Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΚΟΣΤΗ, ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 



Εκατοντάδες φυσικά καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν μια θλιβερή μοίρα, καθώς τεράστιοι λιανοπωλητές προσπαθούν να εξορθολογίσουν τις δραστηριότητές τους. Τον τελευταίο μήνα, αρκετοί εξέχοντες έμποροι λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Amazon, CVS, Foot Locker και Macy’s, ανακοίνωσαν μια σειρά από λουκέτα.

Συνολικά, περίπου 1.400 φυσικά καταστήματα πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2023 στις ΗΠΑ, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάζονται να λάβουν απεγνωσμένα μέτρα περικοπών του κόστους εν μέσω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και των μειωμένου κέρδους.


Bed Bath & Beyond

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου που κάποτε κατείχε περισσότερα από 1.500 καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ, ως μέρος μιας αλλαγής στρατηγικής έχει ως στόχο να κλείσει τη χρονιά με μόλις 480. Τουλάχιστον 416 από τα καταστήματά του στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για λουκέτο, ενώ και 65 στον Καναδά πρόκειται επίσης να κλείσουν.

Η Καλιφόρνια θα επηρεαστεί περισσότερο και θα δει 35 καταστήματα της Bed Bath & Beyond να κλείνουν, ενώ η Φλόριντα θα χάσει 23. Η Νέα Υόρκη θα χάσει 23 και το Ιλινόις 18.





CVS

Η διευθύνουσα σύμβουλος της CVS, ενός κολοσσού στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακείων, Karen Lynch, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να κλείσει 900 καταστήματα σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2026, με τουλάχιστον 300 να κλείνουν κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία έτη. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να διαθέτει περίπου 9.600 καταστήματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Best Life.



Ο εμπειρογνώμονας λιανικής Neil Saunders της Global Data προειδοποίησε το 2021 ότι «πάρα πολλά καταστήματα της CVS έχουν “κολλήσει” στο παρελθόν με κακό φωτισμό, καταθλιπτικούς εσωτερικ\ούς χώρους, ακατάστατα προϊόντα και χωρίς ποικιλία».




Walgreens

Η Walgreens, επίσης κολοσσός στο χώρο των φαρμνακείων, διαθέτει περισσότερα από 9.000 καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ αλλά, όπως και η CVS, έχει ξεκινήσει ήδη τα λουκέτα.

Τον Απρίλιο του 2022, ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης μεγάλης επιχείρησης παράδοσης προϊόντων με drone, στο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, συμβολίζοντας την ώθησή της προς το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο.

Φέτος έκλεισε καταστήματα στη Νέα Υόρκη, τη Μινεσότα, το Βερμόντ και την Αλαμπάμα.

Αυτόν τον μήνα, δύο καταστήματα Walgreens στο Ορλάντο της Φλόριντα έχουν ήδη κλείσει τις πόρτες τους και τον Φεβρουάριο, περισσότερα καταστήματα έκλεισαν στο Ρίτζγουντ της Νέας Υόρκης και στο Σεν Τζόνσμπουρι του Βερμόντ.


Party City

Η Party City ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 22 καταστήματα της σε όλη τη χώρα αλλά πιστεύεται πως είναι πιθανό να μπει λουκέτο σε περισσότερα. Η εταιρεία λιανικής με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, που εμπορεύεται εορταστικά εποχιακά είδη για πάρτυ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιανουάριο. Η ίδια λειτουργεί περισσότερα από 800 καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ και είχε ήδη κλείσει 28 πριν από την ανακοίνωση.



Tuesday Morning

Συνολικά 365 καταστήματα Tuesday Morning θα κλείσουν σε όλες τις ΗΠΑ -30 από αυτά είναι στην Καλιφόρνια και περισσότερα από 20 στη Φλόριντα. Η εταιρεία ειδών οικιακής χρήσης κλείνει 265 καταστήματα καθώς αγωνίζεται να επιβιώσει, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο κύμα λουκέτων της σε τρία χρόνια. Η πλήρης αναδιοργάνωσή της έρχεται καθώς η αλυσίδα υπέβαλε αίτηση πτώχευσης αυτό τον μήνα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλέον αναγκασμένη να κλείσει τα λιγότερο κερδοφόρα καταστήματα της.

Άλλες πολιτείες που πρόκειται να δουν λουτέτα της Tuesday Morning είναι η Βιρτζίνια με 10, η Τζόρτζια με 12, το Κολοράντο με 14 και το Τέξας με 19.


Walmart

Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι θα κλείσει 12 καταστήματα σε εννέα πολιτείες και την Ουάσιγκτον λόγω κακής οικονομικής απόδοσης. Οι πολιτείες που θα χάσουν από ένα Walmart είναι: Αρκάνσας, Χαβάη, Φλόριντα, Ιλινόις, Ιντιάνα, Μινεσότα, Νέο Μεξικό, Όρεγκον και Ουισκόνσιν.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Walmart, Doug McMillion, δήλωσε το 2022 ότι οι κλοπές που σπάνε ρεκόρ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην οικονομική απόδοση της εταιρείας και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων. 

«Οι κλοπές στα καταστήματα μας είναι σοβαρό θέμα. Είναι οι υψηλότερες σε ποσοστά ιστορικά», είχε πεί τότε ο McMillion. «Ή οι τιμές θα αυξηθούν ή τα καταστήματα θα κλείσουν», πρόσθεσε.


Target

Η Target, ένας επίσης γίγαντας λιανικής στις ΗΠΑ, θα κλείσει τέσσερα καταστήματα σε τρεις περιοχές των METRO, συμπεριλαμβανομένων δύο κοντά στην Ουάσιγκτον, ενός στη Φιλαδέλφεια και ενός στη Μινεάπολη, αποκάλυψε το Insider. Η εταιρεία ανέφερε μείωση της κίνησης στα καταστήματα της ως τον κύριο λόγο για τα λουκέτα και ανακοίνωσε ότι στους περισσότερους υπαλλήλους των καταστημάτων θα προσφερθούν θέσεις σε άλλες τοποθεσίες.

Και τα τέσσερα καταστήματα είναι μικρότερου μεγέθους, τα οποία η εταιρεία ξεκίνησε να εγκαθιστά πριν από περίπου μια δεκαετία προκειμένου να προσεγγίσει καταναλωτές σε αστικές περιοχές. Τα λουκέτα έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.


Big Lots

Η Big Lots, αλυσίδα με είδη σπιτιού και έπιπλα, κλείνει καταστήματα σε αστικά κέντρα ως μέρος μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει περισσότερες αγροτικές περιοχές, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Jonathan Ramsden κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για τα κέρδη της εταιρείας τον Δεκέμβριο. 

Ο Ramsden ανακοίνωσε το επικείμενο κλείσιμο τουλάχιστον επτά καταστημάτων, τριών στην Καλιφόρνια και τεσσάρων στο Κολοράντο, πριν από το τέλος του 2023.


Foot Locker

Η Foot Locker, κολοσσός στις ΗΠΑ στο χώρο των αθλητικών ειδών, θα χάσει έναν τεράστιο αριθμό καταστημάτων λιανικής. Έχει σχέδια να κλείσει περισσότερα από 400 που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα μέχρι το 2026. Η εταιρεία διαθέτει επί του παρόντος 1.300 καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ.

Όταν έγινε η ανακοίνωση, οι μετοχές της Foot Locker υποχώρησαν περισσότερο από 5%, παρά τη συνολική ανοδική τάση στη χρηματιστηριακή αγορά. Η εταιρεία είπε ότι τα λουκέτα θα της επιτρέψεουν να εισαγάγει νέες ιδέες καταστημάτων και να αυξήσει τα ετήσια έσοδα της κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.


Banana Republic και Gap

Από τον Οκτώβριο του 2020 η Gap Inc. έχει κλείσει περίπου 120 καταστήματα Banana Republic σε όλη τη χώρα. Η Gap Inc.,ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2020 ότι θα κλείσει περίπου 350 καταστήματα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2023. 

Έκτοτε επιβεβαίωσε ότι λίγα λιγότερα από 300 έκλεισαν οριστικά -περίπου 120 από τα οποία ήταν Banana Republic και 175 ήταν Gap. Ως εκ τούτου, ο όμιλος αναμένεται να κλείσει άλλα 50 περίπου φέτος. 

«Καθώς προσαρμοζόμαστε στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και στην αύξηση της διαδικτυακής ζήτησης, εξετάζουμε προσεκτικά την ακίνητη περιουσία μας για να υποστηρίξουμε την καλύτερη πορεία μας προς τα εμπρός», ανακοίνωσε η Gap Inc.


The RealReal

Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας είχε 16 φυσικά καταστήματα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τέσσερα από αυτά -στο Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, την Ατλάντα και το Όστιν. Ανέφερε επίσης ότι θα απολύσει περίπου 230 υπαλλήλους, ή το 7% του εργατικού δυναμικού της.

Η εταιρεία λιανικής αντιμετωπίζει γενικότερα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης επειδή είναι σχετικά μικρή, νέα και δεν έχει ποτέ καταγράψει τριμηνιαία κέρδη.


Amazon Go και Amazon Fresh

Η Amazon σχεδιάζει να κλείσει μια σειρά από παντοπωλεία Amazon Fresh και ψιλικατζίδικα Amazon Go και θα σταματήσει να ανοίγει νέα υποκαταστήματα, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 38 καταστήματα Amazon Fresh και 28 Amazon Go στις ΗΠΑ. 

Η εταιρεία λέγεται τώρα ότι εστιάζει στην οικοδόμηση της επιχείρησης παντοπωλείου μέσω της Whole Foods, της θυγατρικής της, η οποία είχε 513 καταστήματα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ανέφερε το Forbes.


Macy’s

Η Macy’s, η αμερικανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων υψηλής ποιότητας που ιδρύθηκε το 1858, έχει κλείσει «μη παραγωγικά καταστήματα» από το 2016, περίπου 170, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Jeff Gennette κατά τη διάρκεια συνεδρίου τον Ιανουάριο. «Είμαστε στην τελική ευθεία μίας αναδιαμόρφωσης», πρόσθεσε.


JCPenney

Η JCPenny, μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων με πολλά είδη προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, ηλεκτρονικά και άλλα, βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος καταστημάτων στην Ιντιάνα, τη Νέα Υόρκη και τη Μινεσότα. Η εταιρεία έχει ήδη κλείσει 200 εξαιτίας της πανδημίας.

Ο 121χρονος έμπορος λιανικής αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2020. Έως τις 6 Μαρτίου 2023, ο λιανοπωλητής εξακολουθούσε να έχει 669 καταστήματα στις ΗΠΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου