Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ο ΔΩΣΙΛΟΓΟΚΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΜΟΣΧΑ...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ S-300 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ PATRIOT.
ΘΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΑ ΠΑΡΚΑΡΑΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΞΑΠΟΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ!!

ΒΙΝΤΕΟ



Η Ελλάδα έτοιμη να μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία, μ’ αντάλλαγμα Patriot. Θα τα πήγαιναν Κύπρο τα πάρκαραν Κρήτη και τώρα τα ξαποστέλνουν στο Κίεβο!!

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μεταφέρει τα συστήματα S-300 SAM στην Ουκρανία, αλλά μ’ αντάλλαγμα τα Patriot

Η ανταλλαγή που φαίνεται άνιση δεν είναι το μόνο ζήτημα με την ελληνική πρόταση

Υπάρχουν αναφορές στον Τύπο ότι η Ελλάδα κλίνει προς την επιλογή να μεταφέρει τα πυραυλικά της συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία. 

Η απόφαση έρχεται μια εβδομάδα αφότου ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η Ελλάδα έγινε «λιγότερο διατεθειμένη να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις της Μόσχας», η οποία αντιτίθεται στην πιθανή μεταφορά αυτών των συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

(Επίσης η Ελλάδα θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πύραυλους αεροπορίας, πυροβολικό και αεροσκάφη M114 το 2024…..)

Ο εξοπλισμός που εξετάζεται για πιθανή μεταφορά είναι τα συστήματα S-300 που αναπτύχθηκαν στο νησί της Κρήτης ( ενώ προορίζονταν για Κύπρο), τα οποία αποτελούν την αμυντική γραμμή κατά της Τουρκίας. Αυτά τα συστήματα αποκτήθηκαν από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 ( τότε η Ρωσία ήταν καλή φίλη και σύμμαχος χώρα) .

Όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει στην Ουκρανία τα συστήματα S-300 μόνο με αντάλλαγμα τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος MIM-104 Patriot. Και εδώ προκύπτουν πολλά σημεία ταυτόχρονα.



Καταρχάς, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποια άλλη χώρα έχουν υπό όρους «έξτρα» συστήματα Patriot, γιατί να μην τα μεταβιβάσουν απευθείας στην Ουκρανία; Ειδικά αφού η Ουκρανία χρειάζεται τέτοια συστήματα SAM για να καταρρίψει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ένας από τους οποίους επιτέθηκε στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού). 

Χρειάζονται επίσης για την καταστροφή ρωσικών τακτικών αεροσκαφών κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη μεγάλο αριθμό συστημάτων Patriot SAM. Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ισοζύγιο 2023, 36 συστήματα ενοποιημένα σε 6 τάγματα βρίσκονται εντός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.



Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες ενδέχεται να μην διαθέτουν «έξτρα» συστήματα Patriot, γεγονός που καθιστά την ανταλλαγή και την παράδοση των ελληνικών S-300 προβληματική για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι συνεχίζουν να αντιτίθενται στη μεταφορά των συστημάτων S-300 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι επαφές μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, ιδίως στη διπλωματική σφαίρα, έρχονται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας.




Νωρίτερα η Defense Express ανέφερε για το πώς οι οβίδες M114A1 που επρόκειτο να στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο πεδίο της μάχης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου