Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ, ΟΤΑΝ Η ΨΥΧΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ...

ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΦΛΕΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Παναγιώτη Λιάκου

Παλαιότερα ο Πάγκαλος (που ίσως στον Άδη να έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που είχε ο Αρδιαίος*, ο τύραννος κάποιας πόλης της Παμφυλίας) είπε για τα λεφτά που έλειπαν από την Ελλάδα ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί». 

Δεν ήταν δυνατόν να πει κάτι διαφορετικό ένας πολιτικός που έφτασε σε τέτοιο σημείο εξαχρείωσης, ώστε να συμμετέχει ενεργά στις υποθέσεις των Ιμίων και του Οτσαλάν. 

Δεν ήταν δυνατόν να ισχυριστεί κάτι άλλο ένας τύπος σαν και δαύτον, που πρότεινε να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι τη σημαία στα Ίμια την πήρε ο… αέρας, για να κουκουλωθεί η υποστολή της. 

Μόνο το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης θα μπορούσε να συγκαλύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας που άσκησε ο δυσώνυμος Πάγκαλος. Ε, αφού λείψαν τα λεφτά, ας πούμε ότι τα φάγαμε όλοι μαζί, να ξεκαρφωθούμε, πιθανόν να σκέφτηκε ο Πάγκαλος.

Η Βίκυ Φλέσσα δεν είναι Θεόδωρος Πάγκαλος. Δεν χρεώνεται με προδοσίες που διέπραξε ατιμώρητος από την ανθρώπινη δικαιοσύνη ο κατ’ επάγγελμα πασόκος. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα μπορούσε να φαντάζει ακόμα και συμπαθής. 

Όμως η δήλωσή της ότι τα παιδιά που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη «τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί» θυμίζει κάτι από τη «λογική» Παγκάλου – κι αυτό χρήζει σχολιασμού και απάντησης.

Όχι, κυρία Φλέσσα. Αν δεχτούμε ότι όλες και όλοι μαζί σκοτώσαμε αυτά τα παιδιά, τότε στο κάδρο των ευθυνών, στη συναυτουργία της δολοφονίας τους, βάζουμε και τους γονείς τους! 

Το «όλες και όλοι μαζί» περιλαμβάνει και τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα που ζούσαν με αυτά τα παιδιά και για αυτά τα παιδιά. Άλλοι τα ζούσαν και άλλοι τα σκότωσαν.

Και για τη διαχρονική παθογένεια του κράτους, που επικαλείστε ως συνοψίζουσα το «όλες και όλοι», δεν ευθύνονται όλες και όλοι. Γιατί να τσουβαλιάζουμε νομοταγείς πολίτες, ανθρώπους που ουδέποτε ζήτησαν ρουσφέτι, αναρίθμητους σκληρά αγωνιζόμενους, τίμιους οικογενειάρχες με τις ύαινες που τρέφονται με τα απομεινάρια του κράτους;

Όχι, κυρία Φλέσσα. Το «όλες και όλοι μαζί» δεν μπορεί να ισχύσει σε οποιαδήποτε ανθρώπινη κοινωνία. Το τσουβάλιασμα πέρα από ανακριβές είναι και ανήθικο και αντιδημοκρατικό. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να διαχυθούν σε όλες και όλους.

Δεν σκοτώνουμε παιδιά όλες και όλοι μαζί!


*Αν θέλετε να μάθετε την τιμωρία του Αρδιαίου, διαβάστε την Πολιτεία του Πλάτωνος (613e-616b).


ΠΗΓΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου