ΠΩΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
ΟΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Δορυφορικές εικόνες και αποδεικτικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα αποκαλύπτουν την καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών από το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς
Έρευνα του Guardian έδειξε λεπτομερώς τη μαζική καταστροφή κτιρίων και γης σε τρεις γειτονιές στη Γάζα .
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και στοιχεία ανοιχτού κώδικα, η έρευνα διαπίστωσε ζημιές σε περισσότερα από 250 κτίρια κατοικιών, 17 σχολεία και πανεπιστήμια, 16 τζαμιά, τρία νοσοκομεία, τρία νεκροταφεία και 150 γεωργικά θερμοκήπια.
Ολόκληρα κτίρια ισοπεδώθηκαν, χωράφια ισοπεδώθηκαν και τόποι λατρείας έχουν σβήσει από τον χάρτη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η καταστροφή όχι μόνο ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά επίσης κατέστησε αδύνατη την επιστροφή πολλών. Αυτό οδήγησε ορισμένους ειδικούς να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ως «οικοκτονία», που ορίζεται ως η εκτεταμένη, σκόπιμη καταστροφή του σπιτιού για να γίνει ακατοίκητο, αποτρέποντας την επιστροφή των εκτοπισμένων. Η έννοια δεν αναγνωρίζεται στο νόμο.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ο αγώνας του είναι εναντίον της Χαμάς και όχι της Γάζας , ότι ο βομβαρδισμός του είναι ανάλογος με την απειλή που θέτει η Χαμάς και ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προειδοποιήσει τους πολίτες για επικείμενες επιθέσεις.
Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε στον Guardian: «Η Χαμάς επιχειρεί κοντά, κάτω και εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών ως θέμα ρουτίνας επιχειρησιακής πρακτικής. Ως μέρος των επιχειρήσεων του IDF, [έχει] πραγματοποιήσει πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους, καθώς και εντόπισε και καταστράφηκε υποδομές όταν απαιτείται επιτακτικά για την επίτευξη των στόχων του πολέμου».
Κατεστραμμένα κτίρια από τις 7 Οκτωβρίου 2023
Από τις 17 Ιανουαρίου, η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από τον Corey Scher του City University of New York και τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University αποκαλύπτει ότι μεταξύ 50% και 62% όλων των κτιρίων στη Γάζα πιθανότατα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί.
Το διαδραστικό του Guardian περιηγείται σε τρεις τέτοιες κατεστραμμένες περιοχές της Γάζας: Beit Hanoun, al-Zahra και Khan Younis. Όπου είναι δυνατόν, συγκεκριμένες περιπτώσεις ζημιάς έχουν τονιστεί με κίτρινο χρώμα στις εικόνες που ακολουθούν.
Beit Hanoun
Το Beit Hanoun, μια πόλη στη βορειοανατολική Γάζα που περιβάλλεται από γεωργική γη, φιλοξενούσε περίπου 50.000 ανθρώπους το 2017. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής τον Δεκέμβριο. Η περιοχή ερημώθηκε και αρκετές γειτονιές έγιναν ερείπια.
Ομάδες γεωργικής γης έχουν διαγραφεί, ορατές σε δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs που λήφθηκαν στις 30 Νοεμβρίου. Τα περισσότερα από τα γεωργικά θερμοκήπια έχουν καταστραφεί και νέα μονοπάτια από τεθωρακισμένα οχήματα είναι πλέον σκορπισμένα σε όλη την περιοχή καλλιέργειας. Μια ανάλυση της UNOSAT τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το 39% της γεωργικής γης στη βόρεια Γάζα είχε υποστεί ζημιές.
Μια ολόκληρη κατοικημένη γειτονιά με περισσότερα από 150 κτίρια έχει ισοπεδωθεί. Επίσης καταστράφηκαν σχολεία, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικούμενου από τον ΟΗΕ που ανατινάχθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το νοσοκομείο Beit Hanoun έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και το νοσοκομείο Balsam καταστράφηκε. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα σχολεία και τα νοσοκομεία αποτελούν προστατευόμενα πολιτικά αντικείμενα και ισχύουν οι αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας όταν τα στοχοποιούμε.
Άποψη των κτιρίων Burj al-Nada και Burj al-Awda που καταστράφηκαν λόγω ισραηλινών επιθέσεων την τέταρτη ημέρα της ανθρωπιστικής παύσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Beit Hanoun της Γάζας στις 27 Νοεμβρίου 2023.
Εικονίδιο κάμεραςΆποψη των κτιρίων Burj al-Nada και Burj al-Awda που καταστράφηκαν λόγω ισραηλινών επιθέσεων την τέταρτη ημέρα της ανθρωπιστικής παύσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Beit Hanoun της Γάζας στις 27 Νοεμβρίου 2023. Φωτογραφία: Fadi Alwhidi/Anadolu μέσω Getty Images
Η ανάλυση του Guardian βρήκε ένα νεκροταφείο κατεστραμμένο με μπουλντόζες και τζαμιά κατεστραμμένα ή κατεστραμμένα. Ανάμεσά τους και το τέμενος Ουμ αλ-Νασρ, τμήματα του οποίου χρονολογούνται από το 1239, το οποίο είναι κατεστραμμένο.
Ο Ammar Azzouz, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας ενός βιβλίου για την αυτοκτονία, του οποίου η πόλη Χομς στη Συρία υπέστη σοβαρές ζημιές το 2012, είπε: «Ο αντίκτυπος της Domicide ξεδιπλώνεται με τον καιρό. Ο πόνος του εξαπλώνεται όχι μόνο σε όσους έχασαν τα σπίτια τους στη Γάζα, αλλά και σε εκείνους των οποίων τα σπίτια παραμένουν άθικτα καθώς οι ευρύτερες υποδομές τους έχουν στοχοποιηθεί».
Μεγεθύνοντας περαιτέρω το Beit Hanoun, γίνεται σαφές το μέγεθος της ζημιάς. Η αιώρηση πάνω από συγκεκριμένες περιοχές ζημιάς αλλάζει την προβολή σε δορυφορική εικόνα από τις 20 Μαΐου 2023.
Πολλά από τα χωράφια έχουν ενδείξεις ζημιάς από ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά ορισμένες ορατές διαφορές στο χρώμα μπορούν να αποδοθούν σε εποχιακές διακυμάνσεις της ανάπτυξης των καλλιεργειών.
Al-Zahra και al-Mughraqa
Η Al-Zahra, μια από τις πιο πλούσιες γειτονιές που βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας, ήταν το σπίτι σε πύργους, πανεπιστήμια και περίπου 5.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο.
Στα βόρεια υπάρχει μια μεγάλη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που περιβάλλεται από ράγες τεθωρακισμένων οχημάτων πάνω από ισοπεδωμένες γεωργικές εκτάσεις. Νέα μονοπάτια και οχυρώσεις που χαράχτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναδυθεί σε ένα παλαιότερο δίκτυο δρόμων που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμο.
Στα ανατολικά, στην πόλη al-Mughraqa, ένας μεγάλος κρατήρας είναι το μόνο που έχει απομείνει από ένα κτίριο, ενώ τα κτίρια ενός κοντινού σχολείου έχουν ορατές ζημιές.
Δρόμοι με κρατήρες περιβάλλουν το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας. Το νοσοκομείο ανέφερε ζημιές από την έκρηξη σε δύο δωμάτια και την παροχή οξυγόνου και νερού.
Στην καρδιά της al-Zahra βρίσκονται τρία πανεπιστήμια, κυρίως κατεστραμμένα και περικυκλωμένα από κρατήρες.
Από αυτά, το Πανεπιστήμιο Israa ανατινάχθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις αυτόν τον μήνα, αφού χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση. Αφού τα πλάνα της έκρηξης ώθησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Ισραηλινό Στρατό, ανακοίνωσαν έρευνα για τις περιστάσεις της. Αυτό συνέβη μετά τη λήψη της δορυφορικής εικόνας.
Στιγμιότυπα από ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο Israa στην al Zahra κατεδαφίστηκε μερικώς από τον ισραηλινό στρατό
Τα τετράγωνα του πύργου al-Zahra, όπου φέρεται να κατοικούν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, ισοπεδώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
«Η καταστροφή της Γάζας είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά την κλίμακα, την αγριότητα και τον αντίκτυπο σε σύγκριση με την Ουκρανία, τη Συρία ή άλλες συγκρούσεις», δήλωσε ο Balakrishnan Rajagopal, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση.
Ο Rajagopal ζήτησε να αναγνωριστεί η ανθρωποκτονία ως έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2022.
Μεταξύ 2013 και 2016, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι το 40% των δομών του Χαλεπίου υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Από τις 5 Ιανουαρίου, σε λιγότερο από τρεις μήνες συγκρούσεων, ο Rajagopal είπε ότι το 60% όλων των κατασκευών έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί στη Γάζα.
Ο Μάρτιν Κάουαρντ, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι κάπως διαφορετικό [σε σχέση με τη Συρία] – ο Ισραηλινός Στρατός στόχευσε την υπόγεια υποδομή που έχει δημιουργήσει η Χαμάς στη Γάζα και για να το κάνει αυτό πρέπει να περάσει. το δομημένο περιβάλλον της επιφάνειας.
Προσπάθησαν να είναι ακριβείς σε αυτή τη στόχευση – αν και υπήρξαν πολλές παράπλευρες ζημιές σε κτίρια πολιτών».
Λεπτομερείς δορυφορικές εικόνες από το Planet, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτουν ορισμένες από αυτές τις ζημιές. Η τοποθέτηση του ποντικιού πάνω από συγκεκριμένες περιοχές ζημιάς αλλάζει την προβολή σε δορυφορικές εικόνες από τις 20 και 30 Μαΐου 2023.
Khan Younis
Ο Khan Younis, στη νότια Γάζα, βρίσκεται στην άκρη της πρώην γραμμής εκκένωσης της βόρειας Γάζας. Αρχικά θεωρήθηκε ασφαλής ζώνη, η πόλη δέχτηκε φυγάδες και τραυμάτισε αμάχους όταν το επίκεντρο του πολέμου ήταν στο βορρά, αλλά βομβαρδίζεται ανηλεώς από τον Δεκέμβριο μετά την επέκταση της εκστρατείας του IDF.
Η ανάλυση του Guardian βρήκε πολλά τζαμιά κατεστραμμένα πέρα από την αναγνώριση, μαζί με κατεστραμμένα θερμοκήπια και οικιστικά συγκροτήματα.
Άλλος ένας αθλητικός χώρος έχει καταστραφεί, μαζί με μια ολόκληρη κατοικημένη περιοχή με κτίρια κατοικιών και αγροτικά γήπεδα. Μεγάλοι κρατήρες και μπάζα παραμένουν εκεί που κάποτε υπήρχαν περισσότερα από 100 θερμοκήπια.
Σημάδια ζημιάς παρουσιάζουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σχολεία και νηπιαγωγείο. Δρόμοι με κρατήρες περιβάλλουν το νοσοκομείο al-Bandar al-Sharqi.
Ο προσφυγικός καταυλισμός Khan Younis, όπου ζουν 41.000 άνθρωποι το 2017, ιδρύθηκε μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948 για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Ο καταυλισμός, ο οποίος φιλοξενεί πολλά κτίρια του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου της UNRWA, δέχτηκε πολλά χτυπήματα και έδειξε σημάδια ζημιάς.
Παλαιστίνιοι μαγειρεύουν ανάμεσα στα σπίτια που καταστράφηκαν στα ισραηλινά χτυπήματα, στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis, στις 29 Νοεμβρίου 2023. Reuters/Mohammed Salem
Ο Azzouz είπε: "Ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που προκύπτουν τώρα… πώς να δώσουμε στους ανθρώπους την αίσθηση του σπιτιού και του ανήκειν μετά την απώλεια; Πώς να θυμούνται τους σκοτωμένους; Και πώς να φανταστούμε ένα μέλλον όπου [...] η Γάζα θα ξαναχτιστεί ξανά ;"
Η μετατόπιση στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες, που τραβήχτηκαν στις 5 Ιανουαρίου 2024, αποκαλύπτει πόσο μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Khan Younis έχουν καταστραφεί. Η αιώρηση πάνω από συγκεκριμένες περιοχές ζημιάς αλλάζει την προβολή σε δορυφορική εικόνα από τις 16 Μαΐου 2023.
Ο Rajagopal, ο Azzouz και ο Coward είπαν όλοι ότι τα αποδεικτικά στοιχεία στην έρευνα του Guardian ήταν σύμφωνα με την αντίληψή τους για τα γεγονότα στη Γάζα ως μια μορφή αυτοκτονίας.
«Η απόλυτη εξόντωση του Beit Hanoun και η καταστροφή της al-Zahra και του Khan Younis είναι απόδειξη ότι η χρήση βίας από το Ισραήλ έχει κάνει τη ζωή αδύνατη καθιστώντας τα ακατοίκητα», δήλωσε ο Rajagopal, ο εισηγητής του ΟΗΕ. «Ό,τι έχει σημασία για να ζεις μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή καταστρέφεται και αυτό δεν είναι νόμιμο ή νόμιμο υπό καμία έννοια ενός κόσμου που βασίζεται στη νομοθεσία».
Ο Coward, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Queen Mary, είπε: «Η καταστροφή των σπιτιών παίζει βασικό ρόλο τόσο στον εκτοπισμό –οι κοινότητες δεν μπορούν να επιστρέψουν αν δεν έχουν σπίτι να επιστρέψουν– όσο και στην καταστροφή των κοινοτήτων, καθώς τα σπίτια καταστρέφονται και οι οικογένειες εκτοπίζονται. όλα τα πράγματα που κάνουν μια κοινότητα συνεκτική καταστρέφονται και διασκορπίζονται σε πολλά διαφορετικά μέρη».
Ο Azzouz είπε: «Η έρευνα του Guardian δείχνει πώς το Ισραήλ οπλίζει την αρχιτεκτονική στη Γάζα, καταστρέφοντας τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς των Παλαιστινίων και τον καθημερινό αστικό ιστό τους».
Προβολή εικόνας σε πλήρη οθόνηΟι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών επιδρομών, βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμό σκηνών στο Khan Younis Φωτογραφία: Mohammed Salem/Reuters
Ο Corey Scher και ο Jamon Van Den Hoek υπολογίζουν ότι μεταξύ 142.900 και 176.900 κτίρια είχαν υποστεί ζημιές έως τις 17 Ιανουαρίου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης της Γάζας όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Ο Coward πρόσθεσε: «Βλέποντας τις εικόνες της al-Zahra, του Khan Yunis και του Beit Hanoun υπάρχει εκτεταμένη καταστροφή πολιτικών υποδομών όπως σχολεία, πανεπιστήμια και καταστήματα.
Αυτή η καταστροφή όχι μόνο σκοτώνει και εκτοπίζει αμάχους, αλλά καταστρέφει την αίσθηση ότι αυτά τα μέρη φιλοξενούν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Αν δεν μπορείς να ψωνίσεις ή να μάθεις, δεν μπορείς να σχηματίσεις την αίσθηση ότι ανήκεις ή να αποκαλέσεις ένα μέρος σπίτι».
Μεθοδολογία
Οι δορυφορικές εικόνες έχουν ληφθεί από το Planet Labs. Οι εικόνες πριν από τη σύγκρουση του 2023 τραβήχτηκαν τον Μάιο του 2023, ενώ τα στοιχεία ζημιάς που παρουσιάστηκαν προέρχονται από εικόνες που λήφθηκαν στις 30 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2023 και στις 5 Ιανουαρίου 2024. Για σκοπούς επαλήθευσης χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες από άλλες ημερομηνίες. Ορισμένες δορυφορικές εικόνες έχουν επίσης προέλθει από το Copernicus Sentinel.
Τα βίντεο του σχολείου Μπέιτ Χανούν και του νοσοκομείου Τουρκο-Παλαιστινιακής φιλίας προέρχονται από πλάνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει επαληθεύσει ο Guardian.
Τα πλάνα από το αυτοκίνητο στο Beit Hanoun και τα πλάνα από το τέμενος Khaled bin al-Walid στο Khan Younis έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters. Τα πλάνα από drone της κατοικημένης περιοχής al-Zahra δόθηκε στη δημοσιότητα από το Getty. Τα πλάνα του δρόμου στο Khan Younis έδωσε στη δημοσιότητα το Associated Press.
Οι κατεστραμμένες περιοχές έχουν επαληθευτεί σε σχέση με δορυφορικές εικόνες, πλάνα πολυμέσων που δημιουργούνται από χρήστες, ειδήσεις ή ενημερώσεις IDF.
Η ανάλυση του Corey Scher του City University της Νέας Υόρκης και του Jamon Van Den Hoek του Oregon State University καλύπτει μόνο ζημιές σε κτίρια, ενώ η εκτίμηση του Guardian κατέγραψε και αγροτικές ζημιές.
Για να διαπιστώσει την ύπαρξη και την ταυτότητα συγκεκριμένων περιοχών ή κτιρίων, ο Guardian χρησιμοποίησε μια ποικιλία πηγών, όπως ανάλυση ζημιών UNOSAT, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοπικές ειδήσεις, ιστότοπους εταιρειών, Planet Labs, Open Street Maps, MapCarta, WikiMapia, Google Earth, Google Maps και satellites.pro .
Μια περιοχή επιβεβαιώθηκε ως κατεστραμμένη μόνο εάν δύο ή περισσότεροι ρεπόρτερ κατάφερναν να την επαληθεύσουν.
ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ Ο ΚΟΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟΥΣ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΦΑΖΕΙ,ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ.
ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΤΟ 22 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΤΟ 55 ΚΑΙ ΤΟ 64 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΊΣΡΑΗΛΙΝΗ ΦΙΛΙΑ.
ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΞΑΝΑ,ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ/