RABOBANK: «Η ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΣΑΠΙΣΕΙ – OΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ ΛΟΓΩ ΕΝΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ»
Τι να πει κανείς για τη δυτική οικονομία που σαπίζει λόγω των νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεωριών;
Σάπια χαρακτηρίζει σε πρόσφατη ανάλυσή της τη δυτική οικονομία η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Και όσο και αν ο περί ου ο λόγος επιθετικός προσδιορισμός ακούγεται «ακραίος», μάλλον ο αναλυτής του οίκου διατηρεί ισχυρά ερείσματα.
Αφορμή για τη σύνταξη της έκθεσης αποτέλεσε το πρόσφατο δυστύχημα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, όπου φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα «Francis Scott Key», προκαλώντας την κατάρρευσή της και χάος.
Φυσικά, η γέφυρα που κατέρρευσε, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, υπογραμμίζει πόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί η απουσία βασικών υποδομών…
Το εμπόριο τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως για κάποιο χρονικό διάστημα θα χτυπηθεί βάναυσα, δεδομένου ότι από τη Βαλτιμόρη περνούν 52 εκατομμύρια τόνοι φορτίου ετησίως, 1,3 εκατομμύριο τόνοι αγροτικού και κατασκευαστικού εξοπλισμού, 2,5 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα, μεγάλες ποσότητες ξυλείας, γύψου, και σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα.
Αν μη τι άλλο, το συμβάν με το ναυλωμένο πλοίο της Maersk, ιδιοκτησίας Σιγκαπούρης, με πλήρωμα από την Ινδία, θα προκαλέσει blackout στην οικονομία…
Και όλα αυτά λόγω της επί μακρόν έλλειψης επενδύσεων σε υποδομές και θεσμούς, οι οποίες επιτρέπουν στις οικονομίες να λειτουργούν.
Σημειώνεται πως στο παρελθόν εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας είχαν προειδοποιήσει πως λόγω των πολέμων στους οποίους εμπλέκονται οι ΗΠΑ ο κίνδυνος παρόμοιων επεισοδίων δολιοφθοράς, δεδομένου ότι τα πληρώματα των πλοίων είναι ως επί το πλείστον ξένοι, θα ενταθεί.
Οι ΗΠΑ ήταν εντελώς απροετοίμαστες για μια τέτοια απειλή.
Και αναμφισβήτητα η Ευρώπη είναι το ίδιο ευάλωτη.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία μόλις υπέγραψαν τη μεγαλύτερη αλλαγή στη μεταξύ τους συνθήκη ασφαλείας εδώ και 60 χρόνια λόγω της απειλής που συνιστούν Κίνα και Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να μεταφέρει τον επιχειρησιακό έλεγχο των δυνάμεων στην Ιαπωνία από την τρέχουσα βάση στη Χαβάη.
Τέτοιες αλλαγές σε Συνθήκες δεν γίνονται επιπόλαια ή χωρίς λόγο.
Όπως είχε πει πρόσφατα η Rabobank, οι στρατηγοί πρέπει να κοιτάζουν τα logistics, όχι οι οικονομολόγοι.
Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου λέει ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με κατάρρευση τύπου Lizz Truss, εάν δεν αλλάξουν δημοσιονομική τροχιά.
Ο Phillip Swagel, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, είπε ότι η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση των
ΗΠΑ βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά, διακινδυνεύοντας μια κρίση του είδους που πυροδότησε την πτώση της λίρας και την κατάρρευση της κυβέρνησης της Liz Truss στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022.
«Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι αυτός που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο με την πρώην πρωθυπουργό Truss, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να αναλάβουν δράση και στη συνέχεια να υπάρχει μια αντίδραση της αγοράς σε αυτήν την ενέργεια», δήλωσε ο Swagel σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Οι ΗΠΑ «δεν είναι ακόμη εκεί», είπε, αλλά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος πληρωμής (σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2026), οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν ένα σοκ.
Σύμφωνα με το CBO, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε 26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 97% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του περασμένου έτους.
Μετά τις σαρωτικές φορολογικές περικοπές από τον Donald Trump το 2017 και τις τεράστιες δαπάνες τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκε.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν λαμβάνουν υπόψη ένα πράγμα: η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σκόπιμα το sell off στην αγορά των Gilts, είτε λόγω ξαφνικής παρέλευσης της φάσης οικονομικής ορθοδοξίας είτε, πιθανώς, επειδή η κυβέρνηση ήθελε να μια μεταρρύθμιση.
Από την άλλη, είναι απίθανο η Fed να μη στηρίξει τα αμερικανικά ομόλογα: το ταξίδι, ιδιαίτερα μετά την επόμενη αλλαγή της προεδρίας της FOMC, θα μπορούσε να έχει αντίθετη κατεύθυνση, και στην πραγματικότητα μπορεί να έχει τις δικές του επιπτώσεις στην αγορά.
Το Newsweek λέει πως σύμφωνα με τους εργοδότες «η Gen Z είναι τοξική για τις εταιρείες».
Σημειώνει δε ότι το 68% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων των ΗΠΑ είπε ότι οι GenZers ήταν οι «λιγότερο αξιόπιστοι» υπάλληλοί τους.
Το 71% είπε πως οι GenZers πιθανότατα να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ένας εργοδότης μίλησε για «αυταπάτες, έλλειψη κοινής λογικής και μηδενική κριτική σκέψη ή βασικές αναλυτικές δεξιότητες».
Λιγότερο από το 4% είπε ότι η Gen Z ευθυγραμμίζεται με την κουλτούρα του χώρου εργασίας τους.
Το 62% είπε ότι οι GenZers είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν διχασμό και τοξικότητα στον χώρο εργασίας.
Αυτή είναι η γενιά που αναλαμβάνει θέσεις σε όλες τις δυτικές εταιρείες και ιδρύματα - αν δεν διαδηλώνει στους δρόμους.
«Η μυστική έκθεση RCMP προειδοποιεί ότι οι Καναδοί μπορεί να επαναστατήσουν μόλις συνειδητοποιήσουν πόσο σπασμένοι είναι».
Μια βαριά διασκευασμένη εκδοχή προειδοποιεί τον Καναδά πως «μπορεί να υπάρξουν εμφύλιες αναταραχές όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν την απελπισία της οικονομικής τους κατάστασης», ενώ η επόμενη ύφεση «θα επιταχύνει την πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στην υπόλοιπη Δύση.
Αλλού η έκθεση προειδοποιεί ότι ο Καναδάς αντιμετωπίζει «αυξανόμενη πίεση για εκχώρηση αρκτικού εδάφους».
Στο μεταξύ, «ο Κινέζος πρώην διαπραγματευτής επέκρινε τις ΗΠΑ για διάλυση του παγκόσμιου εμπορίου».
Αν οι ΗΠΑ αποκλείσουν και την επιλογή του Μεξικού, ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί.
Το πιο σημαντικό; «Τα παγκοσμιοποιημένα οικονομικά και εμπορικά συστήματα είναι σε αποσύνθεση…
Τώρα οι ΗΠΑ διαλύουν το σύστημα».
Τέλος, πληθαίνουν οι πολιτικές κραυγές από τα Βαλκάνια που υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη σύντομα θα αντιμετωπίσει περισσότερα στο υπερφορτωμένο γεωπολιτικό πρόγραμμά της.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός μόλις απηύθυνε προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση ενώ έκανε λόγο για απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας μέσω των social media.
Από την άλλη, το Κοσσυφοπέδιο προειδοποιεί για σερβική εισβολή.
«Τι να πει κανείς για τη δυτική οικονομία που σαπίζει λόγω των νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεωριών;
Αποτυχημένη ιδεολογία, αποτυχημένη υποδομή, αποτυχημένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποτυχημένη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική, αποτυχημένα δημογραφικά στοιχεία, αποτυχημένο εργατικό δυναμικό, αποτυχημένη κοινωνία…» αναφέρει η Rabobank.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου