Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ!!!

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ «ΚΡΑΧ» – ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο «ΙΟΣ» ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΕΝΩ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

«Ξέφυγε» στην Ευρώπη ο «ιός» της πτώχευσης τραπεζών από τις ΗΠΑ: Γιατί η Credit Suisse ανέβαλε την δημοσίευση του ισολογισμού της; Παρασύρεται στην δίνη και η οικονομία της ΕΕ. Έρχεται «Αρμαγεδδών» στην παγκόσμια οικονομία;

Ξεπέρασε και τα 1.900 δολάρια ο χρυσός ανά ουγγιά με κέρδη 2% σήμερα στον απόηχο της αγωνίας των πιστωτών και της μαζικής αγοράς του πολύτιμου μετάλλου από την Κίνα, καθώς η κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, της Silicon Valley Bank, της First Republic Bank και της Signature Bank, προκάλεσαν ράλι στις τιμές των ομολόγων παγκοσμίως καθώς οι επενδυτές αναζητούν μαζικά “ασφαλή καταφύγια”.

«Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι ο χρυσός παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς είναι σε θέση να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα της αγοράς. Επίσης, οι επενδυτές κινούνται προς το χρυσό εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων», σημειώνει ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύεται κατά 2% ή 25, 90 δολάρια στα 1.904 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ισχυρό ράλι 5% πραγματοποιεί και το ασήμι με τη δική τιμή στα 21,5 δολ..

Όλα αυτά ενώ Κίνα και Ρωσία κτυπούν «όπου βρουν» την αμερικανική οικονομία: Οι Κινέζοι αγοράζουν χρυσό και πωλούν ομόλογα, τα οποία έχουν εκτοξευθεί, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολ. σε μία ημέρα.

Οι Ρώσοι επίσης αγοράζουν χρυσό και αποδολαριοποιούν τις συναλλαγές τους.

Το κόστος της στήριξης στο καθεστώς Ζελένσκι έχει ξεπεράσει το μισά κεφάλαια που έχουν διατεθεί για την ενίσχυση μέσα σε ένα έτος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και όλα είναι από την τσέπη των Αμερικανών φορολογούμενων.

Ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, αύξησε τα επιτόκια κάτι που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση των τραπεζών!

H Κίνα «ξεφορτώνεται» τα αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει στους 2.025 τόνους.

Αποτέλεσμα: Εκατοντάδες Αμερικανοί στήθηκαν έξω από την τράπεζα First Republic Bank στη νότια Καλιφόρνια, για να αποσύρουν τα χρήματά τους στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Μάταια!
Οι φόβοι για μαζική φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν κορυφωθεί λίγε ώρες πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την Fed να βάζει στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους.

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια!. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Ο πρώην πρόεδρος Ν.Τραμπ θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης ύφεσης χειρότερης από αυτής του 1929, όπως δήλωσε στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social.

«Με βάση αυτό που συμβαίνει με την οικονομία μας και με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται για την μεγαλύτερη και ηλιθιότερη αύξηση φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο Χέρμπερτ Χούβερ (σ.σ.: Αμερικανός πρόεδρος από το 1929 έως το 1933) της σύγχρονης εποχής. Θα έχουμε μια Μεγάλη Ύφεση, πολύ ισχυρότερη από ό,τι το 1929. Ως απόδειξη, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν», έγραψε.

H μετοχή της First Republic Bank καταβαραθρώθηκε κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα ομόλογα, όπου ο διετής τίτλος των ΗΠΑ βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους με απώλειες άνω των 60 μονάδων βάσης ή άνω του 10% στο 3,99%. Την ίδια ώρα, το δεκαετές ΗΠΑ σημειώνει πτώση κατά 6,45% με τη δική του απόδοση στο 3,457%.Οικονομικό «τσουνάμι» στην Ευρώπη…

Στην Ευρώπη, μαζικές αγορές φέρνουν την απόδοση του γερμανικού 10ετους στο 2,216% με -11,3%, παρομοίως ο γαλλικός 10ετής τίτλος βλέπει τη δική του απόδοση να υποχωρεί κατά 8,2% στο 2,753%, ενώ ακόμα και το ιταλικό 10ετές χάνει 4,3% με την απόδοσή του στο 4,130%, όπως και το ισπανικό που υποχωρεί κατά 6% στο 3,314%

Ενδεικτικό του κλίματος ότι πτώση άνω του 10% σημειώνουν και οι αποδόσεις των 10ετών σε Ολλανδία και Ιρλανδία, ενώ ο ελβετικός τίτλος 10 ετών υποχωρεί κατά 19%.Υπενθυμίζεται ότι όσο πιο υψηλά κινείται η τιμή ενός ομολόγου στη δευτερογενή αγορά τόσο περισσότερο υποχωρεί η απόδοσή του.
Γιατί η Credit Suisse ανέβαλε την δημοσίευση του ισολογισμού της;

Η Credit Suisse ανέβαλε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της μετά από κλήση της τελευταίας στιγμής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της!

Φυσικά όλο αυτό γίνεται εν μέσω της συγκυρίας της πτώχευσης δύο αμερικανικών τραπεζών μέσα σε τρεις ημέρες, τις SVB και Signature Bank ενώ η First Republic Bank ανακοίνωσε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».
Η ασυνήθιστη παρέμβαση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής είναι το τελευταίο πλήγμα για την πολύπαθη Credit Suisse, καθώς υποφέρει από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που έχουν στείλει την τιμή της μετοχής της στα τάρταρα, με μαζικές εκροές, όπως σημειώνει το europost

Η Credit Suisse (η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα) δήλωσε τότε ότι αποφάσισε να αναβάλει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι είναι συνετό να καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευση των λογαριασμών της, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχόλια που έλαβε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 «δεν επηρεάζονται».

Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση του 2022.

Ο αναλυτής της Vontobel, Andreas Venditti, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή «δεν βοηθάει το επενδυτικό κλίμα και δεν βοηθάει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Τη Δευτέρα η μετοχή της Credit Suisse παρουσίαζε απώλειες της τάξεως του 13% για να σταματήσει στο 7%!Ο προφητικός Kiyosaki που προέβλεψε την κρίση του 2008 ξαναχτυπά: Θα κλείσει και τρίτη τράπεζα, καταρρέει η παγκόσμια οικονομία

Προφητικός αποδεικνύεται ο Robert Kiyosaki, του οποίου οι ζοφερές προβλέψεις τείνουν να επαληθευτούν. Ο πολυγραφότατος πολυεκατομμυριούχος ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε επισημάνει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με δραματικές συνέπειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τώρα εκτιμά πως θα μπει λουκέτο και σε άλλη τράπεζα, πέραν αυτών στην Silvergate και την Silicon Valley Bank.

Δύο μεγάλες τράπεζες έχουν καταρρεύσει. Έτοιμη να καταρρεύσει και τρίτη τράπεζα. Αγοράστε τώρα χρυσά και ασημένια νομίσματα, που θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο με την τρίτη κατάρρευση. Όχι ETF. To 2008 προέβλεψα την κατάρρευση της Lehman λίγες μέρες πριν το λουκέτο, έγραψε στο Twitter ο γκουρού του personal finance.
Bank run, bail – in

Τις προηγούμενες μέρες ο προφήτης του χρηματοπιστωτικού Αρμαγεδδώνος είχε προβλέψει τρόπω τινά τις δραματικές εξελίξεις με το λουκέτο στην Silicon Valley Bank. O προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι ζοφερές, καθώς αγγίζουν την… κατάρρευση, είχε επισημάνει.


«Η πτώση είναι πιθανό να επηρεάσει τις τράπεζες και τις αποταμιεύσεις, και ως εκ τούτου οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για τις συνέπειες», εξήγησε.

«Η παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ακολουθεί bank run (δηλαδή μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες); Αναστολή αναλήψεων; Έπεται bail-in (δηλαδή διάσωση με εξαΰλωση των επενδυτικών κεφαλαίων); Δεν βγάζω χρήματα όταν αγοράζετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ασημένια νομίσματα. Θέλω απλά να προετοιμαστείτε γι’ αυτό που έρχεται. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ασημένιο νόμισμα για περίπου 25 δολ.» επεσήμανε.
Έρχεται πείνα

Υπενθυμίζεται πως, με την παγκόσμια οικονομία να είναι αντιμέτωπη με το «φάντασμα» του πληθωρισμού, ο συγγραφέας, τις προηγούμενες ημέρες, υποστήριξε ότι έρχεται ένα κραχ, ενώ παράλληλα συνέστησε στους πολίτες να προετοιμαστούν για την επερχόμενη οικονομική κρίσης, αγοράζοντας χρυσό, ασήμι ή Bitcoin.

O Kiyosaki είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι ο πληθωρισμός θα «εξαλείψει το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ», ενώ μια χρηματιστηριακή κατάρρευση, που είναι πολύ πιθανή, μπορεί να καταστήσει από δύσκολη έως ανέφικτη την αποπληρωμή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και των συντάξεων.


«Έρχεται πείνα», είχε επισημάνει, η οποία θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές… Πέρα από τα παραπάνω, εν μέσω της πιθανής οικονομικής κρίσης, ο συγγραφέας κατηγόρησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την εκτύπωση αυτού που ονόμασε «ψεύτικο χρήμα», ενώ σήμανε συναγερμό για ένα «γιγαντιαίο κραχ», το οποίο θα εκτοξεύσει την ανεργία, τις χρεοκοπίες και τις εξώσεις.

Το λουκέτο στην SVB

Υπενθυμίζεται πως «λουκέτο» μπήκε στις 10/3 στην Silicon Valley Bank (SVB) με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) της χώρας να αναλαμβάνει τα ηνία της τράπεζας για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η Αρχή, η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB. Οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες έως την ερχόμενη Δευτέρα 13/3 το πρωί.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισεκ. δολ. και οι καταθέσεις τα 175,4 δισεκ. δολάρια. Το σοκ ήρθε αφότου η τράπεζα απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και αναγκάστηκε να στραφεί στο ενδεχόμενο πώλησής της. Ωστόσο, την είδηση ακολούθησε ένα bank run και μία «ελεύθερη πτώση» στη μετοχή, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
8 σχόλια:

 1. KAΠOIO ΣΧΟΛΙΟ ,ΜΙΑ ΟΔΗΓΙΑ,ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ,ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΩΜΑΝΕ ΚΑΙ ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΝΩΣΤΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.
  ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ) ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ!

   Διαγραφή
 2. Επέμβαση της Παναγίας. Μιλά ο Αγιορείτης Ηγούμενος Γέροντας Παρθένιος, στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.

  https://www.youtube.com/watch?v=diSf3lZ4Kpk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ομιλία π. Γεωργίου Σχοινά: «Το Επάγγελμα της Μετανοίας».

  https://www.youtube.com/watch?v=BT1NjuUFdxA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άπαντα Έργα [11 Τόμοι] του Ἁγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

  https://wra9.blogspot.com/2023/03/11.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1) Προς αυτούς που δυσανασχετούν για τις παντός είδους δυσκολίες Α', (11-3-2023), Αρχιμανδρίτου Σάββα Αγιορείτου:

  https://www.youtube.com/watch?v=qIU0J7yZvyk

  2) Κύρια αιτία των δυστυχιών η αμαρτία, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, (12-3-2023), Αρχιμανδρίτου Σάββα Αγιορείτου (κήρυγμα):

  https://www.youtube.com/watch?v=OvFTiG2vq9M

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγιορείτης Αρχιμανδρίτης Γέρων Γεώργιος, πνευματικό παιδί του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου: ΤΟ "ΙΝΤΕΡΝΕΤ" (η πηγή πληροφόρησης) ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙ.

  https://www.youtube.com/watch?v=wJ6O34GFnDw

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αλλοι λενε πως το υποφαινομενο τραπεζικο κραχ ειναι "σικε" ωστε να λανσαριστουν τα ψηφιακα νομισματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή