Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΠΙΕΖΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΣΩΣΤΗ" ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ...

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

 


Ανησυχία επικρατεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, μετά τις αναφορές πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ενδέχεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ίδιου, αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων, για τις ενέργειές τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, επικαλούμενες πηγές της κυβέρνησης του Ισραήλ, βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες προσπάθειες για να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη. Της προσπάθειας αυτής ηγείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ συμμετέχει και το υπουργείο Εξωτερικών. «Επιχειρούμε όπου μπορούμε», δήλωσε ένας ισραηλινός διπλωμάτης, στο μέσο.

Η πρώτη πηγή δήλωσε ότι το κύριο επίκεντρο των ισχυρισμών του ΔΠΔ θα είναι ότι το Ισραήλ «σκόπιμα λιμοκτονούσε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα».

Ο διεθνής εκπρόσωπος του IDF Nadav Shoshani προσέφερε μια σπάνια ενημέρωση το Σάββατο για τους ξένους δημοσιογράφους σχετικά με την υποστήριξη του Ισραήλ για την προσωρινή ανθρωπιστική προβλήτα στα ανοικτά της Γάζας, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της χώρας να αμβλύνει την εκστρατεία του ΔΠΔ.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια για να εμποδίσουν το ΔΠΔ να προχωρήσει.

Γράφοντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο αναλυτής Ben Caspit δήλωσε ότι ο Νετανιάχου βρισκόταν «υπό ασυνήθιστο άγχος» για την προοπτική ενός εντάλματος σύλληψης εναντίον του ίδιου και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, το οποίο θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση του διεθνούς καθεστώτος του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ηγείτο μιας «ασταμάτητης τηλεφωνικής πίεσης» για να αποτρέψει την έκδοση εντάλματος σύλληψης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ο αναλυτής.

Ο αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Karim Khan, μπορεί αυτή την εβδομάδα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλεβί.

Εν μέσω των αναφορών, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ «αναμένει ότι το δικαστήριο θα απέχει» από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη, και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του, αλλά τα παλαιστινιακά εδάφη έγιναν δεκτά ως κράτος μέλος το 2015.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι τυχόν αποφάσεις του ΔΠΔ δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχτεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να υπονομεύσει το βασικό του δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του στο Telegram.

«Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί στρατιώτες και δημόσια πρόσωπα», είπε.

Ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα του Ισραήλ, το Κανάλι 12, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ ανησυχεί όλο και περισσότερο από την πιθανότητα το ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης. 

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού πραγματοποίησε «έκτακτη συζήτηση» για το θέμα. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ή τις λεπτομέρειές του.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για κάθε πιθανό έγκλημα πολέμου που διαπράττουν η Χαμάς στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η ομάδα του ερευνά όλα τα εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στη Γάζα και ότι όσοι βρεθούν να έχουν παραβιάσει το νόμο θα λογοδοτήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου