Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 202 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ

 Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ 

Σήμερα η εκκλησία μας μαζί με τα 221 χρόνια από την επανάσταση, γιορτάζει όπως πάντα το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α' στίχ. 26-38). 

Την ήμερα αυτή, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. 

Και Όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» 

Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. 

Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.


Αξίζει, όμως, να δούμε πως οι εμπνευσμένοι υμνωδοί της Εκκλησίας μας έψαλαν το κοσμοσωτήριο άγγελμα: «Σήμερον χαράς Ευαγγέλια παρθενική πανήγυρις τα κάτω τοις άνω συνάπτεται• ο Αδάμ καινουργείται η Εύα της πρώτης λύπης ελευθερούται και η σκηνή της καθ' ημάς ουσίας τη θεώσει του προσληφθέντος φυράματος ναός Θεού κεχρημάτικεν.

 Ω μυστήριον! ο τρόπος της κενώσεως άγνωστος, ο τρόπος της συλλήψεως άφραστος. Άγγελος λειτουργεί τω θαύματι παρθενική γαστήρ τον Υίόν υποδέχεται, Πνεύμα άγιον καταπέμπεται Πατήρ άνωθεν ευδοκεί, και το συνάλλαγμα κατά κοινήν πραγματεύεται βούλησιν εν ω και δι' ου σωθέντες, συνωδά τω Γαβριήλ, προς την Παρθένον βοήοωμεν χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, εξ ης ή σωτηρία, Χριστός ο Θεός ημών, την καθ' ημάς προσλαβόμενος φύσιν προς εαυτόν έπανήγαγεν». 


Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής. 

Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής ευρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους. 

Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη του Ευαγγελισμού ετελείτο από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων, όπου παρίσταντο και οι αυτοκράτορες.

Ἀπολυτίκιον 


Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.


ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΨΑΛΛΕΙ  60 ΜΕΛΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ Θ. ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ, ΤΟ "ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ! 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ!
ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

5 σχόλια:

 1. ΝΑΤΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΙΝΣΤΡΟΥΧΤΟΡΑΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΚΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΝΑ ΜΑ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ.
  ΜΠΑΜ ΚΑΝΕΙ Ο ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΣ
  ΡΩΜΑΝΕ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΟΥ ΜΟΡΦΗ
   ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ


   13 Οκτωβρίου, 1994

   Άκουσέ Με: για να εξυμνηθεί το Όνομά Μου θα εμφανίζομαι στη θέση σου συχνά για να θυμίζω τα θαυμαστά Μου έργα και την πραγματικότητα της Παρουσίας Μου. Θα φανερώνομαι πάνω σου για να δείχνω σε όλους ότι είμαι ενωμένος με σένα κι εσύ με Μένα, ώστε να πιστέψουν ότι μέσα από τα λόγια σου, Εγώ Είμαι. Η Αγάπη που τρέφει για Μένα ο Πατέρας είναι σε σένα, παιδί Μου - γι' αυτό το λόγο είμαι σε σένα. Επειδή πήρες χάρη από τον Ουράνιο Πατέρα Μου, σου παραχώρησε τώρα αυτό το δώρο, αυτόν τον ανεξάντλητο θησαυρό που αξίζει όσο όλοι μαζί οι θησαυροί της γης. Έρχομαι πάλι κοντά σου για να ακούσεις τον λόγο του Θεού. Είμαι ο Θεός. Δόξασε το Όνομά Μου και ανάγγειλε σ' αυτόν τον κόσμο που νίκησα, τα θαύματά Μου: θέλω τα θαύματά Μου να μαθευτούν και να διαδοθούν - ουρανός και γη θα δουν την Δόξα Μου. Μην αμφιβάλλεις άλλο, αλλά πίστεψε τώρα... Θα σου ανοίξω μια σπουδαία πόρτα. 4
   Άκουσέ Με τώρα και γράφε στο Όνομά Μου: Σας βεβαιώνω, η σωτηρία θα έρθει στους εγκαταλειμμένους και σ' εκείνους που ποτέ δεν Με ζήτησαν. Οι φτωχοί και οι άθλιοι, οι εγκαταλειμμένοι και οι πεινασμένοι 5 χρειάζονται νερό και νερό δεν υπάρχει. Η γλώσσα τους έχει ξεραθεί από την δίψα - γι' αυτό θα τους δώσω νερό με το ίδιο Μου το Χέρι. Δεν προσέξατε πώς συγκεντρώνω τους άθλιους; Τους ετοιμοθάνατους;

   Θα καλέσω τους αμαρτωλούς και όλους εκείνους που οι ιερείς σας 6 εκτελούν καθημερινά με τα σκληρά τους λόγια. Θα μετατρέψω τη θλίψη τους σε χαρά και όταν ρωτήσουν: "τι θα γίνει μ' εμάς; μπορούμε κι εμείς να κληρονομήσουμε τη βασιλεία σου; μπορούμε στ' αλήθεια να σωθούμε;" Θα τους απαντήσω: "Άκουσα την παράκλησή σας, θα σας σώσω κι εσάς, με την ίδια σας την αθλιότητα θα σας σώσω. Ήρθα για τους αρρώστους, για τους φτωχούς - δεν το έχεις ξανακούσει αυτό, παιδί Μου;" Δεν θα ακούσω εκείνους που Μου λένε: "Κύριε, Κύριε" και δεν πράττουν το Θέλημά Μου. Δεν θ' ακούσω εκείνους που καθημερινά μιλούν για τα θεμέλιά σας αλλά οι ίδιοι δεν έχουν κανένα - αλλοίμονο σ εσάς που είστε πλούσιοι! Σήμερα έχετε τιμές, αλλά την ημέρα της ταφής σας θα σας αφαιρεθεί η Βασιλεία Μου και ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ... Κι εσύ, κόρη, μην αφήνεις την ψυχή σου να φτερουγίζει αλλού από την Καρδιά Μου.

   Μη φοβάσαι να αναγγείλεις το Λυτρωτικό Μου Κάλεσμα, τίμησε το Πνεύμα Μου! Θα αυξάνομαι μέσα σου όσο εσύ είσαι έτοιμη να μειώνεσαι, να απαρνιέσαι τον εαυτό σου. Τα Έργα Μου σε σένα θα δοξάσουν το Όνομά Μου. Εμείς; IC.
   ________________________________________

   Διαγραφή
 3. Άσμα Ασμάτων θα το έλεγα εγώ. Ανύπαρκτα επιχειρήματα και λυπάμαι που το λέω, απίστευτη γλωσσική και θεολογική ένδεια μπροστά σε αυτό το Ουράνιο Μάννα. Δεν έχετε το Θεό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΗ ΘΕΩΣΗ
  5 Μαΐου, 2001
  http://www.tlig.org/el/messages/chrono/2001/
  Έδωσα σε όλους σας το εκλεκτό αυτό άσμα αγάπης και ευσπλαχνίας, για να σας οδηγήσω στην Ειρήνη εκείνη που είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου και ντύνει την ψυχή σας στα λευκά, σα νύφη ντυμένη το νυφικό της. Το αγαπητικό Μου άσμα σας δίνει όλες τις δυνατότητες να βασιλέψετε μαζί Μου, ενώ είστε ακόμη στη γη. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΘΕΙΤΕ "ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΗ ΘΕΩΣΗ;" Τότε λοιπόν, ακολουθήστε την οδό των αρετών. Εργασθείτε για τη σωτηρία σας και μην κοιτάτε προς τα πίσω. Είμαι πρόθυμος να σε θεοποιήσω και να γράψω το όνομά σου στο βιβλίο της ζωής.
  Η μαρτυρία σου ας γίνει απόδειξη της αλήθειας που περιέχει. Η μαρτυρία σου ας δείξει τη δύναμή Μου, ας δουν όλοι ότι Εγώ, ο Χριστός, είμαι καλά ριζωμένος σε σένα κι εσύ καλά ριζωμένος σε Μένα. Στην ενότητα αυτή στην οποίια μας συνέδεσε η θεϊκή αγάπη, θα συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με το δικό Μου πρότυπο κι Εγώ, με την καρδιά Μου πλημμυρισμένη από χαρά, βλέποντας αυτό που αποκόμισε η προσφιλής Μου ψυχή από τη θεϊκή αυτή ένωση αγάπης, θα την διδάξω να πορεύεται μαζί Μου, γεμίζοντας το πνεύμα της με ό,τι ανήκει στη Βασιλεία Μου, ό,τι ανώτερο, ό,τι συνεπαίρνει την ψυχή Μου και φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια Μου, ό,τι καθαρό και σεμνό και ό,τι δείχνει ότι πράγματι η ψυχή αυτή είναι μέλος δικό Μου, ό,τι δείχνει στο κόσμο ότι όλη η γνώση που έλαβε πηγάζει από Εμένα.
  Έχεις μάθει τώρα ότι στο Σώμα Μου κατοικεί το πλήρωμα της θεότητας και γι' αυτό μπορείς κι εσύ να βρεις τη δική σου ολοκλήρωση. Αν λοιπόν λες ότι Με αγαπάς αληθινά, γιατί Με κρατάς πάντα σε απόσταση; Γιατί κοιτάς πάντα προς τα πίσω; Υποτίθεται ότι πρέπει να Με μιμηθείς και το ξέρεις. Και πάλι, μην ξαφνιάζεσαι όταν σου ζητώ να εξετάσεις τον εαυτό σου.
  Αν λες: "προσπαθώ να κάνω το σωστό, προσπαθώ να μην πέσω σε παρακμή. Προσπαθώ να είμαι η χαρά του Τριαδικού Θεού και να ανασαίνω μέσα σ' Αυτόν, επειδή με τριγυρίζει ο θάνατος και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μη με τυλίξουν τα σπέρματα του θανάτου. Στρίβω αριστερά και νιώθω την ανάσα του θανάτου, στρίβω δεξιά και βλέπω σκοτάδι. Κι όμως, προσπαθώ να μη βαδίζω μέσα στις βαθιές σκιές. Αν τα φτωχά μου πόδια ξεστράτισαν από την οδό των αρετών, αν η καρδιά μου σπιλώθηκε από την αχαριστία και την αμαρτία, αν ο νους μου πλανήθηκε σε άνομες σφαίρες και δόλιους λογισμούς, σπεύσε σε βοήθειά μου και σώσε τη δόλια φύση μου, γιατί δεν με αφήνει αδιάφορο η καλοσύνη Σου, Κύριε. Μόνο που είμαι αδύναμος και άθλιος."
  Επειδή σε ανέθρεψα σαν πατέρας από τη γέννησή σου, έχω το δικαίωμα να δοκιμάζω τη γνησιότητα της αγάπης σου και επομένως, θα σου απαντήσω: "Δοκιμάζω την ευθύτητά σου. Θέλω να μοιάζεις με πρίγκηπα ή με πριγκήπισσα όταν θα έρθεις να Με συναντήσεις, εγκαταλείποντας τούτη εδώ τη ζωή. Θέλω να είσαι ντυμένος βασιλική πορφύρα, χαρούμενος με τη χαρά του Κυρίου σου. Θέλω να είσαι γεμάτος φως και να λάμπεις από μέσα κι απ' έξω. Θέλω να είσαι πιστός με τη δική Μου πιστότητα, άμεμπτος με την τέλεια εικόνα Μου, καθαρός με Εκείνον που είναι Καθαρός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή