Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΛΛΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ...

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΟΗΕ) ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ!


Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ΟΗΕ) κατηγορεί το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ και διατάζει άμεση απόσυρση του στρατού κατοχής από Παλαιστινιακά εδάφη! 

Παράνομη η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, παράνομοι οι εποικιστικοί οικισμοί, παράνομες οι διακρίσεις εναντίον του κατεχόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού. 

Το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότησε — η διεθνής των κρατών-μελών του ΟΗΕ πρέπει να δράσει.

Το δικαστήριο του ΟΗΕ διατάσσει το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα» και να προβεί σε πλήρεις αποζημιώσεις για «παράνομες πράξεις»

Το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) διέταξε το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών «το συντομότερο δυνατό» και να προβεί σε πλήρεις αποζημιώσεις για τις «διεθνώς παράνομες πράξεις» του σε μια σαρωτική και καταδικαστική συμβουλευτική γνώμη που λέει ότι η κατοχή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. 

Σε μια ιστορική, αν και μη δεσμευτική, γνώμη, το δικαστήριο διαπίστωσε πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που ισοδυναμούσαν με απαρτχάιντ. 

Θα είναι αποθαρρυντικό για τους συμμάχους του Ισραήλ, με το δικαστήριο να συμβουλεύει ότι άλλα κράτη έχουν την υποχρέωση να μην αναγνωρίσουν την κατοχή ως νόμιμη ούτε να την βοηθήσουν..

Διαβάζοντας τη γνώμη του δικαστηρίου την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ICJ, Nawaf Salam, είπε: «Το δικαστήριο θεωρεί ότι οι παραβιάσεις από το Ισραήλ της απαγόρευσης της απόκτησης εδάφους με τη βία και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού έχουν άμεση αντίκτυπο στη νομιμότητα της συνεχιζόμενης παρουσίας του Ισραήλ, ως κατοχικής δύναμης, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. 

Η συνεχιζόμενη κατάχρηση από το Ισραήλ της θέσης του ως κατοχικής δύναμης, μέσω της προσάρτησης και της διεκδίκησης του μόνιμου ελέγχου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και η συνεχιζόμενη αποθάρρυνση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και καθιστά Παράνομη τη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Η γνωμοδότηση δόθηκε ως απάντηση σε αίτημα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2022. 

Προηγείται της σύγκρουσης στη Γάζα και δεν συνδέεται άμεσα με αυτήν, αλλά θα ενισχύσει την πίεση στο Ισραήλ –και τους συμμάχους του– να τερματίσουν τη στρατιωτική του επίθεση , κατά την οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 38.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου