Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ( ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ )


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ "ΜΑΤΙΑ" ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ  



Γράφει ο Γ. Κ.

Mετα από έρευνες που άρχισα πριν από χρόνια, θα δημοσιεύσω κάποια άρθρα τα οποία βασίστηκαν σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας, σε μερικά έγγραφα θα διαπιστώσετε ότι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ εφιάλτης του Ελληνισμού είναι η ΑΓΓΛΙΑ, με την βοήθεια κάποιων "Ελλήνων" πολιτικών

 US Department of State


ARCHIVE information released on line from January 20, 2001to January 20, 2009


Εξωτερικές Σχέσεις, 1964-1968, Τόμος XVI, Κύπρος; Ελλάδα; Τουρκία


204. Τηλεγράφημα της Πρεσβείας στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών /1/ Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 1965.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου...είναι ουδέτερος, φιλόδοξος, αμοραλιστής και συναισθηματικά ασταθής...πιστεύω ότι ο Ανδρέας είναι πιθανότατα αρχηγός στην Ασπίδα...

Πιστεύω ότι ο Ανδρέας θα επιδίωκε να μειώσει σημαντικά τις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες, θα απομάκρυνε σταδιακά την Ελλάδα από τη στενή ευθυγράμμιση του ΝΑΤΟ, θα κοίταζε όλο και περισσότερο προς το σοβιετικό μπλοκ...

Ο φυσικός του σύμμαχος στην εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής είναι η ακροαριστερά και οι κομμουνιστές. Η εξήγηση του αμφίβολου ρόλου του στο Κυπριακό και η αντίθεσή του σε μια ενεργό πολιτική ένωσης μπορεί να έγκειται στην επιθυμία του να αποφύγει μια θέση που θα ήταν προσβλητική για τη Σοβιετική Ένωση και τα κομμουνιστικά στοιχεία στα οποία φαίνεται να αναζητά υποστήριξη σε άλλους τομείς.......

- 225. Αναφορά πληροφοριών πεδίου /1/ Αθήνα, 7 Μαρτίου 1966. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Αύγουστος 1965-23 Φεβρουαρίου 1966

4. Λίγο πριν το συλλαλητήριο της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ) της 16ης Φεβρουαρίου 1966 στην Αθήνα, ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ήρθε στην Αθήνα για να έρθει σε επαφή με στρατιωτικούς συνταγματάρχες σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο πραξικόπημα για να αποτρέψει τη βία του όχλου που υποκινήθηκε από την ΕΔΑ ή από τον Γεώργιο Παπανδρέου στο συλλαλητήριο. 

5. Οι στόχοι αυτής της...ομάδας είναι να αντιμετωπίσει ή να αποτρέψει την αριστερή διείσδυση στην κυβέρνηση και τον στρατό. Οι φόβοι της ότι μια εξέγερση παρόμοια με αυτή που συνέβη στις Ελληνικές Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αυξήθηκαν με την ανακάλυψη μιας άλλης στρατιωτικής συνωμοτικής ομάδας, της Ασπίδα


ΣΧΟΛΙΟ: Στις 18 Μαΐου 1965, εφημερίδα αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας μυστικής οργάνωσης αριστερών αποκλίσεων μέσα στο στράτευμα, με το όνομα ΑΣΠΙΔΑ, που σκόπευε να καταργήσει το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας και να επιβάλει δικτατορία. 

Ηγέτης αυτής της συνωμοτικής οργάνωσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν ο γιος του πρωθυπουργού (τότε υπουργός Συντονισμού) Ανδρέας Παπανδρέου, με την ανοχή του πατέρα του. 

Στις 25 Φεβρουαρίου 1967, εισαγγελέας και ανακριτής που ερευνούσαν το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ, ζήτησαν από τη Βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Παπανδρέου και του Παύλου Βαρδινογιάννη, με την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία προς εκτέλεση πράξεων εσχάτης προδοσίας.


ΣΤΙΣ 23 /12/1967 Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ έκλεισε με την παροχή αμνηστίας από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο !!!


- 271. Τηλεγράφημα Πρεσβείας στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών /1/


Αθήνα, 14 Απριλίου 1967, 0001Ζ. /1/Πηγή: Department of State, Central Files,

1. Λυπάμαι που αναφέρω ότι έφτασε η ώρα να σηκωθούν επείγοντα σήματα καταιγίδας από την Ελλάδα. Μέσα από πολλαπλές γκάφες των τελευταίων δεκαπενθήμερων η ενδημική αστάθεια από τον Ιούλιο του 1965 έχει επιδεινωθεί σε άμεσο κίνδυνο πρωτοκλασάτου χάους που οδηγεί τη χώρα στη βάναυση επιλογή μεταξύ της δικτατορίας και των επιθέσεων υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου κατά του μονάρχη και πιθανώς της εξωτερικής ευθυγράμμισης της Ελλάδας.


Πηγή: Department of State, Central File , 1967. Απρίλιος-Σεπτέμβριος. Τηλεγράφημα Πρεσβείας ‘’Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και η αρχική αντίδραση των ΗΠΑ’’


274 /4/Στο τηλεγράφημα 4841 από την Αθήνα, στις 23 Απριλίου, η Πρεσβεία ( Αμερικής) ανέφερε ότι είχε «κάνει πολυάριθμες έρευνες για να καθορίσει την ευημερία και των δύο Παπανδρέου» και να διασφαλίσει ότι δεν είχαν υποστεί ζημιά. Ήταν επίσης έτοιμη να «επεκτείνει την προστασία» στην οικογένεια Παπανδρέου (Τμήμα Επικρατείας, Κεντρικοί Φάκελοι, ΠΟΛ 29 ΕΛΛΑΔΑΣ)


275. Τηλεγράφημα Πρεσβείας (Αμερικης) στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών Αθήνα, 21 Απριλίου 1967, 2030Ζ. 4787. 1. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, απίστευτα θυμωμένος, μόλις μου είπε ότι ούτε αυτός ούτε οι Στρατηγοί ελέγχουν τον ελληνικό στρατό απόψε. «Απίστευτα ανόητα ακροδεξιά καθάρματα, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο των τανκς, έφεραν την καταστροφή στην Ελλάδα», είπε.


279. Τηλεγράφημα Πρεσβείας στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών /1/ Αθήνα, 23 Απριλίου 1967. Πηγή: Department of State, Central Files

5. Ενώ είναι νωρίς να κρίνουμε τα αίτια του πραξικοπήματος, η προσωπικότητα και οι πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου μπορεί να είναι ο κύριος λόγος που η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται υπό δικτατορία.

 Ο Βασιλιάς, οι μετριοπαθείς κεντρώοι και οι μετριοπαθείς συντηρητικοί αντιτάχθηκαν όλοι στις υπερδεξιές πεποιθήσεις ότι μόνο ο στρατός θα μπορούσε να προστατεύσει την Ελλάδα από τον κομμουνισμό. 

Το ύφος του Ανδρέα και η ώθηση των απειλών του προς το ελληνικό «κατεστημένο», ιδιαίτερα τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν ξένα προς την κανονική διεξαγωγή της ελληνικής πολιτικής ζωής. 

Επειδή ξεπέρασαν τα όρια της ελληνικής πολιτικής ανοχής και ως εκ τούτου προκάλεσαν βαθύτατη δυσπιστία στις δεξιές πλευρές, ειδικά στον στρατό, ο Ανδρέας έχασε την ευκαιρία να κινήσει την Ελλάδα προς τις κατευθύνσεις που ευνοούσε. 

/2/Στο τηλεγράφημα 4901 από την Αθήνα, 24 Απριλίου, η Πρεσβεία ανέφερε «βαθιά αγωνία» εκ μέρους των πραξικοπηματιών για την «αρνητική αντίδραση» των Ηνωμένων Πολιτειών στις ενέργειές τους και ανησυχία για πιθανή απασχόληση του Έκτου Στόλου εναντίον τους.

6. Οι σκέψεις αυτές είναι ιστορικές υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουμε. Μέχρι τώρα η Πρεσβεία έχει δηλώσει ετοιμότητα να παραμείνει σε επικοινωνία με τη νέα κυβέρνηση και την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, αλλά έχει επισημάνει ψυχρά την αμερικανική αντίδραση στην ανατροπή της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ από στρατιωτικό κατεστημένο εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο από Αμερικανούς...

Φροντίσαμε να μην έχει περάσει απαρατήρητη η άφιξη της ομάδας task force του έκτου στόλου στα ελληνικά ύδατα.

282. Τηλεγράφημα Πρεσβείας στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών Αθήνα, 28 Απριλίου 1967, 2015Ζ. Πηγή: Department of State, Central Files

11. Ο Πατακός είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κρατείται για δύο λόγους. Πρώτον, με την κατηγορία της συμμετοχής στη συνωμοσία της Ασπίδας, ερευνάται από τον εισαγγελέα (αυτό επιβεβαιώνει την κατανόησή μας ότι η ΓΟΓ αποφάσισε να παραπέμψει τον Ανδρέα σε πολιτική δίκη για την κατηγορία της Ασπίδας, η οποία όπως καταλαβαίνουμε μπορεί να επιφέρει μέγιστη ποινή 28 ετών). Κρατείται επίσης για τις δηλώσεις του ότι θα προκαλούσε επανάσταση.

12. Ως προς άλλους, ο Πατακός είπε ότι ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει τώρα ότι είναι «με» την κυβέρνηση αλλά οι ηγέτες της επανάστασης δεν έχουν πειστεί.

292. Επιστολή του Πρέσβη στην Ελλάδα (Talbot) προς τον Country Director for Greece (Brewster) /1/ Αθήνα, 26 Μαΐου 1967. /1/Πηγή: Department of State, Greek Desk Files: Lot 69 D 553, POL 15-1. Μυστικό; Exdis. Χθες ο Βασιλιάς περιέγραψε περαιτέρω βήματα στη σκέψη του για το πώς θα συναντήσει μια αντιπαράθεση με τον Συνταγματάρχη Παπαδόπουλο και το Επαναστατικό Συμβούλιο, αν συμβεί κάτι τέτοιο. 

/2/ Οι επισκέψεις του σε στρατιωτικές μονάδες που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο θα του δώσουν, ελπίζει, την ευκαιρία να δοκιμάσει την πίστη και την πειθαρχία των μονάδων στις οποίες θα ήθελε να στραφεί. Νομίζει ότι η 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων (Στρατηγός Έρσελμαν) και άλλα στοιχεία του Γ' Σώματος κατά μήκος του ποταμού Έβρου (Στρατηγός Ζαλοκόρης) μπορεί να τον καλωσορίσουν σε περίπτωση ανάγκης. 

Η πρόχειρη ιδέα του σε περίπτωση σύγκρουσης θα ήταν να απομακρύνει την οικογένειά του από τη χώρα και στη συνέχεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσει στο βορρά με αεροπλάνο ή πλοίο (προφανώς πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού) προκειμένου να βασιστεί σε πιστές μονάδες. προς το έθνος και να ανακοινώσει ότι κινούνταν νότια προς την Αθήνα για να επιβεβαιώσει εκ νέου τη διοίκηση του στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ηγεσία του στο έθνος.....Αμέσως τον προειδοποίησα να μην περιμένει οποιαδήποτε ανάμειξη αμερικανικών δυνάμεων.


295 Εγκύκλιος αερογραμμή από το Υπουργείο Εξωτερικών στις Πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ /1/ Ουάσιγκτον, 12 Ιουλίου 1967, 11:35 π.μ Πηγή: Department of State, Central Files,

Ο Μακάριος και μερικοί από τους γύρω του είτε δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μια μορφή ένωσης που θα ικανοποιούσε τον GOT, που ανησυχεί για την ανάπτυξη του συναισθήματος κατά της ένωσης που ενθαρρύνεται στο νησί. 

Η ύπαρξη του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ και των δορυφορικών του οργανώσεων στο νησί αποτελεί απειλή για τον Ελληνισμό συνολικά. Η ΓΟΓ ανησυχούσε επίσης ξεκάθαρα για τον Λυσσαρίδη και την επιρροή του στον Μακάριο, και για τον Κληρίδη και άλλους...

7. Η θέση των ΗΠΑ για την Κύπρο είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία αποδεκτή από τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή την Κύπρο και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (ΗΒ, Ελλάδα και Τουρκία). 

Έχουμε προτρέψει τους Τούρκους και τους Έλληνες να συνεχίσουν να συνομιλούν, αλλά δεν τους ζητήσαμε να μας κρατούν ενήμερους για αυτές τις συνομιλίες.

300. Μνημόνιο από τον υπουργό Εξωτερικών Ρασκ προς τον Πρόεδρο Τζόνσον /1/ KCG/G-2

Ουάσιγκτον, 7 Σεπτεμβρίου 1967. /1/Πηγή: Department of State, Briefing Book Files: Lot 69 D 553, Visit of King Constantine. Μυστικό. Τα σημεία συζήτησης για τη συνάντηση του Προέδρου με τον Βασιλιά

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έρχεται στην Ουάσιγκτον κατόπιν αιτήματός του. /2/ Ενώ ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του είναι να εξηγήσει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης που ανήλθε στην εξουσία με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967...ταυτόχρονα θα ζητήσει προεδρικές διαβεβαιώσεις της υποστήριξης των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μπορεί να έχει με την ελληνική χούντα. 

Ο Βασιλιάς θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι να πιέζει συνεχώς τους πραξικοπηματίες προς την κατεύθυνση της επιστροφής στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Συμμεριζόμαστε την άποψη του Βασιλιά ότι μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην ενθάρρυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση του συνταγματισμού. 

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πρέπει να τον προειδοποιήσουμε να μην ωθήσει το καθεστώς στο σημείο να προκαλέσει σύγκρουση, καθώς δεν θέλουμε να δούμε ένοπλες συγκρούσεις στην Ελλάδα και δεν θα θέλαμε να επέμβουμε στρατιωτικά για λογαριασμό του.

301. Μνημόνιο Συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Τζόνσον και του Βασιλιά Κωνσταντίνου /1/ Ουάσιγκτον, 11 Σεπτεμβρίου 1967. /1/Πηγή: Department of State, Central Files Ο Βασιλιάς εξέφρασε έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των πραξικοπηματιών να καταλήξουν σε συνεκτικές κυβερνητικές πολιτικές. 

Δεν πίστευε ότι είχαν τα χαρίσματα να κυβερνήσουν. Προφανώς δεν ήταν καθόλου σίγουρος ότι θα τηρούσαν τη συνταγματική δέσμευση και το χρονοδιάγραμμα.

Μιλώντας για την επιστροφή στη συνταγματική κυβέρνηση και τις σχέσεις του Βασιλιά με το στρατό γενικά, σημείωσε ότι είχε κάποια υποστήριξη από ορισμένους στρατιωτικούς ηγέτες στις βόρειες περιοχές, αλλά αναγνώρισε ότι όσο περνούσε ο καιρός οι πραξικοπηματίες προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε όλες τις εντολές με αξιωματικούς απόλυτης πίστης σε αυτούς.

Ο Βασιλιάς εξήγησε τη νομική θέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρόεδρος εξήγησε το πολιτικό μας πρόβλημα με αυτόν και με άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Ήταν σαφές ότι ο Βασιλιάς δεν απέκλεισε αμνηστία αφού είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες.


GOC = Κυβέρνηση της Κύπρου


ΓΟΓ = Κυβέρνηση της Ελλάδας


GOT = Κυβέρνηση της Τουρκίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου