Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ...

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΕΝΑΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ...ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ "1984" ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΌΡΓΟΥΕΛ 



Ο πρωταρχικός στόχος του σύγχρονου πολέμου είναι να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της μηχανής, χωρίς να ανεβάσει το γενικό βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με το “1984” του George Orwell.

Για αυτονόητους λόγους, τα φανταστικά οράματα του Όργουελ έχουν απήχηση στη σημερινή εποχή. Όπως σημείωσε ο Τσαρλς Χιου Σμιθ, η αφήγηση του Όργουελ για τον τεχνολογικό ολοκληρωτισμό πλήρους φάσματος απεικονίζει την κυριαρχία των Μεγάλων Τεχνολογικών Εταιρειών (Big Tech), με τον Καπιταλισμό Παρακολούθησης και την κυβερνητική εποπτεία πλήρους φάσματος να τροφοδοτούν τον αυστηρό εξαναγκασμό των κοινωνικών πιστωτικών σκορ και των σχετικών εργαλείων.

Ενώ ο Σμιθ επικεντρωνόταν στις μηχανορραφίες της Big Tech, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τον πόλεμο στους λόγους για τους οποίους τα τρέχοντα γεγονότα συντονίζονται με το όραμα του Orwell.

Στο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ “1984”, η έννοια του πολέμου απεικονίζεται ως ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη διατήρηση του ελέγχου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, γνωστή ως το Κόμμα, βρίσκεται πάντα σε πόλεμο με ένα από τα άλλα δύο υπερκράτη, την Ευρασία ή την Ανατολική Ασία. 

Ο πόλεμος είναι συνεχής και ατελείωτος, με τον εχθρό να αλλάζει συχνά πλευρές. Αυτή η αέναη κατάσταση πολέμου εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς για το Κόμμα:

Απόσπαση της προσοχής: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος κρατά τον πληθυσμό επικεντρωμένο στις εξωτερικές απειλές, αποσπώντας την προσοχή του από τις καταπιεστικές ενέργειες και πολιτικές του Κόμματος.

Αιτιολόγηση για έλεγχο: Το Κόμμα μπορεί να δικαιολογήσει τον αυστηρό του έλεγχο στην κοινωνία ισχυριζόμενο ότι είναι απαραίτητος για την πολεμική προσπάθεια. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών, τη λογοκρισία πληροφοριών και τη χρήση επιτήρησης για την παρακολούθηση των πολιτών.

Φόβος και υπακοή: Η συνεχής απειλή επίθεσης από το εχθρικό υπερκράτος ενσταλάζει φόβο στον πληθυσμό, καθιστώντας τον πιο πιθανό να υπακούσει στις εντολές του Κόμματος και να αποδεχτεί την εξουσία του.

Οικονομικός έλεγχος: Ο πόλεμος παρέχει μια βολική δικαιολογία στο Κόμμα ώστε να διαθέσει πόρους όπως αυτό κρίνει σκόπιμο, διασφαλίζοντας ότι η οικονομία παραμένει υπό τον έλεγχό του.

Στο “1984”, το σύνθημα του Κόμματος “Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη” αντανακλά την ιδέα ότι ο αέναος πόλεμος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της τάξης και της σταθερότητας μέσα στην κοινωνία. Το μυθιστόρημα αναδεικνύει τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και της χειραγώγησης της αλήθειας για τον έλεγχο και την καταπίεση των μαζών.

Τα παραπάνω είναι μια σύνοψη του πολέμου που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, όπως περιγράφεται από τον George Orwell στο μυθιστόρημά του “Nineneen Eighty Four”, κοινώς γνωστό ως “1984”. Η περίληψη της τεχνητής νοημοσύνης προσθέτει την επιφύλαξη: “Παρακαλούμε επαληθεύστε κρίσιμα γεγονότα”.

Για να βοηθηθούμε στο να “επαληθεύσουμε κρίσιμα γεγονότα”, παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα (με έμφαση) που έχουν ληφθεί από το “1984”, όπως δημοσιεύτηκε από το Zero Hedge. Τα αποσπάσματα δίνουν μια νοητική εικόνα του σκοπού του πολέμου, σύμφωνα με το “1984”.

Δεν μας αρέσει να χαλάμε τις εκπλήξεις, αλλά, εν ολίγοις, ο σκοπός του πολέμου είναι να κρατήσει την άρχουσα τάξη στην εξουσία, ενώ οι κατώτερες τάξεις παραμένουν ανίσχυρες.

Μπορείτε να βρείτε ένα αντίγραφο σε pdf του “1984” ΕΔΩ, όπως δημοσιεύτηκε από το Planet eBook.

Αποσπάσματα από το “1984” του Τζορτζ Όργουελ

Ο πρωταρχικός στόχος του σύγχρονου πολέμου είναι να εξαντλήσει τα προϊόντα της μηχανής, χωρίς να ανεβάσει το γενικό βιοτικό επίπεδο.

Από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, το πρόβλημα του τι να γίνει με το πλεόνασμα των καταναλωτικών αγαθών ήταν λανθάνον στη βιομηχανική κοινωνία. 

Από τη στιγμή που η μηχανή έκανε την εμφάνισή της ήταν ξεκάθαρο σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους ότι η ανάγκη για ανθρώπινη αγγαρεία και επομένως σε μεγάλο βαθμό για την ανθρώπινη ανισότητα, είχε εξαφανιστεί.

Εάν η μηχανή χρησιμοποιούνταν εσκεμμένα για αυτόν τον σκοπό, η πείνα, η υπερκόπωση, η βρωμιά, ο αναλφαβητισμός και οι ασθένειες θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε λίγες γενιές. 

Και στην πραγματικότητα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί για κανέναν τέτοιο σκοπό, αλλά με ένα είδος αυτόματης διαδικασίας – με την παραγωγή πλούτου που μερικές φορές ήταν αδύνατο να μην διανεμηθεί – η μηχανή ανέβασε κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο του μέσου ανθρώπου σε μια περίοδο περίπου πενήντα ετών στα τέλη του δέκατου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Αλλά ήταν επίσης σαφές ότι μια ολόπλευρη αύξηση του πλούτου απειλούσε με την καταστροφή –πράγματι, κατά κάποια έννοια ήταν η καταστροφή– μιας ιεραρχικής κοινωνίας. 

Σε έναν κόσμο όπου όλοι δούλευαν λίγες ώρες, είχαν αρκετό φαγητό, ζούσαν σε ένα σπίτι με μπάνιο και ψυγείο και είχαν ένα αυτοκίνητο ή ακόμα και ένα αεροπλάνο, η πιο προφανής και ίσως η πιο σημαντική μορφή ανισότητας θα είχε ήδη εξαφανιστεί. 

Αν κάποτε γινόταν γενικός, ο πλούτος δεν θα έδινε καμία διάκριση. Ήταν δυνατόν, αναμφίβολα, να φανταστούμε μια κοινωνία στην οποία ο πλούτος, με την έννοια της προσωπικής περιουσίας και της πολυτέλειας, θα έπρεπε να κατανέμεται ομοιόμορφα, ενώ η εξουσία παρέμενε στα χέρια μιας μικρής προνομιούχου κάστας.

Αλλά στην πράξη μια τέτοια κοινωνία δεν θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή για πολύ.

Διότι αν όλοι απολάμβαναν την αναψυχή και την ασφάλεια, η μεγάλη μάζα των ανθρώπινων όντων που κανονικά πνίγεται από τη φτώχεια θα γινόταν εγγράμματη και θα μάθαινε να σκέφτεται από μόνη της. Και όταν θα το είχαν κάνει αυτό, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιούσαν ότι η προνομιούχα μειοψηφία δεν είχε καμία λειτουργία και θα την σάρωναν στην ανυπαρξία.

Μακροπρόθεσμα, μια ιεραρχική κοινωνία ήταν δυνατή μόνο στη βάση της φτώχειας και της άγνοιας.

Η επιστροφή στο γεωργικό παρελθόν, όπως ονειρευόντουσαν ορισμένοι στοχαστές στις αρχές του εικοστού αιώνα, δεν ήταν μια πρακτική λύση. 

Έρχονταν σε σύγκρουση με την τάση προς τη βιομηχανοποίηση, που είχε γίνει σχεδόν ενστικτώδης σε ολόκληρο τον κόσμο και επιπλέον, κάθε χώρα που παρέμενε βιομηχανικά καθυστερημένη ήταν αβοήθητη από στρατιωτική άποψη και ήταν βέβαιο ότι θα κυριαρχούνταν, άμεσα ή έμμεσα, από τους πιο προχωρημένους αντιπάλους της.

Ούτε ήταν μια ικανοποιητική λύση να κρατηθούν οι μάζες στη φτώχεια, περιορίζοντας την παραγωγή των αγαθών. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό κατά την τελική φάση του καπιταλισμού, περίπου μεταξύ 1920 και 1940.

Η οικονομία πολλών χωρών αφέθηκε να μείνει στάσιμη, η γη δεν καλλιεργήθηκε, ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός δεν αυγάτισε, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εμποδίστηκαν από το να εργαστούν και κρατήθηκαν μισοζωντανοί από την κρατική αρωγή. 

Αλλά και αυτό συνεπαγόταν στρατιωτική αδυναμία και καθώς οι στερήσεις που προκαλούσε ήταν προφανώς περιττές, έκανε την αντιπολίτευση αναπόφευκτη.

Το πρόβλημα ήταν πώς να μείνουν οι τροχοί της βιομηχανίας να γυρίζουν, χωρίς να αυξηθεί ο πραγματικός πλούτος του κόσμου. Τα αγαθά πρέπει να παράγονται, αλλά δεν πρέπει να διανέμονται. Και στην πράξη ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ήταν με αέναο πόλεμο.

Η ουσιαστική πράξη του πολέμου είναι η καταστροφή, όχι απαραίτητα ανθρώπινων ζωών, αλλά των προϊόντων της ανθρώπινης εργασίας.

Ο πόλεμος είναι ένας τρόπος να θρυμματιστούν, να χυθούν στη στρατόσφαιρα ή να βυθιστούν στα βάθη της θάλασσας, υλικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις μάζες υπερβολικά άνετες και ως εκ τούτου, μακροπρόθεσμα, πολύ έξυπνες.

Ακόμη και όταν τα πολεμικά όπλα δεν καταστρέφονται στην πραγματικότητα, η κατασκευή τους εξακολουθεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να δαπανηθεί η εργατική δύναμη, χωρίς να παραχθεί οτιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί. 

Ένα Πλωτό Φρούριο, για παράδειγμα, έχει εγκλωβίσει το εργατικό δυναμικό που θα ναυπηγούσε αρκετές εκατοντάδες φορτηγά πλοία. Τελικά καταρρίπτεται ως απαρχαιωμένο, χωρίς να έχει φέρει ποτέ κανένα υλικό όφελος σε κανέναν και με περαιτέρω τεράστιες προσπάθειες κατασκευάζεται ένα ακόμη Πλωτό Φρούριο.

Βάση αρχής η πολεμική προσπάθεια σχεδιάζεται πάντα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τρώει κάθε πλεόνασμα που μπορεί να υπάρξει μετά την κάλυψη των πλέον απαραίτητων αναγκών του πληθυσμού. Στην πράξη οι ανάγκες του πληθυσμού πάντα υποτιμούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνια έλλειψη των μισών αναγκών για τη ζωή. Αλλά αυτό θεωρείται πλεονέκτημα.

Είναι σκόπιμη πολιτική να κρατάμε ακόμη και τις ευνοημένες ομάδες κάπου κοντά στο χείλος της δυσκολίας, γιατί μία γενική κατάσταση σπανιότητας και έλλειψης αυξάνει τη σημασία των μικρών προνομίων και έτσι μεγεθύνει τη διάκριση μεταξύ μιας ομάδας έναντι της άλλης.

Σύμφωνα με τα πρότυπα των αρχών του εικοστού αιώνα, ακόμη και ένα μέλος του Εσωτερικού Κύκλου του Κόμματος ζει μια λιτή, επίπονη ζωή. 

Ωστόσο, οι λίγες πολυτέλειες που απολαμβάνει, το μεγάλο, καλά εξοπλισμένο διαμέρισμά του, η καλύτερη υφή των ρούχων του, η καλύτερη ποιότητα φαγητού, ποτού και καπνού, οι δύο ή τρεις υπηρέτες του, το ιδιωτικό του αυτοκίνητο ή ελικόπτερο τον κατατάσσουν σε έναν διαφορετικό κόσμο από ένα μέλος του Εξωτερικού Κύκλου του Κόμματοςμ το οποίο με τη σειρά του έχει ένα παρόμοιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις βυθισμένες μάζες που ονομάζουμε “προλετάριους”. 

Η κοινωνική ατμόσφαιρα είναι αυτή μιας πολιορκημένης πόλης, όπου η κατοχή ενός κομματιού κρέατος αλόγου κάνει τη διαφορά μεταξύ πλούτου και φτώχειας.

Και την ίδια στιγμή η συνείδηση του να βρίσκεσαι σε πόλεμο, άρα και σε κίνδυνο, κάνει την παράδοση όλης της εξουσίας σε μια μικρή κάστα να φαίνεται ως η φυσική, αναπόφευκτη προϋπόθεση επιβίωσης…

… πόλεμος διεξάγεται από κάθε κυρίαρχη ομάδα ενάντια στους δικούς της υπηκόους και το αντικείμενο του πολέμου δεν είναι να γίνουν ή να αποτραπούν οι εδαφικές κατακτήσεις, αλλά να διατηρηθεί ανέπαφη η δομή της κοινωνίας.


Η ίδια η λέξη “πόλεμος”, επομένως, έχει γίνει παραπλανητική. Θα ήταν πιθανώς ακριβές να πούμε ότι με το να γίνει αέναος, ο πόλεμος έπαψε να υπάρχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου