Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ Η ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΥΣΤΟΠΙΑ

Η OΥΤΟΠΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ 


Γράφει ο Todd Hayen 
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Πριν από περίπου τρία χρόνια, πριν μας ρίξουν στο λαιμό αυτό το ποτό του Covid, η σύζυγός μου επισήμανε ένα άρθρο στην Toronto Star σχετικά με μια πρόταση να τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα κάμερες στον προφυλακτήρα, ή κάποια άλλη ανοησία που αποσκοπούσε στο να περιορίσει το παράνομο παρκάρισμα, τις παραβάσεις με εγκατάλειψη και διάφορα άλλα "κακά" πράγματα που αν καταγράφονταν σε βίντεο θα έκαναν τη ζωή όλων μας καλύτερη.

Σίγουρα οτιδήποτε θα μείωνε το ποσοστό εγκληματικότητας ήταν καλό πράγμα.

"Μπορείς να πιστέψεις αυτές τις μ@λ@κίες!" ξεστόμισα, καθώς η περιφρονητική μου οργή ξεσπούσε.

"Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα", πρόσθεσε η γυναίκα μου.

Φανταστείτε το γνωστό καρτούν ενός άντρα που σφίγγει τα δόντια του με το μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι του - ίσως με μερικούς κεραυνούς να ξεπηδούν από αυτό.

Γιατί λοιπόν αυτό με ενοχλεί τόσο πολύ; Αυτό φαινόταν προφανές, το παλιό ρητό: "τι θα γίνει αν αυτό πέσει σε λάθος χέρια" πέρασε από το κεφάλι μου - αλήθεια; "Δεν είναι σωστό!" Αναφώνησα σιωπηλά.

Πρώτα απ' όλα, ήταν μάλλον ύποπτο το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα θα συνοδεύουν απλώς ένα καινούργιο αυτοκίνητο και δεν θα είχες επιλογή. Έπειτα, φυσικά, είναι αρκετά προφανές ότι πρόκειται για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής - υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα τέτοιο πράγμα θα μπορούσε να "χρησιμοποιηθεί εναντίον σας".

Παραδόξως, αυτό δεν ήταν που με ενόχλησε περισσότερο. Στην πραγματικότητα σκέφτηκα περισσότερο τον φτωχό εγκληματία του οποίου η ιδιωτική ζωή θα παραβιαζόταν παρά τη δική μου. Σκέφτηκα ότι ένας κόσμος χωρίς έγκλημα θα ήταν βαρετός και ότι δεν ήταν δίκαιο να εξαλείψουμε όλο το έγκλημα από την κουλτούρα κάνοντάς την πεντακάθαρη - τι θα κάναμε χωρίς αστυνομικά μυθιστορήματα για να διαβάσουμε;

Είμαι τρελός;

Ο Ντοστογιέφσκι είχε να πει μια κουβέντα για τους ουτοπικούς πολιτισμούς το 1864 (όπως ένας πολιτισμός χωρίς εγκληματικότητα). Πίστευε ότι ένας τέλειος κόσμος θα ήταν καταστροφή. Στο μυθιστόρημά του "Σημειώσεις από το υπέδαφος" λέει:

   "Τώρα σας ρωτώ: τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον άνθρωπο ως ον προικισμένο με τόσο παράξενες ιδιότητες; 

Ρίξτε του όλες τις επίγειες ευλογίες, πνίξτε τον στην ευτυχία εντελώς, πάνω από το κεφάλι του, έτσι ώστε μόνο φυσαλίδες να ξεπηδούν στην επιφάνεια της ευτυχίας, όπως στο νερό- δώστε του τέτοια οικονομική ικανοποίηση που δεν του μένει πια τίποτα άλλο να κάνει, παρά να κοιμάται, να τρώει μελομακάρονα και να ανησυχεί για τη μη παύση της παγκόσμιας ιστορίας - και είναι εδώ, ακριβώς εδώ, που αυτός, αυτός ο άνθρωπος, από καθαρή αχαριστία, από καθαρή λαμογιά, θα κάνει κάτι άσχημο".

Ακολουθεί ένα μικρό σχόλιο από μια ιστοσελίδα που συζητά το έργο του Ντοστογιέφσκι:

"Οι Σημειώσεις από το υπέδαφος (1864) είναι μια σφοδρή επίθεση στον ουτοπισμό, τον σοσιαλισμό και τον μαρξισμό που βασίζεται στην άποψη του Ντοστογιέφσκι για την ανθρώπινη φύση. Ακόμα και αν μια ουτοπική κοινωνία ήταν εφικτή, λέει ο Ντοστογιέφσκι, δεν θα ικανοποιούμασταν με ατελείωτη τροφή, άνεση και ευχαρίστηση. 

Αν ικανοποιούσατε κάθε ανθρώπινη επιθυμία, θα τα πετούσαμε όλα για να συμβεί κάτι ενδιαφέρον, μόνο και μόνο για να δώσουμε στον εαυτό μας μια πρόκληση να ξεπεράσει και να αποδείξουμε ότι είμαστε ανθρώπινα όντα και όχι σκυλιά της αγκαλιάς. 

Σύμφωνα με τον Ντοστογιέφσκι, θα προτιμούσαμε να κυλιστούμε στη μιζέρια και την αυτολύπηση παρά να μας τα δώσουν όλα σε ασημένιο δίσκο! Είναι η μοναδική μας τάση για καταστροφικές αποφάσεις που μας κάνει ανθρώπους και δεν θα την εγκαταλείπαμε για τίποτα -ακόμα και για τον επίγειο παράδεισο".

Αυτό είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Και αναρωτιέμαι τώρα αν διοχέτευσα τον παλιό Φιοντόρ εκείνη την ημέρα στην κουζίνα μιλώντας στη γυναίκα μου.

Βγάζει νόημα. Θυμάμαι ότι πριν από λίγο καιρό παρακολουθούσα ένα παλιό επεισόδιο της Ζώνης του Λυκόφωτος για έναν κακό εγκληματία που σκοτώνεται και νομίζει ότι το πιο πιθανό είναι να έχει πάει στην κόλαση. Αλλά αντί να χορεύουν οι διάβολοι γύρω του και η φωτιά να χτυπάει τα πόδια του, τον υποδέχεται ένας ωραίος τύπος με λευκό κοστούμι Παναμά.

"Τι θα ήθελες, φίλε μου;", λέει ο τύπος... και το επεισόδιο συνεχίζεται με τον καημένο να ικανοποιεί κάθε επιθυμία που θα μπορούσε να φανταστεί. Κερδίζει κάθε παρτίδα πόκερ και πίνει το ένα μπουκάλι μετά το άλλο χωρίς να αρρωσταίνει, έχει όμορφες γυναίκες να σκαρφαλώνουν πάνω του.

"Είμαι στον παράδεισο!" αναφωνεί - μέχρι που βαριέται. Τότε εκλιπαρεί τον τύπο με τη λευκή στολή να του πει πού βρίσκεται πραγματικά: "Δεν είναι παράδεισος εδώ, έτσι δεν είναι; Πες μου!" φωνάζει.

 Η 67χρονη μνήμη μου δεν με υπηρετεί και τόσο καλά και δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες για την παράσταση, αλλά νομίζω ότι ο τύπος από τον Παναμά λέει: "Τι νομίζεις;" -Φανταστείτε, αν θέλετε.

Θυμάμαι ότι αυτό το επεισόδιο με επηρέασε αρκετά, και αποφάσισα εκείνη τη στιγμή να μην ακολουθήσω ποτέ μια εγκληματική ζωή.

Τώρα, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω, δεν είμαι οπαδός του εγκλήματος.

Φυσικά και υπάρχει έγκλημα και μετά υπάρχει έγκλημα. Αυτό που σκέφτομαι εδώ είναι λίγο πιο μεταφορικό. Και πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία σχετικά χωρίς έγκλημα και να τα πάμε αρκετά καλά (καθώς γράφω αυτή τη φράση, ακούω τη σοφή φωνή μου στο κεφάλι μου να λέει: "Ποιον κοροϊδεύεις;" - σκεφτείτε την ταινία Demolition Man. Αν δεν την ξέρετε, δείτε την).

Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτού του είδους η κοινωνία δεν μου φαίνεται φυσική. Η ζωή, για να είναι φυσική και ικανοποιητική και ουσιαστική, πρέπει να έχει κάπου ενσωματωμένη στην εμπειρία τη σκοτεινή πλευρά της. Πρέπει να υπάρχει σκιά, έγκλημα, ασθένεια, δυσφορία, απώλεια, απογοήτευση, θλίψη, βλακεία, κατάθλιψη - χρειάζεται να συνεχίσω;

Πράγματα Γιν/Γιανγκ, "δεν μπορείς να γνωρίσεις την ευτυχία αν δεν έχεις βιώσει τη θλίψη" - καταλαβαίνεις τι εννοώ. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, είναι δυστυχώς αληθινό.

Οι ουτοπίες είναι πάντα δυστοπίες μεταμφιεσμένες. Αν διαβάσετε ένα μυθιστόρημα που ισχυρίζεται ότι είναι ουτοπικό, θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι η κοινωνία που περιγράφεται δεν είναι και τόσο αγαθή. 

Πολλά μυθιστορήματα περιγράφονται ως δυστοπική λογοτεχνία, αλλά παρουσιάζονται ως ουτοπίες, σκεφτείτε το Brave New World και το Fahrenheit 451.

Απλώς δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια τέλεια κοινωνία. Όχι μόνο είναι ανατριχιαστικό να το σκέφτεστε, αλλά απλώς δεν θα λειτουργούσε.

Από ένα άρθρο στο Διαδίκτυο:

   "Για να βρείτε ή να δημιουργήσετε μια ουτοπία, πρέπει επίσης να ανακαλύψετε ή να δημιουργήσετε μια δυστοπία. Όταν υπάρχει ένα τέλειο μέρος, ένα εξίσου αντίθετο μέρος κρύβεται μέσα από αυτό. 

Εξωτερικά, η ουτοπία και η δυστοπία μπορούν να προσδιοριστούν με σαφήνεια- μια δυστοπία είναι ένα τρομερό μέρος που κυβερνάται από αδυσώπητους δικτάτορες που επιβάλλουν τη δουλεία και τις ιδέες τους στον πληθυσμό, ενώ μια ουτοπία είναι ένα τέλειο, ιδανικό μέρος για να ζήσει οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα".

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι σήμερα ζούμε σε μια "ουτοπία που θέλει να γίνει". Έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν ότι αν ακολουθήσουμε την ατζέντα, η οποία μας έχει υποβάλει αδικαιολόγητες δρακόντειες απαιτήσεις, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε τις ασθένειες και τον θάνατο.

Αυτοί οι άνθρωποι γενικά αισθάνονται ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη φύση και σε ειρήνη με μια μακρινή (σε αυτό το χρονικό σημείο) πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα, αν η κατάλληλη επιστήμη δημιουργήσει συσκευές, τεχνητά όργανα και ιστούς, εμφυτεύματα εγκεφάλου και άλλα παρόμοια για να υπερβούν τα πρόχειρα και κατώτερα σώματά μας από σάρκα και αίμα.

Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι μπορούμε να εξαλείψουμε το έγκλημα από την κουλτούρα με περισσότερη μιλιταριστική αστυνομία, περισσότερες συσκευές παρακολούθησης, ψηφιακές ταυτότητες, ψηφιακό νόμισμα και περισσότερο έλεγχο όλων των ανθρώπων, έτσι ώστε αυτοί που "δεν έχουν τίποτα να κρύψουν" να μπορούν να διαχωριστούν από αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του συστήματος (τα οποία, φυσικά, θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε το σύστημα θεωρεί εγκληματικό - χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αυτοκινητοπομπή φορτηγατζήδων στον Καναδά το καλοκαίρι του '22).

Και πάλι, δεν σκέφτονται όλοι από αυτή την πλευρά του φράχτη (πρόβατα) με αυτόν τον τρόπο - μερικοί δεν είναι καν πρόβατα. Κάποιοι είναι απλώς φοβισμένοι, κάποιοι είναι απλώς τυφλοί, κάποιοι είναι απλώς εντελώς απρόθυμοι να κοιτάξουν οπουδήποτε πέρα από τη μύτη τους, και ναι, κάποιοι είναι απλώς ηλίθιοι. 

Αλλά πρέπει να πω ότι πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί πέρα (πρόβατα) πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν τη ζωή τους ευκολότερα αν κάνουν ό,τι λένε οι αρχές για να αποφύγουν τις ασθένειες, το θάνατο, τον πόνο, (τη φύση, τη βρωμιά, τα μικρόβια, τα έντομα (εκτός αν τα τρώνε)), τα ζεστά καλοκαίρια και απλά την απλή, άβολη, ζωή.

Η "ατζέντα" χειραγωγεί ψυχολογικά τους ανθρώπους ώστε να πιστεύουν ότι η ζωή τους μπορεί πράγματι να είναι τέλεια, ότι μπορούν πράγματι να αποφύγουν τις ασθένειες, ακόμη και το θάνατο, ότι το " Μηδενικό Covid" είναι πράγματι εφικτό και ότι το κράτος θα δημιουργήσει πράγματι έναν τέλειο κόσμο γι' αυτούς, μη βάζοντάς τους ποτέ σε θέση όπου θα πρέπει να σκέφτονται μόνοι τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους.

Περιττό να πούμε ότι αυτό απλά δεν θα λειτουργήσει και τελικά θα καταλήξει σε καταστροφή. Αν επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία, θα κοιτάξουμε πίσω και θα δούμε ότι αυτή ήταν η ουτοπία που δεν υπήρξε ποτέ -και αν θέλει ο Θεός, δεν θα υπάρξει ποτέ.



***********



The Utopia that Never Was – OffGuardian


https://off-guardian.org/2022/08/27/the-utopia-that-never-was/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου