Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΥΣΕ 11.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΨΕΙ ΑΛΛΕΣ 10.000 ΘΕΣΕΙΣ


TO ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΜΕ ΤΟ METAVERSE



Το metaverse, ο εικονικός κόσμος που ήταν το καυτό πράγμα στην τεχνολογία πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, αντιμετωπίζει μια πιο σκληρή πραγματικότητα. Πρόκειται για φιάσκο το οποίο περιγράφει ως εξής η Meghan Bobrowsky στη The Wall Street Journal.

Η Walt Disney Co. έκλεισε το τμήμα που ανέπτυξε τις metaverse στρατηγικές της, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal.

Η Microsoft Corp. έκλεισε πρόσφατα μια πλατφόρμα κοινωνικής εικονικής πραγματικότητας που απέκτησε το 2017. Και ο Mark Zuckerberg, ο οποίος μετονόμασε το Facebook σε Meta Platforms Inc. META για να επισημάνει τη σοβαρότητά του για το metaverse, εστίασε περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη σε μια κλήση κερδών τελευταία μήνας.

Εν τω μεταξύ, η τιμή για τα εικονικά ακίνητα σε ορισμένους διαδικτυακούς κόσμους, όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν παρέα ως avatars, έχει μειωθεί. Η μέση τιμή πώλησης για τη γη στην Decentraland έχει μειωθεί σχεδόν κατά 90% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το WeMeta, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις πωλήσεις γης στο metaverse.

Η αλλαγή του ονόματος της Meta τον Οκτώβριο του 2021 προκάλεσε ενθουσιασμό για τις εμπειρίες, τα προϊόντα και τις πλατφόρμες metaverse.

Ωστόσο, η αργή υιοθέτηση των χρηστών, εν μέρει λόγω των ακριβών απαιτήσεων υλικού και της δυσλειτουργικής τεχνολογίας, και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έχουν περιορίσει τις προσδοκίες ότι το metaverse θα αποφέρει σημαντικά έσοδα σύντομα.

«Αυτό που πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν είναι ότι αυτή η metaverse είναι πιο μακριά», είπε ο Matthew Ball, επιχειρηματίας και συγγραφέας ενός βιβλίου για το μετασύμπαν.

Οι εταιρείες τεχνολογίας περικόπτουν θέσεις εργασίας και εγκαταλείπουν έργα που θεωρούνται μη απαραίτητα. Ο κ. Zuckerberg, ο οποίος υπερασπίστηκε το μετασύμπαν ως την επόμενη επανάληψη του διαδικτύου για κινητά μόλις πριν από 18 μήνες, ονόμασε το 2023 «έτος αποτελεσματικότητας».

Η εταιρεία του απέλυσε 11.000 υπαλλήλους το φθινόπωρο και είπε αυτόν τον μήνα ότι θα περικόψει άλλες 10.000 θέσεις και διάφορα έργα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εδρεύουν στο τμήμα μεταβάσεων της, ανέφερε προηγουμένως η Journal.

«Πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις είναι κατανοητό ότι αν χρειαστεί να μειώσουν τον αριθμό των κεφαλαίων ή τις δαπάνες συνολικά, αυτό το είδος της κατηγορίας φαίνεται να είναι ένας αρκετά εύκολος στόχος», δήλωσε ο Scott Kessler, αναλυτής τεχνολογικού τομέα στην ερευνητική εταιρεία Third Bridge Group.

Οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται επιστροφές στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν, που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν τώρα», είπε. Με το μετασύμπαν, «κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσεις στην κρίσιμη μάζα».

Ακόμη και στο αποκορύφωμα της metaverse τρέλας, ορισμένα στελέχη τεχνολογίας ήταν λιγότερο ερωτευμένοι με τις διαδικτυακές σφαίρες. «Θέλω να προσπαθήσω και να δουλέψω σε τεχνολογίες που ανεβάζουν το μυαλό των ανθρώπων ψηλά—να τους κάνουν να απολαύσουν τον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο David Limp, ανώτερος αντιπρόεδρος συσκευών και υπηρεσιών της Amazon.com Inc., στο Future of Everything της Wall Street Journal πέρυσι.

Η Meta έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να δημιουργήσει το metaverse από τότε που άλλαξε το όνομά της.

Ωστόσο, η ναυαρχίδα της εφαρμογής της, το Horizon Worlds, δυσκολεύτηκε να κερδίσει και να διατηρήσει χρήστες εντός του πρώτου έτους μετά τη μετονομασία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα. 

Οι πωλήσεις των ακουστικών εικονικής πραγματικότητας Quest 2, που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στο Horizon Worlds και άλλες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, μειώθηκαν επίσης το πιο πρόσφατο τρίμηνο, είπε η εταιρεία.

Ο κ. Zuckerberg δεν απομακρύνεται από το metaverse, σηματοδοτώντας ότι παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας μετά την τεχνητή νοημοσύνη. «Τα δύο μεγάλα τεχνολογικά κύματα που οδηγούν τον οδικό μας χάρτη είναι η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα και, μακροπρόθεσμα, το metaverse», είπε τον περασμένο μήνα.

Σε εκείνη την κλήση, το “AI” αναφέρθηκε 28 φορές. Η λέξη «metaverse» αναφέρθηκε σε επτά περιπτώσεις. Η Meta δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο άξονας της Disney έρχεται εν μέσω της πρόσφατης αλλαγής ηγεσίας και αναδιάρθρωσης. Ο διευθύνων σύμβουλος Robert Iger επέστρεψε στην εταιρεία τον Νοέμβριο και άρχισε να μειώνει το κόστος. Η εταιρεία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 7.000 θέσεις εργασίας και να μειώσει το κόστος κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Iger διαδέχθηκε τον Bob Chapek στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος στις αρχές του 2022 διόρισε τον αρχηγό του τμήματος που διερεύνησε στρατηγικές μεταστροφής. 

Εκείνη την εποχή, ο κ. Chapek είπε στους υπαλλήλους ότι στόχος ήταν να «δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο παράδειγμα για το πώς το κοινό βιώνει και αλληλεπιδρά με τις ιστορίες μας».

Η Disney δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Microsoft στοιχημάτισε επίσης στην ιδέα των διαδικτυακών ψηφιακών σφαιρών, αν και δυσκολεύτηκε να εφαρμόσει αυτό το όραμα. 
Εκτός από το κλείσιμο του AltSpaceVR, η δουλειά της εταιρείας στα ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας μαστιζόταν από προβλήματα, ανέφερε η Journal πέρυσι. Έκτοτε, η εταιρεία έχει αναδιαρθρώσει την ομάδα του HoloLens και μείωσε τον προϋπολογισμό της.

Η Microsoft είπε ότι «παραμένει προσηλωμένη στο metaverse» τόσο με εργαλεία υλικού όσο και με εργαλεία λογισμικού.

Μικρότερες εταιρείες όπως η Decentraland και το Sandbox, όπου οι χρήστες μπόρεσαν να αγοράσουν εικονική γη και να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόσμους, έχουν γνωρίσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μέχρι στιγμής. Αλλά ακόμα κι έτσι, οι πωλήσεις γης μειώνονται. 

Η διάμεση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Decentraland έχει πέσει από περίπου 45 δολάρια πριν από ένα χρόνο σε 5 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της WeMeta, της εταιρείας που παρακολουθεί τις πωλήσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος Decentraland, το οποίο επιβλέπει την πλατφόρμα, είπε ότι οι πωλήσεις γης δεν είναι ενδεικτικές της ανάπτυξης των χρηστών. Το Sandbox δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου