Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕΣΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ;

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ WYOMING ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2035; ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ


Αγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ - Αναπαράσταση Wikimedia Commons)

Γράφει ο Jacob J 
Μετάφραση: Απολλόδωρος


Η αμερικανική πολιτεία Wyoming θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πολιτεία της χώρας, ή για την ακρίβεια η πρώτη επικράτεια στον κόσμο, που θα απαγορεύσει επίσημα τα ηλεκτρικά οχήματα. 

Οι νομοθέτες της πολιτείας εξετάζουν ένα νομοσχέδιο που θα επιδιώκει την απαγόρευση της πώλησης νέων ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2035.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί τη βιομηχανική ραχοκοκαλιά της πολιτείας. Το εισερχόμενο ψήφισμα φέρει τον τίτλο "Σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων νέων ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2035".

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που πλήθος πολιτειών των ΗΠΑ με επικεφαλής την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη έχουν ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν την πώληση οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2035.
Περήφανος και πολύτιμος κλάδος

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις "περήφανες και πολύτιμες βιομηχανίες" του Γουαϊόμινγκ και υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί η βιομηχανία αυτή. Η βιομηχανία πετρελαίου έχει δημιουργήσει "αμέτρητες θέσεις εργασίας" και έχει συνεισφέρει τεράστια έσοδα στην πολιτεία.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι τα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές μπαταρίες δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμα ή αναλώσιμα. Η νομοθεσία προτάθηκε από ομάδα Ρεπουμπλικανών νομοθέτων με επικεφαλής τον πολιτειακό γερουσιαστή Jim Anderson. 

"Το νομοθετικό σώμα θα έλεγε: 'Αν δεν σας αρέσουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά μας, τότε δεν μας αρέσουν και τα ηλεκτρικά σας αυτοκίνητα'", δήλωσε ο Anderson, σύμφωνα με την Cowboy State Daily.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε επίσης ότι η νομοθεσία θα έχει σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα. Ακόμη και αν περάσει δεν θα είναι δεσμευτική λένε.

"Ενδιαφέρομαι να διασφαλίσω ότι οι λύσεις που θέλουν κάποιοι για τη λεγόμενη κλιματική κρίση είναι πραγματικά πρακτικές στην πραγματική ζωή ... Απλώς δεν εκτιμώ όταν άλλες πολιτείες προσπαθούν να επιβάλουν τεχνολογία που δεν είναι έτοιμη", δήλωσε ο συνυποστηρικτής του GOP γερουσιαστής Brian Bone, σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Κάποιος θα μπορούσε να το πει ακόμη και ειρωνικό .... Αλλά προφανώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αξίζει κάποια δημόσια συζήτηση", πρόσθεσε.
68.000 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την Daily Mail, υπάρχουν περίπου 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην πολιτεία. Οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται συνολικά 30.000 μίλια αγωγών στο Γουαϊόμινγκ και δίνουν δουλειά σε έως και 68.000 άτομα.

"Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σταθερά στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για να διατηρήσουν τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο και η επένδυση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή απασχόληση χιλιάδων ανθρώπων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Γουαϊόμινγκ και σε ολόκληρη τη χώρα", αναφέρει το νομοσχέδιο.

"Από την άλλη πλευρά, η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα θα "έχει επιζήμιες επιπτώσεις στις κοινότητες του Wyoming και θα είναι επιζήμια για την οικονομία του Wyoming και την ικανότητα της χώρας να συμμετέχει αποτελεσματικά στο εμπόριο", προστίθεται.

ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ





1 σχόλιο: