Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΙΟΙ!!! ΘΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΦΛΕΓΕΤΑΙ!ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

9 ΒΙΝΤΕΟ Σε ακραία μέτρα καταφεύγει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και την καταστολή.

Η αστυνομία απαγόρευσε το Σάββατο (18/3/2023) τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών στη γαλλική πρωτεύουσα.«Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε η ανακοίνωση. «Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης» και μπορεί να τους γίνει προφορική σύσταση, πρόσθεσε η αστυνομία.


Το βράδυ της Παρασκευής (17/3), όπως και την αμέσως προηγούμενη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν μπουκάλια και κροτίδες και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος. Η αστυνομία ανακοίνωσε 61 συλλήψεις.Καθημερινές οι διαδηλώσεις

Την Πέμπτη (16/3) 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και η αστυνομία έκανε λόγο για 258 προσαγωγές. 

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.Εξάλλου συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της TotalEnergies, καθώς και στους σιδηροδρόμους. Μια διαδήλωση είναι προγραμματισμένη στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι, αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας το σύνθημα «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Το τηλεοπτικό κανάλι BFM πρόβαλε πλάνα από διαδηλώσεις στην Κομπιέν, τη Ναντ και τη Μασσαλία. Τα συνδικάτα λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προκηρύξει γενική απεργία την επόμενη Πέμπτη (23/3).


«Macron, Macron, μπορούμε να το ξανακάνουμε, τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’, τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’, τον αποκεφαλίσαμε» φώναζαν οι διαδηλωτές στους διαδρόμους του μετρό στο σταθμό Châtelet στο Παρίσι, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.Με πρόωρες εκλογές απείλησε ο Macron

Ο Macron προειδοποίησε ακόμη και την παραμονή της ψηφοφορίας ότι θα μπορούσε να διαλύσει τη Συνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ίσως ήταν μπλόφα, ίσως όμως και όχι.

Πέρασε το απόγευμα της Πέμπτης κλεισμένος με τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετρώντας τις ψήφους του ναι και του όχι.

Λίγα λεπτά πριν από τη σύγκληση της Συνέλευσης, πηγές ανέφεραν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρωθυπουργός θα προχωρούσε χωρίς ψηφοφορία.

Το πρόβλημα με το άρθρο 49:3 είναι ότι θα επέτρεπε και στην αντιπολίτευση να ζητήσει πρόταση μομφής, όπως και έγινε.


Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι θα αντιμετωπίσει την οργή των διαδηλωτών στους δρόμους, οι οποίοι θεωρούν το 49:3 αντιδημοκρατικό.

Τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ήδη οργανώσει οκτώ ημέρες διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία, απηύθυναν νωρίτερα έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις.

“Το εβδομήντα τοις εκατό του πληθυσμού και το 94% των εργαζομένων αντιτίθενται σε αυτό το σχέδιο”, δήλωσε ο François Hommeril της CFE-CGC.

Ο Philippe Martinez της σκληροπυρηνικής CGT προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν είτε η κυβέρνηση κερδίσει την ψηφοφορία είτε χρησιμοποιήσει το σύνταγμα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου