Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΠΕΝΤΑΡΦΑΝΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ...


ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Απροσδόκητα έφυγε σήμερα από τη ζωή χωρίς γνωστή τουλάχιστον προηγούμενη ασθένεια, ο σπουδαίος πολιτικός κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σε ηλικία 73 ετών γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σημείωμα για την εκδημία του μας έστειλε ο λογοτέχνης Γιώργος Βολουδάκης:

«Αδόκητη και ιδιαίτερα οδυνηρή ήταν για μένα στην ευθεία του πένθους μου για την απώλεια του αγαπημένου και μονάκριβου αδελφού μου πατρός Βασιλείου, η είδηση της κοίμησης του πνευματικού μου αδελφού και ακριβού φίλου Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος κατά τραγική σύμπτωση ήταν συνομήλικος με τον παπά Βασίλη!

Λίγο πριν χάσω τον αδελφό μου είχαμε τηλεφωνηθεί και δώσαμε υπόσχεση να συναντηθούμε γιατί είχαμε πολύ καρό να ιδωθούμε. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεσή μας αυτή.

Τί να πω για τον τελευταίο και μόνο που άξιζε τον ευγενή τίτλο του πολιτικού, τον τελευταίο και μόνο αγωνιστή των δικαίων της πατρίδας μας τον τελευταίο και μόνο μετά τον Καποδίστρια οραματιστή μιας Ελλάδας ξανά Μεγάλης!

Τον ποιητή της πολιτικής που προέβλεπε αντί να είναι παρατηρητής των γεγονότων, τον ασκητή της πόλεως, τον τελευταίο και μόνο ερευνητή στο ακοίμητο πολιτικό εργαστήριο του...

Οι παριστάνοντες τους πολιτικούς τον ονόμαζαν "ρομαντικό" γιατί δεν μπορούσαν ούτε να διανοηθούν τα οράματά του, δεν άντεχαν την καθαρότητα της ψυχής του και δεν έβρισκαν στην προσωπικότητά του κανένα άλλοθι για την σημερινή κατάντια του πολιτικού βίου!

Καλόν Παράδεισο αδελφέ μου Μιχάλη . Λυπάμαι που το πένθος μου δεν μου επιτρέπει να σε αποχαιρετίσω όπως σου αξίζει αλλά εν τέλει εσύ δεν έχεις ανάγκη από λόγια. Η ψυχή σου έχει ανάγκη από συνεχιστές του σπουδαίου και πολύτιμου έργου σου. Ελπίζω να υπάρξουν για να είσαι αναπαυμένος εν ειρήνη.

Καλόν Παράδεισο Μιχάλη μου, αιωνία να είναι η μνήμη σου μέσα στην Αείφωτο Μακαριότητα και στον Απέραντο και Πανάγαθο Νουν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».


Γιώργος Βολουδάκης

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΣ-ΑΓΟΡΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΗΘΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΥΓΕΝΗ
ΑΛΛΟ FORUM ΑΛΛΟ ΛΟΓΟΣ


Τους τελευταίους καιρούς παρατηρείται ένας πληθωρισμός, επιδρομή θα έλεγα forum. Τα φόρα όπως τα ονομάζω.

FORUM Δελφών, forun εδώ, fοrum εκεί. Τελευταία το forum στην γενέτειρα πόλη μου την Αλεξανδρούπολη.

Ο μεγάλος Χαιρωνεύς και Δελφικός Πλούταρχος θα είναι οργισμένος για ευνόητους λόγους.

Ίσως για αυτό με παροτρύνει σε μια Αριστοφανική αντιμετώπιση της επιδρομής των forum. Θα μείνω όμως στον δικό του τρόπο, ήθος αναφερόμενος στην Θράκη. Εξ ου και το ηθικά, διδακτικά ευγενή.


Βέβαια είναι σίγουρο ότι οι σκηνοθέτες των forum δεν γνωρίζουν τον Πλούταρχο και δεν μπορούν να κατανοήσουν την αναφορά μου σε αυτόν. Δυστυχώς όμως ο Πλούταρχος απουσιάζει από την Ελληνική εκπαίδευση. Είτε με τους προ προηγούμενους, είτε τους προηγούμενους, είτε με του νυν Υπουργούς Παιδείας. Να επανέλθουμε στο θέμα μας.

Πρώτον. Μία έντιμη σοβαρή διανοητικά και πολιτικά συζήτηση για την Θράκη – αγορά όχι το κακοχωριάτικο FORUM – αρχίζει από το γνωστό σχέδιο μου για την περιοχή. Ότι καλύτερο παρήγαγε η ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική. Ξεδιπλώθηκε έξυπνα με πολλές πράξεις επί δύο δεκαετίες. Έπρεπε να διδάσκεται.

Όταν δεν αρχίζει από αυτό η συζήτηση και εφαρμογή τότε αποτελεί συνέχεια της πολιτικής ως φτηνός ηλεκτρονικός λαϊκισμός. Για να είμαι περισσότερο ακριβής επιστημονικά, ως συνέχεια της πολιτικής ως απάτη. Ας μην καταφύγω προς το παρόν στον Αριστοφάνη με ένα λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό τίτλο.


Εφαρμόστε λοιπόν αυτά τα μικρά και μεγάλα που πρότεινα.


Η γη, οι τόποι, οι άνθρωποι της κατακρεουργημένης Θράκης – έγραψε ο Χέμινγουεϊ γι΄αυτό – αξίζουν σεβασμό και όχι ύβρεως. Αλλά και οι πολίτες και οι εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών θεσμών οφείλουν να υπερασπίσουν τον αυτοσεβασμό τους, την δυναμική του τόπου τους. Ευτοπία όπως ξέρουν την ονόμασα.


Δεύτερον. Ο Αλέξης – το όνομα είναι Τραπεζουντίνο – ήταν έντιμος διανοητικά. Άρχισε αυτήν την συζήτηση αλλά δεν την προχώρησε. Περισότερο δεν την οικοδόμησε. Τι εννοώ στο “ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – 

Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου ˮ σελίδα 162. Αλλά ρωτήστε τον πρώην Δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη, τον πρώην Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο. Διαβάστε επίσης την ομιλία μου στο εσωτερικό του ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο Πόλις- Αγορά.


Αν προχωρούσε ο Αλέξης αυτό που ακύρωσε αντιδημοκρατικά, πλεγματικά και ανεύθυνα ο Σημίτης θα ήμασταν αλλού.


Τρίτον. Προς τους ευγενείς εμπλεκόμενους: διαβάστε το κείμενο Αλεξανδρούπολης Πετρελαιούπολης ή Νέα Πολυκεντρική Πόλη στο “ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου ˮ.


Τέταρτον. Τέλος επί μία και πλέον εικοσαετία οικοδόμησα ένα σχέδιο από την Αλεξανδρούπολη, το Μπουργκάς, τον Δούναβη, την Οδησσό, όλο τον Εύξεινο.


Δεν είπα “ κορίτσια ο στόλος ˮ. Σοβαρευτείτε λοιπόν.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Μάρτιος 24

Υ.Γ. Ένα πολύ επίκαιρο αποκαλυπτικό του κενού του συστήματος χώρα από τον πρόλογο του βιβλίου “ μία Ελλάδα με Δέκα Λιμάνια θα ήταν μία άλλη Ελλάδα. Αντί ένα και αυτό ανολοκλήρωτο. Ανύπαρκτης διασυνδεσιμότητας και στερούμενου οδικής και σιδηροδρομικής προέκτασης στην εθνική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα… ˮ

Άλλο FORUM άλλο Λόγος.




3 σχόλια:

  1. ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ .
    ΑΞΙΟΣ ,ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιητής ! Καλὸ Παράδεισο, καλότατε Μιχαήλ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφυγε για τους Ουρανούς ένας σπουδαίος Έλληνας που δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα δεν τον αξιοποίησε και τα ΜΜΕ φρόντισαν να μείνει ένας "άσημος" πολιτικός και άγνωστος στους πολλούς, που όταν μας ζήτησε την ψήφο μας του δώσαμε μόνο το 0,5%!!!
    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή