Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΡΟΜΠΟΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ»: ΡΟΜΠΟΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΥΓΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΒΙΝΤΕΟ



Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, φαίνεται ένα ανθρωποειδές μοντέλο κατασκευασμένο από το υλικό αλλαγής φάσης παγιδευμένο μέσα σε μια πρότυπη φυλακή. Το ανθρωποειδές λιώνει και ρέει έξω από τη φυλακή, ενώ στο τέλος αναμορφώνεται

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ ικανό να μετατρέπεται σε υγρή μορφή και να επανασχηματίζεται στο αρχικό του σχήμα, μια εξέλιξη που μπορεί να προαναγγείλει νέες εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλους τομείς, αλλά έχει επίσης προκαλέσει παραλληλισμούς με τον κακό από τις ταινίες «Εξολοθρευτής», καθώς η ουσία μπορεί να κατασκευαστεί σε ανθρωποειδές σχήμα.

Η καινοτομία, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Matter στις 25 Ιανουαρίου, εμπνεύστηκε από τα θαλάσσια αγγούρια. Τα παραδοσιακά ρομπότ με σκληρό σώμα είναι δύσκαμπτα και άκαμπτα, καθιστώντας τα ισχυρά, σταθερά και εύκολα στον έλεγχο. Αντίθετα, τα «μαλακά» ρομπότ είναι εύκαμπτα, αλλά είναι αδύναμα και δύσκολα ελεγχόμενα. 

Το νέο υλικό λύνει αυτό το πρόβλημα. «Δίνοντας στα ρομπότ τη δυνατότητα να εναλλάσσονται μεταξύ υγρής και στερεάς κατάστασης, τα προικίζει με περισσότερη λειτουργικότητα», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής της μελέτης, Τσενγκφένγκ, μηχανικός στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, τα ρομπότ αυτά μπορούν επίσης να άγουν τον ηλεκτρισμό, καθώς είναι μαγνητικά. Η ερευνητική ομάδα ονομάζει το νέο υλικό αλλαγής φάσης που χρησιμοποιείται στα ρομπότ «μαγνητοενεργό μηχάνημα μετάβασης στερεάς-υγρής φάσης».

Το υλικό δημιουργήθηκε με την ενσωμάτωση γαλλίου με μαγνητικά σωματίδια. Το γάλλιο είναι ένα μαλακό, ασημένιο μέταλλο όταν βρίσκεται υπό κανονική θερμοκρασία και πίεση. Έχει χαμηλό σημείο τήξης.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, φαίνεται ένα ανθρωποειδές μοντέλο κατασκευασμένο από το υλικό αλλαγής φάσης παγιδευμένο μέσα σε μια πρότυπη φυλακή. Το ανθρωποειδές λιώνει και ρέει έξω από τη φυλακή, ενώ στο τέλος αναμορφώνεται.







1 σχόλιο:

  1. Το πολύ το τίκι τάκα κάνει το παιδί .....άκα λέγαμε παλαιότερα που λόγω έλλειψης ηλιθίων βίντεο και κοινωνικών δικτύων μέσω διαδικτύου τον παίζαμε ακατάπαυστα.

    Αυτά να τα βλέπουν οι σημερικοί μακάκες που ανεβάζουν τέτοιες βλακείες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή