράκ.

Το Ιράν είπε επίσης ότι στόχευσε το Ισραήλ από τέσσερις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας από την Υεμένη και από τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και από τον Λίβανο.

Επιπλέον, «τα αντιτορπιλικά USS Arleigh Burke και USS Carney στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψαν μεταξύ τεσσάρων και έξι βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, μια δέσμη πυραύλων Army Patriot που αναπτύχθηκε στο Ιρμπίλ του Ιράκ, κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που κατευθυνόταν από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφεραν οι Stars and Stripes.

Αυτό δείχνει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια μονομαχία πάνω από τους ουρανούς της Μέσης Ανατολής, που εκτείνεται για χιλιάδες μίλια από την Ανατολική Μεσόγειο στην Υεμένη έως το Ιράν και περιλαμβάνει μισή ντουζίνα χώρες της περιοχής, καθώς και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, και η Γαλλία.

Κλιμάκωση της έντασης;

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω την περιοχή.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που έπληξε ένα κτίριο δίπλα στο ιρανικό προξενείο, σκοτώνοντας τρεις ανώτερους διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Η ιρανική επίθεση κατέδειξε τη σημασία της επένδυσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συστήματα αεράμυνας.

Η πολυεπίπεδη ολοκληρωμένη αεράμυνα του Ισραήλ είναι από τις πιο εξελιγμένες στον κόσμο και ο εναέριος χώρος του είναι πιθανώς ο πιο καλά αμυνόμενος στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος της χώρας και τις πολυάριθμες εξωτερικές απειλές.

Οι αναχαιτίσεις στη Μέση Ανατολή κατέδειξαν επίσης τη σημασία της στενής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ με χώρες εταίρους στην περιοχή, όπως η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλα κράτη, για πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την αεράμυνα και τη γενική ασφάλεια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου