Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΈΝΑ ΠΡΟΚΑΛΥΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΠΟΛΥ, ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤ΄ΑΛΗΘΕΙΑ Η «ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΟΜΠΑΣ ΑΕΡΙΟΥ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ; 


Γράφει ο Kit Knightly
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι θέλει να απαγορεύσει τις σόμπες αερίου, χαρακτηρίζοντάς τες "κρυφό κίνδυνο". Αλλά ενώ αυτό ακούγεται αρκετά άσχημο, μια περαιτέρω εμβάθυνση δείχνει - ως συνήθως - ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αυτό που λένε ότι πρόκειται.

Η συζήτηση για την απαγόρευση των σομπών υγραερίου και την "ανεξέλεγκτη ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων" θα μπορούσε να είναι ένας δούρειος ίππος που έχει σχεδιαστεί για να φέρει ακόμη περισσότερη "έξυπνη" τεχνολογία παρακολούθησης στο σπίτι σας.

Ας μπούμε στο θέμα.
Είναι επικίνδυνες οι σόμπες αερίου;

Λοιπόν, σύμφωνα με την Alexandria Ocasio Cortez, το New Scientist και εκατομμύρια άλλα δημοσιεύματα και ειδήμονες που άρχισαν να μιλούν γι' αυτό τις τελευταίες δύο ημέρες, ναι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχεδόν πανομοιότυπα άρθρα από το National Review, το Bloomberg και το CNN περιγράφουν λεπτομερώς πώς η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων θα ανοίξει "δημόσια σχόλια σχετικά με τους κινδύνους των σόμπες αερίου κάποια στιγμή αυτό το χειμώνα".

Τα άρθρα ισχυρίζονται:

'‘ Οι εκπομπές έχουν συνδεθεί με ασθένειες, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο και άλλες καταστάσεις υγείας. Περισσότερο από το 12% των σημερινών περιπτώσεων παιδικού άσθματος συνδέονται με τη χρήση σόμπας αερίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health τον περασμένο μήνα.

Τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να μιλήσουμε για τη φράση "συνδέεται με". Είναι πάντα καλό να την προσέχετε σε κάθε συστημική δημοσίευση. Οι δημοσιογράφοι τη λατρεύουν επειδή υπονοεί την αιτιώδη συνάφεια ΧΩΡΙΣ να τη δηλώνει.
Σκεφτείτε, το εκατό τοις εκατό των κατά συρροή δολοφόνων έχουν συνδεθεί με την κατάποση νερού και τη χρήση παπουτσιών.

Αν αυτή η χειραγωγική χρήση της γλώσσας δεν ήταν αρκετή απόδειξη μιας ατζέντας, η μάλλον πρόωρη χρήση του φυλετικού χαρτιού το αποδεικνύει:

'‘ Ο γερουσιαστής Cory Booker (D., N.J.) και ο εκπρόσωπος Don Beyer (D., Va.) έγραψαν επιστολή προς την υπηρεσία τον περασμένο μήνα, με την οποία προέτρεπαν την επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα και χαρακτήριζαν τις επιβλαβείς εκπομπές "σωρευτικό βάρος" για τα μαύρα, λατινοαμερικάνικα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά.
Θα τις απαγορεύσουν λοιπόν;

Στην πραγματικότητα, μάλλον όχι.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το 40% των αμερικανικών σπιτιών χρησιμοποιούν σόμπες αερίου για να μαγειρέψουν, μια απόλυτη απαγόρευση θα ήταν πρακτικά ανέφικτη έως τρελή. Δεν μπορείτε να ποινικοποιήσετε το 40% της χώρας. Θα ήταν σχεδόν ανεφάρμοστο.

Ίσως θα μπορούσαν να δοκιμάσουν μια "σταδιακή κατάργηση", όπως σχεδιάζουν για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στην Καλιφόρνια.

Αλλά το πιο πιθανό απ' όλα είναι ότι αυτό δεν είχε ποτέ σκοπό να απαγορεύσει τις σόμπες εξαρχής.
Εντάξει, οπότε περί τίνος πρόκειται πραγματικά;

Αυτό που βλέπουμε εδώ φαίνεται να είναι ένας κλασικός αντιπερισπασμός. Έχοντας διαπιστώσει ένα "πρόβλημα", οι εξουσίες προτείνουν μια λύση που δεν έχουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν ποτέ (όσο πιο παράλογο τόσο το καλύτερο).

Όταν αυτό το μέτρο αναπόφευκτα απορρίπτεται από το κοινό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνέχεια να προτείνει - ή να πληρώσει μια ΜΚΟ για να της προτείνει - ένα "συμβιβαστικό" μέτρο.

Ο συμβιβασμός δεν είναι φυσικά κανένας συμβιβασμός, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που ήθελαν να κάνουν από την αρχή. Παρ' όλα αυτά, η όλη διαδικασία πωλείται στα μέσα ενημέρωσης ως νίκη για όποιο κόμμα τυχαίνει να είναι στην αντιπολίτευση, και αναφέρεται ως απόδειξη ότι "το σύστημα λειτουργεί".

Είναι ενδεικτικό ότι καθώς γράφω αυτό το κείμενο, ο Biden έχει ήδη "αποκλείσει την απαγόρευση λόγω αντιδράσεων", και το Vox χρησιμοποιούσε ήδη πολύ τον "συμβιβασμό" σε ένα άρθρο που δημοσίευσε χθες.

Ωστόσο, το ποιος θα ήταν αυτός ο "συμβιβασμός" σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σαφές σε πρώτη φάση, πρέπει να ψάξετε λίγο.

Ένα στοιχείο υπάρχει στο άρθρο του National Review [η έμφαση προστέθηκε]:


'‘ Η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών υποστηρίζει ότι το μαγείρεμα παράγει επιβλαβείς εκπομπές ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας που χρησιμοποιείται. 

"Ο εξαερισμός είναι πραγματικά το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση, αντί να απαγορευτεί ένας συγκεκριμένος τύπος τεχνολογίας", δήλωσε στο Bloomberg η Jill Notini, αντιπρόεδρος της ένωσης.

"Η απαγόρευση ενός τύπου συσκευής μαγειρέματος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη συνολική ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. Μπορεί να χρειαστεί κάποια αλλαγή συμπεριφοράς, μπορεί να χρειαστεί [οι άνθρωποι] να ενεργοποιούν τους απορροφητήρες τους όταν μαγειρεύουν".

Και θα βρείτε ένα άλλο στην περίληψη της αρχικής έκθεσης με θέμα: "Cooking With Gas, Household Air Pollution, and Asthma: Little Recognized Risk for Children" ("Μαγείρεμα με αέριο, οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση και άσθμα- Λίγο αναγνωρισμένος κίνδυνος για τα παιδιά), που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science τον Απρίλιο του 2021:

“ Ο αντίκτυπος [του μαγειρέματος με κουζίνα αερίου] στα παιδιά μπορεί να είναι σημαντικός επειδή [...] ο αέρας εσωτερικών χώρων δεν ρυθμίζεται.

"Ο αερισμός είναι το σημείο όπου θα έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση", αφού "το μαγείρεμα παράγει επιβλαβείς εκπομπές ανεξάρτητα από το είδος της σόμπας" και μια απαγόρευση δεν θα αντιμετώπιζε "τις ανησυχίες για τη συνολική ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων", η οποία επί του παρόντος είναι "μη ρυθμισμένη".

Καταλαβαίνετε πού πάει αυτό;

Δεν πρόκειται για σόμπες αερίου και δεν πρόκειται για το άσθμα - πρόκειται για τη "ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων" και κυρίως για το πώς σκοπεύουν να τη "ρυθμίσουν".

Σε μια από εκείνες τις εκπληκτικές συμπτώσεις που όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη σύγχρονη γεωπολιτική, την ώρα που οι ΗΠΑ μιλούν για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των σόμπων αερίου, άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο κάνουν το ίδιο πράγμα για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Η Σιγκαπούρη εξετάζει επίσης νέους κανονισμούς για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων, αλλά λόγω της φορμαλδαΰδης.

Τον περασμένο μήνα το The Conversation δημοσίευε άρθρα που υποστήριζαν ότι "η ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων σκοτώνει", ενώ ο Sir Chris Whitty, ο επικεφαλής ιατρός του Ηνωμένου Βασιλείου, "απαιτούσε δράση για τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων".

Τη Δευτέρα, σε ένα lifestyle άρθρο του Guardian που υποτίθεται ότι αφορά τα αρωματικά κεριά, η Svetlana Stevanovic αποκαλεί την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων "συνεχή ανησυχία".

Πριν από δύο ημέρες το The Tyee, ένα "ανεξάρτητο" καναδικό περιοδικό που λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση από την καναδική κυβέρνηση, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο:


“ Χρειαζόμαστε μια επανάσταση στον καθαρό αέρα εσωτερικών χώρων

το οποίο επιχειρεί να συνδέσει τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων με τον "τερματισμό του Κόβιντ" (ενώ φροντίζει να φουσκώνει επαρκώς τα εμβόλια, φυσικά).

Μόλις χθες οι Irish Times δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τους κινδύνους της κακής ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων.

Σε μια μάλλον ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, η εταιρεία τεχνολογίας υγιεινής του αέρα AeroClean και η Molekule, ηγέτης της αγοράς για τους καθαριστές αέρα, ολοκλήρωσαν μια δημόσια μετοχική συγχώνευση... επίσης μόλις χθες.

Πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκε ότι η ΙΚΕΑ θα πουλάει τα δικά της έξυπνα μόνιτορ αέρα, την ίδια ημέρα που η Samsung ανακοίνωσε τον νέο της "έξυπνο καθαριστή αέρα".

Νωρίτερα σήμερα ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Xiaomi εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τη νέα τεχνολογία έξυπνης παρακολούθησης του αέρα.

Μια πρόσφατη έκθεση αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας παρακολούθησης του αέρα θα διογκωθεί σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.

Αλλά είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά είναι απλώς μια σύμπτωση.
Πού Οδηγεί Αυτό;

Λοιπόν, αν έπρεπε να μαντέψω θα υπέθετα ότι έρχεται κάποια νέα "έξυπνη" τεχνολογία που θα παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα και τις εκπομπές C02 σε εσωτερικούς χώρους. Όπως οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αλλά για τον αέρα σας.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμφωνεί μαζί μου, δημοσιεύοντας ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του τον περασμένο Ιούλιο με τίτλο "Ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους:"Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε":


“ οι ρύποι του αέρα εσωτερικών χώρων μπορούν πλέον να ανιχνεύονται με πιο ακριβείς, αποτελεσματικούς και συμπαγείς αισθητήρες χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας περιβαλλοντικής ανίχνευσης. 

Ως αποτέλεσμα, τα έξυπνα οικιακά συστήματα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιούν αισθητήρες όπως αυτοί για να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου και να ειδοποιούν το σύστημα εξαερισμού πριν φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Στο πλαίσιο της "υποχώρησης" από την απαγόρευση της σόμπας, θα εισαγάγουν ένα νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι οι "έξυπνοι μετρητές αέρα" θα γίνουν υποχρεωτικοί σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Ακριβώς όπως οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, οι έξυπνοι μετρητές αέρα θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν σίγουρα για τη συλλογή τεράστιου όγκου δεδομένων και θα δώσουν στα κράτη ή στις εταιρείες τη δυνατότητα να ελέγχουν το σπίτι σας.

Αν ο "εσωτερικός αέρας" σας δεν είναι αρκετά "καθαρός- αν χρησιμοποιείτε πολύ τη σόμπα σας, καίτε πολλά αρωματικά κεριά ή εκπέμπετε πολύ CO2, περιμένετε να τιμωρηθείτε με κάποιο τρόπο μέχρι να μάθετε πώς να είστε πιο υπεύθυνοι.

Περισσότερη έξυπνη τεχνολογία, περισσότερη παρακολούθηση και τελικά περισσότερος έλεγχος.


Έτσι, ενώ είναι πιθανό η συζήτηση για την απαγόρευση της σόμπας αερίου να διαλυθεί σε ένα κλισέ νέου φόρου ή πρόστιμα ή κάποιο άλλο μικροπρεπές σχέδιο για την εξαπάτηση των πολλών από τους μισθούς τους, τα σημάδια είναι σίγουρα εκεί ότι μπορεί να είναι κάτι πιο σκοτεινό.

Εν τω μεταξύ, περιμένετε να συνεχίσετε να βλέπετε αναφορές σχετικά με τις σόμπες αερίου που βλάπτουν το κλίμα, ή ιστορίες σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν τον COVID.
Οι συνήθεις εξαγορασμένες και πληρωμένες στήλες που υποστηρίζουν κάθε νέο φυσιολογικό αφήγημα.


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ








4 σχόλια:

  1. ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΕ ΚΑΙ ΣΥ ΡΩΜΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙ,ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΥΖΊΝΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ NG ή ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ LPG ,ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ή ΜΑΤΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΣΟΜΠΕΣ.
    ΑΥΤΑ ΛΟΓΩ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ.
    ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΣΟΜΠΑ ΕΧΕΙ ΕΥΘΕΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ:«ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BLOOMBERG, ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ...»

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ,ΑΣΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ..
      ΠΗΓΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝ ΝΑΙ ΕΧΕΙΣ ΕΙΚΟΝΑ..
      ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ;

      Διαγραφή
  2. ΤΟ BLOOMBERG ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...ΛΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ; ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΛΕΞΙΝ! "Considering that, according to Bloomberg, some 40% of US homes use gas stoves to cook" "GAS STOVE" ΣHMAINEI ΣOMΠA YΓΡAEΡIOY ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ COOK ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ! ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή