Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ» ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


ΟΙ «ΑΡΙΣΤΟΙ» ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΓΡΑΜΜΗ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ «ΓΑΛΕΡΑΣ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε μεγάλη κόντρα και ανοιχτή σύγκρουση που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις βρίσκονται οι γιατροί και νοσηλευτές με τους διορισμένους «γαλάζιους» διοικητές που «φυτεύονται» σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Είναι γνωστό πλέον πως η επιλογή των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων γίνεται αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια και όχι με όρους αξιοκρατίας όπως θα έπρεπε. 

Έτσι εξασφαλίζεται ότι όσο η κυβέρνηση φέρνει εις πέρας το σχέδιο σταδιακής διάλυσης του ΕΣΥ, οι αντιδράσεις από τους διοικητές των νοσοκομείων θα είναι από ανύπαρκτές έως χλιαρές.

Παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε τριτοκοσμικές δομές που δια της τεχνητής κατάρρευσης τους «σπρώχνουν» κόσμο στους ιδιώτες κλινικάρχες, πολλοί διοικητές δημόσιων νοσοκομείων συμπεριφέρονται ως το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αναλαμβάνουν να καλύψουν τις συνθήκες διάλυσης, κάνοντας τα «στραβά μάτια» για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, οι γιατροί και οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται εντόνως διότι αρκετοί «γαλάζιοι» διοικητές έχουν μετατραπεί σε «επιστάτες» μιας εργασιακής γαλέρας που λειτουργεί σε νοσοκομεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης. 

Εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, κομμένα ρεπό και άδειες, συνεχείς μετακινήσεις εργαζομένων για να «μπαλώνονται» τα κενά, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, τραμπούκικες συμπεριφορές της διοίκησης απέναντι στους νοσηλευτές διαμορφώνουν το εργασιακό τοπίο που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι στην δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρει ένας γιατρός του Ευαγγελισμού: «Για να αντιμετωπίσουν την εικόνα διάλυσης, είτε επιδίδονται σε ρεσιτάλ αυταρχισμού είτε υποτάσσονται πλήρως στη γραμμή του υπουργείου», αποκαλύπτοντας τους λόγους που ολοένα και αυξάνονται οι συγκρούσεις μεταξύ διοικητών και εργαζομένων.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό εργαζομένων που ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση είναι στο ΚΑΤ, όπου χθες το σωματείο εργαζομένων κατήγγειλε τη διοίκηση για καταχρηστικές μετακινήσεις εργαζομένων, κατά το δοκούν. 

«Μεταχειρίζονται το προσωπικό ως σκλαβοπάζαρο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση, που οι ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία που δικαιούνται».

Στο ίδιο «πολεμικό» κλίμα κινούνται και οι αντιδράσεις των γιατρών του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη, ο οποίος θεωρείται ανεπιθύμητος μετά τους ελέγχους που έκανε σε σπίτια γιατρών για να διαπιστωθεί αν νοσούν.

Πυρά έντονων διαμαρτυριών δέχεται και η διοικήτρια του νοσοκομείου Άργους, μετά τη δημοσιοποίηση του ντροπιαστικού εγγράφου το οποίο έδινε στις ετοιμόγεννες ζητώντας τους να φέρουν δικό τους παιδίατρο για τη γέννα, ειδάλλως να δηλώσουν πως το νοσοκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση επιπλοκής! 

Γνωστές είναι και οι διαμαρτυρίες των γιατρών για τον διοικητή του «Γεννηματάς», όπου του καταλογίζονται ευθύνες για την υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών.


Σε αυτήν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ολοκληρώνει το «παζλ» της καταστροφής το γεγονός ότι σε αυτές τις διευθυντικές καρέκλες κάθονται άτομα του στενού κομματικού σωλήνα της ΝΔ, που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν.


Ενδεικτικά, ως διοικητές έχουν αναλάβει συγγενείς και στενοί συνεργάτες κομματικών παραγόντων και βουλευτών, αποτυχημένοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, απόστρατοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, λογιστές, φυσικοθεραπευτές, μέχρι και… προπονητές ποδοσφαίρου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου