Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ



Η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη Σερβία για να υπονομεύσει τα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποιούν περιφερειακοί ηγέτες.

Την ίδια στιγμή, το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προτρέπουν τους ηγέτες της Δύσης να «εμπλακούν πιο ενεργά και δυναμικά» στην περιοχή, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα The Guardian.

Η Ρωσία είναι πιθανό να επεκτείνει την αντιπαράθεσή της με τη Δύση ασκώντας πίεση στη Σερβία να υπονομεύσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, προειδοποίησαν περιφερειακοί ηγέτες σε συνεντεύξεις τους στον Guardian. 

Κάλεσαν επίσης την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να επιταχύνουν την προσέγγισή τους για την ένταξη στις βαλκανικές χώρες και να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι της ρωσικής παρέμβασης…

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι προειδοποίησε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπάρχουν νέα πεδία μάχης επειδή δεν θέλουν να επιστρέψουν στην ειρήνη.» 

Η πρόεδρος της χώρας, Vjosa Osmani, προέβλεψε ότι «η Ρωσία, αποσταθεροποιώντας τα Δυτικά Βαλκάνια, θα επιδιώξει να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ευρώπη» και είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τη Σερβία για να θέσει σε κίνδυνο τις...δημοκρατικές αξίες.

Ο Šefik Džaferović, ένας Βόσνιος (Βόσνιος Μουσουλμάνος) μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρωσική παρέμβαση, καθώς ο Milorad Dodik, μέλος της σερβικής προεδρίας με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, είναι κοντά. 

Η συμμετοχή των Σερβοβόσνιων στον εθνικό στρατό, το δικαστικό σύστημα και το φορολογικό σύστημα - στην πραγματικότητα, παραβίαση της συνθήκης ειρήνης του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο το 1995.

«Ο Ντόντικ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εστίαση της Δύσης στην Ουκρανία», είπε ο Τζαφέροβιτς στον Guardian. «Ενθαρρύνεται από τη Ρωσία, η οποία είναι πάντα πρόθυμη να δείξει ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αδύναμη πλευρά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 Οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να το λάβουν πιο σοβαρά υπόψη και να εμπλακούν πιο ενεργά και δυναμικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και σε ολόκληρη την περιοχή». «Είναι μαύρες μέρες για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο. 

Γινόμαστε μάρτυρες σε κάτι φρικτό. Είδα μια παρόμοια φρίκη εδώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990», είπε ο Džaferovic.


Η Osmani δήλωσε ότι «η διαβεβαίωση αυταρχικών ηγετών όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί στην Ουκρανία». Προειδοποίησε: «Η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει είτε τα κράτη της Βαλτικής είτε τα Δυτικά Βαλκάνια -ή και τα δύο- για να αυξήσει τις εντάσεις και να διαδώσει την κρίση διεθνώς.»

Ο Κούρτι δήλωσε: «Φοβάμαι ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό είναι να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπάρχουν νέα πεδία μάχης». 

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο σημαντικό πρόσφατο διεθνές γεγονός», είπε ο Κούρτι. «Θέλει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου να αποτύχει να δείξει ότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ ήταν προσωρινή, όπως συνέβη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.»

Τα σχόλιά τους έγιναν καθώς η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ξεκίνησε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στην περιοχή να πέσει κάτω από τη ρωσική επιρροή. 

Η Αλβανία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν διπλασιάσει τις εκκλήσεις τους για σοβαρή πρόοδο στις μπλοκαρισμένες αιτήσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Το Κοσσυφοπέδιο ζητά επίσης να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης - από το οποίο η Ρωσία έχει παραιτηθεί. Η Osmani δήλωσε: «Όλα όσα βλέπουμε στην Ουκρανία μας θυμίζουν το υψηλό τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να επιτύχουμε την ελευθερία μας. 

Επομένως, μπορούμε να είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά ελπίζουμε ότι έχουμε μια μεγάλη φωνή να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλο τίμημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Ο Κούρτι και η Οσμάνι, μέλη διαφόρων κομμάτων αλλά εταίροι στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο εμπόδιο καθώς πέντε χώρες της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά από αιματοχυσίες κατά τις οποίες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το Βελιγράδι καθώς η συμμαχία πλησίαζε σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία - κάτι που δεν ήταν διατεθειμένο να κάνει στη Ρωσία.

 Η Σερβία, η ίδια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, κάνει ένα λεπτό βήμα για να εξισορροπήσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες με τους πολιτιστικούς και πολιτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία.

 Νωρίτερα αυτό το μήνα, χιλιάδες άνθρωποι κυμάτισαν ρωσικές σημαίες και εικόνες του Πούτιν σε μια συγκέντρωση υπέρ της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η χώρα ψήφισε κατά της Ρωσίας στην πρόσφατη βασική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αντί να την υποστηρίξει.

Η Osmani τόνισε: « Το Βελιγράδι είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη με διαδηλώσεις υπέρ του Πούτιν, με τους πολιτικούς να λένε ότι υποστηρίζει την επιθετικότητα. ΕίΝαι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ. Αντιθέτως, αυξήθηκε ο αριθμός των πτήσεων από το Βελιγράδι προς τη Ρωσία.”

Ο Κούρτι δήλωσε: «Η ουδετερότητα είναι με το μέρος του επιτιθέμενου. Είναι ό,τι πιο απρεπές μπορείς να κάνεις. Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος μεταξύ πυροσβέστη και πυροσβέστη».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου