Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗΣΑΝ "ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ" ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ...

ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΦΙΑΣΚΟ NETANYAHU – ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ DRONES ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Ο Netanyahu έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα ενώ οι πολεμικές ιαχές του θυμίζουν έναν κάλπικο ηγέτη που προσπαθεί να παραστήσει τον Churchill

Μία άβολη σιωπή παρατηρείται στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής (19/4/2024) μετά το χτύπημα σε ιρανική αεροπορική βάση στο Isfahan του Ιράν.

Είναι σχεδόν σαν κάποιος στο Τελ Αβίβ να ήλπιζε ότι τα γεγονότα των τελευταίων 19 ημερών (σ.σ. από την 1η Απριλίου και την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού) θα μπορούσαν να ανατραπούν – μαζί και το γεγονός ότι Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση – και να επιστρέψουν όλοι σε έναν σκιώδη πόλεμο αντιπροσώπων

Πέντε μέρες διαφωνιών στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, διαρροών, αντενημερώσεων, ακόμη και ραβινικών δηλώσεων φαίνεται ότι απέδωσαν μια περιορισμένη σχεδόν βουβή επίθεση για την οποία το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και οι Ιρανοί θέλουν επίσης να υποτιμήσουν, αναφέρει σε ανάλυσή της η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν ελλιπείς και μη επιβεβαιωμένες αναφορές για το τι πραγματικά συνέβη στο Isfahan, όπως ακριβώς συνέβη την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

Το χτύπημα του Ιράν όμως ήταν συγκλονιστικό.
Η Τεχεράνη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι πλέον κάθε επιθετική ενέργεια του Ισραήλ θα απαντάται άμεσα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Netanyahu θέλει να επιβάλλει ένα πέπλο σιωπής

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επιδιώκει οι τελευταίες εξελίξεις να καλυφθούν από ένα πέπλο σιωπής.

Την Πέμπτη (18/4) διέρρευσε ότι οι ηγέτες των υπερορθόδοξων ακροδεξιών κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό του Netanyahu είχαν τονίσει ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο το Ισραήλ με μία επίθεση στο Ιράν χωρίς την ευλογία της Αμερικής.

Ήταν μια παράξενη παρέμβαση που φαινόταν σχεδιασμένη για να παράσχει στον Netanyahu πολιτική κάλυψη για λιγότερο βίαια αντίποινα.

Ωστόσο το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το Γενικό Επιτελείο περιλαμβάνουν και άτομα που ζητούσαν μια πιο ριζοσπαστική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ακροδεξιός Itamar Ben-Gvir, ο οποίος είναι υπουργός Εθνικής Ασφαλείας δεν αποτελεί μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αδύναμο σουτ που μπλόκαρε εύκολα ο τερματοφύλακας

Ο ίδιος φαίνεται να διατάραξε την κυβερνητική σιωπή και με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα περιέγραψε το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, ως ένα αδύναμο σουτ που μπλόκαρε εύκολα ο τερματοφύλακας.
Η ακροδεξιά έχει ήδη έτοιμο ένα αφήγημα για τον Netanyahu.
Παρουσιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως έναν αδύναμο ηγέτη που συμβουλεύεται ένα προδοτικό Γενικό Επιτελείο που απέτυχε στις 7 Οκτωβρίου 2023 (σ.σ. χτύπημα Hamas) και παρασύρθηκε από τον «εχθρικό» πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Η Γάζα, η κλιμάκωση του πολέμου και η καθυστερημένη επιχείρηση στη Rafah αποτελούν μέρος του ισραηλινού ακροδεξιού αφηγήματος.

Τώρα οι ακροδεξιοί μπορούν να προσθέσουν το απίθανο, σχεδόν άηχο χτύπημα στο Ιράν σε αυτόν τον κατάλογο.

Ακροδεξιά στρατηγική win - win

Για τους ακροδεξιούς του Ισραήλ, είναι μια στρατηγική win-win.
Είτε, θα ωθήσουν τον Netanyahu σε δράση στη Γάζα, κάτι που θα ταιριάζει με τις επιθυμίες τους για έναν ατελείωτο πόλεμο εκεί που θα τους επιτρέψει τελικά να χτίσουν οικισμούς, είτε θα έχουν έτοιμη την προεκλογική τους εκστρατεία για τη στιγμή που θα πέσει η κυβέρνηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κέρδισε κάποιους πολιτικούς πόντους περιορίζοντας τους υπουργούς και τους στρατηγούς που ήθελαν μια συντριπτική αντεπίθεση στο Ιράν.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η πλειονότητα των Ισραηλινών ήταν ενάντια σε ένα χτύπημα στο Ιράν που θα οδηγούσε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αλλά οποιαδήποτε τέτοια κέρδη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποδειχθούν βραχύβια.

«O Netanyahu, που έκανε καριέρα, μιλώντας για την ιρανική απειλή δεν έχει τίποτα να πει για μια πραγματική ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
Δεν είναι μόνο η περιβόητη αναποφασιστικότητα που τον εμπόδισε να μιλήσει.

Τελικά, μετά από δεκαετίες κενών λέξεων, ήρθε η στιγμή της αλήθειας και δεν έχει τίποτα να δείξει», γράφει η Haaretz.

Άηχη απάντηση του Ισραήλ στο συγκλονιστικό μήνυμα του Ιράν

Το ιρανικό καθεστώς άλλαξε την πολιτική του, επιλέγοντας μια άμεση επίθεση αντί να επιχειρεί μέσω αντιπροσώπων του, αιφνιδιάζοντας τον Netanyahu και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η στρατηγική του, 40 χρόνια η ίδια, δεν ήταν έτοιμη για αυτό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει σχέδιο ούτε για το Ιράν, ούτε για τη Γάζα και τώρα το Ιράν ανατρέπει τη στρατηγική του.
Το χτύπημα στο Isfahan ήταν το πολύ ένα προσωρινό μέτρο.
Κάτι έπρεπε να γίνει ως απάντηση στην ιρανική επίθεση.

Ο Netanyahu έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα ενώ οι πολεμικές ιαχές του θυμίζουν έναν κάλπικο ηγέτη που προσπαθεί να παραστήσει τον Churchill, καταλήγει η Haaretz.

Η απόλυτα επιτυχημένη στρατηγική του Ιράν

Για μία μεγάλη νίκη του Ιράν έναντι του Ισραήλ κάνει λόγο σε ανάλυσή της η Telegraph με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο Isfahan.

Όπως εκτιμά, η αποτυχία της εν λόγω επίθεσης ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο το Ιράν να πραγματοποιήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα εναντίον του Ισραήλ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το άρθρο επισημαίνει ότι με το να μην αναλαμβάνει το Ισραήλ δημόσια την ευθύνη για την επίθεση επιτείνει την αποτυχία του.
Η Telegraph κάνει τη σύγκριση της περιορισμένης επιχείρησης του Ισραήλ με την αντίστοιχη μαζική του Ιράν, που είναι απογοητευτική για την κυβέρνηση Netanyahu.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν είναι σταδιακή και στρατηγική.
Προωθεί την ατζέντα του αργά και προσεκτικά, δοκιμάζοντας τα όρια του τι μπορεί να πετύχει.

Αυτή η σταδιακή προσέγγιση επιτρέπει στο Ιράν να πετυχαίνει κέρδη με την πάροδο του χρόνου αποφεύγοντας μια αποφασιστική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου