Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ

Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΘΝΙΚΩN ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ NORD STREAM. 



©Σουηδική Ακτοφυλακή μέσω AP


ΜΟΣΧΑ, 30 Μαρτίου. /TASS/. Η Ρωσία πρόκειται να ζητήσει αναφορές από τις χώρες που διεξάγουν εθνικές έρευνες για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Πέμπτη.

"Θα συνεχίσουμε να θίγουμε αυτό το θέμα, το οποίο είναι άβολο για τη Δύση. Θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε σε αυτό και να κάνουμε αυτές τις χώρες να επιστρέψουν σε αυτό, απαιτώντας μια έκθεση για τις εθνικές έρευνες", είπε.

«Για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων επιθέσεων στο μέλλον, η προστασία της παγκόσμιας ενεργειακής υποδομής είναι δυνατή μόνο με την αποκάλυψη της αλήθειας, τιμωρώντας αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», είπε ο διπλωμάτης.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υποστήριξε ψήφισμα της Ρωσίας και της Κίνας σχετικά με μια διεθνή έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. 

Το έγγραφο υποστηρίχθηκε από τρεις χώρες, χωρίς ψήφο κατά και 12 χώρες απείχαν. Έτσι, το ψήφισμα δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για έγκριση. 

Η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία το ψήφισαν, ενώ η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γκαμπόν, η Γκάνα, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελβετία, ο Ισημερινός και η Ιαπωνία απείχαν. 

Η Λευκορωσία, η Βενεζουέλα, η Βόρεια Κορέα, η Νικαράγουα, η Συρία και η Ερυθραία ήταν επίσης μεταξύ των συντακτών του ψηφίσματος, αλλά δεν είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Το σχέδιο του ψηφίσματος προτείνει να ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες η σύσταση μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας «για τη διεξαγωγή συνολικής, διαφανούς και αμερόληπτης διεθνούς έρευνας για όλες τις πτυχές της πράξης δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 — συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού της δράστες, χορηγούς, διοργανωτές και συνεργούς».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου