Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΡΟΣ 1ο

ΟΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ



Οι αμυγδαλές μας είναι μαλακοί κόμβοι σε σχήμα οβάλ, χωίς σάρκα ή λίπος, που στέκονται σαν σωματοφύλακες στο σημείο που το εξωτερικό μπαίνει στο εσωτερικό μας. Εργάζονται ακούραστα για να μας προστατεύσουν από ιούς και μικρόβια που εισέρχονται μέσω του αέρα που αναπνέουμε και της τροφής που τρώμε. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο ότι μερικές φορές οι γιατροί αφαιρούν αμυγδαλές για να λύσουν ένα πρόβλημα, όπως η χρόνια αμυγδαλίτιδα. Σπάνια περιγράφονται οι πιθανές συνέπειες αυτής της διαδικασίας και ο ουσιαστικός ρόλος που παίζουν οι αμυγδαλές.




Περίληψη

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του λεμφικού συστήματος που σχηματίζουν μια δακτυλιοειδή δομή υποδοχής στο λαιμό.
Λόγω της στρατηγικής τους σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι αμυγδαλές έχουν ρόλο «θυροφύλακα» και «αγγελιοφόρου».

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια διαδικασία εκγύμνασης και ωρίμανσης των αμυγδαλών.

Η ιατρική θεραπεία της αμυγδαλίτιδας με αντιβιοτικά μπορεί να έχει περιορισμούς και παρενέργειες.

Τα φυσικά βότανα είναι ευεργετικά στη μείωση των συμπτωμάτων της αμυγδαλίτιδας.

Ο συνδυασμός αντιβιοτικών με φυσικές φυτικές θεραπείες μπορεί να έχει συνεργική δράση.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προστατέψετε τις αμυγδαλές σας.
Οι αμυγδαλές ως «φύλακες»

Η περιοχή των αμυγδαλών είναι πλούσια σε κύτταρα του ανοσοποιητικού. Όταν οι ιοί και τα βακτήρια γλιστρούν από το στόμα και τη μύτη σας, οι αμυγδαλές είναι έτοιμες, 24 ώρες την ημέρα, προστατεύοντας το λαιμό – την πύλη του σώματός σας. 

Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός. Αποτελούνται από τέσσερα μέρη: το αδενοειδές, τις δύο σαλπιγγικές αμυγδαλές, τις δύο παλάτινες αμυγδαλές και τη γλωσσική αμυγδαλή. Μαζί, όλα αυτά σχηματίζουν ένα ισχυρό δαχτυλίδι άμυνας γνωστό ως δαχτυλίδι του Waldeyer.

Οι παλάτινες αμυγδαλές έχουν περίπου 15 μικρούς χώρους που ονομάζονται κρύπτες, οι οποίοι αυξάνουν την επιφάνειά τους για να αυξήσουν την ικανότητα φιλτραρίσματος εξωτερικών παθογόνων.

Το αδενοειδές, που ονομάζεται επίσης φαρυγγική αμυγδαλή, είναι μια μάζα λεμφικού ιστού παρόμοια με τις παλάτινες αμυγδαλές που κρέμονται από το πάνω μέρος του πίσω μέρους της ρινικής κοιλότητας και μαζί με άλλα μέρη των αμυγδαλών δεν φαίνονται. 

Το αδενοειδές τείνει να συρρικνώνεται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία, και μέχρι την εφηβεία, συχνά εξαφανίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου.



Τα τέσσερα μέρη των αμυγδαλών σχηματίζουν μια δακτυλιοειδή δομή γνωστή ως δαχτυλίδι του Waldeyer

Η κύρια δουλειά των αμυγδαλών είναι να παγιδεύουν ιούς ή μικρόβια από τα τρόφιμα που τρώμε και τον αέρα που εισπνέουμε. 
Η περιοχή των αμυγδαλών συνήθως έχει περισσότερη ροή αίματος για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κοινών λοιμώξεων.

Εν ολίγοις, ο ρόλος των αμυγδαλών είναι να προστατεύουν την επικράτειά τους — δηλαδή εμάς. Εάν αυτοί οι φύλακες «κοιμηθούν», ο εχθρός, όπως ένας ιός, θα εισχωρήσει κρυφά. 

Οι αμυγδαλές χρησιμοποιούν αντιληπτικές αισθήσεις για να προστατεύονται από τους εισβολείς. Μπορούν να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τον ιό COVID-19 και τις παραλλαγές του και χιλιάδες άλλους ιούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2023 στο περιοδικό Nature , οι νευρώνες των αμυγδαλών μπορούν να μεταδώσουν μόρια αγγελιαφόρων στον εγκέφαλο για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από γρίπη που δίνουν εντολή στο σώμα να ξεκουραστεί ή να τρώει λιγότερο. Αυτό ενισχύει τον ρόλο των αμυγδαλών ως φύλακας και αγγελιοφόρους του σώματος.

Όλοι έχουμε βιώσει τη δύναμη των αμυγδαλών μας. Ένα κοινό σημάδι ασθένειας είναι ο πονόλαιμος ή η ενόχληση στο λαιμό. Ενώ μπορεί να το θεωρούμε αυτό ως μια μικρή πάθηση, μπορεί να μην γνωρίζουμε ότι είναι οι αμυγδαλές που μας προειδοποιούν για μια παραβίαση του ανοσοποιητικού και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μάχη.

Ουσιαστικός ρόλος στο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αμυγδαλές μας έχουν ένα στρώμα επιθηλιακών κυττάρων που χρησιμεύουν ως κύτταρα σήματος πρώτης γραμμής που ανιχνεύουν και καθαρίζουν ξένα σώματα. Αυτά τα κύτταρα συνδέονται με σφιχτές συνδέσεις, σχηματίζοντας ένα στερεό φράγμα ενάντια στους εισερχόμενους ιούς και βακτήρια. 

Εάν αισθανθούν ότι οι εισβολείς μπορεί να έχουν υπερβεί την ικανότητα απομάκρυνσης, τα επιθηλιακά κύτταρα θα περάσουν το σήμα σε άλλους παράγοντες υπεράσπισης της ανοσίας.

Υπάρχουν πολλά ειδικά σχεδιασμένα ανοσοκύτταρα εξειδικευμένα σε διαφορετικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα συλλαμβάνουν και απορροφούν τα αντιγόνα που παράγονται από ιούς και βακτήρια, μερικά στέλνουν σήματα σε άλλα, μερικά είναι καλά στο να σκοτώνουν έναν ιό απευθείας και άλλα μπορούν να παράγουν αντισώματα.

Τα αντισώματα, ένα είδος πρωτεΐνης, μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένα χαρακτηρισμένα θραύσματα πρωτεϊνών στην επιφάνεια ενός ιού. Μπορούν να εξουδετερώσουν και να καθαρίσουν τον ιό από το σώμα.

Οι αμυγδαλές μας φιλοξενούν πολλά τέτοια κύτταρα που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορους τύπους αντισωμάτων (π.χ. IgA, IgD, IgE, IgG και IgM).

 Διαφορετικοί τύποι αντισωμάτων είναι σαν τα αδέρφια μιας μεγάλης οικογένειας, που δημιουργούνται σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης ή υπό μη φυσιολογικές συνθήκες, με το καθένα να στοχεύει διαφορετικά κύτταρα ή ιστούς.

Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, οι αμυγδαλές είναι από τις πρώτες περιοχές όπου αναπτύσσονται πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της στρατηγικής τους θέσης. Αναπτύσσονται νωρίς, περίπου στη 14η εβδομάδα κύησης.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, όπως ο θύμος αδένας, έτσι και οι αμυγδαλές έχουν αποδειχθεί ότι εκφράζουν τα ενδιάμεσα αναπτυξιακά Τ-κυττάρων που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στον θύμο και στο μυελό των οστών. 

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να έχει σημαντικές κλινικές και επιστημονικές επιπτώσεις, επειδή τα Τ-κύτταρα είναι ένας κρίσιμος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, ανοσοκύτταρα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης.
Αμυγδαλίτιδα: Διαδικασία μάθησης για να γινόμαστε πιο δυνατοί

Κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής μάχης ενάντια σε ιούς ή βακτήρια, οι αμυγδαλές μας μπορεί να διευρυνθούν, να διογκωθούν και να κοκκινίσουν. Συχνά το νιώθουμε αυτό με τη μορφή ενόχλησης στην περιοχή του λαιμού. Αυτά είναι τυπικά σημάδια αμυγδαλίτιδας.

Το οίδημα προκαλείται από τη συσσώρευση λεμφικού υγρού, ιών, βακτηρίων και κυττάρων του ανοσοποιητικού και η ερυθρότητα προκύπτει από την αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή. Στο 50 έως 80 τοις εκατό των περιπτώσεων οξείας αμυγδαλίτιδας, ιοί όπως ο Epstein-Barr, ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο αδενοϊός και ο κορωναϊός είναι η αιτία. 

Στο 5 έως 36 τοις εκατό των περιπτώσεων, η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια, με τους β-αιμολυτικούς στρεπτόκοκκους της ομάδας Α να είναι ο πιο κοινός τύπος αμυγδαλίτιδας.

Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνά στα νεότερα μας χρόνια, όταν οι αμυγδαλές μας δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρές για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τους ιούς και τα βακτήρια, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους. 

Η ανάπτυξη αμυγδαλίτιδας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδύναμο. Στην πραγματικότητα, συχνά υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύσσεται και γίνεται ισχυρότερο καθώς μαθαίνει να πολεμά αυτούς τους εισβολείς.

Η επαναλαμβανόμενη αμυγδαλίτιδα κατά τη νεότητα υποδηλώνει δυναμική μεταξύ των αμυγδαλών, του ανοσοποιητικού συστήματος και των εξωτερικών ιών ή μικροβίων. Το να πάθετε αμυγδαλίτιδα δεν σημαίνει ότι οι αμυγδαλές δεν κάνουν τη δουλειά τους – σημαίνει ότι δίνουν μια γερή μάχη.

 Οι νεαρές αμυγδαλές χρειάζονται χρόνο για να δυναμώσουν. Η αμυγδαλίτιδα υποδηλώνει ότι οι αμυγδαλές είναι υπερφορτωμένες και είναι ένα σήμα για βοήθεια.
Θεραπείες της αμυγδαλίτιδας και οι περιορισμοί τους

Όταν οι αμυγδαλές εξαντληθούν, οποιαδήποτε μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ιών ή των μικροβίων, στη μείωση της φλεγμονής ή στην ενίσχυση της ανοσίας θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν. 

Η σύγχρονη ιατρική εστιάζει κυρίως στη θεραπεία των συμπτωμάτων της οξείας αμυγδαλίτιδας χρησιμοποιώντας υγρά για την επανυδάτωση του σώματος ή φάρμακα, όπως αναστολείς πόνου και πυρετού και κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής.

Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται εάν υπάρχει πιθανότητα τα βακτήρια να προκαλούν λοίμωξη, αλλά συχνά είναι δύσκολο να το καταλάβουμε κοιτάζοντας μόνο τα συμπτώματα. 

Επιπλέον, η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή. Αυτά τα φάρμακα βλάπτουν επίσης το μικροβίωμα, το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οξείας αμυγδαλίτιδας έχουν παρενέργειες , όπως γαστρεντερική αιμορραγία που προκαλείται από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και καταστολή της αναπνοής που προκαλείται από οπιοειδή

Η αφαίρεση των αμυγδαλών μέσω χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία της επαναλαμβανόμενης οξείας αμυγδαλίτιδας, αλλά συνήθως δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης και μπορεί να έχει περιορισμένα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Εκτός από τα αντιβιοτικά και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις, τα φυσικά βότανα μπορούν να βοηθήσουν τις αμυγδαλές να αντεπιτεθούν και να επουλωθούν. Ο συνδυασμός διαφορετικών μορφών θεραπείας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συνεργιστική συνέπεια, επειδή λειτουργούν μέσω διαφορετικών μηχανισμών δράσης.

Συνεργιστικοί τρόποι για την υποστήριξη των αμυγδαλών
Echinacea με Αζιθρομυκίνη

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη 300 παιδιών με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα είχε στόχο να μετρήσει την αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών θεραπειών για την πρόληψη της υποτροπής. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνδυασμένη χρήση της εμπορικά διαθέσιμης εχινάκειας με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη παρήγαγε καλύτερα αποτελέσματα από την αζιθρομυκίνη από μόνη της.

Η αζιθρομυκίνη έχει αναφερθεί ότι προκαλεί παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων , επομένως απαιτείται προσοχή. Η εχινάκεια διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως συμπληρώματα, υγρά, κρέμες, στοματικά διαλύματα και σπρέι για το λαιμό. 

Η δοσολογία της εχινάκειας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος που χρησιμοποιείται. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε τον κατάλληλο τύπο προϊόντος και τη δοσολογία για μια συγκεκριμένη πάθηση.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου, που είναι κοινά στη φαρυγγίτιδα (φλεγμονή στο πίσω μέρος του λαιμού), που συχνά συνοδεύει την αμυγδαλίτιδα.

Οι ερευνητές ανέφεραν στο Anesthesiology and Pain Medicine ότι η γαργάρα πράσινου τσαγιού βοηθά στην αποφυγή των συμπτωμάτων του πονόλαιμου σε μετεγχειρητικούς ασθενείς.
Ρίζα Γλυκόριζας, Ρίζα Barberry, Θυμάρι και Ρίγανη

Μια in vitro μελέτη (δοκιμαστικός σωλήνας) διερεύνησε εγχύσεις ζεστού νερού 13 διαφορετικών βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα ενάντια στη φαρυγγίτιδα που προκαλείται από στρεπτοκοκκικό, τον πιο κοινό τύπο βακτηριακής λοίμωξης στο λαιμό.

Η φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα είναι στενά συνδεδεμένες καταστάσεις που συχνά μοιράζονται την ίδια αιτία και θεραπεία. Τα πιο αποτελεσματικά βότανα για τη φαρυγγίτιδα σύμφωνα με τη μελέτη περιλαμβάνουν:

Ρίζα γλυκόριζας, η πιο γρήγορη και ισχυρή

Ρίζα Barberry

Θυμάρι

Βλαστοί ανθοφορίας ρίγανης

Πικραλίδα, μέντα και σκουτελλάρια

Μια συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην αξιότιμη Cochrane Database of Systematic Reviews, ανέλυσε 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αξιολογούσαν κινεζικά φυτικά φάρμακα για τη θεραπεία του πονόλαιμου και της αμυγδαλίτιδας στις οποίες συμμετείχαν 1.954 συμμετέχοντες. Οι ακόλουθες θεραπείες βρέθηκαν να είναι πιο αποτελεσματικές από τα αντιβιοτικά στις μελέτες τους.

Η πικραλίδα ήταν πιο αποτελεσματική από την πενικιλλίνη νατρίου για την οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα.Ένα άλλο μείγμα θεραπείας ήταν πιο αποτελεσματικό από την εισπνοή με ψεκασμό με γενταμυκίνη (νεφελοποίηση) για την οξεία φαρυγγίτιδα. Περιείχε κυρίως τα ακόλουθα βότανα:Μέντα

Κρανιοσκούφος

Άγριο χρυσάνθεμο

Αιγόκλημα

Houttuynia cordata

Σο-Σάικο-Το

Μια συνταγή που ονομάζεται «Sho-saiko-to» έχει καταγραφεί εδώ και καιρό σε εγχειρίδια παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας ή της αμυγδαλίτιδας. Η συνταγή αποτελείται από έξι βότανα:Ρίζα Bupleurum

Ρίζα Scutellaria

Ρίζα τζίνσενγκ

Κόνδυλος Pinellia

Ρίζα γλυκύρριζας

Ρίζωμα τζίντζερ

Ιάπωνες ερευνητές δοκίμασαν μια προσαρμοσμένη συνταγή, το Sho-saiko-to-ka-kikyo-sekko, και ανέφεραν ότι μείωσε τα επεισόδια χρόνιας αμυγδαλίτιδας για περισσότερα από δύο χρόνια σε μια μικρή κλινική δοκιμή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς ακύρωσαν ακόμη και προγραμματισμένες αμυγδαλεκτομές. Αυτή η συνταγή πρόσθεσε γύψο (το βότανο), ρίζα Platycodon και φρούτα τζιτζιφιάς.

Κινέζικα βότανα

Μια μετα-ανάλυση 110 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών εξέτασε 12.152 ασθενείς με οξεία αμυγδαλίτιδα. 

Διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός κινεζικών βοτάνων με τη δυτική ιατρική είχε ως αποτέλεσμα 89,5 τοις εκατό βελτίωση στην κλινική αποτελεσματικότητα, μειώσεις του χρόνου για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο, τις κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές και το εξίδρωμα αμυγδαλών που κυμαίνονταν από 76,8 τοις εκατό έως 94,8 τοις εκατό και είχε μια συχνότητα παρενεργειών, λιγότερες από 4,62 τοις εκατό.

 Αναφέρθηκαν τα ακόλουθα βασικά δραστικά συστατικά:Forsythia suspensa
Vahl
Lonicera japonica Thunb
Scutellaria baicalensis Georgi (βασικό συστατικό, Baicalin)
Isatis tinctoria L
Gardenia jasminoides J.Ellis
Συμβουλές για την προστασία των αμυγδαλών

Επειδή οι αμυγδαλές παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην άμυνα ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια, συνιστάται η διατήρηση και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.Οι περισσότεροι ιοί και βακτήρια μεταδίδονται μέσω του αέρα. 

Οι αμυγδαλές μας κατακλύζονται εύκολα όταν ζούμε σε περιβάλλον με πολλά παθογόνα.Μια απλή πρόταση είναι να διατηρούμε τους χώρους αναπνοής μας καθαρούς και καλά αεριζόμενους για να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης. Επιπλέον, η αποφυγή του καπνού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι τοξίνες από τον καπνό είναι επιβλαβείς.

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι επίσης κρίσιμος παράγοντας για την προαγωγή της υγείας του λαιμού. Η επαρκής υγρασία αέρα και η επαρκής πρόσληψη νερού μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τις αμυγδαλές μας υγιείς.

Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι άλλες πηγές παθογόνων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του λαιμού, καθώς ό,τι καταναλώνουμε περνάει από αυτήν την περιοχή. 

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έκθεσης, τρώτε βιολογικά, θρεπτικά, ολόκληρα τρόφιμα. Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων υποστηρίζει τη βασική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Με την ενσωμάτωση πιο φυσικών θεραπειών στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να υποστηρίξουμε καλύτερα τις αμυγδαλές μας για να βοηθήσουμε στην πρόληψη αναπνευστικών ασθενειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου