Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΥΨΟΥΣ 2,7 ΤΡΙΣΕΚ. ΕΥΡΩ!!!

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΑΝΕΥ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!


Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής 

Μετά την άρση της εμπιστοσύνης των κομμάτων , "Κίνημα Πέντε Αστέρων", "Λέγκα" και "Φόρτσα Ιτάλια", στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι η Ιταλία οδεύει σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται το ακροδεξιό κόμμα "Αδέλφια της Ιταλίας" με αρχηγό την Τζόρτζια Μελόνι που συγκεντρώνει από 23% έως 27%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε μόλις το 4,5% των ψήφων!

Το κόμμα αυτό μαζί με τη "Λέγκα" του Σαλβίνι και το "Φόρτσα Ιτάλια" του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνουν μαζί από 45% έως 46%! 

Επομένως θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση! Αξίζει να επισημανθεί ότι μία από τις εγγονές του διακτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι η Ρακέλε Μουσολίνι είναι δημοτική σύμβουλος της Ρώμης με τα "Αδέλφια της Ιταλίας"! 

Ενώ αρχηγός του κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" είναι η Τζόρτζια Μελόνι που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός!

Ακόμη, υπάρχει πιθανότητα και τα δυο κόμματα της ακροδεξιάς "Αδέλφια της Ιταλίας" και "Λέγκα" από κοινού να μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της"Φόρτσα Ιτάλια" που θεωρείται πιο μετριοπαθή πολιτική δύναμη συγκριτικά με αυτά!

Δεδομένου όμως των ευρωσκεπτικιστικών  θέσεων των  κόμματων αυτών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να κορυφωθεί το χειμώνα και τον αυξημένο  πληθωρισμό που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ίσως προκαλέσουν προβλήματα στην ιταλική οικονομία με υπέρμετρη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και αποκοπή της Ιταλίας από τις χρηματαγορές!

Έτσι θα αναγκαστεί να προσφύγει σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης υπό την προϋπόθεση να παρθούν δύσκολες αποφάσεις (βλέπε μνημόνιο) από την πλευρά της

κυβέρνησης! Αλλά, διόλου απίθανο οι κυβερνώντες να αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του άτυπου διευθυντηρίου -βλέπε Γερμανία και υπόλοιπες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης (π.χ. Αυστρία και Ολλανδία)- προκαλώντας την έξοδο της Ιταλίας από αυτή γεγονός που θα προκαλέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία!

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και έχει συσσωρεύσει δυσθεώρητο δημόσιο χρέος ύψους 2,7 τρισεκ. ευρώ (150% του ΑΕΠ της) που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό στην Ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας!


Θεοφάνης Γκατζής 

Oικονομολόγος-διεθνολόγος


1 σχόλιο:

 1. Εμείς, οι ... "πιστοί" (τρόπον τινά) δεν πρέπει να αγωνιούμε διότι έχουμε τον Άγιο δημοσιογράφο που μας τα έχει αναγγείλει δεκαετίες πριν:

  «Στην Ιταλία θα παρουσιασθεί ένας νέος Μουσολίνι, στη Γερμανία ένας νέος Χίτλερ και η ΕΟΚ (τώρα Ε.Ε.) θα διαλυθεί».

  H ΕΟΚ, είπε, δεν έχει καμμία σχέση με την Αμερική. Η Αμερική μοιάζει μ’ έναν αργαλειό, που αφομοιώνει όλα τα κουρέλια, ενώ στην ΕΟΚ υπάρχουν αντιτιθέμενα και διαπλεκόμενα συμφέροντα. «Πήγατε, Γέροντα, στην Τουρκία»;

  «Ναι, πήγα. ο πατέρας μου πολέμησε τους Τσέτες». «Άραγε, Γέροντα, θα ξαναπάμε πίσω»;

  Μετά την ερώτηση μου αυτή, ο Γέροντας πήγε αμέσως μέσα στο κελλί και έφερε ένα μικρό τετραδιάκι, γραμμένο στα φαρασιώτικα ή στα τούρκικα, με προφητείες του αγίου Αρσενίου (του Καππαδόκη) από το 1901 έως το 1923.

  Το τετραδιάκι εκείνο περιελάμβανε γεγονότα που συνέβησαν την εποχή εκείνη, καθώς και προφητείες μελλοντικές. Ο Γέροντας μου έδειξε τι έγραφε για το 1922: «Φέτος η πατρίδα μας θα χαθεί και θα μας διώξουν, αλλά θα πάμε πάλι».

  Καραφείζης Βασίλειος, ταξίαρχος ε.α., Διδυμότειχο, Έβρου, η συνομιλία έλαβε χώρα την 10η Ιανουαρίου 1992.

  ΑπάντησηΔιαγραφή