Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ!

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Πηγή εικόνας: Gemini AI
Mathew Maavak
Θα οδηγούσε η τεχνητή νοημοσύνη στην τεχνο-ειδωλολατρία ή στην «τεχνολατρία»; Θα κορυφωθεί στα πόδια ενός «θεού τεχνητής νοημοσύνης» που θα ανυψώσει το Θηρίο της Αποκάλυψης; Αυτή η τροχιά αποκαλύπτεται εδώ.

Πριν από λίγες ημέρες, είχα δημοσιεύσει ένα δοκίμιο σχετικά με την άνοδο ενός «θεού τεχνητής νοημοσύνης» και αρκετοί αναγνώστες (εκτός του Substack) εξεπλάγησαν που το άρθρο, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα, γράφτηκε εξ ολοκλήρου από το ChatGPT. Αυτό είναι το επίπεδο «αίσθησης» που έχει αποκτήσει η τεχνητή νοημοσύνη.


Το τελευταίο μου σχόλιο: Η άνοδος του «θεού της τεχνητής νοημοσύνης»

Υπάρχει μια μεγάλη έκπληξη στο τέλος του άρθρου!


ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΉΡΙ ΜΑΤΙΏΝ
Άνοδος του «θεού της τεχνητής νοημοσύνης»
Πλοήγηση στο αυξανόμενο αίνιγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης από χριστιανική προοπτική

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μιμείται ιεροκήρυκες, ποιμένες, θεολογικά σημεία συζήτησης, χριστιανικό εκπαιδευτικό υλικό και μηνύματα από άμβωνα είναι ήδη τετελεσμένο γεγονός. 

Καθώς οι μέρες γίνονται πιο σκοτεινές, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει αυτές τις παραδοσιακές πηγές βιβλικής γνώσης και συντροφικότητας. 

Η οργανωμένη εκκλησία, εμποτισμένη με κοσμική σοφία, θα καταφύγει φυσικά σε εγκόσμια εργαλεία για να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη θεολογική έρευνα μπορεί να είναι τόσο ευπρόσδεκτη όσο και αβλαβής. Όταν έψαχνα για την προέλευση της Παλαιάς Διαθήκης από το Ρωμαίους 11:8, ήταν το ChatGPT που το προμήθευσε στον Ησαΐα 29:10 μαζί με πολλά άλλα παρόμοια εδάφια. 

Ως διασταυρούμενο και εκπαιδευτικό βοήθημα, δεν βλέπω τίποτα κακό με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνταχθούν θεολογικά σημεία συζήτησης όταν κάποιος πιέζεται για χρόνο. 

Εν συντομία, η τεχνητή νοημοσύνη στον χριστιανικό περίπατο θα πρέπει να περιορίζεται σε ακαδημαϊκές ασκήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εννοιολογικά δεν θα διέφερε από τη χειρωνακτική συλλογή σχετικού υλικού από μια εκτεταμένη θεολογική βιβλιοθήκη.

Ωστόσο, θα ήθελα να τραβήξω τη γραμμή όταν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για ενεργό διακονία ή σε κηρύγματα. Τα λόγια που προέρχονται από τον άμβωνα πρέπει να εμφυσούν ζωή σε κάποιον στην εκκλησία. Όπως είπε ο ίδιος ο Χριστός: «Τα λόγια που σας είπα είναι πνεύμα και ζωή» (Κατά Ιωάννην 6:63). Η εμπιστοσύνη σε έναν αλγόριθμο για τη μετάδοση αυτών των λέξεων είναι παρόμοια με την τεχνο-ειδωλολατρία. Το Άγιο Πνεύμα ενεργεί μέσα στους ανθρώπινους φορείς. όχι μηχανές.

Τα λόγια του Θεού για την ημέρα θα πρέπει φυσικά να είναι ανεξάρτητα από τη διαμεσολάβηση της τεχνητής νοημοσύνης.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιστοί καλούνται να εμπιστευτούν τον καθοδηγούμενο από το Πνεύμα περίπατο, καθώς τα λόγια που απαιτούνται για τη διακονία θα δοθούν τη συγκεκριμένη ώρα ανάγκης (Ματθαίος 10:19). 

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Για αρχή, οι Φαρισαίοι και οι Διδάσκαλοι του Νόμου γνώριζαν τις γραφές απ' έξω και όμως δεν μπορούσαν να δουν την εκπλήρωσή της στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αυτό είναι που διαχωρίζει τις ακαδημαϊκές επιφάνειες από τις αποκαλύψεις που καθοδηγούνται από το Πνεύμα.



6 σχόλια:

  1. Τυφλή και ... "παράλογη" εμπιστοσύνη στο Χριστό. Στην Πίστη δε χωράει καμία λογική (π.χ. προσδοκώ Ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος: Δε στέκει με την ψιλή λογική)


    Ἐσύ νομίζεις ὅτι δέν ἔφθασεν ἡ φωνή σου εἰς τούς Ἁγίους, εἰς τήν Παναγίαν μας, εἰς τόν Χριστόν. Μά, προτοῦ ἐσύ φωνάξης, οἱ Ἅγιοι ἔσπευσαν εἰς βοήθειαν σου γνωρίζοντες ὅτι θά τούς ἐπικαλεσθῇς καί θά ζητήσῇς τήν ἐκ Θεοῦ προστασίαν τους. Ὅμως ἐσύ μή βλέπων πέραν αὑτῶν ὅπου φαίνονται καί μή γνωρίζων τό πῶς ὁ Θεός κυβερνᾶ τόν κόσμον θέλεις εὐθύς ὡς ἀστραπή νά γίνεται τό αἴτημά σου.

    Ὅμως δέν εἷναι ἔτσι.

    Ὁ Κύριος ζητεῖ τήν ὑπομονήν. Θέλει νά δείξεις τήν πίστην σου. Δέν εἷναι μόνη ἡ προσευχή ὅπου νά λέγη κανείς ὡσάν παπαγάλος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πει η ... "τεχνητή νοημοσύνη" πώς θα ρίξει καμιά βροχή, για να μην πούμε το νερό νεράκι. Μ___κες με τα καβουρντιστίρια σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἡ νηστεία καί οἱ μετάνοιες-Τά θεραπευτικά μἐσα τῆς Ἐκκλησίας κατά τόν Ἅγιο Πορφύριο, (28-4-2024), Ἀρχιμανδρίτου Σάββα Ἁγιορείτου.

    https://www.youtube.com/watch?v=nyT80gDmb7c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΕ' Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο (25.04.2024).

    https://www.youtube.com/watch?v=kDMftC3bluw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Newsroom | email: info@pronews.gr

    Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε οι αυτές οι χώρες να μην στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία;.

    Όπως είπε κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο

    επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού Rossiya Segodnya, και αντιπρόεδρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Ρωσίας Ντμίτρι Κισέλιοφ εάν οι τρεις αυτές χώρες προχωρήσουν σε αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα τις κτυπήσει με πυρηνικά όπλα.

    “Εάν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία, τότε την ίδια ακριβός στιγμή θα γίνει αυτό που έχει πει ο πρόεδρος Β.Πούτιν: Τι χρειαζόμαστε τον κόσμο εάν η Ρωσία δεν είναι δεν είναι με΄σα;”, είπε ο Κισέλιοφ στέλνοντας καθαρό μήνυμα αμπιβαίας καταστροφής “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”.

    “Σε αυτή την περίπτωση θα στείλουμε οτιδήποτε πετάει παντού. Τους πυραύλους Sarmat, Yars και Avangarδ. Τα αμερικανικά κέντρα διοίκησης, οι θέσεις εκτόξευσης σε ξηρά και θάλασσα είναι ήδη στο στόχαστρό μας.

    Η Γαλλία, μια πυρηνική δύναμη θα αφοπλιστεί αμέσως. Οι βρετανικές νήσοι και συγγνώμη στην Ιρλανδία, θα καταποντιστούν. Έχουμε την τεχνολογία για κάτι τέτοιο.

    Τα έχουμε πει αυτά και στο παρελθόν. Βέβαια θα είναι καλύτερα να μην φτάσουμε μέχρι εκεί και αυτή η προειδοποίηση δεν είναι προπαγάνδα”, σημείωσε ο Κισέλιοφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η ΛΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ" - Χριστός, Εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία !!!
    https://www.youtube.com/watch?v=QG_IiUdbNaU
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή