Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η ΓΛΩΣΣΑ (ΙΔΙΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ: Η ΟΡΓΟΥΕΛΙΑΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 


Γράφει ο Vigilant Citizen 
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Στο βιβλίο του Όργουελ "Δεκαεννέα ογδόντα τέσσερα", η ολοκληρωτική κυβέρνηση έκανε αδύνατη τη διαφωνία δημιουργώντας την Newspeak, μια εξαιρετικά ελεγχόμενη γλώσσα που καταστέλλει συγκεκριμένες ιδέες.

Αυτό συμβαίνει τώρα. Ακολουθούν τρία παραδείγματα από την πραγματική ζωή, όπου οργανώσεις της ελίτ προωθούν την απαγόρευση λέξεων από το δημόσιο λόγο.

Αυτές τις μέρες, η λέξη "Οργουελικός" πετιέται παντού, επειδή, δυστυχώς, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά από τα πιο καταπιεστικά στοιχεία που βρίσκονται στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ "1984" γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας.

Το ολοκληρωτικό κράτος που περιγράφεται στο βιβλίο "1984" ελέγχει τους ανθρώπους μέσω μιας σειράς μεθόδων που εκτρέπουν το μυαλό. Μία από αυτές είναι η Newspeak - μια ελεγχόμενη γλώσσα.

Στο μυθιστόρημα, το Κόμμα δημιούργησε την Newspeak για να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές απαιτήσεις του αγγλικού σοσιαλισμού στην Ωκεανία. 

Η Newspeak είναι μια ελεγχόμενη γλώσσα με απλοποιημένη γραμματική και περιορισμένο λεξιλόγιο, σχεδιασμένη να περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται και να διατυπώνει "ανατρεπτικές" έννοιες όπως η προσωπική ταυτότητα, η αυτοέκφραση και η ελεύθερη βούληση. 

Τέτοιες έννοιες ποινικοποιούνται ως εγκλήματα σκέψης, καθώς έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα ορθοδοξία του Ingsoc.

- Wikipedia, Nineteen Eighty-Four

Για την ελίτ, το 1984 δεν είναι μια προειδοποιητική ιστορία, είναι ένα σχέδιο. Μια πραγματική εκδοχή του Newspeak έχει δημιουργηθεί από τις δεξαμενές σκέψης της ελίτ και επί του παρόντος επιβάλλεται στον κόσμο χρησιμοποιώντας ισχυρούς οργανισμούς.

Μέσω της απαγόρευσης συγκεκριμένων λέξεων από το δημόσιο λόγο, η ελίτ επιδιώκει να καταστείλει τις ιδέες που εκπροσωπεί. 

Όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο, βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον των φύλων, των θρησκειών (ιδιαίτερα του χριστιανισμού), της ιστορίας και οτιδήποτε σχετίζεται με την εθνική ταυτότητα. Ο απώτερος στόχος: Η δημιουργία μιας ενιαίας, ομοιόμορφης, παγκόσμιας κουλτούρας.

Να πώς το κάνουν αυτό.

Η Βίβλος της Newspeak της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Helena Dalli, η "επίτροπος ισότητας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επικοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Στις 30 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα έγγραφο 30 σελίδων με τίτλο: Guidelines on Inclusive Communication (Κατευθυντήριες γραμμές για την επικοινωνία χωρίς αποκλεισμούς). 

Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που υπερασπίζεται η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen για την εφαρμογή μιας "Ένωσης Ισότητας" στην Ευρώπη. Πίσω από αυτές τις ανούσιες λέξεις κρύβεται το πραγματικό σχέδιο αυτού του εγγράφου: Τον έλεγχο του λόγου. Υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

Πιστεύω ότι αυτό το έγγραφο πρέπει να διαβαστεί από όλους, διότι συνοψίζει την εξωφρενικά οργουελική κατάσταση του μυαλού της ελίτ. Για παράδειγμα, στην ενότητα με τίτλο "Να ακολουθείται ανά πάσα στιγμή", μπορούμε να διαβάσουμε:

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ουσιαστικά που χαρακτηρίζονται από το φύλο, όπως "εργάτες, αστυνομικοί" ή αρσενικές αντωνυμίες (αυτός, του) ως προεπιλογή.

Μην χρησιμοποιείτε το Miss ή το Mrs, εκτός αν είναι η ρητή προτίμηση του προσώπου στο οποίο απευθύνεται- χρησιμοποιήστε το Ms καθολικά.

Όταν ρωτάτε για το φύλο, μην προσφέρετε μόνο τις επιλογές άνδρας/γυναίκα, προσθέστε "άλλο" και "προτιμά να μην πει".

Ποτέ μην απευθύνεστε στο ακροατήριο ως "κυρίες και κύριοι", αλλά χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως "αγαπητοί συνάδελφοι".

Μη χρησιμοποιείτε τη λέξη "πολίτες" για να αναφερθείτε σε ανθρώπους γενικά.

Όταν απευθύνεστε σε τρανς άτομα, να σέβεστε πάντα τον αυτοπροσδιορισμό.

Αποφύγετε τις αντωνυμίες συγκεκριμένου φύλου για άτομα των οποίων το φύλο είναι άγνωστο. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το "αυτοί" ή να αναδιατυπώνετε την πρόταση έτσι ώστε να μην χρειάζεται αντωνυμία, ή να χρησιμοποιείτε το "αυτός ή αυτή", "αυτός/αυτή" (αν και αυτή η επιλογή χάνει την εύνοια)

Όπως βλέπετε, επιχειρούν να διαγράψουν έννοιες όπως το φύλο και η εθνική ιθαγένεια από το δημόσιο λόγο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο οδηγός υπαγορεύει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναπαρίστανται ομάδες ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης.




Αυτό η φλυαρία της παραφροσύνης μπορεί να βρεθεί στον οδηγό.

Ο οδηγός λέει στην πραγματικότητα ότι: "αν παρουσιάζουμε πάντα τις μητέρες ως φροντιστές παιδιών, διαιωνίζουμε επιβλαβή στερεότυπα". Ουάου. Υπάρχει πολλή τρέλλα για να ξεδιπλώσουμε εδώ. Οι μητέρες είναι, εξ ορισμού, φροντιστές παιδιών. Αυτό σημαίνει η λέξη. Μια μητέρα που φροντίζει ένα παιδί δεν αποτελεί "στερεότυπο". Και σίγουρα δεν είναι "επιβλαβές".

Το έγγραφο στοχεύει επίσης τον χριστιανισμό, ορίζοντας:

"Δεν γιορτάζουν όλοι τις χριστιανικές γιορτές και δεν τις γιορτάζουν όλοι οι χριστιανοί στις ίδιες ημερομηνίες".

Σε ένα από τα πολλά οργουελιανά παραδείγματά του, το έγγραφο συνιστά την αντικατάσταση της φράσης: "Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι αγχωτική" από τη φράση: "Η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι αγχωτική".

Πηγαίνοντας παραπέρα, ο οδηγός αποδοκιμάζει επίσης τη χρήση ονομάτων "που είναι τυπικά από μία θρησκεία". Δίνει το παράδειγμα της χρήσης του "Malika and Julio" αντί του "Maria and John" για να περιγράψει ένα "διεθνές ζευγάρι". Αυτό συμβαίνει επειδή τα ονόματα "Μαρία" και "Ιωάννης" συνδέονται με τον Χριστιανισμό.

Η δημοσιοποίηση αυτού του εγγράφου πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη για μερικές εβδομάδες, μέχρι που μια ιταλική εφημερίδα αποκάλυψε τον παραλογισμό του στο ευρύ κοινό. 

Η κατακραυγή ήταν άμεση. Ακόμη και ο Πάπας, ο οποίος συνήθως συμφωνεί με τις παγκοσμιοποιητικές πολιτικές, συνέκρινε το έγγραφο με "δικτατορία". Το Βατικανό κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι: "ακύρωσε τα Χριστούγεννα".

Αρκετές πολιτικές προσωπικότητες κατήγγειλαν επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές ως προσπάθειες εξάλειψης της ταυτότητας των εθνών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, οι κατευθυντήριες γραμμές αφαιρέθηκαν και ο συντάκτης τους υποσχέθηκε να τις αναθεωρήσει. 

Ενώ αυτό μπορεί να εκληφθεί ως "νίκη", υπάρχει ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε: Κάθε μέρος αυτού του εγγράφου εφαρμόζεται ήδη σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Πόλεμος κατά της λέξης "Γυναίκα"



Σε αυτό το εξώφυλλο του "φημισμένου" ιατρικού περιοδικού The Lancet, η λέξη "γυναίκες" αντικαταστάθηκε από τη λέξη "σώματα με κόλπους".

Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο ιστότοπος έχει καταγράψει την απροκάλυπτη ατζέντα για την αφαίρεση της λέξης "γυναίκα" από το δημόσιο λόγο. 

Το 2020, η JK Rowling διακωμώδησε έναν τίτλο που αντικατέστησε τη λέξη "γυναίκες" με "άτομα που έχουν έμμηνο ρύση". Οι αντιδράσεις εναντίον της ήταν άμεσες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.




Ακολουθούν μερικοί τίτλοι που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

2021 12 13 14 07 12






Ένα πρόσφατο άρθρο στο The Economist (με τίτλο Why the word "woman" is tying people in knots- Γιατί η λέξη "γυναίκα" προκαλεί κόμπους στους ανθρώπους) αναφέρει:

Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων και οργανισμών βρίσκονται με τη γλώσσα δεμένη όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "γυναίκα".

Ένα βρετανικό νοσοκομείο έδωσε εντολή στο προσωπικό των μαιευτηρίων του να προσφέρεται να χρησιμοποιεί τη φράση "άνθρωποι που γεννούν". Η Alexandria Ocasio-Cortez, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, μιλάει για "ανθρώπους που έχουν έμμηνο ρύση". 

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (aclu) αναδημοσίευσε μια φράση της Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ, δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην επέτειο του θανάτου της. Το απόσπασμα ήταν μια υπεράσπιση του δικαιώματος μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση. 

Όμως η έκδοση της aclu -για την οποία και αυτή ζήτησε αργότερα συγγνώμη- αντικατέστησε κάθε φορά το "γυναίκες" με το "άνθρωποι". Στη Βρετανία, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δένεται σε πολύ δημόσιους κόμπους για ζητήματα όπως το αν μόνο οι γυναίκες διαθέτουν τράχηλο μήτρας.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τη "συμμετοχικότητα". Πρόκειται για την καταστολή των φύλων. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό: Newspeak.

Το CBC λέει στους Καναδούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν 18 λέξεις

34 e1639076335476 Ο πόλεμος κατά των λέξεων: Η Οργουελιανή ατζέντα για τον έλεγχο της σκέψης μέσω του περιορισμού της γλώσσας


Σε ένα άρθρο με τίτλο: "Λέξεις και φράσεις που μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές τη χρήση τους", το CBC δημοσίευσε αυτό το κολάζ λέξεων που θα έπρεπε να απαγορευτούν από το λεξιλόγιό μας.

Η Canadian Broadcasting Corporation (CBC) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Καναδά. 

Τώρα, αυτή η κρατική οντότητα (που χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων) δημοσιεύει λίστες με λέξεις που οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν. Η πρώτη πρόταση αυτού του σουρεαλιστικού άρθρου έχει ως εξής:

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τυχαία τους όρους "πνευματικό ζώο", "πρόβλημα του πρώτου κόσμου" ή "τρομακτικό"; Ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τη χρήση αυτών των φράσεων και να τις αφαιρέσετε από την καθημερινή σας ορολογία.

Το άρθρο δεν αφορά ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς ή λέξεις που είναι κατάφωρα προσβλητικές. Στοχεύει σε κανονικές, μη προσβλητικές λέξεις και χρησιμοποιεί εσφαλμένη λογική για να εξηγήσει γιατί είναι προσβλητικές.

 Για παράδειγμα, το άρθρο αναφέρει ότι η λέξη "εκβιασμός" (“blackmail”) είναι προσβλητική για τους μαύρους επειδή είναι "αρνητική" και υποδηλώνει "δυσπιστία". 

Ωστόσο, οι "ειδικοί" που ερωτήθηκαν για το εν λόγω άρθρο αγνοούν εντελώς την προέλευση της λέξης (η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους μαύρους).

Η λέξη προέρχεται στην πραγματικότητα από το σκωτσέζικο "mail" που σημαίνει "φόρος" ή "ενοίκιο". 

Τον παλιό καιρό, όταν η κατάσταση του νόμου και της τάξης ήταν αρκετά άσχημη, οι αγρότες που ζούσαν κατά μήκος των συνόρων της Σκωτίας είχαν πολύ μικρή προστασία από τις συμμορίες που λήστευαν και λεηλατούσαν. 

Αντί να πολεμούν αυτούς τους πλιατσικολόγους σε τακτική βάση, οι αγρότες επέλεγαν να τους πληρώνουν για να έχουν την ησυχία τους.

Αυτή η πληρωμή που έκαναν ονομαζόταν "εκβιασμός" επειδή η συνήθης μορφή πληρωμής ήταν μαύρα βοοειδή - τον παλιό καιρό, ο πλούτος ενός άνδρα καθοριζόταν από το πόσα βοοειδή είχε. Αν ένας αγρότης επέλεγε να πληρώσει με ασημένια νομίσματα, τότε αυτό ονομαζόταν "λευκό ταχυδρομείο".

- Know Your English, Ποια είναι η προέλευση του 'blackmail';

Το άρθρο αποδοκιμάζει επίσης λέξεις όπως spirit animal, powwow και tribe, επειδή "μπορεί να αποτελέσουν οδυνηρή προσβολή για τις κοινότητες των ιθαγενών". Για άλλη μια φορά, αυτά δεν είναι προσβολές, είναι κανονικές λέξεις. Οι λέξεις opossum, squash, avocado, canoe και kayak, skunk, και toboggan προέρχονται επίσης από ιθαγενείς γλώσσες. Θα πρέπει να απαγορευτούν και αυτές;

Επιπλέον, η λέξη "φυλή" χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Προέρχεται από τη λατινική λέξη tribus που σημαίνει: "Μια ομάδα ατόμων που σχηματίζουν μια κοινότητα και ισχυρίζονται ότι κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο". Τι ακριβώς σε αυτή τη λέξη είναι "προσβλητικό"; Υπόδειξη: Τίποτα.

Σε μια τελική προσπάθεια για τον απόλυτο παραλογισμό, το άρθρο του CBC απαγορεύει το "brainstorm" (“καταιγισμός ιδεών”. Ο λόγος;

Η χρήση του όρου brainstorm θα μπορούσε επίσης να είναι αναίσθητη για όσους έχουν εγκεφαλικές βλάβες ή είναι νευροδιαφορετικοί, πρόσθεσε ο Cashman.

"Πιο σημαντικό είναι το στίγμα που θα επιφέρει σχετικά με ... διαταραχές [όπως] η επιληψία για παράδειγμα", δήλωσε ο Kalra.

Ουάου. Παθαίνω εγκεφαλική βλάβη διαβάζοντας μόνο αυτές τις εξηγήσεις από τους λεγόμενους ειδικούς.

Φυσικά, το CBC απενεργοποίησε τα σχόλια σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, δημοσιογράφοι από διάφορα πρακτορεία το έσκισαν αυτό το πράγμα σε κομμάτια.

Συμπερασματικά

Ο πόλεμος κατά των λέξεων είναι πραγματικός και διεξάγεται σε υψηλές θέσεις. Το άρθρο αυτό απαρίθμησε παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τον εκτελεστικό κλάδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), την αμερικανική κυβέρνηση, το Canadian Broadcasting Corporation και το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

 Όλες αυτές οι οντότητες εφαρμόζουν ένα σχέδιο που εκπονήθηκε, πριν από χρόνια, από ελίτ δεξαμενές σκέψης.

Ο απώτερος στόχος: η δημιουργία μιας ενιαίας, παγκόσμιας κουλτούρας που θα εκτοπίσει τους πολιτισμούς, τις ταυτότητες και τις παραδόσεις των επιμέρους εθνών. 

Μέσω της δημιουργίας ενός πραγματικού Newspeak, η ελίτ προσπαθεί να καταστείλει έννοιες όπως τα φύλα, τα έθνη, οι θρησκείες και η ιστορία, προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια ομοιογενή κουλτούρα που θα μπορεί να εφαρμοστεί παγκοσμίως.

Οτιδήποτε αντιτίθεται σε αυτή την ατζέντα θεωρείται πλέον προσβλητικό. Με άλλα λόγια: Εγκλήματα σκέψης.

Εδώ μπορείτε να δείτε το δυστοπικό αυτό τερατούργημα στα ελληνικά που πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ χωρίς καν να μας ρωτήσουν:







ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου