Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΣΙΠΡΟΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ...


ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ «Ο ΟΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ», ΛΕΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΕΞ



Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, δήλωσε ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι η χρήση αυτή δεν αποσκοπεί στην εισαγωγή «διπλής ονομασίας» στο εσωτερικό της χώρας.

«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Το κόμμα μας, VMRO-DPMNE, έχει εκφράσει τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και τη θεωρούμε ντροπιαστική και αναξιοπρεπή, αναγνωρίζουμε τις συνταγματικές, νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτήν. 

Δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε, και γι’ αυτό παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να τηρήσουμε τη συμφωνία».

Ο Μουτσούνσκι ανέφερε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στις δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν παραβιάζει τη συμφωνία. «Αυτό είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας. 

Στο άρθρο 7 αναφέρεται σαφώς ότι και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός” με διαφορετικές σημασίες για κάθε μέρος. 

Αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και τις τηρούμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η χρήση erga omnes για την οποία μιλάμε», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής».

Ο Μουτσούνσκι συνοδεύει τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Μίτσκοσκι συνεχώς αναφέρεται στη χώρα ως «Μακεδονία». 

«Έστειλα το μήνυμα ότι η περιοχή και η Μακεδονία ήταν όμηροι του παρελθόντος. Πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον και να ξανακάνουμε υπερήφανη τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια. 

Να γίνουμε καλοί γείτονες, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαζόμαστε. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς», ανέφερε ο Μίτσκοσκι.

«Το δεύτερο μήνυμα που έστειλα είναι ότι πέρασε η εποχή της υποτέλειας και των διεφθαρμένων πολιτικών από τη Μακεδονία. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ταπεινωτικούς όρους για να προστατεύουμε το έγκλημά τους», πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου