Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

ΑΛΗΘΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΘΕΡΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ; ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΒΙΝΤΕΟ


Τοξικό υγρό, τοξικό αέριο, υγρά μπαταρίας μηχανής, κάποιο άλλο επικίνδυνο υλικό; Μήπως κάποιος επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας μετέφερε κάποιο επικίνδυνο υλικό;
 
Ένορκη Διοικητική Εξέταση έχει ξεκινήσει από το Πυροσβεστικό Σώμα για τα εγκαύματα χημικού χαρακτήρα που παρουσίασαν άνδρες της Πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Χθες στον FOCUS FM 103,6 ο Στέφανος Δαμιανίδης αποκάλυψε ιατρική γνωμάτευση ενός εκ των Πυροσβεστών, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη χημικών εγκαυμάτων «τρίτου βαθμού του καρπού και της άκρας χειρός και χημικό έγκαυμα δεύτερου βαθμού της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός».Ενώ στο κομμάτι της περιγραφής οι γιατροί έχουν γράψει: «Ο ασθενής φέρει εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού και χρήζει χειρουργικής φροντίδας, καθώς και ανάρρωσης και αποχή από την εργασία του προς αποφυγή επιμόλυνσης».

«Επιχειρήσαμε στο σημείο και δεν καήκαμε, τα ρούχα μου είναι άθικτα. Και σε κάποια φάση αισθανόμουν κάτι να με διαπερνά σαν γυαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πυροσβέστης στον Στέφανο Δαμιανίδη.


Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 και την σημερινή εκπομπή «το Πρωινό» είναι τέσσερις οι Πυροσβέστες του 1ου σταθμού Λάρισας που χρειάστηκε να μεταβούν στο νοσοκομείο αργότερα, διαπιστώνοντας πως είχαν εγκαύματα σε χέρια και πόδια μέσα από την ειδική στολή που φορούσαν, η οποία ήταν ανέγγιχτη!Οι γιατροί από την πλευρά τους προσπάθησαν να καταλάβουν πώς γίνεται να έχουν καεί τα χέρια και τα πόδια τους μέσα από την στολή και τι είναι αυτό που προκάλεσε τα εγκαύματα αυτά.Σε εκείνο το σημείο δημιουργήθηκαν και οι εύλογες απορίες, σε συνδυασμό με το μυστήριο του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία ακόμα δεν ξέρει κανένας επακριβώς τι μετέφερε.Τοξικό υγρό, τοξικό αέριο, υγρά μπαταρίας μηχανής, κάποιο άλλο επικίνδυνο υλικό; Μήπως κάποιος επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας μετέφερε κάποιο επικίνδυνο υλικό;Για τις καταγγελίες των Πυροσβεστών μίλησε ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, στην εκπομπή «Super Katerina» και σχολίασε μεταξύ άλλων, πως «δεν δικαιολογείται η έκρηξη μετά τη σύγκρουση από το φορτίο του εμπορικού τρένου. Υπάρχουν έγγραφα που λένε τι μετέφερε, δεν αναφέρεται τίποτα που να δικαιολογεί αυτή την έκρηξη».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος οικογενειών θυμάτων τα τραγωδίας, επεσήμανε στον ΑΝΤ1 και στον Alpha ότι θα πρέπει να ερευνηθεί «με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το τι μετέφερε το εμπορικό τρένο και τι προκάλεσε την πυρκαγιά», ενώ ζήτησε να γίνει έλεγχος στον σταθμό όπου φορτώθηκε το εμπορικό τρένο.

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η σύγκρουση θα «μαρτυρήσουν» τον λόγο που προκλήθηκε η πυρκαγιά και μίλησε για ευθύνες:

«Αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι φόρτωσαν ένα παράνομο φορτίο έχουν τεράστια ευθύνη. Αν ήμουν υπερασπιστής του σταθμάρχη, θα προσπαθούσα να αποδείξω την παράνομη συμπεριφορά κάποιων που φόρτωσαν ένα παράνομο φορτίο»…

Έρευνα της Πυροσβεστικής για τα περίεργα χημικά εγκαύματα των πυροσβεστών στα Τέμπη

Ένορκη Διοικητική Εξέταση έχει ξεκινήσει από το Πυροσβεστικό Σώμα για τα εγκαύματα χημικού χαρακτήρα που παρουσίασαν άνδρες της Πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Για το περίεργο αυτό γεγονός των εγκαυμάτων η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, εξέδωσε νέα ανακοίνωση:

“Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τις 6/3/2023 όπου η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εξέδωσε Δελτίου Τύπου σχετικά με το πλαίσιο διεκδικήσεων που επιβάλλεται να έχουμε ως πυροσβέστες περί του πραγματικού χαρακτηρισμού του επαγγέλματός μας ως «Βαρύ – Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο» και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν για την υγεία και την ζωή μας (βλ. eakp.gr ).

Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις τις Ε.Α.Κ.Π. για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκαν εξαιρετικά γρήγορα αφού σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σε διάφορα Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για χημικά εγκαύματα που προκλήθηκαν σε τέσσερις πυροσβέστες οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μάλιστα ο παράγοντας που προκάλεσε τα χημικά εγκαύματα φαίνεται να μην έχει διευκρινιστεί ακόμα και για το λόγο αυτό διενεργείται Ε.Δ.Ε. από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ορίστε λοιπόν η μεγαλύτερη απόδειξη ώστε ο καθένας να κατανοήσει γιατί στο προαναφερθέν δελτίο Τύπου επισημαίναμε:

«… Επιπροσθέτως, αποτελούν πάγιο αίτημα τα αυξημένα και εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών και μεγαλύτερη ένταση των ελέγχων προς αποτροπή της περεταίρω επιβάρυνσης και φθοράς της υγείας τους, καθώς και για την παρουσία πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνικού ασφαλείας, κατά την διάρκεια ευρείας έκτασης και επικινδυνότητας επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Π.Σ..».Και ένα από τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονταν στο διεκδικητικό μας πλαίσιο ήταν:

«Υποβολή σε διαγνωστικές εξετάσεις αμέσως μετά την εμπλοκή των εργαζόμενων σε ύποπτα επιχειρησιακά περιβάλλοντα»

Έχουν περάσει είκοσι ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του ν. 3144/2003 όπου μετά από πολύχρονους αγώνες επεκτάθηκε η εφαρμογή των διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και για τους πυροσβέστες και προέβλεπε την θέσπιση σχετικού Π.Δ. για τα μέτρα ασφάλειας στα επιχειρησιακά συμβάντα.

Καμία όμως κυβέρνηση μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν εφάρμοσε τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όπως έχει καταγγείλει αλλεπάλληλες φορές η Ε.Α.Κ.Π. αυτές τις δύο δεκαετίες, αλλά ούτε τόλμησε να εκδώσει το σχετικό Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αρκούνται μόνο να χαϊδεύουν τα αυτιά μας με τις ανέξοδες κορώνες περί «Ηρωισμού» και να καταθέτουν περίλυποι στεφάνια στους τάφους των δεκάδων νεκρών συναδέλφων μας, που σκοτώθηκαν εξαιτίας της παντελούς έλλειψης των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ίδιας τους τη ζωής!

Αν εφαρμόζονταν ήδη το πλαίσιο που επί δύο δεκαετίες τώρα παλεύει η Ε.Α.Κ.Π. και ανέδειξε και μέσα από σχετική ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου του 2018 με παρουσία ειδικών επιστημόνων (βλ. Αρχική σελίδα eakp.gr), ίσως τα εγκαύματα αυτά να είχαν προληφθεί αν υπήρχε ανίχνευση με τον ειδικό εξοπλισμό του επιχειρησιακού πεδίου δράσης, για να γίνει η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού επέμβασης ή τουλάχιστον δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να απαιτείται «χειρουργική φροντίδα» για έναν από τους συναδέλφους μας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιατρική γνωμάτευση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Με αφορμή και αυτό το θλιβερό γεγονός σε βάρος της υγείας συναδέλφων μας απαιτούμε:

Την πλήρη διαλεύκανση και δημοσιοποίηση των παραγόντων που προκάλεσαν τα χημικά εγκαύματα στους συναδέλφους μας και την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής φροντίδας.

Την άμεση θέσπιση του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή του.

Την άμεση εφαρμογή των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Την αυταπόδεικτη αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων όπως αυτά περιγράφονται στην από 6/3/2023 ανακοίνωση μας (βλ. eakp.gr).

Ευχόμαστε την σύντομη και πλήρη ανάρρωση των συναδέλφων μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου